Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestream

Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestream In de kustplaats Koksijde (België) wordt in het najaar de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocross is een onderdeel van de X2O Trofee Veldrijden. De Duinencross wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze befaamde veldrit online te bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de Vlaamse Duinencross verlopen?

Geschiedenis: Duinencross Koksijde

Het duinengebied bij Koksijde is een locatie waar al vaak veldritgeschiedenis is geschreven. De Duinencross bestaat sinds 1969. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst van deze Vlaamse veldrit eruit? In de beginjaren heersten de gebroeders De Vlaeminck op dit West-Vlaamse parcours. Roger de Vlaeminck pakte er de zege in 1969 en 1972. Zijn oudere broer Eric de Vlaeminck won er in 1971 en 1972.

In 1982 was de Nederlander Rein Groenendaal (de vader van Richard) de eerste niet-Belg die erin slaagde om op het zandparcours in Koksijde de zege te pakken. In 1987 won hij deze wedstrijd wederom. Zijn zoon Richard won ook twee keer de Duinencross: hij zegevierde in 1997 en 2001. Een andere Nederlander die de Duinencross won was Adrie van der Poel in 1996. Zijn zoon Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2017. Behalve Belgen en Nederlanders, staan er ook twee Tsjechen op de erelijst van de Duinencross. Radomir Simunek sr. won in 1990 en Zdenek Stybar pakte de zege in Koksijde in 2009.

Veelwinnaars in Koksijde

Danny de Bie won de Duinencross vier keer: in 1988, 1989, 1991 en 1992. Erwin Vervecken was een fenomenale specialist op zandparcoursen zoals de omloop in duinen van Koksijde. Hij won de Duinencross vijf keer: 1993, 1995, 2000, 2004 en 2008. Toch is er één coureur die nog vaker in Koksijde won dan Vervecken en dat is de 'Kannibaal van Baal': Sven Nys. hij won zeven keer de Duinencross. (Daarmee is hij voorafgaand aan de Duinencross Koksijde 2022 de recordhouder.) Zijn eerste profzege in Koksijde pakte hij in 1999, vervolgens won hij deze wedstrijd ook in 2005, 2006, 2007, 2011, 2012 en 2015. Bij de dames is (voorafgaand aan de Duinencross Koksijde 2022) de Amerikaanse Katie Compton de recordhoudster. Zij won deze West-Vlaamse veldrit vier keer. Marianne Vos, Daphny van den Brand en Sanne Cant wonnen de veldrit in de duinen bij de dames twee keer.

Tegenslagen Duinencross Koksijde 2016 en 2020

Wegens zeer heftige weersomstandigheden (te harde wind) moest men in 2016 besluiten om alle wedstrijden van de Cyclocross Koksijde 2016 af te lasten. De organisatie kon door dit weer niet de veiligheid van de deelnemers garanderen. De editie van 2020 kon ook niet doorgaan. Die werd afgelast vanwege het coronavirus.

WK's in Koksijde

Het parcours van de Duinencross was twee keer het decor van het WK veldrijden. De eerste keer was in 1994. Op dat enerverende WK pakte de Belg Paul Herygers de wereldtitel, voor de Nederlander Richard Groenendaal. In 2012 werd er wederom een WK cyclocross verreden in Koksijde. De Belg Niels Albert pakte toen de wereldtitel, voor zijn landgenoten Rob Peeters en Kevin Pauwels.

X2O Trofee Veldrijden

De Duinencross Koksijde telt mee voor de X2O Trofee Veldrijden. Dit is een klassement op basis van tijd (en niet op basis van punten). Alle crossen van dit klassement zijn live te zien op tv en via de livestream bij de Vlaamse publieke omroep VRT. Daarnaast worden de manches echter ook live op tv en online per livestream uitgezonden door diverse andere omroepen (meer over de live-uitzendingen: zie verderop). Jarenlang was deze cross een onderdeel de Telenet UCI Wereldbeker Cyclocross. Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de World Cup Cyclocross. Alle wedstrijden van de wereldbeker zijn daarom ook live te zien bij Telenet op tv (Telenet Playtime en Play Sports) en via de livestream (Play Sports). Toen de Duinencross Koksijde nog een onderdeel van de wereldbeker was, gold dit dus ook voor hen. Sinds dit niet meer het geval is, zendt Play Sports deze cross niet meer live op tv en via de livestream uit.

