Wielrennen live op tv en livestream

Wielrennen live op tv en livestream Wielerliefhebbers kunnen volop genieten van live wielrennen op tv. Met name Eurosport en het Vlaamse Sporza zenden jaarlijks heel veel wielerkoersen live op tv uit. Maar ook het Nederlandse NOS Studio Sport zendt aardig wat koersen live uit. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om veel koersen online via een livestream te bekijken. Hoe ziet de wielerkalender van eruit? Welke wielerkoersen worden op welke zenders live uitgezonden? En waar vindt men een livestream?

Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt jaarlijks een buitengewoon groot aantal wielerkoersen live op tv uit. Dat is een logisch gevolg van de enorme populariteit van het wielrennen in de regio Vlaanderen. Nergens ter wereld is een regio te vinden, waar het wielrennen populairder is dan in Vlaanderen. De sportuitzendingen van de Vlaamse publieke omroep VRT hebben als overkoepelende merknaam: Sporza. Bij deze Vlaamse omroep zijn veel grote topwedstrijden (UCI World Tour) te zien, maar ook veel kleinere Vlaamse wedstrijden (uit de UCI Europe Tour), zoals Kuurne-Brussel-Kuurne of zelfs Koolskamp Koerse.

De meeste live-uitzendingen van het wielrennen bij Sporza vinden plaats op de Vlaamse zenders één en Canvas. Incidenteel wijkt men uit naar de zender Ketnet. Deze zender is ook in Nederland te ontvangen in veel digitale tv-pakketten.

Er is overigens sinds 2017 wel één groot verschil in de wielerprogrammering van Sporza, vergeleken met de voorgaande jaren: Sporza heeft geen groot contract meer met het Italiaanse bedrijf RCS. (Sporza heeft sinds 2018 wel wat sublicenties, waardoor ze bijvoorbeeld de Strade Bianche live kunnen uitzenden.)

Doordat men niet meer een groot contract heeft bij de RCS, zendt Sporza sinds 2017 diverse Italiaanse koersen niet live uit, waaronder Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo en de Giro d'Italia. Deze wedstrijden worden echter nog wel live op tv uitgezonden door Eurosport.

Eurosport, 'the home of cycling'

Een reclameslogan van Eurosport is: 'Eurosport, the home of cycling.' Deze slogan maakt men zeker waar; er zijn op Eurosport erg veel wielerkoersen live te volgen. Niet alleen topwedstrijden uit de UCI World Tour, zoals de klassiekers en de drie Grote Rondes (Tour, Giro en Vuelta), maar ook veel kleinere etappewedstrijden uit de Europe Tour, en eveneens baanwielerwedstrijden en ook werelduurrecordpogingen zendt men live uit. Ook zendt Eurosport de wedstrijden van het Belgische klassement Napoleon Games Cycling Cup live uit.

De meeste uitzendingen zullen plaatsvinden op de zender Eurosport1. Dit is het open net van Eurosport. Een deel van de koersen zal helaas echter te zien zijn op Eurosport2. Voor de zender Eurosport2 dient men een apart abonnement te nemen. Er zit overigens soms wat verschil tussen de programmering van Eurosport in Nederland en België. In de praktijk betekent dit, dat er soms wedstrijden (met name kleine koersen) wel op de Belgische Eurosport te zien zijn, maar helaas niet op de Nederlandse Eurosport, omdat men daar voorrang geeft aan andere live sportevenementen. Gelukkig komt dit slechts incidenteel voor.

Contract Eurosport met RCS: Giro exclusief

In tegenstelling tot Sporza (VRT) heeft Eurosport wel een contract met het Italiaanse bedrijf RCS. Veel Italiaanse koersen zijn daardoor sinds 2017 niet live te zien bij Sporza, maar wel op Eurosport. Hiertoe behoren Milaan-San Remo, de Tirreno-Adriatico, de Ronde van Lombardije en de Giro d'Italia.

