NK wielrennen live op tv en livestream

NK wielrennen live op tv en livestream De Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden ieder jaar in de zomer gehouden. Deze nationale wielerkampioenschappen zijn live te bekijken op televisie. Ook zijn de Nederlandse kampioenschappen wielrennen op het internet te volgen via een livestream. Hoe is de geschiedenis van het NK wielrennen verlopen?

Geschiedenis NK wielrennen

In 1888 werd in het Groningse dorp Muntendam de eerste editie van het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg georganiseerd. Er was toen alleen een nationaal kampioenschap voor heren. De zege op dat eerste Nederlands kampioenschap ging naar H.W. van Raden. Op de tweede plek eindigde de Baron van Pallandt. In de jaren negentig van de 19e eeuw werd het Nederlands kampioenschap wegwielrennen vaak in Ede verreden. In die periode werd het NK twee keer gewonnen door de beroemde Jaap Eden. Hij maakte mondiaal vooral faam als schaatser en baanwielrenner, maar hij was ook een sterke wegwielrenner.

Jorinus van der Wiel

De succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen is Jorinus van der Wiel. Hij won het NK vijf keer. Zijn eerste titel pakte hij in 1915. Daarna won hij de nationale wegtitel ook nog in 1917, 1918, 1921 en 1925. In 1926 leek hij voor de zesde keer de titel te pakken. Hij kwam als eerste over de finish, maar de nummer twee, Klaas van Nek, tekende protest aan bij de jury, omdat Van der Wiel hem zou hebben 'aangegrepen'. De jury besloot dat dit protest 'gegrond' was, waarna de titel naar Van Nek ging en Van der Wiel in de uitslag op de tweede plek werd geplaatst.

Erelijst NK heren elite

Hoe ziet voorafgaand aan het NK wielrennen 2022 de erelijst van het kampioenschap van de heren profs eruit? Recente winnaars van het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg zijn onder meer Pim Ligthart (2011), Johnny Hoogerland (2013), Sebastian Langeveld (2014), Dylan Groenewegen (2016), Ramon Sinkeldam (2017), Mathieu van der Poel (2018 en 2020), Fabio Jakobsen (2019) en Timo Roosen (2021). De succesvolste renner uit de recente historie is Niki Terpstra. Hij pakte drie keer de Nederlandse wegtitel: in 2010, 2012 en 2015. Het knappe aan de titels van Terpstra is, dat hij ze zowel won op relatief heuvelachtige parcoursen (zijn twee eerste titels in Limburg) en ook op een vlak parcours (zijn derde titel, die hij in Emmen behaalde).

Erelijst NK dames elite

Pas in 1965 werd er voor het eerst een officieel Nederlands kampioenschap wegwielrennen voor vrouwen georganiseerd. Die eerste titel werd gewonnen door Ineke van IJken, voor Bella Hage en Alie Zijlmans. In de daaropvolgende jaren pakte Bella Hage drie maal de titel: in 1966, 1967 en 1968. Vervolgens begon de heerschappij van Keetie van Oosten-Hage. Zij won het nationaal kampioenschap wielrennen voor dames in de periode 1969-1976 acht keer op rij en in 1976 won zij haar negende en laatste wegtitel. Zij is daarmee de recordhoudster qua aantal zeges bij het nationaal kampioenschap wegwielrennen voor dames. De nummer twee op die lijst is Leontien van Moorsel, die zeven keer de wegrit voor dames elite won. Marianne Vos pakte vier keer de Nederlandse titel. Hoe ziet anno 2022 de erelijst eruit? Recente winnaars van het NK voor vrouwen zijn Annemiek van Vleuten (2012), Lucinda Brand (2013 en 2015), Iris Slappendel (2014), Chantal Blaak (2017 en 2018), Lorena Wiebes (2019), Anna van der Breggen (2020) en Amy Pieters (2021).

