Milaan-San Remo live op tv en livestream

Milaan-San Remo live op tv en livestream In het voorjaar wordt jaarlijks de Italiaanse wielerklassieker Milaan-San Remo verreden. De bijnaam van deze wielerkoers is La Primavera (wat Italiaans is voor 'de lente'). Milaan-San Remo is een onderdeel van de UCI World Tour. Deze Italiaanse klassieker is bij diverse omroepen live op tv te zien. Ook kan men Milaan-San Remo via een livestream bekijken.

Geschiedenis van Milaan-San Remo

Ontstaan

De eerste editie van Milaan-San Remo werd in 1907 georganiseerd. De wedstrijd was een idee van Armando Cougnet, de grote baas van de Italiaanse sportkrant Gazetta Dello Sport. Cougnet had een buitenhuis in San Remo. Het ging in die tijd economisch gezien niet erg goed met die badplaats. Om San Remo te promoten, besloot Cougnet om met zijn krant een wedstrijd te organiseren die zou starten in de plaats waar zijn krant gevestigd was (Milaan) en zou finishen in zijn favoriete badplaats. De eerste Milaan-Sanremo werd gewonnen door de Fransman Lucien Petit-Breton.

Van Hauwaert

De tweede editie van Milaan-SanRemo werd gewonnen door de eerste grote Vlaamse wielerheld: Cyriel van Hauwaert, alias De Leeuw van Vlaanderen. Dit was een buitengewoon heroïsche overwinning. Deze Vlaamse held reed een solo van 200 kilometer. Het weer was verschrikkelijk: van Hauwaert moest een sneeuwstorm trotseren. Onderweg moest hij ook nog afrekenen met een stationschef die duidelijk liever een Italiaan in plaats van deze Vlaming zag winnen. Toen de stationschef de Vlaming aan zag komen rijden, liet hij de spoorbomen bij zijn station zakken, terwijl er helemaal geen trein aankwam. Van Hauwaert kroop daarom onder die spoorbomen door. De woedende stationschef bedreigde de Vlaming vervolgens met een pistool. Van Hauwaert liet zich echter niet tegenhouden. Met een aantal rake vuistslagen schakelde hij de stationschef uit. Uiteindelijk arriveerde de 'Leeuw van Vlaanderen' met een enorme voorsprong op de andere renners aan de finish.

Bijnamen

Milaan-San Remo heeft verschillende bijnamen, waaronder La Primavera (= Italiaans voor 'de lente') en Het Wereldkampioenschap van het Voorjaar. Die laatste bijnaam is overigens enigszins overdreven. Hoewel Milaan-SanRemo buitengewoon hoog staat aangeschreven, beschouwt men buiten Italië andere voorjaarsklassiekers zoals Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix als wedstrijden die nog belangrijker zijn.

San Remo of Sanremo?

De schrijfwijze van de finishplaats van Milaan-San Remo is in het Italiaans overigens 'Sanremo'. In de meeste andere landen gebruikt men echter de schrijfwijze 'San Remo'. Dit is veroorzaakt door een misverstand. In het buitenland dacht men in het verleden dat deze plaats vernoemd was naar een 'heilige' (San) die de naam 'Remo' droeg. In dat geval zouden 'San' en 'Remo' inderdaad los van elkaar moeten worden geschreven. De plaats is echter in werkelijkheid helemaal niet naar een heilige genaamd Remo vernoemd en de naam hoort in het Italiaans één woord te zijn: Sanremo. In landen buiten Italië is in de loop der tijd de schrijfwijze 'San Remo' echter erg vaak gebruikt (veel vaker dan de oorspronkelijke Italiaanse schrijfwijze), met als gevolg dat dit in veel talen ingeburgerd is als de officiële schrijfwijze van deze plaatsnaam. In het Engels noemt men deze wielerkoers bijvoorbeeld ook 'Milan-San Remo'. In Italië heet de koers echter 'Milano-Sanremo'.

