Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestream

Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestream In Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. De Scheldecross Antwerpen wordt jaarlijks live op tv uitgezonden. Ook is deze cross online via een livestream te volgen. Door welke omroep wordt deze Antwerpse cross is live op tv uitgezonden en waar vindt men een livestream?

Antwerpen: wielerstad

Van oudsher is Antwerpen een grote wielerstad. In het verleden betrof dit echter vooral het baanwielrennen. Het Antwerpse sportpaleis was ruim een halve eeuw lang één van de bekendste en meeste prestigieuze wielerstadions ter wereld. Vele duizenden toeschouwers trokken elke winter naar de talloze baanwielerwedstrijden die daar werden verreden, waaronder de Zesdaagse van Antwerpen, maar ook diverse EK's en WK's.

Helaas vond er in de jaren tachtig een grote daling van de populariteit van de baanwielersport plaats in België. Voorheen was het baanwielrennen de hoofdfunctie van dit prachtige sportpaleis, maar sindsdien ging men in deze grote hal steeds meer andere grote evenementen organiseren, waaronder popconcerten. Om zo veel mogelijk toeschouwers bij die evenementen te kunnen hebben, werden er tribunes over de oude wielerbaan heen gebouwd; in eerste instantie waren dit tijdelijke tribunes en later werden het permanente tribunes. Het sportpaleis werd in de 21e eeuw nog maar incidenteel voor baanwielerwedstrijden gebruikt. Antwerpen heeft definitief zijn status van mondiale baanwielerhoofdstad verloren.

Scheldeprijs

Terwijl het topbaanwielrennen uit Antwerpen verdween, bleef het topwegwielrennen nog wel aanwezig in deze Belgische havenstad: reeds sinds 1907 wordt jaarlijks in Antwerpen de Scheldeprijs verreden. Dit is de oudste nog bestaande Vlaamse voorjaarsklassieker. De strijd om de zege in die wedstrijd gaat vaak tussen de beste sprinters ter wereld. Naast de Scheldeprijs op de weg heeft Antwerpen dus ook een veldrit die vernoemd is naar de rivier de Schelde: de Scheldecross.

Erelijst Scheldecross

Deze Antwerpse veldrit bestaat sinds 2006. Hoe ziet anno 2020 de erelijst van de Scheldecross eruit? De Belg Sven Nys won de eerste editie in 2006. Later zou deze 'Kannibaal van Baal' de Scheldecross nog twee keer winnen. Ook de Nederlander Mathieu van der Poel won deze veldrit drie keer. Daarmee zijn Nys en Van der Poel de recordhouders qua aantal zeges in de Scheldecross.

Andere meervoudige winnaars van deze Antwerpse veldrit zijn de Tsjech Radomir Simunek jr. en de Belg Niels Albert, die twee keer deze cross wonnen. De volgende renners slaagden erin om deze cross één keer te winnen: de Nederlander Thijs Al (2008), de Brit Tom Pidcock (2020), en de Belgen Kevin Pauwels (2012) en Wout van Aert (2015).

Enige jaren geen Scheldecross

In het seizoen 2019-2020 werd deze veldrit niet verreden. Dit kwam doordat de organisatoren van de Antwerpse veldrit dat jaar het Belgisch kampioenschap veldrijden organiseerden en zich daarom volledig op focusten. Het BK vond plaats op dezelfde locatie als de Scheldecross, al was het parcours niet exact hetzelfde. De zege bij de heren elite ging bij dat EK naar Laurens Sweeck. In het seizoen 2020-2021 kon de cross slechts met een beperkt programma en zonder toeschouwers doorgaan, vanwege het coronavirus. In 2021-2022 stond deze cross wel weer op de kalender, maar kon de veldrit zelfs helemaal niet doorgaan vanwege het coronavirus. In 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025 wordt deze cross wel weer verreden.

Klassement: Wereldbeker Veldrijden i

In de begintijd was de Scheldecross een onderdeel van de wedstrijdserie Soudal Cyclocross Classics. In 2015 was de Scheldecross voor het eerst een onderdeel van het prestigieuze regelmatigheidsklassement de Bpost Bank Trofee. De naam van dit klassement is met ingang van het seizoen 2016-2017 veranderd in de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Met ingang van het seizoen 2020-2021 draagt het de naam X2O Trofee Veldrijden. Met ingang van 2022 is deze cross echter verhuisd naar de Wereldbeker Veldrijden. Daarvan is het ook in 2023, 2024 en 2025 in principe een onderdeel

Parcours: locatie veldrit Antwerpen

Deze veldrit wordt verreden op en rond het Sint-Annastrand te Antwerpen. Dit strand bevindt zich aan de 'Linkeroever' van de Schelde. Omdat het parcours deels over dat strand gaat, staat deze veldrit bekend als een 'zandcross'. Andere befaamde zandcrossen op de veldritkalender zijn onder meer de Vlaamse Duinencross Koksijde en de Ethias Cross Bredene.