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite met contract? Alle profs met een beroepsrenners a-licentie of een beroepsrenners b-licentie mogen van start gaan in deze koers. Renners met een a-licentie zijn de coureurs die bij de World Tour Teams en de ProContinentale Teams rijden. Profs met een b-licentie zijn coureurs die bij een profcontract hebben bij een 'gewoon' Continentaal niet (niet ProContinentaal), of coureurs die een individueel profcontract hebben (in het verre verleden hadden vooral veldrijders en baanwielrenners zon individueel contract, maar dat type renner is later meestal ook voor een Continentaal Team gaan rijden). In het verleden ging doorgaans het overgrote merendeel van de Nederlandse profs van start op het NK wielrennen. Dat is in de loop der jaren echter veranderd. Veel renners doen bijvoorbeeld niet mee omdat ze het niet goed vinden passen in hun voorbereiding op de Tour de France.

Datum, locatie en parcours wegritten

Het NK wielrennen wordt doorgaans in de tweede helft van juni verreden (een week voor de Tour de France). In 2020 werd het kampioenschap als gevolg van het coronavirus niet in juni gehouden, maar in augustus. Het NK wielrennen 2022 is echter weer in juni. Ook de edities van 2023 en 2024 staan in juni op de kalender gepland. Het kampioenschap is in de loop der jaren op zeer verschillende parcoursen verreden, van vlak (in Emmen) tot en met zeer heuvelachtig (in Limburg).

Hoe ziet het programma van de hoofdwedstrijden van dit evenement eruit? Meestal staat bij het NK wielrennen op zaterdag de wedstrijd van de dames elite op het programma en op zondag de wedstrijd van de heren elite. Dit is echter niet bij elke editie het geval. Zo wordt vanwege de concurrentie met de TT in Assen soms ook de herenwedstrijd naar de vrijdag verplaatst.

Live op tv: welke zender?

Dit Nederlands kampioenschap wielrennen is live op televisie te volgen. De NOS Studio Sport zendt zowel de wedstrijden van de dames elite en van de heren elite live op tv uit.

Wegrit dames live bij de NOS

De wegrit van de dames elite is op de zaterdagmiddag live op tv bij hen te zien. De NOS had al jarenlang de gewoonte om het NK wielrennen voor dames ook live op tv uit te zenden. In 2019 was dit helaas niet het geval, maar in 2020 zonden zij gelukkig de wegrit van de dames dus wel weer live uit op tv. Ook in 2022 en 2023 is dat het geval. Bij zo'n nationaal kampioenschap kunnen de uitzendtijden wel anders zijn dan van overige koersen, omdat er op die dag in juni vaak een grote voetbalwedstrijd live wordt uitgezonden.

Wegrit heren live bij de NOS

De wegrit van de heren elite (profs) van het Nederlands kampioenschap wielrennen wordt ook live op tv uitgezonden door Studio Sport. Deze live tv-uitzending is een onderdeel van de grote zondagmiddaguitzending van Studio Sport op de zender Nederland 1 (NPO1). Ook hierbij geldt echter dat in sommige jaren de live-uitzending en de race weleens verplaatst kunnen worden naar een later of vroeger tijdstip, omdat men rekening houdt met topvoetbalwedstrijden (interlands van heren of dames) die vaak in deze periode worden gehouden.

Livestream: NK wielrennen live op het internet

Livestream NPO

Via een livestream kan men op het internet de wegritten live bekijken van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen voor dames elite en heren elite m.c. (profs). NOS Studio Sport heeft op zijn website op zaterdagmiddag een livestream van het NK wielrennen voor dames elite. Op zondag is er ook een livestream van het NK voor heren elite met contract (profs). De livestream van het NK wielrennen bevindt zich op de website van de NOS. Het is ook mogelijk om de livestream van dit NK te volgen via de NOS-app. De livestream van het NK is geheel gratis. Helaas is de gratis livestream op hun site wel geo-restricted. Dit houdt in dat men alleen in Nederland naar de officiële livestream van het NK wielrennen kan kijken. In andere landen is de livestream van de NOS voor het NK wielrennen officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wie toch vanuit het buitenland per livestream naar het NK wil kijken, heeft hiervoor wel legale alternatieven, zoals de Go App (van Ziggo, zie hieronder). Ook de NOS-app is bruikbaar voor Nederlanders om op vakantie in het buitenland zo'n livestream te bekijken. Om op die app de livestream te kunnen bekijken, dient u die app echter vooraf al wel in Nederland te hebben gedownload.

