EK indoor atletiek, live op tv en livestream

EK indoor atletiek, live op tv en livestream De Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden live op tv te volgen. Ook kan men het Europees kampioenschap indoor atletiek op het internet via een livestream bekijken. Door welke omroepen wordt het EK live op tv uitgezonden en waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van het EK indoor atletiek verlopen?

Geschiedenis EK atletiek indoor

De voorloper van de Europese kampioenschappen indoor atletiek was een evenement genaamd de European Indoor Games (Europese Indoor Atletiekspelen). Dit evenement werd van 1966 tot en met 1969 jaarlijks georganiseerd. Met ingang van 1970 werd de naam van het evenement veranderd en werd het officieel het EK indoor atletiek. Dat eerste EK atletiek (indoor) vond plaats in de Stadthalle van Wenen (Oostenrijk).

Van 1970 tot en met 1990 werd het EK indoor ieder jaar georganiseerd. Van 1992 tot en met 2002 werd het eens in de twee jaar gehouden. Om kalendertechnische redenen was er in 2004 geen EK indoor atletiek, maar werd dit in 2005 pas weer georganiseerd. Sindsdien wordt het EK indoor weer eens in de twee jaar gehouden. Twee keer werden de Europese kampioenschappen in Nederland georganiseerd. De eerste keer was in 1973, toen dit EK plaatsvond in Ahoy Rotterdam. De tweede keer was in 1989. Dat jaar vond het EK atletiek plaats in de Houtrusthallen te Den Haag.

Erelijst EK indoor atletiek

Hoe ziet de landenranking van dit atletiekkampioenschap eruit, voorafgaand aan het EK indoor 2021? Het succesvolste land uit de gezamenlijke geschiedenis van de European Indoor Games en het EK indoor atletiek is de Sovjet Unie. Dit communistische land won in totaal 327 medailles, waarvan 116 gouden medailles. Tweede op de lijst staat Duitsland, dat in totaal 305 medailles won. De DDR, het voormalige Oost-Duitsland, won in totaal 228 medailles, waarvan 87 gouden medailles.

Wanneer men de medailles van beide Duitslanden bij elkaar zou tellen, zou dus niet de Sovjet-Unie, maar Duitsland het succesvolste land zijn. Duitsland zou ook op die eerste plek blijven staan, als bij de medailles van de Sovjet-Unie ook de latere medailles van Rusland zouden worden opgeteld.

Live op tv, EK indoor atletiek 2021: o.a. Sporza

Door welke omroepen wordt het EK indoor atletiek live op tv uitgezonden in 2021? De uitzendrechten zijn anno 2021 in handen van diverse publieke omroepen, waaronder de NOS (Nederland) en Sporza (VRT, Vlaanderen). Van de Nederlandstalige omroepen zendt Sporza veruit het meeste live op tv uit van dit toernooi.

EK indoor atletiek live bij Sporza in 2021: programma

Hoe laat beginnen in 2021 de uitzendingen van Sporza bij het EK indoor atletiek? Op donderdag 4 maart 2021 is er bij hen geen live tv-uitzending van het EK indoor atletiek, maar is de avondsessie vanaf 19u00 wel op de livestream te volgen.

Op vrijdag 5 maart 2021 begint de live-uitzending van de ochtendsessie bij Sporza om 10u00 op de tv-zender VRT één (en de livestream). De live tv-uitzending verhuist om circa 12u15 naar de zender Canvas. Op vrijdagavond begint de live tv-uitzending van de avondsessie om 19u00 op de zender Canvas (en op de livestream). Om 20u00 verhuist hun live tv-uitzending van het EK indoor naar de zender Ketnet.

Op zaterdag 6 maart 2021 zijn de ochtend- en middagsessie van het EK atletiek bij Sporza niet live op tv, maar wel via de livestream te bekijken. Hun stream van het EK indoor atletiek begint op die zaterdagochtend om 10u00. Op zaterdag 6 maart begint hun live tv-uitzending van de avondsessie om 19u00 op de zender Canvas. Wederom verhuist de live tv-uitzending van de avondsessie van het EK indoor atletiek om 20u00 naar het kanaal van Ketnet.

Op zondag 7 maart 2021 begint de livestream van de ochtendsessie om 10u00. De livestream van de avondsessie van het EK indoor atletiek begint om 17u00. Op de middag van zondag 7 maart 2021 is er op de Vlaamse zender VRT één tijdens het programma Sporza op Zondag aandacht voor het Europese indoor atletiek-kampioenschap. Dat is echter niet het hoofdonderwerp van die uitzending (dat is namelijk de live-uitzending van de wielerkoers Parijs-Nice). Het EK indoor atletiek komt waarschijnlijk om circa 17u00 aan bod op VRT één. Om 18u00 begint er op zondag 7 maart 2021 op Canvas een live-uitzending waarbij het EK indoor atletiek wel het hoofdonderwerp is.

Uitzendschema EK indoor atletiek 2021 bij Sporza (live tv en livestream)

 • Do. 4 maart 2021: 19u00 via de livestream
 • Vr. 5 maart 2021: 10u00 live op VRT één en de livestream
 • Vr. 5 maart 2021: live tv-uitzending verhuist om 12u15 naar Canvas
 • Vr. 5 maart 2021: 19u00 live op Canvas en de livestream
 • Vr. 5 maart 2021: live tv-uitzending verhuist om 20u00 naar Ketnet
 • Za. 6 maart 2021: 10u00 via de livestream
 • Za. 6 maart 2021: 19u00 live op Canvas en de livestream
 • Za. 6 maart 2021: live tv-uitzending verhuist om 20u00 naar Ketnet
 • Zo. 7 maart 2021: 10u00 via de livestream
 • Zo. 7 maart 2021: 17u00 live op VRT één en de livestream
 • Zo. 7 maart 2021: live tv-uitzending verhuist om 18u00 naar Canvas

EK indoor atletiek niet live bij Eurosport in 2021

Bij veel voorgaande edities zond ook Eurosport het EK live uit op tv. Bij diverse edities zonden ze zelfs alles live uit. Anno 2021 zenden zij dit atletiektoernooi helaas niet meer live op tv uit.