Erelijst

Hoe ziet de erelijst van deze Italiaanse klassieker eruit, voorafgaand aan Milaan-San Remo 2022? De succesvolste renner uit de geschiedenis van Milaan-SanRemo is Eddy Merckx. De Belgische 'Kannibaal' won deze koers maar liefst zeven keer (in 1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1975, 1976). De Italiaan Constante Girardengo won deze wedstrijd zes keer. Gino Bartali en Erik Zabel wonnen vier keer. Fausto Coppi, Roger de Vlaeminck en Oscar Freire wonnen drie keer. Drie Nederlanders slaagden erin om deze klassieker te winnen: Arie den Hartog (1965), Jan Raas (1977) en Hennie Kuiper (1985). Recente winnaars van Milaan-San Remo zijn Kristoff (2014), Degenkolb (2015), Démare (2016), Kwiatkowski (2017), Nibali (2018), Alaphilippe (2019) en Wout van Aert (2020).

Coronavirus: eenmalig in de zomer, daarna weer in het voorjaar

Milaan-San Remo kon in 2020 vanwege het coronavirus niet verreden worden op de geplande datum 21 maart. Op de herziene wielerkalender van 2020 kreeg deze koers dat jaar als nieuwe datum zaterdag 8 augustus. In 2022 wordt deze Italiaanse klassieker echter weer in maart verreden. De datum is dan 19 maart 2022. Ook in 2023, 2024 en de daaropvolgende jaren zal de koers in maart gehouden worden.

Parcours Milaan-San Remo

Hoe ziet het parcours van deze klassieker uit? Beroemde uit het parcours van Milaan-San Remo zijn de Turchino, Capo Berta, Capo Mele en Capo Cerva. De twee bekendste hellingen zijn de Cipressa en de Poggio, die beiden in de finale van deze koers zitten. Op circa 21,5 kilometer voor de finish rijden de renners doorgaans over de top van de Cipressa. De laatste helling in het parcours is de Poggio. De top van die heuvel ligt op 5,4 kilometer van de finish. De eindstreep van Milaan - San Remo ligt doorgaans aan de Via Roma te Sanremo. De totale lengte van het parcours is meestal ruim 290 kilometer.

Live op tv, welke zender? Eurosport en VTM

België: Live op Eurosport en VTM

Door welke zender wordt Milaan-San Remo live op tv uitgezonden? Eurosport heeft voor België en Nederland de uitzendrechten (live op tv en livestream) voor de koersen van het Italiaanse organisatiebureau RCS, waaronder dus Milaan-San Remo. Voor sommige koersen verkoopt Eurosport echter sublicenties aan andere zenders, die dan dus ook die koers live kunnen uitzenden. Zij verkochten zo'n sublicentie aan VTM, zodat die commerciële Vlaamse zender deze koers ook live op tv kan uitzenden.

Nederland: live op Eurosport

In Nederland wordt deze Italiaanse klassieker in eveneens live op tv (en per livestream) uitgezonden door Eurosport NL.

Geen Sporza en NOS

Jarenlang werd Milaan-San Remo ook live op tv (en via een gratis livestream) uitgezonden door het Vlaamse Sporza (VRT) en het Nederlandse NOS Studio Sport. Met ingang van 2017 is daar echter een einde aan gekomen. Het organisatiebureau RCS, dat onder meer Milaan-San Remo organiseert, maar ook veel andere grote koersen, zoals de Giro d'Italia, heeft begin 2017 een groot contract getekend met Eurosport. Als gevolg daarvan zijn de meeste koersen van de RCS sinds 2017 in Nederland en België alleen maar live op tv te zien bij Eurosport. Eén van de uitzonderingen daarop is dus Milaan-San Remo, dat dankzij een subcontract in België sinds 2018 ook live op tv (en online middels een livestream) te zien was bij de Vlaamse commerciële zender VTM. Hoewel Milaan-San Remo dus bij de NOS niet live op tv of met een livestream wordt uitgezonden, kan men op de site en de app van de Nederlandse publieke omroep La Primavera wel volgen op een live-ticker (blog).

