BK wielrennen live op tv en livestream

BK wielrennen live op tv en livestream De Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zomer verreden. Het Belgisch kampioenschap wielrennen wordt live op tv uitgezonden. Ook is het mogelijk om het Belgisch kampioenschap wielrennen op het internet via een livestream te volgen.

Historie

In 1894 werd het eerste Belgisch Kampioenschap wielrennen op de weg voor profs georganiseerd. De legendarische Leon Houa won dat eerste BK. De Waalse coureur Houa is in de wielergeschiedenis vooral befaamd als de winnaar van de eerste drie edities van Luik-Bastenaken-Luik. Hoe ziet voorafgaand aan het kampioenschap van 2022 de erelijst eruit? Recordhouder qua aantal zeges in het BK voor heren profs is Tom Steels. Hij won het nationaal kampioenschap vier keer. Rik van Steenbergen en Stijn Devolder wonnen het BK drie keer. Indien Devolder er dus in zou slagen om in 2016 wederom de Belgische driekleur te winnen, dan zou hij mederecordhouder worden. Winnaars van het BK voor heren profs zijn Nico Eeckhout (2006), Stijn Devolder (2007, 2010 en 2013), Jurgen Roelandts (2008), Tom Boonen (2009 en 2012), Philippe Gilbert (2011 en 2016), Jens Debusschere (2014), Preben van Hecke (2015), Oliver Naesen (2017), Yves Lampaert (2018), Tim Merlier (2019), Dries de Bondt (2020) en Wout van Aert (2021).

Het Belgisch kampioenschap wegwielrennen voor dames bestaat pas sinds 1959. Hoe ziet voorafgaand aan het kampioenschap van 2022 de erelijst eruit? De eerste kampioene was Victoire van Nuffel. De succesvolste coureur op het BK voor dames was Nicole Vandenbroeck. Zij won vijf keer de nationale wegtitel, namelijk in 1969, 1970, 1973, 1974 en 1977. Winnaars van het Belgische kampioenschap voor dames zijn onder meer Liesbet de Vocht (2010 en 2013), Evelyn Arys (2011), Jolien D'Hoore (2012 en 2015), Kaat Hannes (2016), Annelies Dom (2018), Jesse Vandenbulcke (2019) en Lotte Kopecky (2020 en 2021).

Deelnemers: startlijst BK wielrennen

Welke deelnemers staan op de startlijst van het BK voor heren elite (profs)? Alle Belgische wielrenners die een volledige proflicentie hebben (bij een World Tour Team, ProContinentaal Team of Continentaal Team) mogen deelnemen aan dit Belgisch kampioenschap wielrennen. Op de deelnemerslijst staan dus, behalve de bekende wegprofs, ook bijvoorbeeld veldritprofs. Doorgaans staan veruit de meeste Belgische profwielrenners daadwerkelijk op de startlijst van deze koers staan. Vaak is er officieel zelfs een startplicht: wie voor de nationale ploeg in grote wegwedstrijden (zoals het WK en de Olympische Spelen) wil starten, moet (indien niet geblesseerd) in het nationaal kampioenschap van België starten. Aan die startplicht wordt echter niet altijd heel stipt vastgehouden.

Datum: plek op de kalender

Doorgaans wordt het BK in juni verreden, een week voor de Tour de France. In sommige gevallen wijkt men daarvan af, zoals in 2020, toen het vanwege het coronavirus pas in september werd verreden. Het BK wielrennen 2022 wordt echter wel weer in juni verreden. Het staat dan op 25 juni 2022 op de kalender. Ook in 2023, 2024 en 2025 is er in juni een plek voor dit kampioenschap op de kalender gereserveerd.

Locatie: parcours

Het Belgisch kampioenschap wordt in principe elk jaar op een ander parcours verreden. In 2022 is het parcours bijvoorbeeld in Middelkerke. In 2023 is het parcours in Izegem. In 2024 wordt het gehouden in Herzéle en Zottegem. In 2025 vindt het plaats in Binche. In 2026 wordt het in Brasschaat verreden. In 2027 vindt het in Putte plaats.

BK wielrennen live op tv bij Sporza

Live op tv: dameswedstrijd

Bij het BK wielrennen worden de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). Beide wedstrijden worden gehouden op dezelfde dag. De dameswedstrijd is vaak 's ochtends (en aan het begin van de middag) op de zender Canvas te zien.

