BK tijdrijden via een livestream

BK tijdrijden via een livestream De Belgische kampioenschappen tijdrijden worden jaarlijks verreden. Dit tijdritkampioenschap bestaat sinds 1997. Waar vindt men een livestream waarmee dit Belgische tijdritkampioenschap live op het internet bekeken kan worden? Welke renners hebben in de loop der jaren het BK tijdrijden bij de heren elite (profs) gewonnen?

Geschiedenis en erelijst BK tijdrijden

Hoe ziet de erelijst van het Belgisch kampioenschap tijdrijden eruit (voorafgaand aan de editie van 2022)? Het eerste BK tijdrijden in 1997 werd gewonnen door de tijdritspecialist Marc Streel, voor Johan Museeuw en Bert Roesems. In 1998 werd het BK tijdrijden voor profs niet gehouden. In 1999 werd de tweede editie verreden en wederom zegevierde Marc Streel.

In 2000 won Rik Verbrugghe in Sint-Niklaas het BK tijdrijden. In 2001 zegevierde Leif Hoste in Torhout. Hoste zou ook in 2006 en 2007 het BK tijdrijden winnen. Marc Wauters won het BK tijdrijden in 2002 en 2005. Bert Roesems won in 2004 het BK in Wachtebeke. Roesems was een tijdritspecialist die vaak naar het BK piekte, maar meestal net naast de titel greep. Zo werd hij maar liefst 5 keer tweede op het BK tijdrijden voor profs en twee keer derde.

Stijn Devolder won het BK tijdrijden in 2008 (Moeskroen) en in 2010 (Habay). Maxime Montfort pakte de nationale driekleur op het BK van 2009 in Saint-Ghislain. Philippe Gilbert won het BK tijdrijden in zijn wonderjaar 2011 (in datzelfde seizoen won hij ook een groot aantal klassiekers en aan het slot van dat jaar stond hij op de eerste plaats van de wereldranglijst). Kristoff Vandewalle won het BK in 2012, 2013 en 2014. Jurgen van de Broeck won het BK tijdrijden in 2015. Victor Campenaerts pakte in 2016 en 2017 de Belgische titel. In 2018 en 2021 werd het BK tijdrijden voor heren elite gewonnen door Yves Lampaert. Wout van Aert won het BK tijdrijden in 2019 en 2020.

Deelnemers BK tijdrijden

Vele jaren was het Belgische tijdritkampioenschap niet een wedstrijd met veel prestige. Op een gegeven moment is daar echter radicaal verandering in gekomen, omdat er in België een aantal toptijdrijders op kwamen, die ook internationaal tot de top behoorden en het tijdrijden als een echt specialisme beschouwde. Dat begon met Victor Campenaerts. Daarna volgde Yves Lampaert. Vervolgens ging Wout van Aert zich op het wegwielrennen focussen en bleek hij een absolute wereldtopper in het tijdrijden te zijn. En toen was er ook nog de opkomst van het wonderkind Remco Evenepoel. Ook hij bleek een wereldtopper te zijn in het tijdrijden. En zo groeide het Belgische kampioenschap op deze discipline uit tot een zeer prestigieus evenement.

Plek op de kalender

In veel landen wordt het nationale tijdritkampioenschap al sinds vele jaren standaard in juni, in de week voor de wegritten van het nationale kampioenschap verreden. In België was dat lange tijd niet het geval. Vaak werd hun kampioenschap pas in augustus verreden. Later is daar verandering in gekomen. Zo wordt het BK tijdrijden 2022 wel in juni gehouden. De datum is dan 23 juni 2022 en de locatie is Gavere. Ook in 2023 en 2024 staat de wedstrijd in principe in juni op de kalender.

Livestream BK tijdrijden

Historie: livestream BK tijdrijden

Jarenlang was het BK tijdrijden niet online per livestream te volgen. Het BK tijdrijden was in 2018 daarentegen wel per livestream te volgen. Die livestream werd verzorgd door het Motomedia Team. Deze livestream was dan onder meer te bereiken via de Facebook-pagina van het Motomedia Team. Ook kon men de livestream dan bereiken via de website van de Belgische wielerbond (Belgian Cycling). Hoewel velen hoopten dat het BK tijdrijden in 2019 wederom via een livestream zou worden uitgezonden, leek het er lang op dat er geen officiële stream zou zijn. Sporza heeft de uitzendrechten (tv en livestream) van het BK tijdrijden 2019. In hun programmering stond echter oorspronkelijk geen livestream gepland. Dat werd uiteindelijk echter veranderd. Men heeft op het laatste moment alsnog besloten om een livestream van het BK tijdrijden te produceren. Waarschijnlijk heeft men hier toen mede toe besloten vanwege de sterke bezetting van dit evenement in 2019. Het BK tijdrijden was op 27 juni 2019 te volgen via een livestream van Sporza (VRT). De livestream van het BK tijdrijden begon om 17u00. Dit was een gratis livestream van het Belgisch kampioenschap tijdrijden 2019 te Middelkerke. De gratis livestream van dit tijdritkampioenschap was onder meer te vinden op de site van Sporza. Helaas was deze officiële stream van het tijdritkampioenschap wel geo-restricted: men kan hem alleen live bekijken in België. Ook in 2020 was er een livestream van Sporza. Lange tijd was het onzeker of de VRT (Sporza) dit tijdritkampioenschap wel of niet live op tv en via een livestream uit zou zenden. In hun programmagids stond lange tijd geen live tv-uitzending of livestream gepland. Men had oorspronkelijk slecht een samenvatting (tv en stream) gepland in de namiddag van 20 augustus. Uiteindelijk werd enkele dagen voor het tijdritkampioenschap bekend dat zij toch een livestream en live tv-uitzending verzorgen. Deze live-uitzending was een groot succes. Bij het BK tijdrijden 2021 duurde het wederom enige tijd voordat er duidelijkheid was over de live tv-uitzending en livestream van het tijdritkampioenschap. Uiteindelijk werd bekend dat er wederom een live tv-uitzending en livestream gepland zijn. Zolang dit kampioenschap jaarlijks sterk bezet is, zal het BK tijdrijden live worden uitgezonden.