Live op tv, Scheldecross Antwerpen: welke zender?

Live op Sporza

De Scheldecross wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza).

Live op EurosportNL

De uitzendrechten van de Scheldecross Antwerpen zijn in Nederland ook in handen van Eurosport. Zij zenden de meeste edities live op tv uit (indien het in hun programmering past), maar sowieso zenden ze elke editie via de livestream uit.

Live op Telenet en Proximus

Ook Telenet Play Sports en Proximus Sports zenden deze veldrit uit.

Live bij de NPO?

De NPO heeft ook de live-uitzendrechten van deze veldrit voor vele jaren. Of zij deze wel of niet live op tv uitzenden, is afhankelijk van de rest van het sportaanbod op die dag. Sowieso bieden zij wel een stream aan van deze cross.

Livestream Scheldecross

Livestream Sporza

De Scheldecross Antwerpen is ook live op het internet te volgen via een livestream Sporza (VRT). Met die livestream van Sporza kan men deze Antwerpse cyclocross live op bijvoorbeeld een computer of smartphone volgen. De officiële livestream van de Scheldecross is geheel gratis. De livestream van deze veldrit is te vinden op de website van Sporza. Officieel is deze livestream van Sporza bij de Scheldecross Antwerpen wel geo-restricted, wat inhoudt dat men deze stream van de wereldbekercross alleen in België live mag bekijken. Sporza heeft officieel namelijk alleen de uitzendrechten (live tv en livestream) voor deze Antwerpse cyclocross in België.

Livestream veldrit Antwerpen bij Eurosport

Er wordt ook een livestream van Eurosport aangeboden. Hun livestream van de dameswedstrijd begint om 13u45. Hun livestream van de cyclocross van de heren in Antwerpen begint om 15u00. De livestream van deze Antwerpse veldrit bevindt zich op de wedstrijddag op de Eurosport Player. Om de livestream van deze veldrit bij hen te kunnen bekijken, dient u een abonnement op die app te hebben.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de veldrit van Antwerpen te kijken. Deze Go App is een dienst van Ziggo, waarmee per livestream naar tv kan worden gekeken. Met die Go App kunnen Ziggo-klanten per livestream naar de live-uitzending van Sporza op VRT één kijken. Die zender behoort immers tot de standaardzenders die automatisch per 'gratis' livestream op die app voor hen te bekijken zijn. Die livestream is met deze app niet alleen in Nederland te bekijken; zo'n stream is ook in alle andere EU-landen te gebruiken.

Livestream iTV-app

Wie een abonnement heeft op Interactieve Tv bij KPN, kan via de iTV-app per livestream naar deze cyclocross kijken. Via die app kunnen zij naar al hun tv-zenders per livestream kijken, waaronder VRT één (Sporza). Zo'n livestream is met deze dienst voor abonnees van KPN in de hele EU te gebruiken.

Livestream Scheldecross bij Telenet Play Sports

Er is ook een livestream van de Scheldecross Antwerpen te bekijken bij Telenet Play Sports. Dit is een stream voor hun abonnees.

Livestream Scheldecross bij NPO

De NPO biedt een gratis livestream aan van de Scheldecross. Hun gratis stream bevindt zich op de site van de NOS op de wedstrijddag in de rubriek sport.

Livestream Scheldecross Antwerpen bij Discovery+

Met ingang van de editie van 2022, maar ook bij de Scheldecross 2023, 2024 en 2025 is er een livestream bij Discovery+ beschikbaar voor Nederlandse abonnees van deze veldrit.

Livestream veldrit Antwerpen bij GCN

Er wordt ook door het Global Cycling Network (GCN) een livestream aangeboden van de cyclocross van Antwerpen Hun livestream begint om 13u45 met de damescross. De herenveldrit is per livestream bij hen te zien om 15u00. Zo'n livestream is te vinden op de GCN-app. In principe zenden zij deze cross in 2022, 2023 en 2024 live uit via hun stream. Met ingang van het veldritseizoen 2020-2021 werken zij intensief samen met Eurosport bij de live-uitzendingen van de stream en de daarbij behorende uitzendrechten. Om deze livestream te kunnen bekijken, dient u een abonnement op die GCN-app te hebben.
© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…

Veldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestreamVeldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestreamDe Azencross is één van de bekendste veldritten van België. Deze cyclocross wordt jaarlijks verreden in het dorp Loenhou…
Wielrennen: UAE Tour live op tv en livestreamWielrennen: UAE Tour live op tv en livestreamIn de Verenigde Arabische Emiraten wordt jaarlijks de UAE Tour verreden. Deze wielerkoers is het resultaat van een fusie…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/antwerpen/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldeprijs
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldecross
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sportpaleis_(Antwerpen)
  • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 17-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.