NOS Studio Sport

De Nederlandse publieke omroep NOS zendt doorgaans veel minder wielerwedstrijden live op tv uit dan de VRT (Sporza) en Eurosport. Na de grote dopingaffaires rondom onder meer de Rabobank en Lance Armstrong leek de wielerliefde van NOS Studio Sport nog wat verder te zijn bekoeld. Sindsdien werden diverse wedstrijden die men vroeger nog wel uitzond, niet meer live uitgezonden door de NOS, zoals de Clasica San Sebastian en Kuurne-Brussel-Kuurne. Dit zal ook in 2022 of in het seizoen 2023 niet veranderen. Toch heeft de NOS nog steeds een behoorlijk aanbod aan wieleruitzendingen. Zo zenden ze de Tour de France, de topklassiekers en het NK wielrennen live uit.

Herbert Dijkstra zal bij de meeste topwedstrijden optreden als commentator. Incidenteel zal Joris van den Berg de commentator bij de live-uitzendingen zijn. Ex-profwielrenner Maarten Ducrot zal meestal optreden als co-commentator bij de wieleruitzendingen van NOS Studio Sport. De uitzendingen zullen doorgaans plaatsvinden op de zender Nederland 1 (NPO1). Sommige wedstrijden zullen door de NOS niet live op tv worden uitgezonden, maar wel op het internet, via een livestream op de website van de NOS.

Overige zenders

Naast de hierboven genoemde grote omroepen, zijn er ook regionale zenders die wielerkoersen live op tv uitzenden. Met name L1 (Limburg) zendt jaarlijks diverse koersen uit, maar er zal incidenteel ook een koers te zien zijn op bijvoorbeeld RTV Drenthe. Een commerciële regionale zender die regelmatig kleine wielerkoersen uitzendt is Podium Tv.

In zowel Nederland als in België manifesteren zich ook commerciële sportzenders die mogelijk wielerkoersen zullen uitzenden. In Nederland is dat Ziggo Sport en in België is dat Play Sports van Telenet. Zij hebben hun interesse in de wielersport getoond door veldritten live op tv te gaan uitzenden. Met name in het geval van Play Sports gaat het om een zeer groot aantal live-veldritten, maar Telenet Play Sports zendt soms ook wegwielerwedstrijden uit. Bij Ziggo Sport waren enige jaren ook behoorlijk aantal veldritten live te zien, maar waren soms ook wat wegwedstrijden te zien zoals de Tour of Croatia, de Ronde van Burgos en de GP Frankfurt (1 mei-prijs) live te zien. Wegwielrennen blijft echter wel bijzaak voor Ziggo Sport, het behoort niet tot de 'kernsporten' waar zij zich sterk op focussen, zoals voetbal. Het is niet de verwachting dat dit nog erg verandert.

Live op het internet: livestream

Behalve op tv, zijn veel wedstrijden ook live op het internet te volgen via livestreams. Bij Eurosport worden veel wedstrijden live uitgezonden via een stream op hun Eurosport Player App. Op die livestream zijn ook veel wedstrijden te zien, die zij niet live op tv uitzenden. Om die livestream van Eurosport te bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op deze app te hebben.

Zowel Sporza als de NOS bieden bij diverse wedstrijden een openbare livestream aan op hun websites, waarvoor men geen betaald abonnement dient te hebben. Een nadeel van deze livestreams is echter, dat ze vaak ‘geo-restricted’ zijn, wat inhoudt dat ze alleen in het land van de uitzendgerechtigde te bekijken zijn. Bijvoorbeeld: de stream van Sporza is vaak alleen in België te bekijken en de livestream van de NOS is vaak alleen in Nederland te zien. De internationale wielerunie UCI biedt ook livestreams aan die vaak geo-restricted zijn: bij hun betekent dit dat de livestream in sommige landen wel te bekijken is (landen waar geen omroep de uitzendrechten van het evenement heeft gekocht) en in andere landen niet (landen waar wel een omroep in bezit is van de live uitzendrechten).

