Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestream

Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestream In de kustplaats Koksijde (België) wordt in het najaar de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocross is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2021-2022. De cross vindt plaats op 21 november 2021. De Duinencross 2021 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze befaamde veldrit op 21 november 2021 online te bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de Vlaamse Duinencross verlopen?

Geschiedenis: Duinencross Koksijde

Het duinengebied bij Koksijde is een locatie waar al vaak veldritgeschiedenis is geschreven. De Duinencross bestaat sinds 1969. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2021 de erelijst van deze Vlaamse veldrit eruit? In de beginjaren heersten de gebroeders De Vlaeminck op dit West-Vlaamse parcours. Roger de Vlaeminck pakte er de zege in 1969 en 1972. Zijn oudere broer Eric de Vlaeminck won er in 1971 en 1972.

In 1982 was de Nederlander Rein Groenendaal (de vader van Richard) de eerste niet-Belg die erin slaagde om op het zandparcours in Koksijde de zege te pakken. In 1987 won hij deze wedstrijd wederom. Zijn zoon Richard won ook twee keer de Duinencross: hij zegevierde in 1997 en 2001. Een andere Nederlander die de Duinencross won was Adrie van der Poel in 1996. Zijn zoon Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2017. Behalve Belgen en Nederlanders, staan er ook twee Tsjechen op de erelijst van de Duinencross. Radomir Simunek sr. won in 1990 en Zdenek Stybar pakte de zege in Koksijde in 2009.

Veelwinnaars in Koksijde

Danny de Bie won de Duinencross vier keer: in 1988, 1989, 1991 en 1992. Erwin Vervecken was een fenomenale specialist op zandparcoursen zoals de omloop in duinen van Koksijde. Hij won de Duinencross vijf keer: 1993, 1995, 2000, 2004 en 2008. Toch is er één coureur die nog vaker in Koksijde won dan Vervecken en dat is de 'Kannibaal van Baal': Sven Nys. hij won zeven keer de Duinencross. Zijn eerste profzege in Koksijde pakte hij in 1999, vervolgens won hij deze wedstrijd ook in 2005, 2006, 2007, 2011, 2012 en 2015.

Duinencross Koksijde 2016 afgelast

Wegens zeer heftige weersomstandigheden (te harde wind) moest men in 2016 besluiten om alle wedstrijden van de Cyclocross Koksijde 2016 af te lasten. De organisatie kon door dit weer niet de veiligheid van de deelnemers garanderen.

Editie 2020 afgelast wegens coronacrisis

Oorspronkelijk zou er op 22 november 2020 een editie van de Duinencross plaatsvinden. Vanwege het coronavirus kon die editie echter niet doorgaan. In 2021 wordt deze veldrit wel weer verreden.

WK's in Koksijde

Het parcours van de Duinencross was twee keer het decor van het WK veldrijden. De eerste keer was in 1994. Op dat enerverende WK pakte de Belg Paul Herygers de wereldtitel, voor de Nederlander Richard Groenendaal. In 2012 werd er wederom een WK cyclocross verreden in Koksijde. De Belg Niels Albert pakte toen de wereldtitel, voor zijn landgenoten Rob Peeters en Kevin Pauwels.

Wereldbeker Veldrijden 2021-2022

De Duinencross Koksijde telt mee voor de Telenet UCI Wereldbeker Cyclocross. Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de World Cup Cyclocross. Alle wedstrijden zijn daarom ook live te zien bij Telenet op tv (Telenet Playtime en Play Sports) en via de livestream (Play Sports). Daarnaast worden de manches echter ook live op tv en online per livestream uitgezonden door diverse andere omroepen (meer over de live-uitzendingen: zie verderop).

Datum: 21 november 2021

Deze manche van de UCI World Cup Cyclocross vindt plaats op zondag 21 november 2021.

Programma Vlaamse Duinencross Koksijde 2021

 • 10u00 Junioren
 • 11u20 Beloften (U23)
 • 13u30 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Locatie: parcours Duinencross

Het parcours van de Duinencross bevindt zich bij de Militaire Basis Koksijde, aan de Robert Vandammestraat 100 te Koksijde. De afstand van deze omloop is circa 2890 meter. Het parcours van deze cyclocross gaat grotendeels door de duinen van Koksijde. Bij het militaire vliegveld van Koksijde is een grote parking ingericht voor het publiek.