Locatie: parcours Duinencross

Het parcours van de Duinencross bevindt zich bij de Militaire Basis Koksijde, aan de Robert Vandammestraat 100 te Koksijde. De afstand van deze omloop is anno 2022 circa 2890 meter. Het parcours van deze cyclocross gaat grotendeels door de duinen van Koksijde. Bij het militaire vliegveld van Koksijde is een grote parking ingericht voor het publiek.

Deelnemers

Zowel bij de heren elite en bij de dames elite gaan veel toppers van start in de wedstrijden van de X2O Trofee Veldrijden. Niet alle toprenners rijden echter al deze wedstrijden. Met name sommige crossers die zich ook op het wegwielrennen richten, rijden een beperkt veldritprogramma en rijden niet elke manche van de X2O Trofee veldrijden.

Cyclocross Koksijde live op tv: o.a. Sporza, Telenet en Eurosport

Duinencross Koksijde live bij Sporza

De Vlaamse Duinencross is één van de crossen die live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse publieke zender één en begint om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De live-uitzending begint met de cross van de dames elite. De start van de cyclocross voor heren elite (profs) is bij deze Vlaamse Duinencross is om 15u00.

Live bij EurosportNL

Deze veldrit wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport Nederland. Hun live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om die zondag om 13u35. Hun live-uitzending van de herenwedstrijd is vanaf 15u00 te zien.

Eurosport heeft in principe voor een lange reeks jaren de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze manche van de X2O Trofee Veldrijden. Of zij een editie van de cross live op tv uitzenden is mede afhankelijk van de rest van het sportaanbod op die dag. Bij sommige edities kozen zij ervoor om maar één cross (de herenwedstrijd) live op tv uit te zenden. Bij andere edities was geen enkele wedstrijd van de Duinencross bij hen live op tv te zien. Wel zijn de heren elite en dames elite bij hen sowieso per livestream te bekijken.

Livestream veldrit Koksijde

Livestream Sporza

Behalve op tv, is de wereldbekerwedstrijd van Koksijde ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. Er wordt van de Duinencross Koksijde onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream. Met zo'n stream kan men dus op een computer of smartphone de Duinencross live volgen. Deze livestream van Sporza is echter wel geo-restricted. Alleen in België mag men officieel deze livestream van Sporza bij de Duinencross bekijken. De livestream van de veldrit in Koksijde is op de wedstrijddag te vinden op de website van Sporza. Deze livestream van de Cyclocross Koksijde begint om circa 13u30.

Livestream Cyclocross Koksijde bij Eurosport

Verder is er ook een livestream te vinden van Eurosport. Hun officiële stream van de Cyclocross Koksijde bevindt zich op de wedstrijddag op de Eurosport Player App. Die stream van deze cyclocross is echter alleen beschikbaar voor abonnees van die app. Ook is deze livestream geo-restricted en niet in elk land te bekijken. In principe wordt elke editie van deze Duinencross Koksijde live door hen online uitgezonden via een stream, ook indien de cross dus niet live op tv bij hen te zien is.

Livestream alternatief Go App

Ook kan men de Vlaamse Duinencross Koksijde via een livestream op de Go App (online live tv) bekijken. Wie toch bijvoorbeeld een voorkeur heeft voor de live-uitzending van Sporza en die livestream buiten België wil bekijken, is dat een alternatief bij het Nederlandse bedrijf Ziggo. Bij hen kan men op de Go App immers tv kijken via een livestream in alle EU-landen. Zo kan men dus ook via een livestream op die app naar de uitzending van Sporza van de Duinencross Koksijde kijken. Ook kan men via die app per livestream de live tv-uitzending van Eurosport bekijken van deze cyclocross.

