Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestream

Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestream In Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2021-2022. De cross zou in dat seizoen plaatsvinden op zondag 5 december 2021. Vanwege de coronamaatregelen is de editie van 2021 echter afgelast. De Scheldecross Antwerpen wordt jaarlijks live op tv uitgezonden. Ook is deze cross online via een livestream te volgen. Door welke omroep wordt deze Antwerpse cross is live op tv uitgezonden en waar vindt men een livestream?

Corona: editie Scheldecross 2021 afgelast

Op de avond van 28 november 2021 werd bekend dat deze Vlaamse veldrit in 2021 is afgelast vanwege de coronamaatregelen. Er is de hoop dat de cross in het seizoen 2022-2023 wel weer een Scheldecross verreden kan worden.

Antwerpen: wielerstad

Van oudsher is Antwerpen een grote wielerstad. In het verleden betrof dit echter vooral het baanwielrennen. Het Antwerpse sportpaleis was ruim een halve eeuw lang één van de bekendste en meeste prestigieuze wielerstadions ter wereld. Vele duizenden toeschouwers trokken elke winter naar de talloze baanwielerwedstrijden die daar werden verreden, waaronder de Zesdaagse van Antwerpen, maar ook diverse EK's en WK's.

Helaas vond er in de jaren tachtig een grote daling van de populariteit van de baanwielersport plaats in België. Voorheen was het baanwielrennen de hoofdfunctie van dit prachtige sportpaleis, maar sindsdien ging men in deze grote hal steeds meer andere grote evenementen organiseren, waaronder popconcerten. Om zo veel mogelijk toeschouwers bij die evenementen te kunnen hebben, werden er tribunes over de oude wielerbaan heen gebouwd; in eerste instantie waren dit tijdelijke tribunes en later werden het permanente tribunes. Het sportpaleis werd in de 21e eeuw nog maar incidenteel voor baanwielerwedstrijden gebruikt. Antwerpen heeft definitief zijn status van mondiale baanwielerhoofdstad verloren.

Scheldeprijs

Terwijl het topbaanwielrennen uit Antwerpen verdween, bleef het topwegwielrennen nog wel aanwezig in deze Belgische havenstad: reeds sinds 1907 wordt jaarlijks in Antwerpen de Scheldeprijs verreden. Dit is de oudste nog bestaande Vlaamse voorjaarsklassieker. De strijd om de zege in die wedstrijd gaat vaak tussen de beste sprinters ter wereld. Naast de Scheldeprijs op de weg heeft Antwerpen dus ook een veldrit die vernoemd is naar de rivier de Schelde: de Scheldecross.

Erelijst Scheldecross

Deze Antwerpse veldrit bestaat sinds 2006. Hoe ziet anno 2020 de erelijst van de Scheldecross eruit? De Belg Sven Nys won de eerste editie in 2006. Later zou deze 'Kannibaal van Baal' de Scheldecross nog twee keer winnen. Ook de Nederlander Mathieu van der Poel won deze veldrit drie keer. Daarmee zijn Nys en Van der Poel de recordhouders qua aantal zeges in de Scheldecross.

Andere meervoudige winnaars van deze Antwerpse veldrit zijn de Tsjech Radomir Simunek jr. en de Belg Niels Albert, die twee keer deze cross wonnen. De volgende renners slaagden erin om deze cross één keer te winnen: de Nederlander Thijs Al (2008), de Brit Tom Pidcock (2020), en de Belgen Kevin Pauwels (2012) en Wout van Aert (2015).

In 2019 geen Scheldecross

In het seizoen 2019-2020 werd deze veldrit niet verreden. Dit kwam doordat de organisatoren van de Antwerpse veldrit dat jaar het Belgisch kampioenschap veldrijden organiseerden en zich daarom volledig op focusten. Het BK vond plaats op dezelfde locatie als de Scheldecross, al was het parcours niet exact hetzelfde. De zege bij de heren elite ging bij dat EK naar Laurens Sweeck. In het seizoen 2020-2021 stond deze cross wel weer op de kalender.