Livestream Milaan-San Remo

Nederland: livestream Eurosport

De Italiaanse klassieker Milaan-San Remo is ook online te bekijken via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream is Milaan-San Remo dus live op een computer of smartphone te bekijken. Hoe laat begint de livestream van Milaan-San Remo bij Eurosport? Die stream is reeds live te bekijken vanaf de start 's ochtends. Aangezien deze sportzender de exclusieve uitzendrechten voor Nederland heeft, is de livestream van Eurosport de enige officiële livestream voor Nederlandse kijkers van Milaan-San Remo. Via deze livestream op de Eurosport Player kan men bijvoorbeeld op een smartphone of laptop naar Milaan-San Remo kijken. Om die officiële livestream van Eurosport te gebruiken dient men een abonnement op deze app te hebben. Zo'n livestream is op die app voor Nederlandse abonnees in de hele EU te bekijken.

België: livestream Milaan-San Remo bij Eurosport en VTM

In België kan men deze Italiaanse klassieker via een livestream van Eurosport bekijken. De livestream van Milaan-San Remo voor Eurosport bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die specifieke stream van Milaan-San Remo te bekijken, dient men wel een abonnement op die app te hebben.

De wedstrijd is ook te zien op een livestream van VTM. Zo'n livestream van de VTM bevindt zich op de website van die commerciële Vlaamse zender, in hun programmagids. Om zo'n livestream van VTM te bekijken, moet men inloggen. Men kan hiervoor een (gratis) account aanmaken. Het is overigens ook mogelijk om bij zo'n livestream in te loggen met een Facebook-account. De livestream van VTM voor Milaan-San Remo is overigens wel geo-restricted (wat inhoudt dat men deze stream buiten België niet mag bekijken). Dit is dus anders dan doorgaans het geval is bij de veldritten die VTM live op tv en per livestream uitzendt. Bij die crossen heeft VTM als het ware de 'mondiale uitzendrechten', zodat men die veldritten in elk land per livestream op de website van VTM mag bekijken. Bij hun livestream van Milaan-San Remo is dat echter niet het geval. VTM heeft bij die Italiaanse koers alleen de live-uitzendrechten voor de livestream in België. Eurosport heeft daarentegen wel de uitzendrechten van de livestream van Milaan-San Remo voor zowel België als Nederland, maar die stream heeft dus wel als nadeel dat men een abonnement op de Eurosport Player dient te hebben, om daar live naar te mogen kijken.

Alternatief: livestream Milaan-San Remo via Go App (hele EU)

Een legaal alternatief voor kijkers om per livestream Milaan-San Remo te bekijken is de Go App (online tv). Hiermee kan men op een smartphone, tablet of computer per livestream naar een groot aantal televisiezenders kijken, waaronder Eurosport 1. Deze Go App is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Zij kunnen alle zenders uit hun tv-pakket via deze app per livestream bekijken. Veel klanten van Ziggo kijken al veelvuldig naar tv-uitzendingen met een livestream op de Go App. Voor hen is er dus eigenlijk een soort legale gratis livestream voor deze Italiaanse klassieker te vinden op die app. Zo'n livestream van de Primavera is op die applicatie niet alleen in Nederland, maar in de hele EU te bekijken. Met deze applicatie is het dus aook mogelijk om op vakantie in een ander land van de Europese Unie live via een stream naar deze Italiaanse wielerwedstrijd te kijken.

Stream terugkijken van Primavera

Men kan op die Go App niet alleen via een livestream naar deze Italiaanse klassieker kijken, men kan de live-uitzending bij Ziggo ook terugkijken op die app. Via de Go App kan men alleen naar de live-uitzending van Eurosport kijken. VTM zit niet in de standaard tv-pakketten van Ziggo en men kan die zender dus ook niet live via een stream op die applicatie bekijken.

NLziet livestream Milaan-San Remo?

Naast de Ziggo Go App is ook NLziet een bekende app waarmee men per livestream online televisie kan kijken. Is het mogelijk om Milaan-San Remo te bekijken via een livestream op de NLziet-app? Nee. Via die app kan men slechts naar een zeer beperkt aantal zenders via de livestream kijken en daartoe behoren geen zenders die de 'Primavera' live uitzenden. De zenders die men op die app wel via de livestream kan bekijken, behoren tot NPO Start (publieke omroep), RTL XL (RTL Nederland) en Talpa (SBS Broadcasting). Eurosport is geen onderdeel van dit mediaplatform.

