Wielrennen: het NK tijdrijden

Wielrennen: het NK tijdrijden In de zomer worden jaarlijks de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden georganiseerd. Op het programma staan dan de nationale tijdritkampioenschappen van diverse categorieën, waaronder de heren elite (profs) en dames elite. Hoe is de geschiedenis van de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden verlopen?

Geschiedenis en erelijst

Erelijst NK tijdrijden heren elite

Het NK individuele tijdrit bestaat sinds 1991. Hoe ziet de erelijst van dit tijdritkampioenschap eruit, voorafgaand aan de editie van 2022? Bij de heren was het NK oorspronkelijk een kampioenschap waar alleen amateurs aan deel mochten nemen. Het eerste NK werd in 1991 gewonnen door Bart Voskamp, voor Leon van Bon en Servais Knaven. Later zouden zij alle drie succesvolle profs worden, maar in '91 waren zij nog amateurs. Andere kampioenen uit de begintijd van het NK tijdrijden voor heren waren Arnold Stam (1992), Jos Wolfkamp (1993) en Mario Gutte (1994).

Profs

In 1995 namen voor het eerst profs deel aan het NK tijdrijden. Dat jaar zegevierde Erik Breukink. Hij zou in 1997 voor de tweede keer dit NK winnen. In 1996 zegevierde Erik Dekker. Hij zou ook in 2000 en in 2002 dit NK winnen. Patrick Jonker won het NK in 1998. Bart Voskamp, die als amateur in 1991 al de titel pakte, won als prof de titel in 1999 en 2001. Maarten den Bakker werd in 2003 Nederlands kampioen tijdrijden.

Thomas Dekker

In 2004 maakte Thomas Dekker veel indruk op het NK tijdrijden. Hij was op dat moment pas 19 jaar en hij was officieel nog geen prof. Dekker hoorde dus eigenlijk in de beloftencategorie te starten (niet-profs onder de 23 jaar), maar hij verkoos om toch te starten bij de elite (profs). De piepjonge Thomas Dekker won dat NK tijdrijden voor profs. In 2005 werd hij wederom Nederlands kampioen tijdrijden bij de profs.

Stef Clement en Tom Dumoulin

Wie zijn (voorafgaand aan het NK tijdrijden 2022) de succesvolste coureurs uit de historie van dit kampioenschap? Dat zijn Clement en Dumoulin. Zij pakten beiden vier keer de tijdrittitel. In 2006 won Stef Clement voor het eerst het NK tijdrijden bij de heren elite (profs). Hij zou dit NK ook in 2007, 2009 en 2011 winnen. In 2014, 2016, 2017 en 2021 werd het NK tijdrijden gewonnen door Tom Dumoulin. In 2008 werd het NK gewonnen door Lars Boom. In 2010 en 2019 won Jos van Emden. Lieuwe Westra zegevierde in 2012 en 2013. In 2015 won Wilco Kelderman het NK tijdrijden. In 2018 won Dylan van Baarle het NK tijdrijden.

Geschiedenis NK tijdrijden dames elite

In 1991 werd het NK tijdrijden op de weg bij de dames gewonnen door Ingrid Haringa. Zij maakte doorgaans vooral furore als baanwielrenster, maar op dit NK toonde ook haar klasse als wegwielrenster. De recordhouder qua aantal zeges op het NK tijdrijden voor dames is anno 2022 Leontien Zijlaaard-van Moorsel. In de periode 1997-2002 won zij zes keer op rij dit NK. Ellen van Dijk won dit NK vijf keer (in 2007, 2012, 2013, 2018 en 2019). Marianne Vos zegevierde twee keer op het NK tijdrijden: in 2010 en 2011. Annemiek van Vleuten won het NK in 2014, 2016 en 2017. In 2015 en 2021 pakte Anna van der Breggen in Drenthe de tijdrittitel.

Datum

In Nederland wordt het NK tijdrijden meestal gehouden op de woensdag voor de wegrit van het NK. Dat is dus anderhalve week voor de Tour de France. Het NK tijdrijden 2022 staat bijvoorbeeld op 22 juli 2022 op de kalender. Ook bij de kampioenschappen van 2023 en 2024 is die woensdag voor deze wedstrijd gereserveerd.

Deelnemers: startlijst?

Welke deelnemers staan op de startlijst van het NK tijdrijden? Bij de dames is dit kampioenschap doorgaans zeer sterk bezet en doen nagenoeg alle toppers mee. Bij de heren is dat per jaar wisselend; soms doen er veel toppers mee, maar er zijn ook edities die zwakker bezet zijn, omdat diverse toppers niet deelnemen om dat ze het dat jaar bijvoorbeeld niet vinden passen in hun voorbereiding op de Tour de France.