Klassement: Wereldbeker Veldrijden in 2021

In de begintijd was de Scheldecross een onderdeel van de wedstrijdserie Soudal Cyclocross Classics. In 2015 was de Scheldecross voor het eerst een onderdeel van het prestigieuze regelmatigheidsklassement de Bpost Bank Trofee. De naam van dit klassement is met ingang van het seizoen 2016-2017 veranderd in de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Met ingang van het seizoen 2020-2021 draagt het de naam H2O Trofee Veldrijden. Met ingang van het seizoen 2021-2022 is deze cross echter verhuisd naar de Wereldbeker Veldrijden.

Parcours: locatie veldrit Antwerpen

Deze veldrit wordt verreden op en rond het Sint-Annastrand te Antwerpen. Dit strand bevindt zich aan de 'Linkeroever' van de Schelde. Omdat het parcours deels over dat strand gaat, staat deze veldrit bekend als een 'zandcross'. Andere befaamde zandcrossen op de veldritkalender zijn onder meer de Vlaamse Duinencross Koksijde en de Ethias Cross Bredene.

Corona: beperkte cross in 2020, volledige Scheldecross 2021

Vanwege het coronavirus was er in het seizoen 2020-2021 lange tijd nog veel onzeker over de Scheldecross. Uiteindelijk slaagden de organisatoren er toch in om deze cross door te kunnen laten gaan. Vanwege de coronacrisis waren er in december 2020 geen toeschouwers welkom bij de veldrit. (De veldritliefhebbers moesten deze Antwerpse veldrit live op tv of op het internet via een livestream volgen.) Ook werd het programma beperkt tot wedstrijden voor slechts twee categorieën. Wedstrijden voor jeugdcategorieën gingen niet door. In het seizoen 2021-2022 staat er wel weer een volledige Scheldecross op het programma.

Datum: 5 december 2021

Deze wereldbekercross vindt plaats op zondag 5 december 2021.

Deelnemers 2021: startlijst met Wout van Aert

In 2021 staat het fenomeen Wout van Aert op de deelnemerslijst van deze cross. Dit is pas de tweede wedstrijd die Wout van Aert rijdt het in het veldritseizoen 2021-2022.

Live op tv, Scheldecross Antwerpen: welke zender en hoe laat?

Live op Sporza

De Scheldecross wordt, net als alle andere veldritten die meetellen voor het klassement van de H2O Trofee Veldrijden, live op tv uitgezonden door de VRT (Sporza). De live tv-uitzending begint om ca. 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse publieke zender één. Men zendt zowel de dameswedstrijd (die om 13u45 begint) als de herenwedstrijd (die van start gaat om 15u00) live uit.

Live op EurosportNL

De uitzendrechten van de Scheldecross Antwerpen 2021 zijn in Nederland ook in handen van Eurosport. Zij zenden de meeste edities live op tv uit (indien het in hun programmering past), maar sowieso zenden ze elke editie via de livestream uit.

Live op Telenet en Proximus in 2021

Ook Telenet Play Sports en Proximus Sports zenden deze veldrit op 5 december 2021 live uit.

Live bij de NPO?

De NPO heeft ook de live-uitzendrechten van deze veldrit. Of zij deze op 5 december 2021 wel of niet live op tv uitzenden, is afhankelijk van de rest van het sportaanbod op die dag. Sowieso bieden zij wel een stream aan van deze cross.