Deelnemers: selecties België en Nederland

Welke deelnemers staan namens België en Nederland op de deelnemerslijst van deze wereldbekerveldrit? Hieronder vindt u de Belgische en de Nederlandse selecties voor deze cyclocross in de West-Vlaamse duinen. Oorspronkelijk zat ook Pim Ronhaar in de Nederlandse selectie, maar wegens een 'coronacontact' gaat hij uiteindelijk niet van start in deze wereldbekercross. Bij de Belgische selectie voor deze West-Vlaamse wereldbekercross ontbreekt uiteindelijk Michael Vanthourenhout wegens verkoudheid.

Belgische selectie:

 • Dames Elite: Sanne Cant, Julie Brouwers, Alicia Frank, Ellen van Loy, Laura Verdonschot, Fauve Bastiaenssen, Kiona Crabbé, Marion Norbert Riberolle, Julie de Wilde, Marthe Truyen, Jinse Peeters en Suzanne Verhoeven.
 • Heren Elite: Eli Iserbyt, Toon Aerts, Quinten Hermans, Laurens Sweeck, Jens Adams, Vincent Baestaens, Lander Loockx, Anton Ferdinande, Thibau Nys, Tom Meeusen, Daan Soete, Niels Vandeputte en Toon Vandebosch.

Nederlandse selectie:

 • Dames Elite: Lucinda Brand, Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Yara Kastelijn, Fem van Empel, Annemarie Worst, Puck Pieterse, Aniek van Alphen, Shirin van Anrooij, Inge van der Heijden, Leonie Bentveld en Manon Bakker.
 • Heren Elite: Lars van der Haar, David van der Poel, Ryan Kamp, Joris Nieuwenhuis, Corne van Kessel, Mees Hendrikx, Bailey Groenendaal, Hugo Kars en Stan Godrie.

Deelnemers: startlijst

Zowel bij de heren elite en bij de dames elite mogen alle topcoureurs uit wereldranglijst veldrijden automatisch van start gaan in wedstrijden van de Telenet UCI Worldcup Cyclocross. Niet alle toprenners gaan ook daadwerkelijk van start. Met name sommige crossers die zich ook op het wegwielrennen richten, rijden een beperkt veldritprogramma en rijden niet elke manche van de wereldbeker veldrijden. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de heren elite. Oorspronkelijk had Pim Ronhaar rugnummer 5, maar vanwege een coronacontact rijdt hij deze wereldbekerveldrit niet en is hij dus van de startlijst afgehaald. Michael Vanthourenhout stond oorspronkelijk met nummer 15 op de startlijst met rugnummers, maar wegens verkoudheid doet hij uiteindelijk niet mee. Rugnummer één ontbreekt op de startlijst omdat dit rugnummer automatisch gereserveerd is bij wereldbekercrossen voor wereldkampioen Mathieu van der Poel en die rijdt deze veldrit niet. Hij komt pas later in het veldritseizoen weer in actie, aangezien hij in 2021 een lang en druk seizoen in zowel het wegwielrennen als het mountainbiken heeft gehad.

Deelnemers 21 november 2021 - starlijst met rugnummers World Cup heren elite (profs)
2. HAAR, Lars van der (Ned)
3. KAMP, Ryan (Ned)
4. KESSEL, Corné van (Ned)
5. ---
6. POEL, David van der (Ned)
7. HENDRIKX, Mees (Ned)
8. NIEUWENHUIS, Joris (Ned)
9. GODRIE, Stan (Ned)
10. KARS, Hugo (Ned)
11. GROENENDAAL, Bailey (Ned)
12. ISERBYT, Eli (Bel)
13. AERTS, Toon (Bel)
14. HERMANS, Quinten (Bel)
15. ---
16. SWEECK, Laurens (Bel)
17. BAESTAENS, Vincent (Bel)
18. SOETE, Daan (Bel)
19. VANDEPUTTE, Niels (Bel)
20. BOSCH, Toon van de (Bel)
21. ADAMS, Jens (Bel)
22. FERDINANDE, Anton (Bel)
23. LOOCKX, Lander (Bel)
24. MEEUSEN, Tom (Bel)
25. NYS, Thibau (Bel)
26. GILLES, Cyprien (Fra)
27. THOMAS, Theo (Fra)
28. JOT, Hugo (Fra)
29. PHILIBERT, A. (Fra)
30. MORICHON, M.N. (Fra)
31. BOMMENEL, N. (Fra)
32. HAVOT, S. (Fra)
33. JOT, Mateo (Fra)
34. KUHN, K. (Zwi)
35. BARD, N. (Zwi)
36. CAROZZO, Marco (Ita)
37. SUAREZ, Kevin (Spa)
38. BOROS, Michael (Tsj)
39. PETRUS, Lubomir (Tsj)
40. MEIN, Th. (UK)
41. BLACKMORE, J.B. (UK)
42. BARNES, T. (UK)
43. CHILTON, B. (UK)
44. MEISEN, Marcel (Dui)
45. HAMM, F. (Dui)
46. HERRMANN, L. (Dui)
47. JETTE, C. (Can)
48. NOLAN, Sean (Ier)
49. ARREOLA D.(Mex)
50. CAMARENA, B. (Mex)
51. TORO, Isaac Del (Mex)
52. GARCIA, C.A. (Mex)
53. ZAVALA, L.R. (Mex)
54. KOCKELMANN, R. (Lux)
55. MASON, Cameron (UK)
56. ORTS, Felipe (Spa)

