WK Indoor Atletiek, live op tv en livestream

WK Indoor Atletiek, live op tv en livestream De wereldkampioenschappen indoor atletiek worden doorgaans eens in de twee jaar gehouden. Dit indoor atletiekkampioenschap is deels live op tv te volgen. Ook wordt het WK indoor atletiek op het internet via een livestream uitgezonden. Hoe is de geschiedenis van het WK indoor atletiek verlopen? Bij welke zender is dit atletiekkampioenschap live op tv te zien? Waar is een livestream van het WK indoor atletiek te vinden?

Geschiedenis WK Indoor Atletiek

De eerste editie van dit WK werd in 1985 gehouden in het sportpaleis Bercy in Parijs, al heette dat eerste WK officieel nog geen WK, maar de 'Indoor World Games'. Pas sinds 1987 heet dit toernooi officieel het WK indoor, doch met terugwerkende kracht wordt het toernooi uit 1985 wel als een officieel WK beschouwd. Van 1985 tot en met 2003 vond het toernooi eens in de twee jaar plaats. Vervolgens vond het toernooi ook in 2004 plaats en daarna vond het weer elke twee jaar plaats. In 2014 werd het WK gehouden in de Poolse stad Sopot. In 2016 vond het toernooi plaats in het Amerikaanse Portland. In 2018 werd het gehouden in Birmingham. In 2020 zou het in China gehouden worden, maar het kon dat jaar niet doorgaan vanwege het coronavirus.

Historie: Nederlandse successen

Hoe ziet de erelijst van de Nederlandse atleten eruit op dit kampioenschap (voorafgaand aan de editie van 2022)? De succesvolste Nederlandse atleten uit de geschiedenis van het WK indoor zijn Nelli Cooman en Elly van Hulst. Zij wonnen beiden twee keer goud op dit evenement. Elly van Hulst won de 1500 meter in 1985 en de 3 kilometer in 1989. Nelli Cooman won de zestig meter zowel in 1987 als in 1989. Nadine Broersen won in 2014 goud op de vijfkamp. Sifan Hassan won in 2016 de gouden medaille op de 1500 meter.

Karin Ruckstuhl won in 2006 zilver op de vijfkamp. Dafne Schippers won in 2016 de zilveren medaille op de 60 meter. Sifan Hassan won in 2018 zilver op de drieduizend meter. Vijf Nederlanders wonnen brons op het WK indoor atletiek. Han Kulker in 1987 op de 1500 meter, Patrick van Balkom in 2001 op de 200 meter, Rens Blom in 2003 op het polsstokhoogspringen, Nadine Broerse in 2018 op de 60 meter horden en Sifan Hassan in 2018 op 1500 meter.

Live op tv: wereldkampioenschap indoor atletiek

NPO Sporza en BBC

Tot de omroepen die de uitzendrechten (live tv en livestream) van dit WK indoor atletiek hebben, behoren onder meer de NOS (Nederland), Sporza (Vlaanderen) en de BBC (Groot-Brittannië). BBC zendt het grootste aantal uren van dit WK live uit. Het Belgische Sporza zendt de avondsessies live uit. De NOS zendt het kampioenschap op tv uit in diverse gecombineerde uitzendingen, waarin ook andere sporten live te zien zijn.

Eurosport?

Opvallend genoeg wordt het WK indoor atletiek niet meer live op tv (noch per livestream) uitgezonden door Eurosport. Bij veel voorgaande edities zonden zij juist het meest van dit toernooi live uit van alle omroepen.

Livestream WK indoor atletiek

Het WK indoor atletiek is ook op diverse plekken op het internet via een livestream te bekijken. Met zo'n livestream is het WK indoor atletiek dus te volgen op een computer of smartphone. Er is onder meer een livestream van het WK indoor atletiek op de website van de BBC te vinden, maar deze officiële stream is wel geo-restricted. Dit houdt in dat de livestream van de BBC officieel alleen in Groot Brittannië te bekijken is. NOS Studio Sport zendt ook een deel van het WK indoor atletiek deels live online uit via een livestream. Hun officiële livestream op de website is eveneens geo-restricted. Dat houdt in dat de livestream van de NOS officieel alleen in Nederland te bekijken is. Wie de NOS-app is zo'n livestream van dit mondiale sportkampioenschap echter ook in andere EU-landen te gebruiken. Die livestream op de app is echter officieel wel alleen voor Nederlandse kijkers van dit sportkampioenschap beschikbaar. Men dient daarom de app wel eerst op Nederlands grondgebied te hebben gedownload op uw smartphone (of tablet) om deze livestream in overige EU-landen te kunnen gebruiken. Sporza heeft ook een livestream van dit sporttoernooi. Hun gratis livestream is ook op hun site en hun app te bekijken. Ook daarbij geldt dat de livestream geo-restricted is. De livestream van Sporza is alleen voor de sportfans uit België bedoeld. Hierbij geldt eveneens dat de livestream op de app wel in andere EU-landen te bekijken is, indien de app eerst in België is gedownload.

Livestream Eurosport?

Is dit atletiekkampioenschap ook per livestream te bekijken bij Eurosport? Bij diverse voorgaande edities was er wel zo'n livestream, maar in 2018 niet. Normaal gesproken zouden zij ook niet de uitzendrechten voor de livestream van het toernooi hebben als dit wereldkampioenschap atletiek in 2020 plaats zou vinden. Deze editie wordt uiteindelijk pas in 2022 gehouden en zenden zij dus niet per livestream uit. Het is echter niet uit te sluiten dat zij in de aanloop naar een toekomstig wereldkampioenschap atletiek alsnog een sublicentie kopen om dit evenement deels of geheel per livestream te kunnen uitzenden. Dit zal deels afhankelijk zijn van het overige sportaanbod in die periode. Als Eurosport dan al een overvol aanbod hebben qua live sport (tv en livestream), dan zullen ze minder snel geneigd zijn om alsnog de live-uitzendrechten (tv en stream) van dit evenement te kopen. Indien Eurosport echter in die periode geen overdadige programmering heeft, dan groeit de kans dat zij alsnog de live-uitzendrechten (live tv en livestream) kopen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK indoor atletiek, live op tv en livestreamEK indoor atletiek, live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden li…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Atletiek: Diamond League live op tv en livestreamAtletiek: Diamond League live op tv en livestreamDe IAAF Diamond League is een reeks atletiekwedstrijden die jaarlijks wordt georganiseerd. Het is te beschouwen als een…
Karten: overzicht alle kartbanen (indoor en outdoor)Karten is een populaire vrijetijdsbesteding. Het geeft je de kans om lekker te scheuren en het is nog legaal ook. De mog…

Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
WK wielrennen live op tv en livestreamWK wielrennen live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het hoogtepunt op het programma is de wegrit van de h…
Bronnen en referenties
  • http://sopot2014.com/en/competition-info/timetable
  • http://www.iaaf.com
  • http://www.atletiekunie.nl/
  • http://www.iaaf.org/competitions/iaaf-world-indoor-championships/iaaf-world-indoor-championships-5681/timetable/byday
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 01-03-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.