Live op tv: herenwedstrijd

Het BK wielrennen voor de heren elite (profs) wordt op die zondagmiddag live op tv uitgezonden door Sporza. Op welke zender vindt die live-uitzending plaats? Het wielerkampioenschap is het hoofdonderdeel van de uitzending Sporza op Zondag, die op de zender VRT één plaatsvindt.

Livestream BK wielrennen

Livestream Sporza

De officiële livestream van het BK wielrennen wordt beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met deze livestream kan men het BK wielrennen dus live op een computer of smartphone bekijken. De officiële livestream bevindt zich op de wedstrijddag op de website van Sporza. Hoe laat begint deze Vlaamse livestream? De livestream van het BK wielrennen begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van die koers. Men vindt de gratis livestream van dit BK daar onder meer in de rubriek 'Nu Live'. Ook vindt men de livestream van dit BK wielrennen in de gratis Sporza-app. Helaas voor Nederlandse wielerfans is de livestream op zowel de site als de app van Sporza wel geo-restricted. Dat houdt in dat de officiële livestream van het BK wielrennen alleen in België bekeken mag worden. De livestream van Sporza bij het BK wielrennen is geheel gratis. Men hoeft ook geen account aan te maken om als Belg deze livestream van het BK op hun website te bekijken; het is een geheel openbare stream voor Belgische kijkers, maar helaas is hij voor andere landen dus wel 'geo-blocked'. Op de site van Sporza wordt in het hele jaar veel wielrennen gratis per livestream uitgezonden. Ook veel klassiekers, de Tour en de Vuelta zijn via zo'n gratis livestream bij hen live online te zien. Helaas geldt hiervoor meestal dat deze livestream 'geo-restricted' is. Zo'n stream is dan op die site dus niet in andere landen dan België live te bekijken.

Livestream BK wielrennen via Go App (hele EU)

Het is mogelijk om dit BK via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Dit is een geheel legale manier voor kijkers vanuit Nederland om toch per livestream naar dit BK wielrennen te kijken. Op die app kan men per livestream de tv-zenders bekijken waarop Sporza dit BK live uitzendt. Deze Go App is een dienst van Ziggo en wie een abonnement voor digitale tv bij hen heeft, mag geheel gratis via die app per livestream naar de televisiezenders uit haar of zijn zenderpakket kijken. Zowel VRT één als Canvas zitten in het basispakket en kunnen dus door alle Ziggo-klanten per livestream bekeken worden. Op die manier kan men dus ook als Nederlander per livestream de live tv-uitzendingen van bijvoorbeeld de Tour de France of de klassiekers bij Sporza bekijken. Zo'n livestream op de Ziggo Go App mag men legaal in de hele EU bekijken. Dit is dus ook een handige optie voor mensen die op vakantie in een EU-land zijn en per livestream toch naar de Nederlandstalige live-uitzendingen van het wielrennen bij de NOS of Sporza willen kijken.

Livestream BK wielrennen via InteractieveTv

De bovengenoemde optie (de Go App) om vanuit Nederland geheel legaal per livestream naar Sporza te kunnen kijken, is bedoeld voor klanten van Ziggo. Soortgelijke opties om legaal per livestream naar tv te kijken bestaan ook bij diverse andere tv-aanbieders. Bij KPN kan men bijvoorbeeld per livestream naar tv kijken via de site van InteractieveTv of via hun iTV-app. Zo'n livestream is in de hele Europese Unie te bekijken. Dat geldt zowel voor de livestream op die site als voor de stream op die app.

Livestream NLZIET? Livestream Eurosport?

Is het ook mogelijk om dit wielerkampioenschap in 2022, 2023 of 2024 via een livestream bij NLZIET of bij Eurosport te bekijken? Neen, die bieden niet een livestream aan van het Belgische kampioenschap wielrennen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

EK atletiek live op tv en livestreamEK atletiek live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) bestaat sinds 1934. Doorgaans wordt het EK atletiek eens in de twee jaar g…
Selectie heren en dames WK hockey 2014Van zaterdag 31 mei 2014 tot en met zondag 15 juni 2014, vinden de wereldkampioenschappen Hockey plaats in Den Haag. Het…
Bronnen en referenties
  • https://www.scribd.com/document/337322799/Parcours-BK-Wielrennen-Antwerpen-2017
  • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.2873376#
  • http://www.belgiancycling.be/content.asp?language=nl&id=376&subid=392&sid=377
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-06-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.