Bij de NOS zijn dus de dameswedstrijd van zaterdag en de herenwedstrijd van zondag bij dit wielerkampioenschap via de livestream te zien. (De wedstrijd van de beloften is niet altijd automatisch live te zien bij de NOS, maar soms wel bij een regionale omroep).

De NOS heeft sowieso een groot aanbod (en nog steeds groeiend aanbod) aan sportwedstrijden die zij online per gratis livestream uitzenden op hun website. Zo zenden zij ook elke etappe van de Tour de France via een gratis livestream uit. Hun livestream begint doorgaans tegelijkertijd met de live tv-uitzending.

Livestream NK wielrennen via Go App

De tv-uitzendingen van het NK Wielrennen zijn ook per livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Op die app kan men online per livestream naar de tv-zenders kijken, waaronder de zender waarop de NOS het NK van uitzendt. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo en zij kunnen hiermee in de hele EU per livestream naar tv kijken. Zo kan men dus ook op vakantie in een ander EU-land per livestream de live tv-uitzending van het Nederlands kampioenschap wielrennen bekijken. Buiten de EU is zo'n livestream onder meer wel te bekijken in Noorwegen, IJsland en Martinique. In de meerderheid van de overige landen buiten de Europese Unie is zo'n livestream op die app echter officieel niet te bekijken.

Livestream NK Wielrennen via NPO Start

Via een gratis livestream van NPO Start kan men ook live naar dit wielerkampioenschap kijken. Bij NPO Start zijn namelijk gratis via een livestream de zenders van de NPO te bekijken. De dameswedstrijd is op de zaterdag te bekijken via een livestream van NPO1. De herenwedstrijd is in op de middag van de zondag eveneens te bekijken via een livestream van NPO1.

Livestream NK wielrennen via NLZIET

Het is ook mogelijk om de herenwedstrijd op zondag via een livestream van NLZIET te bekijken. Om online live tv te kunnen kijken via zo'n livestream van hen, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. Zo'n livestream is in de hele EU te bekijken. Bij NLZIET zijn de zenders van de NPO, RTL Nederland en Talpa Broadcasting via een livestream te bekijken.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN kunnen de dameswedstrijd en de herenwedstrijd van dit NK wielrennen via een livestream op de iTV-app bekijken. Om zo'n livestream op die app te kunnen bekijken, dient men een abonnement op Interactieve Tv bij KPN te hebben. Zo'n livestream van een tv-uitzending is in de hele EU te bekijken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamWielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) worden op woensdag 28 juli 2021 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Mont Ventoux Dénivélé Challenge live op tv en livestreamMont Ventoux Dénivélé Challenge live op tv en livestreamDe Mont Ventoux Dénivélé Challenge is een profwielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden op de flanken van één van de…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…

Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamWielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio staat op zaterdag 24 juli 2021 de wegrit van de heren op het programma. Op zondag 25…
EK voetbal 2021 - live op tv en livestreamEK voetbal 2021 - live op tv en livestreamHet EK voetbal wordt gehouden in 2021. Oorspronkelijk zou dit voetbalkampioenschap in 2020 plaatsvinden, maar vanwege de…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jorinus_van_der_Wiel
  • http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/kranten/un/1926/0625
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kampioenschap_wielrennen_op_de_weg
  • http://www.cyclingonline.nl/artikel/9767_elite-zonder-contract_sluitstuk_nk_goeree-overflakkee.html
  • http://www.knwu.nl/mededelingen/nk-wielrennen-2017-montferland
  • http://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender/evenement/111815
Reactie

Renate, 18-08-2020
Is er van het NK op vrijdag 21 augustus helemaal niets te zien op tv of via de livestream? Reactie infoteur, 20-08-2020
Er is goed nieuws! In tegenstelling tot de eerdere berichten, werd vandaag (20 augustus) bekend dat de wedstrijd van vrijdag 21 augustus alsnog via een livestream te volgen is. Deze livestream is op vrijdagavond vanaf circa 18u45 te bekijken op de website van RTV Drenthe.

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-06-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.