Livestream GCN

Een streamingdienst die niet onvermeld mag blijven als het om wielrennen live op tv gaat, is de GCN-app. GCN is een afkorting van Global Cycling Network. De streamingdienst bestaat sinds 2013. In de loop der jaren heeft Discovery (het moederbedrijf van Eurosport) een steeds groter deel van de aandelen van GCN gekocht. Sinds 2019 is Discovery de eigenaar van een meerderheid van de aandelen. Als gevolg daarvan zijn GCN en Eurosport qua live-uitzendrechten van wielerkoersen in de daaropvolgende jaren steeds intensiever samen gaan werken. Nagenoeg alle koersen die live op tv en per livestream bij Eurosport te zien zijn, kan men ook bij GCN live bekijken via een stream. Het is dan wel nodig om een abonnement op die streamingdienst te hebben.

De programmering van GCN is overigens niet in ieder land hetzelfde. Zo is er op die app in Nederland heel wat meer veldrijden via de livestream te bekijken, dan in België. Dit komt doordat in België vaak andere partijen (zoals Sporza en Telenet) al de live-uitzendrechten hebben (live tv en livestream).

Livestream Discovery+

Ook de app Discovery+ heeft hetzelfde moederbedrijf als Eurosport en GCN. Sinds de Olympische Spelen van Tokio is deze app zich meer gaan richten op uitzendingen van sport via een livestream. Met ingang van het wielerseizoen 2022 gaat Eurosport qua wielrennen ook extra intensief samenwerken met Discovery+. Ook hierbij geldt echter dat het aanbod van de live-uitzendingen van koersen op die app per land verschilt.

Op welke zender live? Wielrennen: wie zendt wat uit?

Op welke zender is welke wielerwedstrijd live te zien? Hieronder vindt u een globaal overzicht. Er bestaan veel langjarige contracten tussen omroepen en wielerwedstrijden. Dikwijls worden uitzendrechten in 'package deals' verkocht, waardoor omroepen in één klap heel veel uitzendrechten van verschillende wedstrijden van één overkoepelende organisatie kopen. Let daarom op, het onderstaande schema biedt geen garanties, het is geen wet van Meden en Perzen dat zij werkelijk alle koersen live op tv (of per livestream) uitzenden waarvan ze op papier de rechten hebben. Bij Eurosport zijn echter gelukkig heel wat koersen waar zij in hun tv-programmering geen plek voor hebben, toch wel live online te bekijken via hun livestream. Bij de NOS is er niet zo'n garantie op een live-uitzending. Door hen wordt dikwijls pas op de wedstrijddag zelf definitief besloten of en hoe lang men een bepaalde wielerkoers live uitzendt; dit is bij hen afhankelijk van de sportactualiteit van die dag. Dit geldt met name voor hun zondagmiddaguitzendingen op de zender NPO1.

Hoewel veel koersen gelukkig met langjarige contracten werken, waardoor het al jaren van tevoren duidelijk is bij welke omroep het live te zien is, hebben helaas niet alle wedstrijden die luxe. Bij diverse koersen wordt het uitzendcontract 'in principe' per jaar verlengd, maar kan daar zelfs nog tijdens het seizoen verandering in komen. Hierdoor kan het gebeuren dat een bepaalde koers al jaren op een bepaalde zender te zien is, wat dan ook in het onderstaande globale overzicht vermeld staat, maar dat hij in een bepaald jaar daar uiteindelijk alsnog niet live te zien is. Bij sommige kleine koersen is men per jaar ook afhankelijk van de praktische mogelijkheden van omroepen. Er is dan wel de intentie bij zowel de koersorganisatie, als bij een regionale of landelijke omroep om die wedstrijd live uit te zenden, maar om praktische of financiële redenen lukt dat dan uiteindelijk soms toch niet.

Het globale overzicht van de live-uitzendimgen van de koersen op de wielerkalender is verdeeld in verschillende categorieën: grote rondes, voorjaarsklassiekers, rittenkoersen uit de World Tour, wedstrijden uit de Europe Tour (zowel eendagswedstrijden als rittenkoersen), baanwielrennen en veldrijden.