Livestream NK tijdrijden

Kunnen wielerfans via een livestream op een computer of smartphone live het Nederlands tijdritkampioenschap volgen? Het is per editie verschillend of er wel of niet een officiële livestream beschikbaar is. De nationale omroep NOS (die officieel de uitzendrechten heeft) zendt de tijdritten van het NK niet via een livestream uit. Diverse regionale omroepen hebben echter zeker wel interesse voor live-uitzendingen op tv en per livestream. Zo werd het kampioenschap van 2021 live op tv en via een livestream uitgezonden door Podium Tv. Daarnaast was het kampioenschap onder meer ook via een officiële livestream te volgen op de site van de mediapartner DVHN (Dagblad van het Noorden).

Live op tv?

Wordt het live op tv uitgezonden? In 2021 werd dit kampioenschap live uitgezonden door de zender Podium Tv. Dat is een commerciële tv-zender die zich met name op Noord-Nederland richt. Deze tv-zender is onder meer op tv te vinden bij de meeste Ziggo-klanten. Bovendien zijn hun tv-uitzendingen per livestream op hun website te bekijken. H

Podium Tv

De zender Podium Tv is een commerciële regionale omroep uit Noord-Nederland, die zich veel richt op sport en cultuur. Zo zonden zij in het verleden ook meermaals het NK veldrijden live op tv en per livestream uit. Ook de Profronde van Surhuisterveen wordt jaarlijks door hen live op tv en per livestream uitgezonden. De tv-zender zit in het basispakket bij veel mensen in de Noordelijke provincies, die een abonnement hebben bij Ziggo (kanaal 35), Caiway (39), Kabelnoord (19) en SKV (19). Wie de zender niet op tv kan ontvangen, kan hem echter wel online via een livestream bekijken. De livestream van hun uitzendingen is op hun website te vinden.

Geen livestream bij de NOS van het tijdritkampioenschap

Er is geen livestream bij de NOS beschikbaar van dit tijdritkampioenschap. Zij zenden in het daaropvolgende weekend wel het Nederlands kampioenschap wegwielrennen live op tv en per livestream uit. Op zaterdag is bij hen live op tv en via de livestream de dameswedstrijd te bekijken. Op zondag is bij hen live op tv en via de gratis livestream de wedstrijd van de heren elite (profs) te zien.

Historie: live tv en livestream bij het tijdritkampioenschap?

In het verleden werd het tijdritkampioenschap meestal niet live uitgezonden. De NOS heeft namelijk doorgaans de uitzendrechten (tv en online) en zij zenden het nationale tijdritkampioenschap op zo'n doordeweekse dag nooit live op tv of via een livestream uit. Zij zenden van dit kampioenschap altijd alleen een samenvatting uit. Doordat in 2021 Podium Tv bij dit evenement betrokken is, wordt het kampioenschap nu gelukkig wel live op tv uitgezonden (en online via de gratis livestream).

Veel andere nationale tijdritkampioenschappen werden in het verleden ook nooit live op tv of livestream uitgezonden, maar in de loop der jaren kwam daar verandering in. In België ging men bijvoorbeeld eerst een livestream aanbieden via een particuliere organisatie. Later werd er ook een livestream aangeboden door de nationale publieke omroep. En op den duur besloot men om dit kampioenschap niet alleen via een livestream, maar ook live op tv uit te zenden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK tijdrijden live op tv en livestreamWK tijdrijden live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen tijdrijden zijn jaarlijks live op tv te volgen bij diverse zenders. Ook zijn de wereldkampioen…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamWielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) worden op woensdag 28 juli 2021 de individuele tijdritten voor de heren en da…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…

EK voetbal 2021: Nederland-Oekraïne live op tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oekraïne live op tv en livestreamOp zondag 13 juni 2021 speelt het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal. De tegenstander is Oekraïne…
WK Snooker live op tv en livestreamWK Snooker live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap snooker vindt jaarlijks plaats in het Crucible Theatre in de Engelse stad Sheffield. Het WK snoo…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kampioenschap_wielrennen_op_de_weg
  • http://www.knwu.nl/category/nk-tijdrijden
  • http://www.nkwielersportweken.nl
  • http://nkwielrennengo.nl/route/routes-22%20juni.pdf
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 06-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.