Livestream Sporza bij het BK tijdrijden

Is het Belgisch kampioenschap tijdrijden is via een livestream van Sporza (VRT) te volgen. Met zo'n livestream kan men dit tijdritkampioenschap te bekijken op een computer of smartphone. De stream van de Vlaamse publieke omroep is een gratis livestream. De livestream is te vinden op de site van Sporza in de rubriek 'nu live'. Eveneens is die livestream van dit kampioenschap op de wedstrijddag te vinden in de rubriek 'wielrennen'. Ook is de gratis livestream van dit tijdritkampioenschap in de Sporza App te vinden.

Livestream BK tijdrijden via Go App (hele EU)

Dit tijdritkampioenschap is ok via een livestream van de Go App (online tv) live te bekijken. Via hun stream is de uitzending van dit tijdritkampioenschap in de hele EU (en in sommige andere landen zoals Noorwegen en IJsland) live online te bekijken. Die streamingdienst is bedoeld voor abonnees van digitale tv bij VodafoneZiggo. Zij kunnen per stream live naar elke tv-zender kijken die ze ook thuis kunnen ontvangen op televisie, waaronder dus ook VRT één en Canvas. Een soortgelijke dienst bestaat ook bij veel andere digitale tv-providers, zo heeft KPN de iTV-app.

Livestream wegrit BK (wegrit)

De wegritten van het BK wielrennen worden net als ieder jaar weer per gratis livestream online uitgezonden door Sporza (VRT). Ook het Waalse RTBF biedt dan een gratis livestream aan.

Wielrennen live op tv

Welke wielerwedstrijden zijn in de zomer live te zien op tv (of via een livestream)? In juni wordt het Nederlands kampioenschap wielrennen gehouden. Het NK van de dames is op de laatste zaterdag voor de Tour de France live op tv en via een gratis livestream te zien. Op de daaropvolgende zondag is de herenwedstrijd live op tv en via een gratis livestream te zien. Ook het Frans kampioenschap is dat weekend via de livestream bij Eurosport te bekijken Vervolgens kan men live op tv en via een livestream kijken naar de Tour de France. Alle etappes zijn integraal via een livestream te zien bij Eurosport. Om hun livestream te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben. Voor kijkers uit België wordt een gratis livestream aangeboden door Sporza. Voor kijkers uit Nederland is er een gratis livestream bij de NPO beschikbaar. Op zo'n livestream van de NPO of Sporza zijn echter (anders dan bij Eurosport) niet alle etappes integraal van start tot finish te zien.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK tijdrijden live op tv en livestreamWK tijdrijden live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen tijdrijden zijn jaarlijks live op tv te volgen bij diverse zenders. Ook zijn de wereldkampioen…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Tour de France: tijdrit live op tv en livestreamTour de France: tijdrit live op tv en livestreamHet tijdrijden is voor de klassementsrenners een belangrijk onderdeel van de Tour de France. Hoe is de geschiedenis van…

EK voetbal 2021: Nederland-Oekraïne live op tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oekraïne live op tv en livestreamOp zondag 13 juni 2021 speelt het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal. De tegenstander is Oekraïne…
WK Snooker live op tv en livestreamWK Snooker live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap snooker vindt jaarlijks plaats in het Crucible Theatre in de Engelse stad Sheffield. Het WK snoo…
Bronnen en referenties
  • http://www.belgiancycling.be/files/Documenten/Lastenboeken/160421-OVERZICHTEN_BKS_2016-2021.pdf
  • https://www.facebook.com/BK-Tijdrijden-2016-Mol-Postel-1165151346843993/?fref=nf
  • http://www.dpls.nl/index_bestanden/Page376.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_kampioenschap_tijdrijden_voor_heren_elite
  • http://www.belgiancycling.be/files/Documenten/Disciplines/Weg/BK/Postel/150506-Technische_fiche_BK_Tijdrijden_Postel_2015.pdf
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160225_02150195
  • http://www.zuidkempensepijl.be/zkp/sites/default/files/Startorde%20publicatie%20BK%20TT%20Postel%202016%20AANGEPAST.pdf
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-06-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.