Wielrennen: het NK tijdrijden

Wielrennen: het NK tijdrijden In de zomer worden jaarlijks de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden georganiseerd. Op het programma staan dan de nationale tijdritkampioenschappen van diverse categorieën, waaronder de heren elite (profs) en dames elite. Op 16 juni 2021 vindt de wedstrijd plaats in Emmen. Het kampioenschap is in 2021 via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden verlopen?

Geschiedenis en erelijst

Erelijst NK tijdrijden heren elite

Het NK individuele tijdrit bestaat sinds 1991. Hoe ziet de erelijst van dit tijdritkampioenschap eruit, voorafgaand aan de editie van 2021? Bij de heren was het NK oorspronkelijk een kampioenschap waar alleen amateurs aan deel mochten nemen. Het eerste NK werd in 1991 gewonnen door Bart Voskamp, voor Leon van Bon en Servais Knaven. Later zouden zij alle drie succesvolle profs worden, maar in '91 waren zij nog amateurs. Andere kampioenen uit de begintijd van het NK tijdrijden voor heren waren Arnold Stam (1992), Jos Wolfkamp (1993) en Mario Gutte (1994).

Profs

In 1995 namen voor het eerst profs deel aan het NK tijdrijden. Dat jaar zegevierde Erik Breukink. Hij zou in 1997 voor de tweede keer dit NK winnen. In 1996 zegevierde Erik Dekker. Hij zou ook in 2000 en in 2002 dit NK winnen. Patrick Jonker won het NK in 1998. Bart Voskamp, die als amateur in 1991 al de titel pakte, won als prof de titel in 1999 en 2001. Maarten den Bakker werd in 2003 Nederlands kampioen tijdrijden.

Thomas Dekker

In 2004 maakte Thomas Dekker veel indruk op het NK tijdrijden. Hij was op dat moment pas 19 jaar en hij was officieel nog geen prof. Dekker hoorde dus eigenlijk in de beloftencategorie te starten (niet-profs onder de 23 jaar), maar hij verkoos om toch te starten bij de elite (profs). De piepjonge Thomas Dekker won dat NK tijdrijden voor profs. In 2005 werd hij wederom Nederlands kampioen tijdrijden bij de profs.

Stef Clement

In 2006 won Stef Clement voor het eerst het NK tijdrijden bij de heren elite (profs). Hij zou dit NK ook in 2007, 2009 en 2011 winnen. Met deze vier titels is hij de succesvolste coureur uit de historie van het NK tijdrijden. In 2008 werd het NK gewonnen door Lars Boom. In 2010 en 2019 won Jos van Emden. Lieuwe Westra zegevierde in 2012 en 2013. In 2015 won Wilco Kelderman het NK tijdrijden. In 2018 won Dylan van Baarle het NK tijdrijden. In 2014, 2016 en 2017 werd het NK tijdrijden gewonnen door Tom Dumoulin. Indien Dumoulin nog één keer het NK tijdrijden wint, dan evenaart hij dus het recordaantal zeges van Stef Celement (vier maal)

Geschiedenis NK tijdrijden dames elite

In 1991 werd het NK tijdrijden op de weg bij de dames gewonnen door Ingrid Haringa. Zij maakte doorgaans vooral furore als baanwielrenster, maar op dit NK toonde ook haar klasse als wegwielrenster. De recordhouder qua aantal zeges op het NK tijdrijden voor dames is Leontien Zijlaaard-van Moorsel. In de periode 1997-2002 won zij zes keer op rij dit NK. Ellen van Dijk won dit NK vijf keer (in 2007, 2012, 2013, 2018 en 2019). Marianne Vos zegevierde twee keer op het NK tijdrijden: in 2010 en 2011. Annemiek van Vleuten won het NK in 2014, 2016 en 2017. In 2015 pakte Anna van der Breggen in Drenthe de tijdrittitel.

Coronavirus: het NK tijdrijden in 2021 in Emmen

Oorspronkelijk zou het NK tijdrijden in 2020 in juni in Emmen plaatsvinden. Vanwege de coronacrisis kon dat toen echter niet doorgaan. Het kampioenschap werd verzet naar oktober 2020. Doch ook op die datum kan het niet doorgaan, wederom als gevolg van de coronacrisis. Het is de bedoeling dat het in 2021 alsnog in Emmen plaatsvindt.

