Bredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestream

Bredene-Koksijde Classic (Handzame) live op tv en livestream In West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Bredene-Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd in categorie Pro van de UCI Europe Tour. De Bredene Handzame Koksijde Classic wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze West-Vlaamse wielerwedstrijd op het internet te bekijken via een livestream.

Geschiedenis van de Handzame Classic

Deze wielerkoers is een jonge, maar ambitieuze wedstrijd. De organisatoren hopen dat deze koers in de komende jaren uitgroeit tot een vooraanstaande Vlaamse koers. Hoewel deze wedstrijd pas sinds 2011 als een onafhankelijke wedstrijd bestaatn (oorspronkelijk onder de naam 'Handzame Classic'), zijn de organisatoren van deze koers beslist niet onervaren: voordat zij besloten om vanaf 2011 zelf een eendagswedstrijd te organiseren, organiseerden zij jarenlang één etappe in de etappewedstrijd 'de Driedaagse van West-Vlaanderen'. Deze etappe finishte altijd in Handzame.

Erelijst

Hoe ziet de erelijst van deze voorjaarskoers eruit, voorafgaand aan de editie van 2022? De eerste editie van de Handzame Classic werd in 2011 door de Belg Steve Schets gewonnen. De Italiaan Francesco Chicci won in 2012 de twee editie. In 2013 ging de zege naar de Belg Kenny Dehaes. Luka Mezgec uit Slovenië won de Handzame Classic in 2014. In 2015 werd deze koers gewonnen door de Belg Gianni Meersman. In 2016 pakte de jonge Slowaak Erik Baška de zege in de Handzame Classic. In 2017 werd deze koers gewonnen door de Noor Kristoffer Halvorsen. In 2018 won de Colombiaans sprinter Hodeg deze koers. In 2019 ging de deze naar de Duitser Pascal Ackermann.

Op de erelijst die de organisatie van de Handzame Classic verspreidt, staan ook winnaars vermeld achter edities van de Handzame Classic van 2002 t/m 2004 en van 2006 t/m 2010. In werkelijkheid gaat dit echter niet om winnaars van de eendagswedstrijd 'Handzame Classic', maar om winnaars van de etappe van de Driedaagse van West-Vlaanderen die in Handzame finishte.

De Handzame Classic was in 2016 en 2017 een onderdeel van het regelmatigheidsklassement Napoleon Games Cycling Cup. Voor dit klassement tellen tien Belgische wedstrijden mee. Met ingang van 2018 is de organisatie van de Handzame Classic echter een meer zelfstandige weg in gegaan en is het geen onderdeel meer van de Napoleon Games Cup.

UCI-categorie

Deze Vlaamse wielerwedstrijd is met ingang van het seizoen 2018 gepromoveerd binnen de UCI Europe Tour: het was een koers van categorie 1.1, maar is gepromoveerd naar categorie 1.HC (Hors Categorie), wat de hoogste categorie van de Europe Tour is. Dat is dus één categorie onder de UCI World Tour. In 2020 is de naam van die categorie veranderd in 'Pro Classic'. In 2022 en 2023 zit deze wedstrijd ook in die categorie. Wat is de plek op de UCI-kalender van deze koers? De wedstrijd wordt medio maart georganiseerd, doorgaans op de vrijdag voor Milaan-San Remo. In 2022 wordt hij bijvoorbeeld op 18 maart 2022. Ook in 2023, 2024 en 2025 wil men in principe deze vrijdag reserveren voor deze Vlaamse koers.

Parcours: Bredene - Koksijde

Route: Bredene - Heuvelland - De Moeren - Koksijde

Hoe ziet het parcours van de Bredene Koksijde Classic eruit? Het parcours heeft een lengte van circa 200 kilometer. De start is in Bredene, nabij het Staf Versluyscentrum. Vervolgens rijden de renners via onder meer De Haan, Nieuwpoort, Diksmuide en Dranouter richting het Heuvelland. Daar rijdt het peloton twee keer een grote ronde. In de eerste ronde beklimmen zij onder meer de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg, de Sulferberg en de Scherpeberg. In de tweede ronde beklimmen ze nogmaals de Monteberg, de Kemmelberg en de Rodeberg. Vervolgen rijden de renners richting De Moeren, een polderstreek die berucht is omdat er tijdens wielerwedstrijden vaak waaiervorming plaatsvindt. Tot slot rijden de renners drie plaatselijke rondes van 12 kilometer in Koksdijde. De finish is aan de Ter Duinenlaan te Koksijde.