Livestream Scheldecross 2021

Livestream Sporza op 5 december 2021

De Scheldecross Antwerpen is ook live op het internet te volgen via een livestream Sporza (VRT). Met die livestream van Sporza kan men deze Antwerpse cyclocross live op bijvoorbeeld een computer of smartphone volgen. De officiële livestream van de Scheldecross is geheel gratis. De livestream van deze veldrit is te vinden op de website van Sporza. Officieel is deze livestream van Sporza bij de Scheldecross Antwerpen wel geo-restricted, wat inhoudt dat men deze stream van de H2)-cross alleen in België live mag bekijken. Sporza heeft officieel namelijk alleen de uitzendrechten (live tv en livestream) voor deze Antwerpse cyclocross in België.

Livestream veldrit Antwerpen 2021 bij Eurosport

Er wordt ook een livestream van Eurosport aangeboden. Hun livestream van de dameswedstrijd begint om 13u45. Hun livestream van de cyclocross van de heren in Antwerpen begint om 15u00. De livestream van deze Antwerpse veldrit bevindt zich op de wedstrijddag op de Eurosport Player. Om de livestream van deze veldrit bij hen te kunnen bekijken, dient u een abonnement op die app te hebben.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de veldrit van Antwerpen te kijken. Deze Go App is een dienst van Ziggo, waarmee per livestream naar tv kan worden gekeken. Met die Go App kunnen Ziggo-klanten per livestream naar de live-uitzending van Sporza op VRT één kijken. Die zender behoort immers tot de standaardzenders die automatisch per 'gratis' livestream op die app voor hen te bekijken zijn. Die livestream is met deze app niet alleen in Nederland te bekijken; zo'n stream is anno 2021 ook in alle andere EU-landen te gebruiken.

Livestream iTV-app

Wie een abonnement heeft op Interactieve Tv bij KPN, kan via de iTV-app per livestream anno 2021, 2022 of 2023 naar deze cyclocross kijken. Via die app kunnen zij naar al hun tv-zenders per livestream kijken, waaronder VRT één (Sporza). Zo'n livestream is met deze dienst voor abonnees van KPN in de hele EU te gebruiken.

Livestream Scheldecross bij Telenet Play Sports

Op 5 december 2021 is er ook een livestream van de Scheldecross 2021 te bekijken bij Telenet Play Sports. Dit is een stream voor hun abonnees.

Livestream Scheldecross 2021 bij NPO

De NPO biedt een gratis livestream aan op 5 december 2021 van de Scheldecross. Hun gratis stream bevindt zich op de site van de NOS op de wedstrijddag in de rubriek sport.

Livestream veldrit Antwerpen 2021 bij GCN

Er wordt ook door het Global Cycling Network (GCN) een livestream aangeboden van de cyclocross van Antwerpen Hun livestream begint om 13u45 met de damescross. De herenveldrit is per livestream bij hen te zien om 15u00. Zo'n livestream is te vinden op de GCN-app. In principe zenden zij deze cross in 2021, 2022 en 2023 live uit via hun stream. Met ingang van het veldritseizoen 2020-2021 werken zij intensief samen met Eurosport bij de live-uitzendingen van de stream en de daarbij behorende uitzendrechten. Om deze livestream te kunnen bekijken, dient u een abonnement op die GCN-app te hebben.
© 2020 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamSinds 2020 wordt de Cyclocross van Herentals georganiseerd. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee Veldrijden.…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestreamVeldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestreamDe Azencross is één van de bekendste veldritten van België. Deze cyclocross wordt jaarlijks verreden in het dorp Loenhou…

Cyclocross Rucphen, live op tv en livestreamCyclocross Rucphen, live op tv en livestreamDe Cyclocross Rucphen wordt georganiseerd sinds 2012. Het parcours van deze veldrit bevindt zich aan de Baanvelden te Ru…
Wielrennen: UAE Tour live op tv en livestreamWielrennen: UAE Tour live op tv en livestreamIn de Verenigde Arabische Emiraten wordt jaarlijks de UAE Tour verreden. Deze wielerkoers is het resultaat van een fusie…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/antwerpen/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldeprijs
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldecross
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sportpaleis_(Antwerpen)
  • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 28-11-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.