WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestream

WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestream De wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de vrouwen staat doorgaans op de voorlaatste dag (zaterdag) van het kampioenschap op het programma. Dit WK voor dames elite wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is het WK dameswielrennen ook via een livestream online te volgen.

Geschiedenis van het WK dameswielrennen

De oertijd: officieuze WKs voor dames

Voor de Tweede Wereldoorlog werden er al wereldkampioenschappen vrouwenwielrennen gehouden, maar deze hadden slechts een 'officieuze' status. Veel wielerbonden, waaronder de Nederlandse KNWU en de internationale wielerunie UCI, waren indertijd zeer conservatief en weigerden om het dameswielrennen officieel te erkennen. In de jaren dertig werd het officieuze WK voor dames vier maal gewonnen door de Belgische Elvire de Bruyn. Twee maal werd dit kampioenschap voor dames in die periode gewonnen door de Nederlandse Mien van Bree.

Het officiële WK wielrennen voor dames

Pas in de loop van de jaren vijftig werd het vrouwenwielrennen erkend door de KNWU en konden ook dames officiële KNWU-licenties aanvragen. Eind jaren vijftig ging ook de internationale wielerunie UCI overstag. In 1958 werden er voor het eerst officiële wereldkampioenschappen wielrennen voor dames georganiseerd op zowel de weg als de baan. De Luxemburgse Elsly Jacobs was dat jaar in de Franse stad Reims de eerste officiële wereldkampioene wielrennen voor dames op de weg.

Erelijst: succesvolste dames op de wegrit van het WK

Hoe ziet anno 2021 de erelijst eruit van de wegwedstrijd van de vrouwen bij het mondiale wielerkampioenschap? De recordhouder qua aantal zeges op de wegrit van het WK dameswielrennen is de Française Jeannie Longo. Zij won vijf keer de regenboogtrui op de weg. Tweede in deze ranglijst van het WK wielrennen voor vrouwen is de Belgische Yvonne Reynders, die vier maal de wereldtitel op de wegrit won. De Nederlandse Marianne Vos staat anno 2021 op de derde plek met drie wereldtitels op de wegrit bij de vrouwen.

Diverse rensters slaagden er in de loop der jaren (tot aan 2021) in om het de wegrit voor de vrouwen op het kampioenschap twee maal te winnen. Hiertoe behoren drie Nederlandse dames: Leontien van Moorsel, Anna van der Breggen en Keetie van Oosten-Hage. Andere dames die twee maal de regenboogtrui wonnen op de wegrit voor vrouwen zijn Keryl Burton, Anna Konkina, Beryl Burton, Geneviève Gambillon, Susanne Ljungskog en Giorgia Bronzini.

Live op tv: wegrit WK wielrennen voor dames, welke zender?

Door welke omroepen wordt de wegrit van de dames elite van het WK wielrennen live uitgezonden op tv? De wegrit voor de dames elite wordt bij het WK wielrennen jaarlijks live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza), door het Nederlandse NOS Studio Sport en door Eurosport.

Livestream WK wielrennen: wegrit vrouwen

Livestream WK wielrennen (wegrit dames) bij Eurosport

Het WK wielrennen is ook online te volgen via livestream. Er wordt onder meer zo'n livestream van dit wereldkampioenschap beschikbaar gesteld door Eurosport. Met zo'n livestream kan men de wegrit van de vrouwen dus online bekijken. Deze livestream van Eurosport van de wegrit voor de vrouwen bij dit WK wielrennen is echter alleen te bekijken door abonnees van de Eurosport Player App. Ook alle andere koersen van dit WK wielrennen zijn live online per livestream bij Eurosport te bekijken.

Livestream WK wielrennen (wegrit dames) bij Sporza

Ook de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) biedt een livestream aan van dit WK wielrennen voor vrouwen. Dit is een gratis livestream. De livestream is voor Belgische kijkers op de middag van deze koers onder meer te vinden via het menu 'nu live'. Indien men deze livestream van de dameskoers via een smartphone wil bekijken, dan kan men die stream ook vinden via de Sporza App. De livestream van Sporza voor deze wereldkampioenschappen wielrennen mag helaas officieel alleen in België bekeken worden. Voor andere landen is deze gratis livestream van het dameskampioenschap van het WK wielrennen 'geo-blocked'. Voor kijkers in België zijn ook alle andere koersen van het wereldkampioenschap wielrennen per livestream te bekijken.

