WK Indoor Atletiek, live op tv en livestream

WK Indoor Atletiek, live op tv en livestream De wereldkampioenschappen indoor atletiek worden doorgaans eens in de twee jaar gehouden. Dit indoor atletiekkampioenschap is deels live op tv te volgen. Ook wordt het WK indoor atletiek op het internet via een livestream uitgezonden. Hoe is de geschiedenis van het WK indoor atletiek verlopen? Bij welke zender is dit atletiekkampioenschap live op tv te zien? Waar is een livestream van het WK indoor atletiek te vinden?

Geschiedenis WK Indoor Atletiek

De eerste editie van dit WK werd in 1985 gehouden in het sportpaleis Bercy in Parijs, al heette dat eerste WK officieel nog geen WK, maar de 'Indoor World Games'. Pas sinds 1987 heet dit toernooi officieel het WK indoor, doch met terugwerkende kracht wordt het toernooi uit 1985 wel als een officieel WK beschouwd. Van 1985 tot en met 2003 vond het toernooi eens in de twee jaar plaats. Vervolgens vond het toernooi ook in 2004 plaats en daarna vond het weer elke twee jaar plaats. In 2014 werd het WK gehouden in de Poolse stad Sopot. In 2016 vond het toernooi plaats in het Amerikaanse Portland. In 2018 werd het gehouden in Birmingham. In 2020 zou het in China gehouden worden, maar het kon dat jaar niet doorgaan vanwege het coronavirus.

Historie: Nederlandse successen

Hoe ziet de erelijst van de Nederlandse atleteten eruit op dit kampioenschap (voorafgaand aan de editie van 2023)? De succesvolste Nederlandse atleten uit de geschiedenis van het WK indoor zijn Nelli Cooman en Elly van Hulst. Zij wonnen beiden twee keer goud op dit evenement. Elly van Hulst won de 1500 meter in 1985 en de 3 kilometer in 1989. Nelli Cooman won de zestig meter zowel in 1987 als in 1989. Nadine Broersen won in 2014 goud op de vijfkamp. Sifan Hassan won in 2016 de gouden medaille op de 1500 meter.

Karin Ruckstuhl won in 2006 zilver op de vijfkamp. Dafne Schippers won in 2016 de zilveren medaille op de 60 meter. Sifan Hassan won in 2018 zilver op de drieduizend meter. Vijf Nederlanders wonnen brons op het WK indoor atletiek. Han Kulker in 1987 op de 1500 meter, Patrick van Balkom in 2001 op de 200 meter, Rens Blom in 2003 op het polsstokhoogspringen, Nadine Broerse in 2018 op de 60 meter horden en Sifan Hassan in 2018 op 1500 meter.

Corona: niet in 2020 of 2021, wel in WK indoor 2023

Oorspronkelijk zou het atletiekkampioenschap in 2020 in Nanjing plaatsvinden. Toen werd het afgelast vanwege de coronacrisis. In eerste instantie verplaatste men het toernooi naar begin 2021, maar ook op die datum zou het vanwege het coronavirus niet door kunnen gaan. Uiteindelijk heeft men besloten om het WK naar 2023 te verzetten. Het vindt dan eindelijk plaats in Nanjing.

De stad Nanjing ligt in het oosten van China. Gedurende diverse periodes van dit de hoofdstad van China. Anno 2020 wonen er circa 8,2 miljoen inwoners in Nanjing. Nanjing is van oudsher een zeer belangrijke handelsplaats. Daarnaast wordt het beschouwd als het 'wetenschappelijk centrum van China', aangezien zich er diverse belangrijke universiteiten bevinden.

Live op tv: wereldkampioenschap indoor atletiek

NOS en BBC

Tot de omroepen die de uitzendrechten (live tv en livestream) van dit WK indoor atletiek hebben, behoren onder meer de NOS (Nederland) en de BBC (Groot-Brittannië). BBC zendt het grootste aantal uren van dit WK live uit. De NOS zendt het kampioenschap op tv uit in diverse gecombineerde uitzendingen, waarin ook andere sporten live te zien zijn. Zodra hun uitzendschema's bekend zijn worden die hier gemeld.

Sporza en Eurosport?

Opvallend genoeg werd het WK indoor atletiek in 2018, in tegenstelling tot veel voorgaande edities, niet live op tv uitgezonden door Eurosport. Ook de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza), die doorgaans relatief vaak grote atletiekevenementen live op tv en per livestream uitzendt, had er toen voor gekozen om niet dit WK indoor atletiek live op tv uit te zenden. Het is niet zeker of zij in 2023 wel of niet het WK indoor atletiek live op tv uitzenden.