Voorbeschouwing: karakterisering van het parcours

Wat is het karakter van het parcours van deze koers? Het is een typische Vlaamse wedstrijd met diverse kasseistroken en korte hellingen. Daarnaast kan de wind (met name in De Moeren) een grote rol spelen in het wedstrijdverloop. Alles bij elkaar is het parcours op papier echter wel wat minder zwaar dan dat van veel andere Vlaamse voorjaarskoersen. Met name als het goed weer is (als er bijvoorbeeld geen sterke wind staat in De Moeren en de kasseistroken ook goed berijdbaar zijn) is er bij deze wedstrijd een grotere kans op een massasprint dan bij de meeste Vlaamse koersen.

Naamgeving: Handzame Classic of Bredene Koksijde Classic

Van origine heette deze wedstrijd de 'Handzame Classic'. In 2018 kreeg deze koers de naam 'Bredene - Handzame Classic'. In 2019 heette de wedstrijd de Bredene-Handzame-Koksijde Classic. In is de naam veranderd in de Bredene-Koksijde Classic. In de praktijk gebruiken velen nog de oude naam van deze koers: de Handzame Classic, hoewel dat dorp reeds sinds 2019 dus niet meer de start- of finishplaats van deze koers is.

Live op tv: Sporza en Eurosport

Hoe laat en welke zender?

De Bredene - Koksijde Classic is live op tv te zien bij Sporza (VRT). De uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender VRT één. Hun live-uitzending begint om 14u15. Ook Eurosport heeft de uitzendrechten. Doorgaans zendt Eurosport deze koers live uit op hun hoofdzender Eurosport. Alleen indien Eurosport in een bepaald jaar een erg druk sportaanbod op de dag van deze Vlaamse wielerwedstrijd heeft en er geen plek in de programmering is, zenden zij de koers niet op tv uit. Sowieso zenden zij elke editie online via een livestream uit.

Niet meer op VTM

Diverse voorgaande edities van deze koers werden live op tv en via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Sinds 2018 is dat echter niet meer het geval.

Livestream Bredene-Koksijde Classic

Livestream bij Sporza

De Handzame Classic is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Met deze livestream kan men de Bredene-Handzame-Koksijde Classic live bekijken op een computer (of smartphone). De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt die livestream van Bredene-Koksijde Classic op de wedstrijddag onder meer via het menu 'Nu Live'. Ook is de livestream van Bredene-Koksijde te vinden op die middag in de rubriek 'Wielrennen' van hun website. Het is een gratis livestream. Deze gratis livestream van is echter geo-restricted, zodat men deze Sporza-stream van de Handzame Classic alleen in België kan bekijken. De gratis livestream van de Handzame Classic begint bij Sporza om 14u15. De livestream is ook te vinden op de gratis Sporza App.

Livestream Bredene-Koksijde bij Eurosport

Er is ook een officiële livestream van de Handzame Classic die verzorgd wordt door Eurosport. Die livestream is op de middag van deze wielerkoers te vinden op de Eurosport Player App. Men dient echter een betaald abonnement op de te hebben op die livestream te kunnen bekijken. De livestream van Eurosport is zowel Nederland als België te bekijken. Op de Eurosport Player begint de livestream van de Bredene-Handzame Classic om 15u30. Via die app is de stream van de uitzending van de wedstrijd ook integraal terug te kijken.

Livestream Bredene-Koksijde via Go App

Men kan deze koers in ook bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Met deze dienst van Ziggo kan men de Sporza-uitzending van deze koers legaal per livestream in de gehele EU bekijken. Dit dus in tegenstelling tot de site van Sporza zelf, waarop men immers alleen in België de livestream mag bekijken.

