Veldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestream

Veldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestream De Azencross is één van de bekendste veldritten van België. Deze cyclocross wordt jaarlijks verreden in het dorp Loenhout (provincie Antwerpen). De Azencross is een Exact Cross. De veldrit van Loenhout wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Azencross Loenhout op het internet met een livestream te bekijken.

Historie van de Azencross

De Azencross werd voor het eerst verreden in 1984. Deze veldrit staat van oudsher bekend als een vooruitstrevende en ambitieuze wedstrijd. Daarom kozen de organisatoren van de eerste editie ook voor de pretentieuze wedstrijdnaam 'Azencross'. Die doet veel wielerliefhebbers denken aan de naam van de fameuze Franse wegwedstrijd 'het Azencriterium' (in het Frans: Critérium des As), waarbij in vroeger tijden jaarlijks de beste wielrenners ter wereld op de startlijst stonden.

Vernieuwingen

Al sinds de eerste editie is de Azencross een wedstrijd waaraan de wereldtop van het veldrijden deelneemt en dat is altijd zo gebleven. Dat de organisatoren niet alleen heel ambitieus, maar ook vooruitstrevend zijn, werd bewezen door allerlei vernieuwingen die in de loop der jaren werden doorgevoerd. Het was bijvoorbeeld de eerste Belgische profveldrit waarbij ook een dameswedstrijd op het programma stond. Eveneens was het de eerste Belgische veldrit die live op het internet werd uitgezonden via een livestream. Eveneens experimenteerden de organisatoren in Loenhout met diverse vernieuwende hindernissen op het parcours. Een voorbeeld daarvan is het beroemde 'wasbord'. Ook was de cross van Loenhout de eerste veldrit waarbij men de startprocedure regelt middels een reeks lichten (net als bij een Formule 1 Grand Prix). Die startprocedure van de cyclocross van Loenhout is later door heel veel andere cyclocrossen overgenomen.

Erelijst veldrit Loenhout

Hoe ziet de erelijst van de cyclocross van Loenhout eruit (voorafgaand aan de editie van 2022)? De recordhouder qua aantal zeges in de Azencross voor de heren elite (profs) is de 'Kannibaal van Baal', de Belg Sven Nys. Hij zegevierde in deze wedstrijd zes maal. Zijn landgenoot Niels Albert won deze cyclocross vier keer. Drie renners slaagden erin om de Azencross Loenhout drie keer te winnen: de Nederlander Adrie van der Poel en de Belgen Roland Liboton en Danny de Bie. Wout van Aert won in 2014, 2016 en 2021 deze cyclocross. In 2015 pakte Tom Meeusen de overwinning. Mathieu van der Poel won de Azencross in 2017, 2018 en 2019.

Bij de dames is de Nederlandse Daphny van den Brand de recordhouder qua aantal zeges. Zij won deze wedstrijd zes keer. De Duitse Hanka Kupfernagel, de Belgische Sanne Cant en de Nederlandse Marianne Vos wonnen de cyclocross voor dames vier keer.

Wedstrijdserie: Exact Crossen

Midden jaren tachtig behoorden de organisatoren van de Azencross tot de 'Founding Fathers' (oprichters) van het regelmatigheidsklassement 'de GVA Trofee Veldrijden'. De Azencross bleef tot en met de editie van 1992 een onderdeel van dit klassement. Hierna nam deze cyclocross afscheid van de GVA Trofee Veldrijden, om met ingang van 1993 de Belgische wedstrijd in de Wereldbeker Veldrijden te worden. (In die periode mocht er in elk seizoen per land nog maar één wereldbekercross worden gehouden.) Ook in 1994 en 1995 bleef de Azencross Loenhout de Belgische manche in de Wereldbeker Veldrijden. Daarna moest Loenhout die plek echter afstaan aan de Duinencross van Koksijde.

De veldrit van Loenhout was vervolgens enkele jaren een zogenaamde 'losse cross' (dat is de benaming voor een wedstrijd die niet behoort tot één van de drie grote klassementen: de Wereldbeker Veldrijden, de Trofee Veldrijden of de Superprestige Cyclocross). In het seizoen 2001-2002 keerde de Azencross van Loenhout echter weer terug naar de oude, vertrouwde GVA Trofee Veldrijden. Sindsdien bleef de wedstrijd jarenlang een onderdeel van die Trofee, ook toen dit klassement diverse malen van opzet, sponsor en naam veranderde. Zo heette het klassement enige jaren de Bpost Bank Trofee en ook enkele jaren de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Met ingang van 2020 heet dat klassement de X2O Trofee Veldrijden. Toch bleef het verbond tussen de Azencross en deze Trofee niet eeuwig bestaan. De veldrit verhuisde uiteindelijk naar een andere wedstrijdserie: Exact Crossen.

Plek op de kalender

Deze wedstrijd wordt doorgaans in de laatste week van het jaar verreden, na kerst maar dus nog voor de jaarwisseling.

Loenhout

Het dorp Loenhout ligt in de gemeente Wuustwezel en in de Vlaamse provincie Antwerpen. Loenhout telt anno 2022 ongeveer 3700 inwoners. De bijnaam van de inwoners van Loenhout is 'Pezerikken'. De bekendste persoon uit de geschiedenis van Loenhout was de astronoom Johannes Stadius (1527-1579). Omdat deze astronoom afkomstig was uit het dorp Loenhout, werd hij vaak 'Johannes Stadius Loennouthesius' genoemd. Men voegde indertijd immers vaak een extra achternaam aan iemands naam toe, om zo duidelijk te maken uit welke plaats die persoon afkomstig was.

Azencross Loenhout live op tv: welke zender?

Welke zender in België? Sporza

De Azencross Loenhout wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële omroep Sporza. Hoe laat begint de live tv-uitzending van Sporza van de cyclocross van Loenhout? Die begint om circa 13u30. Eerst zenden ze dan live de damesveldrit live uit. De Azencross van de heren is om 15u00 live te zien.

Welke zender in Nederland? Live bij EurosportNL

Eurosport Nederland heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van een groot aantal Belgische veldritten. Daaronder is de veldrit van Loenhout. Zij zenden niet al die crossen altijd live uit op tv. Of ze een veldrit wel of niet live uitzenden op tv, is mede afhankelijk van de rest van de live-programmering van die sportzender op de wedstrijddag. Een prestigieuze cross als de Azencross zullen ze echter meestal wel live uitzenden op hun hoofdnet Eurosport 1. Sowieso zenden ze alle veldritten waarvan de ze uitzendrechten hebben wel live uit op het internet via een livestream.

Livestream Azencross Loenhout

Livestream Sporza

Bij de Azencross wordt een livestream aangeboden door Sporza. