EK darts: European Championship, live tv en livestream

EK darts: European Championship, live tv en livestream Het PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Eveneens zijn de wedstrijden van dit PDC European Championship Darts op het internet te bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van het EK darts verlopen? Waar is de livestream van het PDC European Championship Darts te bekijken?

Erelijst European Championship Darts

Het 'PDC European Championship Darts' vond voor het eerst plaats in 2008. Hoewel de naam van dit evenement anders doet vermoeden, mogen ook niet-Europeanen meedoen aan dit toernooi. Zo werd het EK in 2012 gewonnen door de Australische darter Simon Whitlock. Hoe ziet de erelijst van dit toernooi eruit, voorafgaand aan het EK darts 2022? De recordhouders qua aantal eindzeges op het EK darts zijn de Engelse dartlegende Phil Taylor en de Nederlander Michael van Gerwen. Phil Taylor won het European Championship vier jaar op rij in de periode 2008-2011. Michael van Gerwen won het toernooi vier maal op rij in de periode 2014-2017. Adrian Lewis won het toernooi in 2013. James Wade won in 2018. Rob Cross won in 2019 en 2020. Peter Wright pakte in 2020 de eindzege.

Locaties van het EK darts

In 2008 werd de eerste editie van het PDC European Championship gespeeld in Frankfurt. In 2009 werd dit toernooi in Nederland gehouden, namelijk in het Claus Event Center te Hoofddorp. Daarna keerde het evenement weer terug naar Duitsland, waar het in 2010 gehouden werd in Dinslaken. In 2011 vond het plaats in Düsseldorf. Van 2012 tot en met 2014 werd het evenement gespeeld in de RWE-Sporthalle te Mülheim. Van 2015 tot en met 2017 vond het plaats in de Belgische stad Hasselt. In 2018 verhuisde het European Championship wederom terug naar Duitsland. Daar werd het gehouden in de stad Dortmund. Het EK darts 2018 vond daar plaats in de Westfalenhallen. In 2019 werd het EK wederom in Duitsland gespeeld. Deze editie vond plaats in de Lokhalle te Göttingen. In 2020 zou het plaatsvinden in de Westfalenhal te Dortmund (Duitsland). Uitendelijk is echter besloten om het evenement op een andere locatie te houden: de König Pilsener Arena in Oberhausen (Duitsland). In 2022, 2023 en 2024 wordt het in principe wederom in Duitsland gehouden.

Prijzengeld EK darts

Hoe ziet het prijzenschema van dit toernooi eruit? Het totale prijzengeld van het PDC European Championship Darts bedraagt 500.000 Britse ponden. De winnaar van het European Darts Championship 2021 ontvangt 120.000 pond, de verliezende finalist krijgt 60.000 pond. Wie in de halve finales verliest krijgt nog 32.000 pond mee. De darters die in de kwartfinales uitgeschakeld worden ontvangen 20.000 pond. Wie in de tweede ronde wordt uitgeschakeld krijgt nog 10.000 pond prijzengeld. De spelers die al in de eerste ronde worden uitgeschakeld, krijgen nog 6000 pond prijzengeld.

Deelnemers European Darts Championship

In totaal doen 32 spelers mee aan het European Championship. Wie mogen deelnemen aan het EK darts? De regels zijn sinds 2016 veranderd vergeleken met de voorgaande jaren. In het verleden kon men zich onder meer via de PDC-wereldranglijst en de ProTour-ranglijst kwalificeren. Daarnaast waren er nog een paar speciale kwalificatietoernooien voor dit EK. Dit is allemaal echter veranderd. Sinds 2016 kan men zich voor dit EK plaatsen via de European Tour Order of Merit, wat een ranglijst is op basis van 10 toernooien die samen de 'PDC European Tour' vormen. In het verleden (tot 2016) was dit EK automatisch verzekerd van deelname van alle wereldtoppers. Door het nieuwe kwalificatiesysteem is dit echter niet meer het geval; diverse toppers focussen zich namelijk helemaal niet op de toernooien van de European Tour (ze nemen vaak zelfs helemaal niet deel aan die toernooien en ze scoren dan dus ook geen punten voor die ranking).

Programma en speelschema

Hoe ziet het programma van het EK darts eruit? Op donderdag en vrijdag wordt de eerste ronde gespeeld. Op de zaterdag 16 oktober worden er partijen van de tweede ronde gespeeld. Op zondagmiddag worden de kwartfinales gespeeld. De halve finales en de finale worden op de zondagavond gespeeld. Het speelschema komt middels loting tot stand. Bepaalde spelers hebben een geplaatste status op basis van hun plek op de EuroTour Order of Merit.

EK darts live op tv in Engeland: ITV4 (ITV Sport)

Door welke omroepen worden de internationale live-uitzendingen van dit toernooi geproduceerd? Dit toernooi wordt live uitgezonden door het Engelse ITV4 (ITV Sport). Jarenlang was het in Nederland live op tv te zien bij RTL7 (en online via de livestream van Videoland). Met ingang van 2022 is dat niet meer het geval en is het in Nederland per livestream bij Viaplay te zien.

Livestream EK darts

Livestream European Championship Darts in Nederland

In Nederland is met een livestream van Viaplay dit toernooi te bekijken. Viaplay is een streamingdienst, waarmee per livestream op een smartphone, computer of smart-tv naar de live-uitzendingen gekeken kan worden. Viaplay heeft de uitzendrechten van dit toernooi voor 2022, 2023 en 2024. Om zo'n livestream van hen te bekijken, dient u een abonnement op deze streamingdienst te hebben.

Viaplay: sport via livestream

Viaplay zendt al vele jaren topsport per livestream uit in Scandinavië. Met ingang van 2022 is er ook een Nederlandse editie van Viaplay. De commentator bij het darts op Viaplay is doorgaans Jacques Nieuwlaat. (In het verleden verzorgde hij ook vaak het commentaar bij RTL7 Darts en de livestream van Videoland). Viaplay zendt via de livestream alle grote toernooien van de PDC uit. Tot de overige sporten die via de livestream van Viaplay Nederland worden uitgezonden behoren voetbal, MMA, snooker en pool.

Livestream European Championship DAZN

Door de streamingdienst DAZN wordt ook een livestream bij dit EK geproduceerd. De livestream van het ambitieuze DAZN is onder meer in Duitsland beschikbaar. Deze livestream van het European Championship is niet in alle landen beschikbaar. Onder meer in Nederland is deze livestream van DAZN niet openbaar beschikbaar in 2022. Of de stream van dit EK darts bij DAZN beschikbaar is in België bij de edities van 2022, of 2023, of 2024 wordt voorafgaand aan het toernooi gemeld op de site van DAZN en PDC.

Livestream PDC bij het EK darts? Geo-blocked

De PDC verzorgt zelf ook een betalende livestream-dienst waarop het EK Darts bekeken kan worden. Die livestream van de PDC is voor kijkers uit Nederland echter 'geo-blocked', omdat Viaplay Nederland de exclusieve live-uitzendrechten heeft. Voorheen was de livestream in Nederland bij Videoland. Het was in die tijd ook mogelijk om het 'legaal en gratis' via een livestream op een tv-app te bekijken. (Een tv-app is bijvoorbeeld Ziggo Go, waarop klanten van Ziggo per livestream naar tv kunnen kijken.) Omdat anno 2022 niet meer een reguliere tv-zender het op tv uitzendt, is het in 2022 niet meer automatisch en gratis via zo'n livestream op een tv-app te bekijken.

Livestream EK darts in Duitsland

In Duitsland wordt het evenement per livestream uitgezonden door Sport1.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
World Matchplay Darts live tv en livestreamWorld Matchplay Darts live tv en livestreamIn de zomer staat jaarlijks het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de dartsbond PDC. Dit evenement vi…
Darts Players Championship Finals, live op tv en livestreamDarts Players Championship Finals, live op tv en livestreamDe PDC Players Championship Finals worden jaarlijks in het najaar gehouden. De Players Championship Finals zijn online v…
Darts: UK Open live op tv en livestreamDarts: UK Open live op tv en livestreamDe bijnaam van het PDC Ladbrokes UK Open is de 'FA Cup of Darts'. Het UK Open wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is…
Darts: The Masters - live op tv en livestreamDarts: The Masters - live op tv en livestreamThe Masters zijn het eerste toptoernooi dat na het WK darts wordt gespeeld. Met name voor topspelers die een tegenvallen…

EK veldrijden live op tv en livestreamEK veldrijden live op tv en livestreamIn het najaar wordt ieder jaar het EK veldrijden gehouden. Dit Europees kampioenschap is live te zien op televisie en on…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Bronnen en referenties
  • http://www.pdc-europe.tv/index.php/turniere/european-darts-championship-2015
  • http://www.rtl7darts.nl/tvgids
  • http://www.pdc.tv/order-of-merit
  • https://en.wikipedia.org/wiki/European_Championship_(darts)
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.