Cyclocross Koksijde 2021 live op tv: o.a. Sporza, Telenet en Eurosport

Duinencross Koksijde 2021 live bij Sporza

De Vlaamse Duinencross is één van de wereldbekercrossen die in het seizoen 2021-2022 live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Michel Wuyts is bij deze live tv-uitzending de commentator en Paul Herygers, die ooit wereldkampioen werd in Koksijde, is de co-commentator.

De live tv-uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse publieke zender één en begint om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De live-uitzending begint met de cross van de dames elite. De start van de cyclocross voor heren elite (profs) is bij deze Vlaamse Duinencross is om 15u00.

Live bij Telenet

Ook Telenet Play Sports zendt deze wedstrijd live op tv uit (Telenet is de hoofdsponsor van de UCI wereldbeker veldrijden). Hun live tv-uitzending van deze cyclocross begint ook om 13u30. Ook Proximus zendt deze cross live op tv en online via een stream uit.

Live bij EurosportNL

Deze veldrit wordt op zondag 21 november 2021 ook live op tv uitgezonden door Eurosport Nederland. Hun live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om die zondag om 13u35. Hun live-uitzending van de herenwedstrijd is vanaf 15u00 te zien.

Eurosport heeft in principe voor een lange reeks jaren de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze manche van de World Cup Cyclocross. Of zij een editie van de cross live uitzenden is mede afhankelijk van de rest van het sportaanbod op die dag. Bij sommige edities kozen zij ervoor om maar één cross (de herenwedstrijd) live op tv uit te zenden. Bij andere edities was geen enkele wedstrijd van de Duinencross bij hen live op tv te zien. Wel zijn de heren elite en dames elite bij hen sowieso per livestream te bekijken.

NOS?

Het Nederlandse NOS Studio Sport heeft eveneens de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze veldrit. Bij hen is het elk jaar weer afhankelijk van het overige sportaanbod op die dag, hoeveel zij exact live uitzenden van deze cross. Op 21 november 2021 is deze veldrit één van de onderwerpen in de zondagmiddaguitzending van Studio Sport, waarin ook veel live aandacht is voor schaatsen en shorttrack.

Livestream veldrit Koksijde 2021

Livestream Sporza op 21 november 2021

Behalve op tv, is de wereldbekerwedstrijd van Koksijde ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. Er wordt van de Duinencross Koksijde onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream; met zo'n stream kan men dus op een computer of smarthpone de Duinencross live volgen. Deze livestream van Sporza is echter wel geo-restricted. Alleen in België mag men officieel deze livestream van Sporza bij de Duinencross 2021 bekijken. De livestream van de veldrit in Koksijde is op de wedstrijddag te vinden op de website van Sporza. Deze livestream van de Cyclocross Koksijde begint om circa 13u30.

Livestream Telenet Play Sports

Er is op 21 november 2021 ook een livestream beschikbaar van Telenet Play Sports voor de World Cup Cyclocross Koksijde. Die livestream van deze veldrit is onder meer te vinden op de website van Telenet Play Sports. Ook kan men hun livestream van de cyclocross van Koksijde 2021 vinden op de Play Sports Go App. Hun livestream is alleen te bekijken door abonnees van Telenet Play Sports. Die livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending.

Livestream Cyclocross Koksijde 2021 bij Eurosport

Verder is er ook een livestream te vinden van Eurosport. Hun officiële stream van de World Cup Cyclocross Koksijde bevindt zich op de wedstrijddag op de Eurosport Player App. Die stream van deze cyclocross is echter alleen beschikbaar voor abonnees van die app. Ook is deze livestream geo-restricted en niet in elk land te bekijken.

