EK atletiek live op tv en livestream

EK atletiek live op tv en livestream Het Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) bestaat sinds 1934. Doorgaans wordt het EK atletiek eens in de twee jaar georganiseerd. De Europese atletiekkampioenschappen worden live op tv en per livestream uitgezonden. Hoe is de geschiedenis van het EK atletiek verlopen? Hoe hebben Nederlanders in de loop der jaren gepresteerd op het EK atletiek?

Historie van het EK atletiek

Het EK atletiek wordt georganiseerd sinds 1934. De eerste editie vond plaats van 7 tot en met 9 september 1934, in de Italiaanse stad Turijn. Tot 2010 werd het Europees Kampioenschap (met uitzondering van de oorlogsjaren) om de vier jaar georganiseerd. Sindsdien wordt het elke twee jaar gehouden. Het EK Atletiek werd één keer in België georganiseerd: in 1950 in het Heizelstadion. In 2016 werd dit Europees kampioenschap voor het eerst in Nederland georganiseerd worden, namelijk in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

Historie: Nederlandse successen op het EK Atletiek

In de loop der jaren won Nederland tijdens de Europese kampioenschappen atletiek in totaal 25 keer goud, 25 keer zilver en 21 keer brons. De meest succesvolle Nederlandse atlete in de historie van het EK is natuurlijk de legendarische Fanny Blankers-Koen. Zij won in totaal vijf keer goud en twee keer brons. Haar eerste medailles won ze op het EK van 1938 in Wenen. Zowel op de 100 meter als op de 200 meter werd zij derde. In 1946 won zij twee keer goud: op de 80 meter horden en op de 4X100 estafette. In 1950 won zij drie keer goud: op de 100 meter, 200 meter en de 80 meter horden.

Recente EK's

Het EK van 2012 was succesvol voor Nederland. Churandy Martina won toen goud op de 200 meter sprint. Hij pakte, samen met Mariano, Codrington en Van Luijk, eveneens goud op de 4 x 100 meter estafette. Tijdens datzelfde EK pakte Rutger Smith zilver bij het kogelstoten. Patrick van Luijk behaalde zilver op de 200 meter. De dames Vassel, Schippers, Lubbers en Samuel behaalden zilver op de 4x100 meter estafette.

Het EK van 2014 in Zürich was ook succesvol voor Nederland. Tijdens dat toernooi was Daphne Schippers de grote ster van het Nederlandse team. Voorheen had zij zich vooral op de meerkamp gefocust, maar tijdens dat EK richtte ze zich op de sprintafstanden. De betekende haar grote doorbraak als sprinter op het internationale podium. Schippers won goud op zowel de 100 meter als de 200 meter. Een andere Nederlandse ster was Sifan Hassan, die de gouden medaille won op de 1500 meter en de zilveren medaille op de 5 kilometer. Nadine Broersen won zilver op de zevenkamp.

In 2016 werd het EK voor het eerst in Nederland gehouden, namelijk in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Dit was wederom een zeer succesvol toernooi voor de Nederlandse selectie. Dafne Schippers won goud op de 100 meter voor dames. Anouk Vetter won de gouden medaille op de zevenkamp. Jamile Samuel, Dafne Schipper, Naomi Sedney en Tessa van Schagen wonnen goud op de 4 x 100 meter estafette. Churandy Martina won goud op de 100 meter voor heren. Sifan Hassan behaalde zilver op de 1500 meter. Liermavin Bonevacia won brons op de 400 meter. Ingisous Gaisah behaalde brons op het verspringen.

Hoe presteerden de Nederlanders op het Europees kampioenschap van 2018? Bij de heren won Nederland één medaille: brons op de 4 x 100 meter horden. Bij de dames had Nederland een veel rijkere medaille-oogst. Sifan Hassan won goud op de 5000 meter. Susan Krumins won zilver op de 10 kilometer. Dafne Schipper won zilver op de 200 meter en brons op de 100 meter. Jamile Samuel won brons op de 200 meter. De dames Schippers, Samuel, Sedney en Van Hunenstijn wonnen samen zilver op de 4 x 100 meter estafette. Lisanne de Witte won brons op de 400 meter.