Datum en parcours 2021

Het NK tijdrijden 2021 wordt verreden op woensdag 16 juni. Het parcours bestaat uit twee rondes van 16 kilometer. In dit parcours is de 'Muur van Emmen' opgenomen, een voormalige vuilnisstortplaats die omgebouwd is tot wielerbeklimming. De top van deze beklimming ligt op een hoogte van 23 meter.

Editie 2021: geen toeschouwers toegestaan wegens de coronacrisis

Tijdens de editie van 2021 zijn er geen toeschouwers welkom bij dit nationale tijdritkampioenschap, vanwege de coronacrisis. De wielerfans kunnen het evenement in 2021 echter wel live volgen op televisie of via een livestream.

Deelnemers: startlijst? In 2021 o.a. Tom Dumoulin

Welke deelnemers staan op de startlijst van het NK tijdrijden? Bij de dames is dit kampioenschap doorgaans zeer sterk bezet en doen nagenoeg alle toppers mee. Bij de heren is dat per jaar wisselend; soms doen er veel toppers mee, maar er zijn ook edities die zwakker bezet zijn, omdat diverse toppers niet deelnemen om dat ze het dat jaar bijvoorbeeld niet vinden passen in hun voorbereiding op de Tour de France. In 2021 doet onder meer Tom Dumoulin mee aan het kampioenschap. Voor hem is het een onderdeel van de voorbereiding op de Olympische Spelen 2021. Wie zijn buiten Tom Dumoulin de overige grote namen op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite? Op de deelnemerslijst staan onder meer Sebastian Langeveld, Pacal Eenkhoorn, Koen Bouwman, Ide Schelling en Julius van den Berg. Het kampioenschap van de dames heeft op 16 juni 2021 ook weer een prachtige deelnemerslijst. Tot de prominente deelnemers horen onder meer Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Demie Vollering, Floortje Mackaij

Livestream NK tijdrijden 2021

Het NK tijdrijden 2021 is live online te volgen via een livestream. De officiële livestream van dit tijdritkampioenschap wordt geproduceerd door Podium Tv. Hoe laat begint de livestream? De livestream begint op woensdag 16 juni 2021 om circa 13u00. Het is een gratis livestream. Waar is deze livestream van het tijdritkampioenschap te bekijken? De officiële livestream is te vinden op de website van Podium Tv. Daarnaast is het kampioenschap in 2021 onder meer ook via een officiële livestream te volgen op de site van de mediapartner DVHN (Dagblad van het Noorden).

Hoe laat starten de dames elite?

Hoe laat zijn de verschillende kampioenschappen op de livestream te zien? Na een voorbeschouwing begint op de livestream om circa 13u15 de wedstrijd van de vrouwen elite. Hoe laat zijn de wereldtoppers op de livestream te zien? De start van Lucinda Brand is om 14u57, de start van Ellen van Dijk is om 14u58, om 14u59 begint Anna van de Breggen aan haar kampioenschap en om 15u00 is de start van de laatste deelnemer op de livestream te bekijken: Annemiek van Vleuten.

Hoe laat starten de heren elite (inclusief Tom Dumoulin)?

Hoe laat is het kampioenschap van de heren elite op de livestream te zien op woensdag 16 juni 2021? De eerste renner gaat van start om 16u31, dat is Wieger van der Wier. Hoe laat gaan de bekende profs van start? De start van het talent Thymen Arensman is om 16u46 op de livestream te zien. De start van Koen Bouwman is om 17u30. Pascal Eenkhoorn begint om 18u05 aan zijn NK tijdrijden. Om 18u11 is de start van Ide Schelling op de livestream te zien. Sebastian Langeveld begint om 18u15. De laatste en beroemdste deelnemer is Tom Dumoulin. Zijn start is om 18u16 op de livestream te zien.

Het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor beloften (onder 23 jaar) is in 2021 niet integraal live online op de livestream te bekijken. Dat kampioenschap wordt grotendeels reeds op de ochtend van 16 juni 2021 verreden.

