WK tijdrijden live op tv en livestream

WK tijdrijden live op tv en livestream De wereldkampioenschappen tijdrijden zijn jaarlijks live op tv te volgen bij diverse zenders. Ook zijn de wereldkampioenschap tijdrijden via een livestream online te bekijken. Hoe is de geschiedenis van het WK tijdrijden verlopen? Op welke tv-zenders zijn de individuele tijdritten live te bekijken? Waar vindt men een livestream van het WK tijdrijden?

Geschiedenis en erelijst van het WK tijdrijden

Succesvolste deelnemers

Het WK individuele tijdrit bestaat pas sinds 1994. Dat eerste WK tijdrijden voor heren elite (profs) werd gewonnen door de Brit Chris Boardman. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst van het WK tijdrijden? De succesvolste coureurs uit de geschiedenis van het WK tijdrijden zijn Fabian Cancellara en Tony Martin. Zij wonnen beiden vier keer het WK tijdrijden bij de profs. De Zwitser Cancellara won het WK tijdrijden in 2006, 2007, 2009 en 2010. De Duitser Tony Martin won de regenboogtrui op de individuele tijdrit in 2011, 2012, 2013 en 2016.

Prestaties Nederland

Nederland heeft bij de dames elite zeven keer de regenboogtrui gewonnen op de individuele tijdrit, voorafgaand aan de editie van 2022. Leontien van Moorsel won het WK tijdrijden eind jaren negentig twee keer. Ellen van Dijk zegevierde in 2013 en 2021 op het WK tijdrijden. Annemiek van Vleuten won het WK tijdrijden in 2017 en 2019. Anna van der Breggen won het WK tijdrijden bij de dames in 2020. Bij de heren elite (profs) heeft Nederland één keer de wereldtitel gewonnen bij het tijdrijden: Tom Dumoulin pakte de regenboogtrui in 2017 in Bergen (Noorwegen).

Prestaties België

Hoe hebben Belgische deelnemers in de loop der jaren, voorafgaand aan de editie van 2022, gepresteerd op het WK tijdrijden? Bij de dames elite heeft België nog nooit een medaille gewonnen op de individuele tijdrit. Bij heren heeft België wel diverse malen een medaille gewonnen. Victor Campenaerts won brons in 2018 in Innsbruck. Remco Evenepoel won zilver in 2019 in Harrogate en brons in 2021. Wout van Aert won zilver in 2020 in Imola en ook in 2021 in Brugge.

Programma: tijdritten op het WK wielrennen

Op het programma van het WK wegwielrennen staan doorgaans individuele tijdritten voor de volgende categorieën: heren elite, dames elite, heren beloften (u23), junioren en junior-dames. Daarnaast staat er sinds 2019 een Mixed Relay (ploegentijdrit in estafettevorm voor heren en dames) op het programma. In 2020 was er vanwege het coronavirus een beperkt programma bij het WK wielrennen. Er werden toen qua tijdritten alleen de individuele wedstrijden van de heren elite en de dames elite verreden. In 2021 heeft men weer een volledig programma qua tijdritten op het WK wielrennen. De volgorde van het programma is met ingang van die editie wel veranderd. Voorheen begon men met de ploegentijdrit (Mixed Relay), maar sindsdien begint men met de tijdrit van de heren elite (profs).

Locaties en data

Waar en wanneer worden de mondiale tijdritkampioenschappen verreden? Het WK tijdrijden 2022 vindt plaats in Wollongong. In 2023 vindt het plaats in Glasgow. In 2024 wordt het verredne in Zürich. In 2025 is in principe Kigali als locatie verkozen. Doorgaans vindt het kampioenschap plaats in de maand september. Het WK tijdrijden 2022 staat bijvoorbeeld gepland om te beginnen op zondag 18 september 2022.

WK tijdrijden live op tv: welke omroepen?

Door welke omroepen wordt het WK tijdrijden live op tv uitgezonden in België en Nederland? Het WK tijdrijden wordt in de lage landen live op tv uitgezonden door Eurosport, Sporza en NOS Studio Sport. Welke wedstrijden worden door hen uitgezonden?

WK tijdrijden live bij Sporza

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) heeft een grote traditie met het live uitzenden van wereldkampioenschappen wielrennen. Meestal zenden zij bij zo'n kampioenschap nagenoeg alle wedstrijden live uit op tv en/of livestream. Ook in 2022, 2023 en 2024 kunnen de wielerliefhebbers dit kampioenschap weer live bij Sporza volgen. De belangrijkste live tv-uitzendingen van Sporza zijn op de zender VRT één, maar soms wijkt men uit naar de zender Canvas.