Livestream EK indoor atletiek 2021

Livestream EK 2021

Dit atletiekkampioenschap wordt ook via een livestream op het internet uitgezonden. Met zo'n livestream kan men dit EK indoor atletiek 2021 dus online op een smartphone of computer bekijken.

Livestream EK indoor atletiek 2021 Vlaanderen: Sporza

Er wordt een gratis livestream door Sporza aangeboden bij dit EK atletiek 2021. Men vindt hun livestream op de wedstrijddagen in het menu 'nu live' op hun site. Ook kan men hun gratis livestream bekijken via de Sporza app. In principe zijn alle sessies in 2021 bij hen live via de stream te bekijken (zowel ochtend-, middag- en avondsessies). Hun livestream van dit EK indoor atletiek is echter geo-restricted. Buiten België mag men officieel deze livestream van Sporza bij dit indooratletiek kampioenschap niet bekijken.

Livestream Nederland bij het EK indoor atletiek 2021: NOS

De NOS heeft ook een gratis livestream van het EK indoor atletiek 2021. Daarmee kan men online per stream gratis kijken naar een groot aantal onderdelen van het EK. Doorgaans zenden zij echter niet het hele EK per livestream uit, maar slechts beperkte delen. Zij zenden anno 2021 alleen de avondsessies met finalerondes per livestream uit. Dat zijn de avondsessies van vrijdag 5 maart, zaterdag 6 maart en zondag 7 maart. De avondsessie van donderdag 4 maart 2021 is niet bij hen live online te zien. Hieronder vindt u het uitzendschema van hun stream. De livestream van de NOS-uitzendingen op de website is geo-restricted. Men mag deze livestream van hun sportuitzendingen alleen in Nederland bekijken. In andere landen is deze livestream van de uitzendingen van NOS Studio Sport 'geo-blocked'. Anno 2021 is het wel mogelijk om via de NOS-app ook in andere EU-landen naar deze livestream te kijken.

Uitzendschema livestream NPO, EK indoor atletiek 2021

Hoe ziet het uitzendschema van de livestream van de NPO eruit? Hoe laat begint de livestream op de wedstrijddagen? Op vrijdag 5 maart 2021 begint de livestream om circa 18u55. Op zaterdag 6 maart 2021 begint de livestream om circa 18u50. Op zondag 7 maart begint de livestream om 17u00.

Alternatieven: livestream Go App? Livestream NLziet?

Het is ook mogelijk om delen van dit EK indoor atletiek 2021 via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Hierop kan men via de livestream de tv-uitzendingen van de NOS en Sporza bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo. In totaal is deze optie bij zo'n toernooi minder ideaal dan voorheen de livestream van de Eurosport Player was, waarop immers alles live te zien was.

Het is ook mogelijk om een deel van dit EK atletiek online te bekijken via een livestream van NLziet. Dat is bij dit EK indoor echter allerminst ideaal, bij de EK's van 2021, 2023 en 2025 aangezien men op die livestream alleen maar de uitzendingen van de NOS kan bekijken, terwijl dat van de uitzendgemachtigden (Sporza en NOS) doorgaans degene is die het minst live uitzendt van zo'n atletiekkampioenschap.

Livestream Eurosport? Niet in 2021

Dit EK was in het verleden ook vaak live te volgen via een livestream van Eurosport.De officiële livestream van Eurosport voor dit EK indoor atletiek bevond zich op de Eurosport Player App. Die livestream was beschikbaar voor abonnees van die app. Vaak is het hele kampioenschap per livestream bij hen te zien. Helaas zenden zij anno 2021 het evenement niet meer via de livestream uit. Zij zonden ook het WK indoor vele jaren per livestream geheel uit. Daar zijn zij echter op een gegeven moment geheel mee gestopt, mede omdat ze andere interessante live-uitzendrechten konden kopen voor evenementen die in de periode van dat indooratletiekkampioenschap worden gehouden. Sindsdien is er dus bij hen geen livestream meer van dat mondiale kampioenschap te vinden.

Lees verder

© 2017 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK Indoor Atletiek, live op tv en livestreamWK Indoor Atletiek, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen indoor atletiek worden doorgaans eens in de twee jaar gehouden. Dit indoor atletiekkampioensch…
Atletiek: Diamond League live op tv en livestreamAtletiek: Diamond League live op tv en livestreamDe IAAF Diamond League is een reeks atletiekwedstrijden die jaarlijks wordt georganiseerd. Het is te beschouwen als een…
EK atletiek live op tv en livestreamEK atletiek live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) bestaat sinds 1934. Doorgaans wordt het EK atletiek eens in de twee jaar g…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamIn de zomer van 2021 worden de Olympische Spelen gehouden in Tokyo (Japan). Op vrijdag 30 juli staan de series van de 10…

Shorttrack op de Olympische Spelen 2018Shorttrack op de Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea is shorttrack één van de sporten waarop Olympische medailles worde…
Premier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldPremier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldDe Premier Leauge Darts 2018 is de dertiende editie van het jaarlijkse dartstoernooi georganiseerd door de Professional…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/European_Athletics_Indoor_Championships
 • http://www.belgrade2017.org/en/schedule
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgrado
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Kombank_Arena
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 05-03-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.