Livestream Sporza? Livestream NOS? Neen

Bij veel voorgaande edities waren de uitzendrechten van Milaan-San Remo (live tv en livestream) in handen van de publieke Vlaamse omroep Sporza en de publieke Nederlandse omroep NOS Studio Sport. Sporza bood in die tijd doorgaans een gratis livestream aan van Milaan-San Remo op hun site. Die livestream was geo-restricted en alleen voor Belgische kijkers bedoeld. (Die gratis livestream van Sporza was dus geo-blocked voor kijkers uit andere landen.) In Nederland werd er vaak een gratis livestream aangeboden van Milaan-San Remo door de publieke omroep NOS Studio Sport. Zij hadden die livestream zowel op hun site als op de NOS-app. Ook hun gratis livestream was geo-restricted: wielerliefhebbers konden die gratis stream alleen in Nederland live bekijken. Helaas hebben beide publieke omroepen niet meer de uitzendrechten (tv en livestream) van deze wedstrijd. Zij kunnen dus ook niet meer een gratis livestream van deze koers aanbieden.

Livestream Milaan-San Remo bij FloBikes (USA en Canada)

Tijdens het veldritseizoen gebruiken mondiaal heel wat wielerliefhebbers de streamingdienst FloBikes om per livestream naar wedstrijden te kijken. Is deze dienst ook een optie voor kijkers in Europa om via een livestream naar Milaan-San Remo te kijken? Nee, hun livestream van Milaan-San Remo is alleen in de Verenigde Staten en Canada te bekijken (in andere landen is die stream geo-blocked). Om de livestream van hen vanuit de USA of Canada te kunnen bekijken, dienen de Noord-Amerikaanse wielerliefhebbers ook nog eens een abonnement op die streamingdienst te hebben.

Livestream Milaan-San Remo bij Discovery+

In Nederland is Milaan-San Remo ook per livestream bij Discovery+ te zien. Die stream is alleen beschikbaar voor abonnees.

Livestream Milaan-San Remo via iTV-app (KPN)

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen deze Italiaanse klassieker bekijken via een livestream op de iTV-app. Via die app kunnen zij namelijk naar een groot aantal zender per livestream kijken, waaronder Eurosport 1. Zo'n livestream kan men in de hele EU bekijken, dus ook wanneer een KPN-klant op vakantie is in een ander EU land, dan kan hij of zij alsnog live via zo'n stream naar de Nederlandse Eurosport-uitzending van 'La Primavera' kijken.

Livestream Milaan-San Remo bij GCN

Milaan-San Remo is met een livestream te bekijken bij GCN. Zij beschikken dankzij een samenwerking met Eurosport sinds 2021 over de live-uitzendrechten van deze koers in een groot aantal landen. Ook bij toekomstige edities bieden zij gesproken zo'n livestream aan. Om hun stream live te kunnen bekijken dient u echter wel een abonnement te hebben bij het Global Cycling Network.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Philippe GilbertHet palmares van Philippe GilbertPhilippe Gilbert (°1982) behoort tot de absolute top van het wielrennen. Vooral in eendagskoersen blinkt de Waal uit. In…
Ronde van Lombardije, live op tv en livestreamRonde van Lombardije, live op tv en livestreamDe Ronde van Lombardije is de grootste najaarsklassieker in de wielerwereld. De bijnaam van deze wedstrijd is 'de Koers…
Tirreno-Adriatico, live op tv en livestreamTirreno-Adriatico, live op tv en livestreamDe Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico is een onderdeel van de UCI World Tour. Tirreno-Adriatico wordt live op tv u…
Bredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestreamIn West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Bredene-Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd…

Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Zwartrijders in de ElfstedentochtZwartrijders in de ElfstedentochtZwartrijders, oftewel schaatsers die de Elfstedentocht buiten de officiële inschrijving om meeschaatsen zijn een verschi…
Bronnen en referenties
  • Een eeuw onderweg - Robert Janssens - Uitgeverij Globe
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Milan–San_Remo
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-03-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.