Livestream iTV (KPN)

Klanten van KPN kunnen deze cross per livestream bekijken op de iTV-app. Via die app kan men online tv kijken en dus kan men hierop ook per livestream naar de tv-uitzending van Sporza kijken. Ook kan men hierop de live tv-uitzending van Eurosport van deze cyclocross bekijken. Net als op de Ziggo Go App is ook op de iTV-app de livestream in de hele EU te bekijken.

Livestream bij de UCI?

De UCI bood ook een gratis livestream aan bij deze veldrit. Dit doen zij bij iedere manche van de wereldbeker veldrijden. Die livestream is echter alleen maar te bekijken in landen waar geen omroep in het bezit is van de uitzendrechten van de World Cup Cyclocross. Voor kijkers in Nederland en België was dit dus niet een bruikbare livestream. Deze gratis livestream was overigens Engelstalig. Hun livestream van deze cyclocross was onder meer te vinden op het YouTube-channel van de UCI. Sinds de cross geen onderdeel meer is van de wereldbeker, is hij niet meer via zo'n gratis livestream van de UCI te bekijken.

Livestream NPO?

Enige jaren bood de NPO ook een livestream aan van deze Vlaamse cross. Dit was een gratis livestream op hun website. Door de overgang naar de X2O Trofee heeft de NPO echter niet meer de live-uitzendrechten (tv en livestream) van deze cross. Logischerwijs bieden zij sindsdien dus geen livestream meer aan.

Livestream Red Bull Tv?

Ook Red Bull Tv bood enige jaren een livestream aan van deze cross. Sinds de wedstrijd geen onderdeel meer is van de wereldbeker, bieden echter ook zij geen livestream meer aan.

Livestream FloBikes bij Cyclocross Koksijde

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FlobBikes biedt ook een livestream aan bij deze veldrit. Hun livestream van deze cyclocross is echter alleen te bekijken door abonnees van die dienst. Daarnaast is deze stream van deze Vlaamse veldrit ook nog geo-restricted: alleen in een beperkt aantal landen mag men deze livestream van deze cyclocross bekijken. Nederland en België behoren niet tot de landen waar men deze livestream van Flobikes van de Cyclocross Koksijde mag bekijken.

Livestream veldrit Koksijde bij Discovery+

Deze West-Vlaamse zandcross is ook per livestream te bekijken op de Discovery+ App voor Nederlandse abonnees van die dienst.

Livestream veldrit Koksijde bij GCN

De cross van Koksijde is ook live met een stream te bekijken bij het Global Cycling Network (GCN). Bij de veldrit van Koksijde is die stream beschikbaar voor abonnees in een groot aantal landen. In voorgaande jaren boden zij ook weleens een stream aan van een manche van de Wereldbeker Veldrijden, maar toen was zo'n stream slechts in een beperkt aantal landen beschikbaar. Dankzij een samenwerkingsverband met Eurosport is de stream van de cross van Koksijde voor veel meer abonnees beschikbaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamIn Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI We…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

Darts: World Series Finals live op tv en livestreamDarts: World Series Finals live op tv en livestreamDe dartsbond PDC organiseert jaarlijks in het najaar de World Series of Darts Finals. Dit is het slottoernooi van de PDC…
Aron Ralston: sterven of je hand amputeren?Aron Ralston: sterven of je hand amputeren?Een sprankelende, avontuurlijke en ervaren bergbeklimmer wil solo een record verbreken. Gevaar schuilt in een klein hoek…
Bronnen en referenties
  • http://www.veloclubkoksijde.be/worldcup/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Duinencross
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
  • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 04-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.