Plek op de kalender: zomer van even jaren (EK atletiek in 2022, 2024 en 2026)

Dit atletiekkampioenschap vindt doorgaans in de zomer plaats. Het EK atletiek stond gepland voor 26 tot en met 30 augustus 2020. Vanwege de coronacrisis heeft men echter in april 2020 al besloten om dit evenement niet door te laten gaan. Men heeft besloten dat er geen vervangende datum voor dit EK komt. Het EK atletiek wordt wel weer in 2022 georganiseerd in München. Het toernooi begint dan op 15 augustus 2022. De slotdag is 21 augustus 2022. Het EK atletiek 2024 wordt in Rome georganiseerd. De openingsdag is dan 10 september 2024. De slotdag is 15 september 2024. Het EK atletiek 2026 vindt plaats in Parijs (Frankrijk). De openingsdag is dan 11 augustus 2026. De laatste dag is 16 augustus 2026. In 2028 staat het EK atletiek gepland in Chorzow (Polen). De eerste dag van dat EK is 22 augustus 2028. De slotdag is 27 augustus 2028.

Live op tv: Eurosport, NOS en Sporza

Live bij de NOS en Sporza

De Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen (respectievelijk de NOS en Sporza) besteden op tv veel aandacht aan dit EK. Ook veel andere Europese publieke omroepen (zoals de BBC) zenden grote delen van dit toernooi live op televisie en online via de livestream uit.

Live op tv bij Eurosport? Neen

Mede vanwege de samenwerking tussen Eurosport en de EBU (de Europese publieke omroepen) had ook Eurosport jarenlang automatisch de live-uitzendrechten (tv en livestream) van dit evenement. Zij zonden in die tijd heel veel live uit op tv en zelfs alles online via livestream. Dit samenwerkingsverband tussen Eurosport en de EBU is echter ten einde gekomen, waardoor zij niet meer automatisch veel van dit evenement live op tv of per livestream zullen uitzenden.

Livestream EK atletiek

De wedstrijden van het EK atletiek zijn ook online te bekijken via een livestream. Met zo'n livestream kan men live naar deze Europese kampioenschappen atletiek kijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop of andere computer. Diverse omroepen stellen zo'n livestream van het EK atletiek beschikbaar.

Livestream NPOS

In Nederland bestaat er zo'n livestream van het EK atletiek bij de NOS (NPO). Hun livestream bevindt zich op elke uitzenddag op hun website. (In het menu 'sport' op die site staat doorgaans ook het programma van hun livestream aangegeven.) Daarnaast kan men de livestream van de NOS voor dit EK atletiek ook vinden via de NOS-app. Bij de NOS is de livestream voor het EK atletiek helemaal gratis, maar vanwege uitzendrechtenkwesties mag men deze stream op hun website alleen in Nederland live bekijken. (Deze livestream van het EK atletiek is op hun site geo-restricted. Voor kijkers in andere landen is deze livestream van het EK atletiek 'geo-blocked'. De livestream op de app is daarentegen voor Nederlanders ook in andere EU-landen te bekijken, zodat men daarmee dus ook op vakantie per stream dit evenement kan volgen.)

Livestream Sporza

Ook Sporza (VRT) stelt bij deze Europese kampioenschappen een livestream beschikbaar. Ook deze Vlaamse livestream is gratis. Voor deze stream geldt op hun site eveneens dat deze geo-restricted is. Men mag de livestream van Sporza bij het EK atletiek op die site dus officieel alleen live in België bekijken. Hun livestream van de Europese kampioenschappen atletiek is op de wedstrijddagen onder meer te vinden in het menu 'nu live'. Daarnaast kan men de livestream van dit EK tijdens de uitzendingen doorgaans ook via de hoofdpagina van hun website vinden. Wie een livestream op hun app gebruikt, kan die overigens ook buiten België bekijken in andere EU-landen. In de meest landen buiten de Europese Unie is de livestream van die applicatie van Sporza echter ook geo-blocked.

