Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestream

Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestream In de zomer van 2021 worden de Olympische Spelen gehouden in Tokyo (Japan). Op vrijdag 30 juli staan de series van de 100 meter van de dames op het programma. De halve finale en de finale van de 100 meter van de dames worden op zaterdag 31 juli gehouden. Bij de heren worden de series op 31 juli gehouden. De halve finale en finale staan op 1 augustus op het programma. De strijd om de gouden medailles bij Olympische 100 meter in Tokyo is bij diverse omroepen live op tv en via een livestream te volgen.

Historie: 100 meter op de Olympische Spelen

Eerste Olympische 100 meter in 1896

De 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Tijdens de eerste moderne Olympische Spelen, in 1896 in Athene, werd de 100 meter gewonnen door de Amerikaan Thomas Burke. In de finale liep hij een tijd van 12,0 seconden. Zijn snelste tijd tijdens dat toernooi liep hij in de halve finale: 11, 8. Deze atleet uit Boston viel vooral op door zijn starthouding, die zijn concurrenten indertijd zeer merkwaardig vonden. Burke zat bij de start met zijn handen op de grond, terwijl het merendeel van de atleten in die tijd nog staand van start ging. Mede vanwege de successen van Burke zou zijn starthouding al snel uitgroeien tot de standaard starthouding die door alle topatleten tot op heden gebruikt wordt.

Historie van de 100 meter

Bij de heren heeft de 100 meter sinds 1896 bij alle Olympische Spelen als koningsnummer op het programma gestaan. De grootste ster uit de historie van de Olympische 100 meter is Usain Bolt, die deze afstand drie keer won: in 2008, 2012 en 2016. Bij de dames staat de 100 meter op het programma sinds de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928. Dat jaar ging de zege naar Betty Robinson. Eén keer won een Nederlandse deelnemer de 100 meter: de legendarische Fanny Blankers-Koen in 1948. In 2016 ging de titel naar Elaine Thompson uit Jamaica.

Olympische Spelen 2021

De Olympische Spelen van Tokyo (Japan) zouden oorspronkelijk in de zomer van 2020 gehouden worden. Vanwege het coronavirus heeft men echter moeten besluiten om dit evenement te verplaatsen naar de zomer van 2021. De Olympische Spelen van 2021 zijn de tweede Zomerspelen die in Japan worden gehouden. In 1964 vond dit evenement voor het eerst in Tokyo plaats.

Olympische Spelen 2021: programma 100 meter in Tokyo (atletiek)

Programma dames

Hoe ziet het programma van de 100 meter voor de dames eruit bij de Olympische Spelen in 2021? In de ochtendsessie van vrijdag 30 juli 2021 staan de series op het programma. Op zaterdag 31 juli staan in de avondsessie de halve finales op het programma. Later op die zaterdagavond staat 's de finale op het programma. Hoe laat is het dan in Nederland en België? Die finale is in Nederland en België 's middag om circa 14u50 live op tv en per livestream te zien op zaterdag 31 mei.

Programma heren

Wanneer komen de heren in actie op de 100 meter? In de ochtendsessie van zaterdag 31 juli staan de voorrondes en series op het programma. In de avondsessie van zondag 1 augustus 2021 staan de halve finales en de finale van de heren op het programma. Hoe laat is het dan in Nederland en België? Op die zondagmiddag is die eindstrijd van dit koningsnummer om circa 14u50 live op tv en via de livestream te bekijken.

Hoe laat in Nederland en België?

Hoe laat zijn alle onderdelen van het koningsnummer de 100 meter atletiek live op tv en per livestream te bekijken in Nederland en België? Hieronder vindt u het programma, waarbij het tijdsverschil tussen Tokio en West-Europa verrekend is.

Programma vrijdag 30 juli 2021:

  • 04u40: series dames 100m

Programma zaterdag 31 juli 2021:

  • 04u35: voorrondes heren 100m
  • 12u15: halve finales dames
  • 12u45: series heren
  • 14u50: finale dames 100m

Programma zondag 1 augustus 2021:

  • 12u15: halve finales heren
  • 14u50: finale heren 100m

Locatie Atletiek

De atletiekonderdelen worden tijdens deze Olympische Spelen gehouden in het 'Nieuwe Nationale Stadion van Japan'. Dit is de hoofdlocatie van deze Olympische Spelen. Het stadion werd geopend in 2019. Het werd gebouwd op de plek waar voorheen het Olympische Stadion van 1964 stond. De bouw van het nieuwe stadion heeft circa 1,4 miljard dollar gekost.

Limiet voor de 100 meter in 2021?

Wat is de limiet om bij de Olympische Spelen van Tokyo in 2021 deel te mogen nemen aan de 100 meter? De internationale limiet is bij de heren 10'05. Bij de dames is de limiet 11'15. Naast die internationale limiet mogen de nationale olympische comités nog aanvullend eisen aan hun atleten stellen.