Livestream WK indoor atletiek

Het WK indoor atletiek is ook op diverse plekken op het internet via een livestream te bekijken. Er is onder meer een livestream van het WK indoor atletiek op de website van de BBC te vinden, maar deze officiële stream is wel geo-restricted. Dit houdt in dat de livestream van de BBC officieel alleen in Groot Brittannië te bekijken is. NOS Studio Sport zendt ook een deel van het WK indoor atletiek deels live online uit via een livestream. Hun officiële livestream op de website is eveneens geo-restricted. Dat houdt in dat de livestream van de NOS officieel alleen in Nederland te bekijken is. Wie de NOS-app is zo'n livestream van dit mondiale sportkampioenschap echter anno 2023 ook in andere EU-landen te gebruiken. Die livestream op de app is echter officieel wel alleen voor Nederlandse kijkers van dit sportkampioenschap beschikbaar. Men dient daarom de app wel eerst op Nederlands grondgebied te hebben gedownload op uw smartphone (of tablet) om deze livestream in overige EU-landen te kunnen gebruiken.

Livestream Eurosport of Sporza?

Is dit atletiekkampioenschap ook per livestream te bekijken bij Sporza en Eurosport? Bij diverse voorgaande edities was dit wel het geval, maar in 2018 niet. Normaal gesproken zouden zij ook niet de uitzendrechten voor de livestream van het toernooi hebben als dit wereldkampioenschap atletiek in 2020 plaats zou vinden. Het is echter niet uit te sluiten dat zij in de aanloop naar het wereldkampioenschap atletiek in 2023 alsnog een sublicentie kopen om dit evenement deels of geheel per livestream te kunnen uitzenden. Dit zal deels afhankelijk zijn van het overige sportaanbod in die periode in 2023. Als Sporza en Eurosport dan al een overvol aanbod hebben qua live sport (tv en livestream), dan zullen ze minder snel geneigd zijn om alsnog de live-uitzendrechten (tv en stream) van dit evenement te kopen. Indien Eurosport in 2023 echter in die periode geen overdadige programmering heeft, of als Sporza in 2023 vanwege mogelijke Vlaamse medaillekandidaten toch meer interesse in dit toernooi krijgt, dan groeit de kans dat zij alsnog de live-uitzendrechten (live tv en livestream) kopen.

Voorgaande editie: uitslagen Nederlanders op het WK Indoor Atletiek 2018

 • Sifan Hassan: zilver op de 3000 meter voor dames en brons op de 1500 meter
 • Dafne Schippers: vijfde op de 60 meter voor dames
 • Nadine Visser: brons op de 60 meter horden voor dames
 • Koen Smet: uitgeschakeld in de halve finale van de 60 meter horden voor heren
 • Eelco Sintnicolaas: vijfde op de meerkamp voor heren
 • Jamile Samuel: uitgeschakeld in de series van de 60 meter voor dames
 • Madiea Ghafoor: uitgeschakeld in de halve finale van de 400 meter voor dames
 • Eefje Boons: uitgeschakeld in de halve finale van de 60 meter horden voor dames

Lees verder

© 2014 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK indoor atletiek, live op tv en livestreamEK indoor atletiek, live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden li…
Atletiek: Diamond League live op tv en livestreamAtletiek: Diamond League live op tv en livestreamDe IAAF Diamond League is een reeks atletiekwedstrijden die jaarlijks wordt georganiseerd. Het is te beschouwen als een…
WK Atletiek 2022 live op tv en livestreamWK Atletiek 2022 live op tv en livestreamOp vrijdag 15 juli 2022 begint in de Amerikaanse plaats Eugene (Oregon) het wereldkampioenschap atletiek. De slotdag van…
Snooker live online bekijken via een livestreamSnooker live online bekijken via een livestreamSnooker is al heel lang een zeer populaire sport in Groot-Brittannië. In veel andere landen, waaronder Nederland en Belg…

Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
WK wielrennen live op tv en livestreamWK wielrennen live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het hoogtepunt op het programma is de wegrit van de h…
Bronnen en referenties
 • http://sopot2014.com/en/competition-info/timetable
 • http://www.iaaf.com
 • http://www.atletiekunie.nl/
 • http://www.iaaf.org/competitions/iaaf-world-indoor-championships/iaaf-world-indoor-championships-5681/timetable/byday
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.