WK tijdrijden live bij Eurosport

Hoe ziet het uitzendschema (live tv en livestream) van Eurosport eruit bij het wereldkampioenschap tijdrijden? Bij hen zijn alle tijdritten live te volgen op tv en/of livestream.

WK tijdrijden live bij NOS Studio Sport

NOS Studio Sport zendt doorgaans minder van het tijdritkampioenschap live uit dan Sporza. Zij zenden meestal namelijk alleen de wedstrijden van de heren elite en dames elite live op tv en via de livestream uit.

Livestream WK tijdrijden

Livestream Sporza bij het WK tijdrijden

De wereldkampioenschappen tijdrijden worden weer via een livestream van Sporza (VRT) op het internet uitgezonden. Met zo'n stream kan men op een computer of smartphone live naar deze wedstrijden kan kijken. Deze livestream van het WK tijdrijden is gratis. Men vindt op elke wedstrijddag de livestream van dit tijdritkampioenschap onder meer in de rubriek 'nu live' op de site van Sporza. Ook vindt men elke livestream van het tijdritkampioenschap tijdens dit WK in de rubriek 'wielrennen'. Elke stream op de site van de Vlaamse publieke omroep Sporza is echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat men hun gratis livestream alleen in België naar mag kijken. In andere landen is de livestream van hun site bij dit wielerkampioenschap 'geo-blocked'. Het is ook mogelijk om de gratis livestream van Sporza bij dit WK tijdrijden te bekijken via de Sporza App. Op die applicatie is de gratis stream voor Belgische kijkers ook buiten België geheel legaal live te bekijken in andere EU-landen.

Livestream Eurosport bij het WK tijdrijden

Via een livestream van Eurosport zijn eveneens alle wedstrijd van dit WK tijdrijden live te bekijken. Elke livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. (Ook de overige wedstrijden van de wereldkampioenschappen van zijn live via een stream middels deze applicatie.) Om die zo'n livestream van dit wereldkampioenschap tijdrijden te bekijken, dient men wel een betaald abonnement te hebben op deze dienst.

Livestream WK tijdrijden bij NOS en UCI

NOS Studio Sport stelt bij de dameswedstrijd en de herenwedstrijd van het wereldkampioenschap tijdrijden een livestream beschikbaar op de website van de NOS. Ook die livestream is gratis, doch ook geo-restricted. Dit houdt in dat men de livestream van de NOS officieel alleen in Nederland mag bekijken. Bij alle WK's is er een livestream beschikbaar op het YouTube-Channel van de UCI, maar ook die is geo-restricted (en mag men officieel alleen in een beperkt aantal landen bekijken).

Livestream WK tijdrijden via Go App (live online in de hele EU)

Men kan de tijdritten van dit WK ook via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Met deze dienst kan men op het internet (via een computer of smartphone) per livestream tv kijken. Deze livestream-dienst is beschikbaar voor de klanten van digitale tv bij Ziggo. Zij kunnen hiermee anno 2022 in de hele EU dezelfde zenders per livestream bekijken, als ze ook thuis op tv kunnen ontvangen. In het standaardpakket zitten onder meer de tv-uitzendingen VRT één (Sporza), NPO1 (Nederland1) en Eurosport1, dus alle wedstrijden die daarop live worden uitgezonden, kunnen zij per livestream op die app bekijken.

Livestream WK tijdrijden via NLziet

Het is ook mogelijk om een beperkt aantal wedstrijden van dit wereldkampioenschappen tijdrijden per livestream op de NLziet-app te bekijken. Daarop zijn alleen de wedstrijden per livestream te zien die de NOS uitzendt. Men moet wel een betaald abonnement hebben op die tv-app. De uitzendingen van Eurosport en Sporza van dit wereldkampioenschap zijn niet per livestream op die app te bekijken.

WK tijdrijden live online via NPO Start

Het is eveneens mogelijk om de live tv-uitzendingen van de NOS bij dit WK tijdrijden per livestream te bekijken bij NPO Start. Hierop kan men geheel gratis via een livestream naar de zenders NPO1, NPO2 en NPO3 kijken. (Deze livestream is wel geo-restricted en is dus niet buiten Nederland te gebruiken.) Als u een livestream op een smartphone of een tablet wil bekijken, kunt u daarvoor de NPO Start-app gebruiken. Als u de NOS-uitzendingen live via een desktop computer of laptop wil bekijken, dan kunt u daarvoor de website van NPO Start gebruiken.

