EK indoor atletiek, live op tv en livestream

EK indoor atletiek, live op tv en livestream De Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden live op tv te volgen. Ook kan men het Europees kampioenschap indoor atletiek op het internet via een livestream bekijken. Door welke omroepen wordt het EK live op tv uitgezonden en waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van het EK indoor atletiek verlopen?

Geschiedenis EK atletiek indoor

De voorloper van de Europese kampioenschappen indoor atletiek was een evenement genaamd de European Indoor Games (Europese Indoor Atletiekspelen). Dit evenement werd van 1966 tot en met 1969 jaarlijks georganiseerd. Met ingang van 1970 werd de naam van het evenement veranderd en werd het officieel het EK indoor atletiek. Dat eerste EK atletiek (indoor) vond plaats in de Stadthalle van Wenen (Oostenrijk).

Van 1970 tot en met 1990 werd het EK indoor ieder jaar georganiseerd. Van 1992 tot en met 2002 werd het eens in de twee jaar gehouden. Om kalendertechnische redenen was er in 2004 geen EK indoor atletiek, maar werd dit in 2005 pas weer georganiseerd. Sindsdien wordt het EK indoor weer eens in de twee jaar gehouden. Het EK indoor atletiek 2023 vindt plaats in Torkun (Turkije). De editie van 2025 vindt plaats in Lausanne (Zwitserland). Het toernooi van 2027 wordt georganiseerd in Varna (Bulgarije).

Twee keer werden de Europese kampioenschappen in Nederland georganiseerd. De eerste keer was in 1973, toen dit EK plaatsvond in Ahoy Rotterdam. De tweede keer was in 1989. Dat jaar vond het EK atletiek plaats in de Houtrusthallen te Den Haag.

Erelijst EK indoor atletiek

Hoe ziet de landenranking van dit atletiekkampioenschap eruit, voorafgaand aan het EK indoor 2023? Het succesvolste land uit de gezamenlijke geschiedenis van de European Indoor Games en het EK indoor atletiek is de Sovjet Unie. Dit communistische land won in totaal 327 medailles, waarvan 116 gouden medailles. Tweede op de lijst staat Duitsland, dat in totaal 305 medailles won. De DDR, het voormalige Oost-Duitsland, won in totaal 228 medailles, waarvan 87 gouden medailles.

Wanneer men de medailles van beide Duitslanden bij elkaar zou tellen, zou dus niet de Sovjet-Unie, maar Duitsland het succesvolste land zijn. Duitsland zou ook op die eerste plek blijven staan, als bij de medailles van de Sovjet-Unie ook de latere medailles van Rusland zouden worden opgeteld.

Live op tv, EK indoor atletiek: o.a. Sporza

Door welke omroepen wordt het EK indoor atletiek live op tv uitgezonden? De uitzendrechten zijn in handen van diverse publieke omroepen, waaronder de NOS (Nederland) en Sporza (VRT, Vlaanderen). Van de Nederlandstalige omroepen zendt Sporza veruit het meeste live op tv uit van dit toernooi.

EK indoor atletiek niet live bij Eurosport?

Bij veel voorgaande edities zond ook Eurosport het EK live uit op tv. Bij diverse edities zonden ze zelfs alles live uit. Daar is echter een einde aan gekomen. Zij zenden dit atletiektoernooi helaas helemaal niet meer live op tv uit.

Livestream EK indoor atletiek

Livestream EK

Dit atletiekkampioenschap wordt ook via een livestream op het internet uitgezonden. Met zo'n livestream kan men dit EK indoor atletiek dus online op een smartphone of computer bekijken.

Livestream EK indoor atletiek Vlaanderen: Sporza

Er wordt een gratis livestream door Sporza aangeboden bij dit EK atletiek. Men vindt hun livestream op de wedstrijddagen in het menu 'nu live' op hun site. Ook kan men hun gratis livestream bekijken via de Sporza app. In principe zijn alle sessies in 2023 en 2025 bij hen live via de stream te bekijken (zowel ochtend-, middag- en avondsessies). Hun livestream van dit EK indoor atletiek is echter geo-restricted. Buiten België mag men officieel deze livestream van Sporza bij dit indooratletiek kampioenschap niet bekijken.

Livestream Nederland bij het EK indoor atletiek: NOS

De NOS heeft ook een gratis livestream van het EK indoor atletiek. Daarmee kan men online per stream gratis kijken naar een groot aantal onderdelen van het EK. Doorgaans zenden zij echter niet het hele EK per livestream uit, maar slechts beperkte delen. Zij zenden alleen de avondsessies met finalerondes per livestream uit. De livestream van de NOS-uitzendingen op de website is geo-restricted. Men mag deze livestream van hun sportuitzendingen alleen in Nederland bekijken. In andere landen is deze livestream van de uitzendingen van NOS Studio Sport 'geo-blocked'. Anno 2023 is het wel mogelijk om via de NOS-app ook in andere EU-landen naar deze livestream te kijken.

Alternatieven: livestream Go App? Livestream NLziet?

Het is ook mogelijk om delen van dit EK indoor atletiek via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Hierop kan men via de livestream de tv-uitzendingen van de NOS en Sporza bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo. In totaal is deze optie bij zo'n toernooi minder ideaal dan voorheen de livestream van de Eurosport Player was, waarop immers alles live te zien was.

Het is ook mogelijk om een deel van dit EK atletiek online te bekijken via een livestream van NLziet. Dat is bij dit EK indoor echter allerminst ideaal, bij de EK's van 2023, 2025 en 2027 aangezien men op die livestream alleen maar de uitzendingen van de NOS kan bekijken, terwijl dat van de uitzendgemachtigden (Sporza en NOS) doorgaans degene is die het minst live uitzendt van zo'n atletiekkampioenschap.

Livestream Eurosport?

Dit EK was in het verleden ook vaak live te volgen via een livestream van Eurosport.De officiële livestream van Eurosport voor dit EK indoor atletiek bevond zich op de Eurosport Player App. Die livestream was beschikbaar voor abonnees van die app. Vaak is het hele kampioenschap per livestream bij hen te zien. Helaas zenden zij het evenement niet meer via de livestream uit. Zij zonden ook het WK indoor vele jaren per livestream geheel uit. Daar zijn zij echter op een gegeven moment geheel mee gestopt, mede omdat ze andere interessante live-uitzendrechten konden kopen voor evenementen die in de periode van dat indooratletiekkampioenschap worden gehouden. Sindsdien is er dus bij hen geen livestream meer van dat mondiale kampioenschap te vinden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK Indoor Atletiek, live op tv en livestreamWK Indoor Atletiek, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen indoor atletiek worden doorgaans eens in de twee jaar gehouden. Dit indoor atletiekkampioensch…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Atletiek: Diamond League live op tv en livestreamAtletiek: Diamond League live op tv en livestreamDe IAAF Diamond League is een reeks atletiekwedstrijden die jaarlijks wordt georganiseerd. Het is te beschouwen als een…
EK atletiek live op tv en livestreamEK atletiek live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) bestaat sinds 1934. Doorgaans wordt het EK atletiek eens in de twee jaar g…

Shorttrack op de Olympische Spelen 2018Shorttrack op de Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea is shorttrack één van de sporten waarop Olympische medailles worde…
Premier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldPremier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldDe Premier Leauge Darts 2018 is de dertiende editie van het jaarlijkse dartstoernooi georganiseerd door de Professional…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/European_Athletics_Indoor_Championships
  • http://www.belgrade2017.org/en/schedule
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgrado
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kombank_Arena
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 28-02-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.