Live op tv in 2021? Ja, Podium Tv

Live in 2021: hoe laat en welke zender?

Wordt het live op tv uitgezonden? Ja, in 2021 wordt dit kampioenschap live uitgezonden door de zender Podium Tv. Dat is een commerciële tv-zender die zich met name op Noord-Nederland richt. Deze tv-zender is onder meer op tv te vinden bij de meeste Ziggo-klanten. Bovendien zijn hun tv-uitzendingen per livestream op hun website te bekijken. Hun live tv-uitzending begint op 16 juni 2021 om 13u00 (dus tegelijkertijd met hun livestream op de sites van Podium Tv en DVHN).

Podium Tv

De zender Podium Tv is een commerciële regionale omroep uit Noord-Nederland, die zich veel richt op sport en cultuur. Zo zonden zij in het verleden ook meermaals het NK veldrijden live op tv en per livestream uit. Ook de Profronde van Surhuisterveen wordt jaarlijks door hen live op tv en per livestream uitgezonden. De tv-zender zit in het basispakket bij veel mensen in de Noordelijke provincies, die een abonnement hebben bij Ziggo (kanaal 35), Caiway (39), Kabelnoord (19) en SKV (19). Wie de zender niet op tv kan ontvangen, kan hem echter wel online via een livestream bekijken. De livestream van hun uitzendingen is op hun website te vinden.

Geen livestream bij de NOS van het tijdritkampioenschap 2021

Er is op 16 juni 2021 geen livestream bij de NOS beschikbaar van dit tijdritkampioenschap. Zij zenden in het daaropvolgende weekend wel het Nederlands kampioenschap wegwielrennen live op tv en per livestream uit. Dat vindt op die dag plaats in het Drentse dorp Wijster (VAM-berg). Op zaterdag is bij hen live op tv en via de livestream de dameswedstrijd te bekijken. Op zondag is bij hen live op tv en via de gratis livestream de wedstrijd van de heren elite (profs) te zien.

Historie: live tv en livestream bij het tijdritkampioenschap?

In het verleden werd het tijdritkampioenschap meestal niet live uitgezonden. De NOS heeft namelijk doorgaans de uitzendrechten (tv en online) en zij zenden het nationale tijdritkampioenschap op zo'n doordeweekse dag nooit live op tv of via een livestream uit. Zij zenden van dit kampioenschap altijd alleen een samenvatting uit. Doordat in 2021 Podium Tv bij dit evenement betrokken is, wordt het kampioenschap nu gelukkig wel live op tv uitgezonden (en online via de gratis livestream).

Veel andere nationale tijdritkampioenschappen werden in het verleden ook nooit live op tv of livestream uitgezonden, maar in de loop der jaren kwam daar verandering in. In België ging men bijvoorbeeld eerst een livestream aanbieden via een particuliere organisatie. Later werd er ook een livestream aangeboden door de nationale publieke omroep. En op den duur besloot men om dit kampioenschap niet alleen via een livestream, maar ook live op tv uit te zenden.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK tijdrijden live op tv en livestreamWK tijdrijden live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen tijdrijden zijn jaarlijks live op tv te volgen bij diverse zenders. Ook zijn de wereldkampioen…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamWielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) worden op woensdag 28 juli 2021 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Tour de France: tijdrit live op tv en livestreamTour de France: tijdrit live op tv en livestreamHet tijdrijden is voor de klassementsrenners een belangrijk onderdeel van de Tour de France. In de Tour de France 2021 z…

EK voetbal 2021: Nederland-Oekraïne live op tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oekraïne live op tv en livestreamOp zondag 13 juni 2021 speelt het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal. De tegenstander is Oekraïne…
WK Snooker live op tv en livestreamWK Snooker live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap snooker vindt jaarlijks plaats in het Crucible Theatre in de Engelse stad Sheffield. Het WK snoo…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kampioenschap_wielrennen_op_de_weg
  • http://www.knwu.nl/category/nk-tijdrijden
  • http://www.nkwielersportweken.nl
  • http://nkwielrennengo.nl/route/routes-22%20juni.pdf
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.