Livestream op 21 november 2021: alternatief Go App

Ook kan men de Vlaamse Duinencross Koksijde 2021 via een livestream op de Go App (online live tv) bekijken. Wie toch bijvoorbeeld een voorkeur heeft voor de live-uitzending van Sporza en die livestream buiten België wil bekijken, is dat een alternatief bij het Nederlandse bedrijf Ziggo. Bij hen kan men op de Go App immers tv kijken via een livestream in alle EU-landen. Zo kan men dus ook via een livestream op die app naar de uitzending van Sporza van de Duinencross Koksijde kijken. Ook kan men via die app per livestream de live tv-uitzending van Eurosport bekijken van deze cyclocross.

Livestream iTV (KPN)

Klanten van KPN kunnnen deze cross op 21 november 2021 per livestream bekijken op de iTV-app. Via die app kan men online tv kijken en dus kan men hierop ook per livestream naar de tv-uitzending van Sporza kijken. Ook kan men hierop de live tv-uitzending van Eurosport van deze cyclocross bekijken. Net als op de Ziggo Go App is ook op de iTV-app de livestream in de hele EU te bekijken.

Livestream World Cup Cyclocross 2021 bij NPO

Het is ook mogelijk om deze wereldbekerveldrit te bekijken via een livestream van de NPO (NOS Studio Sport). Zij bieden een gratis livestream aan van zowel de dames- als de herenwedstrijd bij de cyclocross van Koksijde. Deze gratis livestream van de World Cup Cyclocross Koksijde is wel geo-restricted: men mag de gratis stream van de NOS alleen in Nederland bekijken. Deze gratis livestream van deze cyclocross bevindt zich op de site van de NOS in de rubriek 'Sport'.

Livestream World Cup Cyclocross 2021 bij de UCI

De UCI biedt ook een gratis livestream aan bij deze veldrit. Dit doen zij bij iedere manche van de wereldbeker veldrijden. Die livestream is echter alleen maar te bekijken in landen waar geen omroep in het bezit is van de uitzendrechten van de World Cup Cyclocross. Voor kijkers in Nederland en België is dit dus niet een bruikbare livestream. Deze gratis livestream is overigens Engelstalige. Hun livestream van deze cyclocross is onder meer te vinden op het YouTube-channel van de UCI.

Livestream FloBikes bij World Cup Cyclocross Koksijde 2021

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FlobBikes biedt ook een livestream aan bij deze veldrit. Hun livestream van deze cyclocross is echter alleen te bekijken door abonnees van die dienst. Daarnaast is deze stream van deze Vlaamse veldrit ook nog geo-restricted: alleen in een beperkt aantal landen mag men deze livestream van deze cyclocross bekijken. Nederland en België behoren niet tot de landen waar men deze livestream van Flobikes van de World Cup Cyclocross Koksijde mag bekijken.

Livestream veldrit Koksijde 2021 bij GCN

De cross van Koksijde is ook live met een stream te bekijken bij het Global Cycling Network (GCN). Bij de veldrit van Koksijde 2021 is die stream beschikbaar voor abonnees in een groot aantal landen. In voorgaande jaren boden zij ook weleens een stream aan van een manche van de Wereldbeker Veldrijden, maar toen was zo'n stream slechts in een beperkt aantal landen beschikbaar. Dankzij een samenwerkingsverband met Eurosport is de stream van de cross van Koksijde in 2021 voor veel meer abonnees beschikbaar.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamSinds 2020 wordt de Cyclocross van Herentals georganiseerd. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee Veldrijden.…
Veldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestreamVeldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestreamDe Azencross is één van de bekendste veldritten van België. Deze cyclocross wordt jaarlijks verreden in het dorp Loenhou…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…

Darts: World Series Finals live op tv en livestreamDarts: World Series Finals live op tv en livestreamDe dartsbond PDC organiseert jaarlijks de World Series of Darts Finals. In 2021 vindt dit evenement plaats in de AFAS Li…
Aron Ralston: sterven of je hand amputeren?Aron Ralston: sterven of je hand amputeren?Een sprankelende, avontuurlijke en ervaren bergbeklimmer wil solo een record verbreken. Gevaar schuilt in een klein hoek…
Bronnen en referenties
 • http://www.veloclubkoksijde.be/worldcup/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Duinencross
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-11-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.