Globaal overzicht: wielerwedstrijden live op tv en livestream

Grote Rondes live op tv en livestream:


Voorjaarsklassiekers live op tv en livestream:


Rittenkoersen World Tour live op tv en livestream


Zomer- en najaarsklassiekers World Tour live op tv en livestream

 • Clasica San Sebastian (Spa) - Sporza en Eurosport
 • Bretagne Classic in Plouay (Fra) - Eurosport en livestream GCN
 • Hamburg Cyclassisc - livestream GCN en Eurosport
 • GP Quebec - o.a. livestream Flobikes GCN en Eurosport
 • GP Montreal - o.a. livestream Flobikes, GCN en Eurosport
 • Ronde van Lombardije (Ita) - Eurosport en VTM

Kampioenschappen wegwielrennen live op tv en livestream


Kalender: UCI Europe Tour live op tv en livestream

 • GP La Marseillaise - o.a. L'Équipe, Eurosport en livestream GCN
 • Ster van Besegges (Fra) - o.a. L'Équipe
 • Ronde van Valencia (Spa) - Eurosport en livestream GCN
 • Tour de la Provence (Fra) - Eurosport, Ziggo en Proximus
 • Clasica de Almeria (Spa) - Livestream GCN en Eurosport
 • Ruta del Sol - Vuelta a Andalucia (Spa) - Eurosport
 • Ronde van Algarve - Volta a Algarve (Por) - Eurosport
 • Tour des Alpes-Maritimes et du Haut-Var (Fra) - livestream L'Équipe en Eurosport
 • Trofeo Laigueglia (Ita) - livestream v.d. organisatie
 • Ster van Zwolle (Ned) - Eurosport, RTV Oost en Drenthe
 • Nokere Koerse - Danilith Classic (Bel) - Sporza en Eurosport
 • Bredene-Koksijde Classic (Bel) - Sporza en Eurosport
 • GP Le Samyn (Bel) - Sporza en Eurosport
 • GP Monsere (Bel) - Sporza en Eurosport
 • Ronde van Drenthe - O.a. RTV Drenthe, Eurosport en Sporza
 • Cholet Pais de la Loire (Fra) - Livestream Eurosport en GCN
 • GP Denain - Livestream GCN en Eurosport
 • Ronde van Sicilië - Giro Di Sicilia (Ita) - livestream Eurosport
 • Volta Limburg Classic (Hel van het Mergelland) - L1
 • GP Miguel Indurain (Spa) - livestream Eurosport
 • Ronde van Turkije - Presidential Tour of Turkey - Eurosport
 • Tour of The Alps (ex-Giro del Trentino) - Eurosport
 • Ronde van Overijssel (Ned) - Podium Tv
 • Vierdaagse van Duinkerke - Eurosport
 • Ronde van Hongarije - Livestrem GCN en Eurosport
 • Circuit Wallonie (Bel) - Sporza, GCN en Eurosport
 • GP Plumelec-Morbihan (Fra) - Livestream Eurosport en GCN
 • GP Vermarc Rotselaar (Bel) - ROB Tv en livestream
 • Tro Bro Leon (Fra) - Livestream Eurosport en GCN
 • St. Elooisprijs Ruddervoorde (Bel) - Focus WTV
 • Tour du Finestre (Fra) - Livestream Eurosport en GCN
 • Vuelta a Murcia - Livestream GCN
 • our Classic Alpes-Maritimes - Livestream Eurosport en GCN
 • Ronde van Limburg (Bel) - Sporza
 • Dwars door het Hageland (Bel) - Sporza
 • Elfstedenronde Brugge (Bel) - Sporza
 • Mont Ventoux Dénivelé Challenge - Livestream L'Équipe
 • Ronde van België - Baloise Belgium Tour (Bel) - Sporza
 • Ronde van Slovenië - Eurosport2 en GCN
 • Route d'Occitanie (Route du Sud) - Livestream v.d. organisatie
 • Halle-Ingooigem (Bel) - Eurosport en Sporza
 • Tour de Wallonie (Bel) - Livestream Eurosport en GCN
 • Tour de L'Ain (Fra) - Livestream GCN en Eurosport
 • Heistse Pijl (Bel) - Sporza
 • Ronde van Burgos (Spa) - o.a. Proximus Pickx+ Sports en livestream
 • GP Jef Scherens - Leuven - Sporza
 • Tour of Norway-Ronde van Noorwegen - Livestream Eurosport
 • GP Marcel Kint - Sporza
 • Tour de L'Avenir - Livestream GCN en Eurosport
 • Schaal Sels - Sporza en ATV
 • Deutschland Tour (Dui) - Eurosport en GCN
 • Druivenkoers (Bel) - Livestream Sporza
 • Brussels Cycling Classic (Bel) - Sporza
 • Ronde van Groot-Brittannië (UK) - Eurosport en livestream GCN
 • Antwerp Port Epic (Bel) - Sporza
 • Ronde van Luxemburg - Livestream GCN en Eurosport
 • GP Wallonië (Bel) - Livestream Eurosport en GCN
 • Giro del Toscana - Eurosport en GCN
 • Ronde van Slowakije - Livestream GCN en Eurosport
 • Coppa Sabatini - Eurosport EN GCN
 • Koolskamp Koers - Kampioenschap van Vlaanderen - Sporza en Eurosport
 • Primus Classic - GP Impanis van Petegem (Bel) - Sporza
 • Eschborn-Frankfurt - Livestream GCN en Eurosport
 • Omloop van het Houtland (Bel) - Focus-WTV
 • CRO Race (Ronde van Kroatië) - Eurosport en GCN
 • Giro di Sicilia - Eurosport en GCN
 • Eurometropole Tour (Bel) - Livestream GCN en Eurosport
 • Ronde van Emilia - RAI Sport
 • Sparkassen Münsterland Giro - Livestream Eurosport en GCN
 • Gran Premio Bruno Beghelli (Ita) - RAI Sport
 • Coppa Bernocchi - Eurosport
 • Women's Tour - Eurosport en livestream GCN
 • Tre Valli Varesine (Ita) - RAI Sport
 • Memorial Frank Vandenbroucke (Binche-Chimay-Binche) - Eurosport en livestream Sporza
 • Milaan-Turijn (Ita) - Eurosport
 • Gran Piemonte (Ita) - Eurosport
 • Tour de Vendée (Fra) - Livestream Eurosport en GCN
 • Parijs-Tours (Fra) - Sporza en Eurosport
 • Coppa Agostoni (Ita) - Livestream Eurosport en GCN
 • Giro del Veneto (Ita) - Eurosport en GCN
 • GP Plumelec - Morbihan (Fra) - Eurosport2 en livestream GCN
 • Veneto Classic (Ita) - Livestream Eurosport en GCN