Livestream WK tijdrijden via iTV-app

Voor klanten van KPN is het mogelijk om per livestream tv te kijken op de iTV-app. Hierop kunnen zij dus ook per livestream kijken naar diverse zenders die het WK tijdrijden live op tv uitzenden. Men dient wel een abonnement op 'Interactieve tv' bij KPN te hebben, om op die app per livestream tv te kunnen bekijken. Net als bij de Go App kan men ook bij de iTV-app per livestream in de hele EU tv kijken. De iTV-app is geoptimaliseerd voor het bekijken van tv-uitzendingen per livestream op een smartphone. Via die app kan men per livestream alle zelfde tv-zenders ontvangen als thuis in de woonkamer op het televisietoestel. Men kan hierop dus sowieso alle uitzendingen van dit WK tijdrijden per livestream bekijken van de NOS en Sporza. Ook kan men bijna alle uitzendingen van Eurosport bij dit WK tijrijden hierop automatisch per livestream bekijken. Een uitzondering daarop is de Mixed Team Relay (Ploegentijdrit) die door Eurosport soms niet op hun hoofdnet, maar op hun tweede net live wordt uitgezonden; die zender (Eurosport 2) kan men op die app alleen per livestream bekijken als men een aanvullend abonnement heeft. Die Team Relay is echter wel 'gewoon' live op tv en dus per livestream te bekijken bij Sporza en de NOS.

Livestream wereldkampioenschap tijdrijden via Interactieve Tv

Het is voor klanten van de KPN ook mogelijk om dit WK tijdrijden per livestream te bekijken op de site van Interactieve Tv (indien men daar een abonnement op heeft). Bij die dienst gelden anno 2022 dezelfde voorwaarden als bij elke livestream op de iTV-app. Het verschil is dat die app vooral bedoeld is voor tv-kijken via een livestream op een smartphone. Die site is daarentegen bedoeld voor mensen die per livestream tv willen kijken op een desktop computer of laptop. Op een tablet kan men zowel de app als de site goed gebruiken, maar de app is net wat meer geoptimaliseerd voor het tv-kijken per livestream voor zo'n tablet.

Livestream WK tijdrijden bij GCN

Alle onderdelen van het WK tijdrijden 2022 zijn ook via een stream van GCN live te bekijken. Via hun bondgenootschap met Eurosport beschikken zij anno 2022 (en in principe ook in 2023 en 2024) over de live-uitzendrechten in een groot aantal Europese landen van de onderdelen van het WK tijdrijden.

Livestream WK tijdrijden 2022 bij Discovery+

Met ingang van 2022 is het WK tijdrijden in Nederland ook per livestream te zien bij Disney+, voor abonnees van die app. In 2023 en 2024 is het in principe ook live bij hen via de stream te bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BK tijdrijden via een livestreamBK tijdrijden via een livestreamDe Belgische kampioenschappen tijdrijden worden jaarlijks verreden. Dit tijdritkampioenschap bestaat sinds 1997. Waar vi…
Wielrennen: het NK tijdrijdenWielrennen: het NK tijdrijdenIn de zomer worden jaarlijks de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden georganiseerd. Op het programma staan dan de nat…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

Deelnemers WK wielrennen 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers WK wielrennen 2020: startlijst met rugnummersHet WK wielrennen 2020 wordt gehouden in Italië (Imola). Op zondag 27 september wordt de wegrit voor de heren elite (pro…
WK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en speelschemaWK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en speelschemaOp 25 maart 2021 start de kwalificatie voor het WK van 2022 dat van 21 november tot en met 18 december 2022 plaatsvindt.…
Bronnen en referenties
  • http://richmond2015.com/about/courses/mens-elite-individual-time-trial/
  • http://richmond2015.com/about/courses/time-trial-circuit/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_wielrennen
  • http://cdn-01.wielerflits.nl/assets/uploads/2016/10/52016_ITT_ME_StartList.pdf
  • https://bergen2017.no/courses/time-trial/elite-men/
Reactie

Caeyzeele Fans, 13-10-2016
Geachte,
Waar kan ik de deelnemers vinden voor het WK U23 van 13/10/2016?

Met Vriendelijke Groeten,
Caeyzeele Frans. Reactie infoteur, 13-10-2016
Geacht,
Deze kunt u vinden op de volgende site:
http://www.uci.ch/road/ucievents/2016-road-uci-road-world-championships/111129016/widgets/entries-start-lists-results-179892/

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.