Livestream NOS: WK dameswielrennen (wegrit)

Net als Sporza (VRT) biedt ook het Nederlandse NOS Studio Sport een gratis livestream aan van de wegrit voor de dames elite op dit WK wielrennen. Maar net als die livestream van Sporza is ook de stream van de NOS bij het WK dameswielrennen 'geo-restricted'. Dat houdt in de praktijk in dat men deze livestream van het WK vrouwenwielrennen bij de NOS alleen in Nederland mag bekijken. De livestream van Studio Sport bij dit WK dameswielrennen bevindt zich op de middag van zaterdag 26 september op de website van de NOS. Deze gratis livestream van het WK wielrennen begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd.

Livestream wegrit dames, WK wielrennen bij UCI (geo-restricted)

Ook is er een Engelstalige livestream beschikbaar op het YouTube-channel van de UCI. In principe is dit een gratis livestream. Deze livestream is echter zeer 'geo-restricted', men die gratis stream van dit wielerkampioenschap voor dames in verband met uitzendrechtenkwesties in de meeste landen niet bekijken.

Livestream WK wielrennen voor vrouwen (wegrit) bij FloBikes

Ook het Noord-Amerikaanse FloBikes biedt bij dit WK wielrennen van de wegrit van de dames een officiële livestream aan. Die livestream van het WK wielrennen is echter ook geo-restricted en alleen in Canada te bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben, om deze officiële livestream van dit dameskampioenschap wielrennen te bekijken.

Livestream WK wielrennen (dames) bij Ziggo Go App of iTV-app

Het is ook mogelijk om dit wereldkampioenschap dameswielrennen live online via een livestream op een tv-app te bekijken. Klanten van Ziggo kunnen deze wedstrijd via een livestream op de Ziggo Go App bekijken. Klanten van KPN kunnen de wegrit van de dames op dit WK wielrennen live online via een livestream op de iTV-app bekijken. Op beide apps kan men per livestream de uitzendingen van dit wereldkampioenschap vrouwenwielrennen van Eurosport, Sporza en de NOS bekijken in 2021, 2022 en 2023. Elke livestream op die apps is in de hele EU te bekijken. Ook in diverse andere landen kan men anno 2021, maar ook in 2022 en al helemaal in 2023 en 2024 zo'n livestream bekijken. Dat aantal wordt via verdragen per jaar uitgebreid.

De live-uitzending van de NOS bij het WK wielrennen voor dames (wegrit) is ook per livestream op de NLziet-app te bekijken. Men dient wel een betaald abonnement te hebben op om een livestream op die app te kunnen gebruiken. Ook is het mogelijk om de NOS-uitzending van de wegrit van dit wereldkampioenschap vrouwenwielrennen te bekijken via ene livestream op NPO Start. Die livestream is gratis. De livestream van de NPO is echter wel geo-blocked en niet buiten Nederland te bekijken.

Livestream wegrit dames WK wielrennen 2021 bij GCN

Anno 2021 biedt ook GCN een livestream aan van de wegrit van de vrouwen op dit WK. Zij doen dit in samenwerking met Eurosport. Als dit bondgenootschap voort wordt gezet, dan bieden zij ook in 2022, 2023 en 2024 zo'n stream aan.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
BK wielrennen live op tv en livestreamBK wielrennen live op tv en livestreamDe Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zom…
WK wielrennen live op tv en livestreamWK wielrennen live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het hoogtepunt op het programma is de wegrit van de h…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamWielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) worden op woensdag 28 juli 2021 de individuele tijdritten voor de heren en da…

EK darts: European Championship, live tv en livestreamEK darts: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Evenee…
WK wielrennen 2020: favorieten wegrit heren elite (profs)WK wielrennen 2020: favorieten wegrit heren elite (profs)Op zondag 27 september 2020 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parc…
Bronnen en referenties
  • http://www.mariskatjoelker.nl/oude-helden/de-gesmoorde-hartstochten-van-mien-van-bree-de-muur/
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Mien_van_Bree
  • http://www.uci.ch/road/ranking/
  • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!