Info over baanwielrennen live op tv en livestream:


Info over veldrijden live op tv en livestream:


Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
BK wielrennen live op tv en livestreamBK wielrennen live op tv en livestreamDe Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zom…

Profdarter: Adrian LewisAdrian Lewis, een professioneel darter uit Engeland met de bijnaam 'The Jackpot' was pas de derde darter in de historie…
Profdarter: Raymond van BarneveldRaymond van Barneveld, in de wereld van darts vaak 'Barney' genoemd, was de eerste Nederlander die wereldkampioen darts…
Bronnen en referenties
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/112502/milaan-san-remo-en-ronde-van-lombardije-in-2016-op-zaterdag.html
 • http://sporza.be/cm/sporza/tv
 • http://homeofcycling.eurosport.com/
Reacties

Annick Pauwels, 23-02-2020
Mooi en duidelijke kalender. L1 en ard en Q2 welke zijn dat als zender? Reactie infoteur, 24-02-2020
Hartelijk dank voor uw reactie! L1 is de provinciale tv-zender van Nederlands-Limburg. Q2 is een commerciële Vlaamse zender. ARD is de Duitse publieke omroep.
Met vriendelijke groet, Fjodor

Patrick Alberts, 15-01-2020
O.a. Seven welke zender wordt hier mee bedoeld? Reactie infoteur, 15-01-2020
Dat is helaas de Australische zender Seven. In 2019 werd deze koers nog door Ziggo Sport live op tv uitgezonden, maar in 2020 is dat niet het geval. Voor zover bekend wordt deze koers in 2020 niet door een Nederlandse of Vlaamse omroep live op tv uitgezonden.

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 23-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.