Voorbeschouwing: favorieten 100 meter atletiek 2021

Wie zijn de favorieten voor de zege op de 100 meter bij de Olympische Spelen van 2021? Tot de belangrijke kanshebbers voor de medailles bij de heren behoren Andre de Grasse en Akani Simbine. De regerende wereldkampioen Christian Coleman doet niet mee aan de Olympische Spelen van 2021, aangezien hij verwikkeld is in een dopingaffaire. Justin Gatlin doet om andere redenen niet mee: hij is er wegens blessureleed niet in geslaagd om zich voor dit koningsnummer te kwalificeren. Bij de dames behoren tot de kanshebbers voor de medailles onder meer Shelly-Ann Fraser-Pryce, Elaine Thompson, Marie-Josée Ta Lou en Dina Asher-Smith. Helaas doet de Nederlandse Dafne Schippers ditmaal niet mee aan deze afstand.

Atletiek: Olympische 100 meter live op tv en livestream in 2021

Live op tv bij de NOS

De NOS zendt sowieso de finales (heren en dames) van de 100 meter live op tv uit. Daarnaast zenden zij sowieso de series op tv uit, waarin de Nederlanders actief zijn. Of zij ook de overige series live op tv uitzenden, is mede afhankelijk van de sportactualiteit van die dag. Tijdens de Olympische Spelen schakelen zij namelijk de hele tijd van de ene naar de andere sport. Wie alle series bij hen wil bekijken, kan dat sowieso wel online via hun livestream doen.

Livestream NPO

Het is dus ook via een livestream te bekijken bij de NPO. Met die livestream is alles te zien, van series tot en met finale. Dit geldt bij deze livestream voor zowel de heren als de dames. De livestream bevindt zich onder meer op de site van de NOS. Die livestream is geheel gratis. Hun livestream is echter wel geo-restricted. Buiten Nederland mag men hun Olympische livestream op die website niet bekijken. Met de NOS-app is dit atletiekonderdeel wel per livestream in overige landen uit de Europese Unie te bekijken.

Live op tv bij Sporza

Bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zijn bij de Olympische 100 meter van de heren en de dames de series, de halve finales en de finales live op tv te zien.

Livestream Sporza

Ook zenden zij het online uit via livestream van Sporza (VRT). Hun Olympische livestream is op de website eveneens gratis, doch geo-restricted: buiten België mag men hun stream niet gebruiken. Met de Sporza App kan men anno 2021 de livestream wel buiten België bekijken, indien de app voorafgaand op Belgische grondgebied is gedownload. Die livestream is dan in elk EU-land te bekijken.

Live bij Eurosport

Ook bij Eurosport zijn alle series, de halve finales en de finales van de 100 meter bij de heren en de dames live op tv te zien.

Livestream Eurosport

Ook is via de livestream van Eurosport alles te bekijken. Hun livestream is in de hele EU te bekijken. Om die Olympische livestream van Eurosport echter te kunnen gebruiken, dient men een abonnement op de Eurosport Player te hebben. Ook alle overige evenementen van de Zomerspelen van Tokio zijn per livestream bij hen te bekijken.

Livestream NPO Start

De live tv-uitzendingen van de NPO zijn ook per livestream op NPO Start te bekijken. Dat is ook een gratis livestream. Hierop zijn echter ook alleen de live tv-uitzendingen per livestream te aanschouwen. Delen van dit atletiektoernooi die niet live op tv te zien zijn, worden ook niet via deze livestream uitgezonden.

Livestream Go App bij de Olympische atletiek

Ook is het mogelijk om via een livestream op de Go App naar de 100 meter in Tokio bij de heren of dames te kijken. Op die app zijn de live tv-uitzendingen van NOS, Eurosport, ARD, BBC en Sporza per livestream te bekijken.

Livestream NLZIET

Het is eveneens mogelijk om dit onderdeel met een livestream bij NLZIET te bekijken. Daarop is voor abonnees de live tv-uitzending van de NOS per livestream te zien. Zo'n livestream van hun live tv-uitzending van de 100 meter atletiek (heren en dames) is in de hele EU te bekijken.

Livestream iTV

Klanten van KPN kunnen de live tv-uitzendingen van de NOS, Eurosport en Sporza per livestream bekijken op de iTV-app. Zo'n livestream van de Olympische 100 meter (atletiek) is in de hele EU te bekijken.
© 2012 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK atletiek live op tv en livestreamEK atletiek live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) bestaat sinds 1934. Doorgaans wordt het EK atletiek eens in de twee jaar g…
WK Atletiek 2022 live op tv en livestreamWK Atletiek 2022 live op tv en livestreamOp vrijdag 15 juli 2022 begint in de Amerikaanse plaats Eugene (Oregon) het wereldkampioenschap atletiek. De slotdag van…
EK indoor atletiek, live op tv en livestreamEK indoor atletiek, live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden li…
WK Indoor Atletiek, live op tv en livestreamWK Indoor Atletiek, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen indoor atletiek worden doorgaans eens in de twee jaar gehouden. Dit indoor atletiekkampioensch…

Sportjournalistiek: Nieuws over sportSportjournalistiek: Nieuws over sportVan elke belangrijke sportwedstrijd zijn tegenwoordig wel nieuwsberichten te vinden. Dit was nog kort geleden niet het g…
Milaan-San Remo live op tv en livestreamMilaan-San Remo live op tv en livestreamIn het voorjaar wordt jaarlijks de Italiaanse wielerklassieker Milaan-San Remo verreden. De bijnaam van deze wielerkoers…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Japan_National_Stadium
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Athletics_at_the_2020_Summer_Olympics
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 28-07-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.