Livestream van Bredene-Handzame-Koksijde via NLziet? Neen

Kan men de Bredene Handzame Koksijde Classic ook via een livestream bij NLziet bekijken? Nee, de Bredene Koksijde Classic is niet live te zien op een zender die men op die app per livestream kan bekijken.

Livestream Bredene-Koksijde via de iTV-app

Deze wedstrijd kan men ook via een livestream bekijken op de iTV-app. Om via die app via een livestream naar televisie-uitzendingen te kunnen kijken, dient men een abonnement te hebben op Interactieve Tv bij het Nederlandse KPN. De mogelijkheden van deze app zijn grotendeels vergelijkbaar met de mogelijkheden die de Go App van Ziggo biedt voor mensen om per livestream naar tv te kijken. Men kan op die iTV-app dus dezelfde zenders per livestream bekijken op een smartphone, als op het tv-toestel. Elke livestream is met de iTV-app in de hele EU te bekijken. Via iTV-app kan men de koers van Bredene naar Koksijde bekijken op een livestream van Sporza (kanaal: VRT één). Men kan er echter ook voor kiezen om deze koers van Bredene naar Koksijde op die app te bekijken via een livestream van Eurosport.

Livestream Bredene-Koksijde Classic bij Discovery+

De Bredene Koksijde Classic is in Nederland ook te volgen met een livestream van Discovery+.

Livestream FloBikes? Neen

Is de koers Bredene-Handzame-Koksijde ook per livestream te bekijken bij FloBikes? Neen, deze wielerdienst van FloSports biedt in niet een livestream aan van deze Vlaamse voorjaarskoers.

Livestream Bredene-Koksijde Classic bij GCN

Deze wielerwedstrijd is via een livestream ook online te bekijken bij het Global Cycling Network. Zij danken de livestream-uitzendrechten aan een samenwerkingsverband met Eurosport. Jaarlijks zendt men deze wedstrijd uit via hun livestream. Om hun livestream te gebruiken bij de Vlaamse voorjaarskoers Bredene-Koksijde, dient u wel een abonnement op deze streamingdienst te hebben.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamJaarlijks wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationa…
World Baseball Classic (WBC): WK honkbalWorld Baseball Classic (WBC): WK honkbalDe World Baseball Classic (WBC) bestaat sinds 2006. Het is een landentoernooi voor honkbalteams. Dit toernooi wordt besc…
Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in het najaar de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocros…
Primus Classic (Impanis-Van Petegem) live op tv & livestreamPrimus Classic (Impanis-Van Petegem) live op tv & livestreamDe Primus Classic Impanis-van Petegem is een Vlaamse profwielerwedstrijd. In het verleden heette deze wedstrijd de Grote…

10 redenen om te gaan hardlopen!10 redenen om te gaan hardlopen!Iedereen weet dat sporten gezond is voor je lichaam. Toch is makkelijker om op de bank te blijven liggen dan lekker te g…
Atje Keulen-Deelstra - moeder van de schaatssportAtje Keulen-Deelstra - moeder van de schaatssportAtje Keulen-Deelstra was dé allround schaatskampioene uit de jaren 70 die het multitasken tot kunst had verheven. Ze was…
Bronnen en referenties
  • http://sportmagazine.knack.be/sport/belga-sport/zeven-worldtourteams-in-handzame-classic/article-4000254367802.htm
  • http://www.hln.be/hln/nl/952/Wielrennen/article/detail/1586829/2013/02/27/Handzame-Classic-en-Handzame-Challenge-moeten-begrip-worden.dhtml
  • http://www.sportuitslagen.org/wielrennen-handzame-classic-2012-uitslagen-heren-s2-c0-b0-g23-t4723-u281-m150863-v1.html
  • http://www.handzameclassic.be/
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.wielerland.nl
  • http://www.cqranking.com
  • http://www.procyclingstats.com
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 13-03-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.