Grand Slam of Darts live op tv en livestream

Grand Slam of Darts live op tv en livestream In het najaar wordt jaarlijks de Grand Slam of Darts gehouden. Het interessante facet van dit toernooi is, dat dit jarenlang één van de weinige toptoernooien was waaraan darters deelnamen van de rivaliserende dartsbonden (enerzijds de PDC en anderzijds de BDO/WDF). De Grand Slam of Darts is via een livestream online te bekijken.

Geschiedenis Grand Slam of Darts

Dit toernooi wordt door de dartbond PDC georganiseerd sinds 2007. Het opvallende aan de opzet van dit toernooi is, dat er niet alleen spelers van de PDC meedoen, maar ook van de andere grote dartbond, de BDO. Sinds de grote 'Split in Darts', de grote tweedeling in de dartwereld, die in de eerste helft van de jaren negentig plaatsvond, leefden deze twee dartbonden doorgaans op voet van oorlog met elkaar.

Beide bonden organiseerden een eigen WK darts: de BDO organiseerde het WK op Lakeside en de PDC organiseert het eigen PDC WK Darts. Puur qua sportief niveau is de PDC reeds sinds het begin van deze breuk de sterkste van de twee bonden (de meeste Britse topspelers gingen bij de 'split' meteen naar de PDC). Op den duur heeft de PDC ook qua financiën, prestige en media-aandacht ruimschoots de BDO ingehaald.

Toch bleef het jarenlang een interessante vraag: hoe zullen de toppers van de BDO presteren ten opzichte van de toppers van de PDC? In een poging om de topspelers van beide bonden tegen elkaar te laten spelen en officieel ook om enige verbroedering tussen beide bonden te brengen, is de PDC met ingang van 2007 jaarlijks het Grand Slam of Darts-toernooi gaan organiseren. Helaas deden vaak veel toppers van de BDO (WDF) niet mee aan dit evenement.

Erelijst

Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst van dit toernooi eruit? Van de eerste tien edities die van dit evenement werden georganiseerd, werden er maar liefst zes gewonnen door de levende dartlegende Phil Taylor. De eerste Nederlander die dit toernooi won was Raymond van Barneveld in 2012. Hij versloeg toen in de finale zijn landgenoot Michael van Gerwen. In 2015 was Van Gerwen de tweede Nederlander die dit prestigieuze toernooi won. Hij won het toernooi ook in 2016 en 2087. De Engelsman Gerwyn Price won het toernooi in 2018, 2019 en 2021. Jose de Sousa won verrassend in 2020.

Vaak presteren de toppers van de PDC op dit toernooi veel sterker dan de spelers van de BDO. (Al moet daarbij eerlijkheidshalve wel worden aangetekend dat in de loop der jaren heel vaak BDO-toppers niet ingingen op uitnodigingen voor dit toernooi, zodat dus zeker niet altijd de sterkste BDO-afvaardiging aan de start stond van de Grand Slam of Darts.)

Een BDO-darter die wel sterk op dit evenement presteerde was Engelsman Scott Waites. Hij haalde in 2009 de finale van de Grand Slam of Darts. Dat jaar verloor de eindstrijd van Phil Taylor. In 2010 haalde hij wederom de finale en dit keer slaagde hij erin om die winnen. Hij versloeg in die eindstrijd James Wade. Waites is overigens ook daarna nog heel lang trouw gebleven aan de dartsbond BDO. Pas in 2020 maakte hij de overstap naar de PDC.

Prijzengeld Grand Slam of Darts

Hoe ziet de prijzenpot eruit? Het totale prijzengeld van de Singha Beer Grand Slam of Darts bedraagt 550.000 pond. De winnaar van dit toernooi ontvangt 125.000 Britse ponden, de verliezende finalist krijgt 65.000 Britse ponden. De verliezers in de halve finales krijgen nog 40.000 pond. Wie in de kwartfinale verliest, krijgt 20.000 pond. Spelers die in de achtste finale verliezen krijgen 10.000 pond. Darters die in de eerste ronde (de groepsfase) hun poule winnen, krijgen een bonus van 4000 pond. Spelers die derde in de groepsfase worden, krijgen 5000 pond. Wie vierde in de groepsfase wordt, ontvangt 3500 pond.

Locatie Grand Slam of Darts

Dit evenement wordt reeds sinds 2007 gehouden in de Civic Hall van de Engelse stad Wolverhampton. Deze locatie is vooral bekend als concertzaal. De Civic Hall werd geopend in 1938. In 1988 was het de locatie waar Morrissey zijn eerste soloconcert gaf. In 1991 was dit de locatie waar Nirvana voor het eerst het nummer All Apologies live speelde. In 2020 vond het evenement vanwege de coronacrisis echter niet plaats in Wolverhampton, maar in Coventry. In 2022, 2023 en 2024 wordt dit toernooi weer in Wolverhampton georganiseerd.

Grand Slam of Darts: programma en speelschema

De Grand Slam of Darts gaat van start met de 'groepsfase'. In deze eerste ronde zitten alle darters in poules van 4 spelers. De beste twee spelers van elke poule gaan door naar de tweede ronde. Dit is de eerste 'knock-out fase' (de laatste zestien). Daarna worden de kwartfinales gehouden. Hierna volgen de halve finales en de finale.

Grand Slam of Darts live op tv: Sky Sports

In Engeland wordt de Grand Slam of Darts live op tv uitgezonden door Sky Sports. In Nederland werd het vele jaren op tv uitgezonden door RTL7, totdat de uitzendrechten in 2022 naar Viaplay verhuisden.

Livestream Grand Slam of Darts

De Grand Slam of Darts is ook live online te volgen via een livestream. De officiële livestream voor Nederland is op de app en site van Viaplay te vinden. Is dit een gratis livestream? Om deze livestream te bekijken dient men een betaald abonnement op Viaplay te hebben, dus neen, het is niet een gratis livestream. Via zo'n livestream kan men de wedstrijden op een computer of smartphone bekijken. Viaplay heeft de uitzendrechten voor Nederland in 2022, 2023 en 2024.

Livestream Grand Slam of Darts bij DAZN

Er wordt een livestream van de Grand Slam of Darts geproduceerd door de streamingdienst DAZN. Dit ambitieuze streamingdienst zendt in een groot aantal landen per livestream topsport uit. Anno 2022, 2023 en 2024 is de stream van de dartsuitzendingen van DAZN echter in Nederland niet beschikbaar.

Livestream PDC Tv of Sky Sports?

Er wordt ook een livestream van de Grand Slam of Darts aangeboden door onder meer PDC Tv en Sky Sports. Zo'n stream is echter geo-restricted en niet bedoeld voor kijkers in Nederland. Bovendien is dit in beide gevallen ook niet een gratis livestream.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
World Grand Prix Darts live op tv en livestreamWorld Grand Prix Darts live op tv en livestreamDe World Grand Prix Darts wordt jaarlijks door de PDC (Professional Darts Corporation) georganiseerd in het najaar. De W…
PDC Darts bekijken via een livestreamPDC Darts bekijken via een livestreamDe PDC (Professional Darts Corporation) is de leidende organisatie in de wereld van het professionele darts. De toptoern…
EK darts: European Championship, live tv en livestreamEK darts: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Evenee…

Veldrit: Cyclocross Gavere live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gavere live op tv en livestreamIn het Oost-Vlaamse dorp Gavere wordt jaarlijks de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere telt mee voor de U…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden in november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitgezo…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_of_Darts
  • http://www.pdc.tv/grand-slam-of-darts
  • http://www.rtl7darts.nl/tvgids
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-11-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.