Online kijken: livestream Ziggo Go App

Voor klanten van Ziggo bestaat de mogelijkheid om online tv te kijken (dus via een livestream) op de Ziggo Go App. Indien men deze app heeft en activeert, dan kan men daarmee dus ook op bijvoorbeeld een smartphone of tablet per livestream naar de live-uitzending van NOS, BBC en Sporza kijken bij dit EK atletiek. Ook op de site van de Ziggo Go App kan men inloggen en per livestream naar tv kijken. Zo'n officiële livestream van Ziggo heeft en wat groter bereik dan de streams op de website van de NOS en Sporza. Men mag zo'n stream van Ziggo namelijk officieel live bekijken in de gehele EU en diverse andere landen.

Livestream interactieve TV

Ook KPN en veel andere tv-providers hebben zo'n livestream-app. Bij KPN is die livestream-applicatie bijvoorbeeld de TV-app. Ook die stream is in de hele EU te gebruiken.

Livestream Eurosport voor EK atletiek? Neen

Jarenlang bood Eurosport een livestream aan bij het EK atletiek. De livestream van Eurosport voor dit Europees kampioenschap atletiek bevond zich op hun Eurosport Player. Dit was niet een gratis livestream. Het is een app waarbij men een betaald abonnement dient te hebben om een livestream (waaronder dus ook de stream van dit EK atletiek) te kunnen bekijken. Via de stream van Eurosport kon men live een buitengewoon groot deel van het programma (zelfs bijna het gehele programma) van het EK atletiek live bekijken. Helaas heeft Eurosport niet meer de uitzendrechten en bieden zij dus geen livestream meer aan van het EK atletiek. Veel andere EK's, zoals het EK wielrennen en het EK baanwielrennen kan men wel met zo'n livestream op de Eurosport Player bekijken. Deze applicatie is dus een walhalla voor veel sportliefhebbers die per livestream grote sportevenementen willen bekijken, maar niet meer voor atletiekfans. Klanten van de Eurosport Player kunnen met die app de livestream in de gehele EU bekijken.

Livestream EK atletiek bij Discovery+? Neen

Discovery is het moederbedrijf van zowel Eurosport als de Discovery+ App. Deze mediabedrijven werken daarom intensief samen, ook qua livestream-uitzendrechten. Evenementen die op Eurosport live te zien zijn, worden vaak automatisch ook per livestream uitgezonden op de Discovery+ App. Omdat Eurosport vele jaren één van de belangrijkste mediapartners (tv en livestream) van het Europese kampioenschap atletiek was, werd er logischerwijs verwacht dat dit kampioenschap per livestream ook op de Discovery+ App te zien zou zijn. Helaas is er onverwacht een einde gekomen aan de jarenlange samenwerking tussen Eurosport en de organisatie van het EK atletiek, waardoor deze sportomroep niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream) van dit evenement heeft. Als logisch gevolg daarvan is het toernooi ook niet per livestream bij Discovery+ te zien.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK Indoor Atletiek, live op tv en livestreamWK Indoor Atletiek, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen indoor atletiek worden doorgaans eens in de twee jaar gehouden. Dit indoor atletiekkampioensch…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Atletiek: Diamond League live op tv en livestreamAtletiek: Diamond League live op tv en livestreamDe IAAF Diamond League is een reeks atletiekwedstrijden die jaarlijks wordt georganiseerd. Het is te beschouwen als een…
EK indoor atletiek, live op tv en livestreamEK indoor atletiek, live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden li…

WK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteWK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteHet logo van het WK in Brazilië is een beeltenis van drie handen, die samen de World Cup vorm geven, de gouden bokaal di…
BK wielrennen live op tv en livestreamBK wielrennen live op tv en livestreamDe Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zom…
Bronnen en referenties
  • http://www.atletiekunie.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://en.wikipedia.org
  • http://www.nusport.nl
  • http://www.european-athletics.org/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-06-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.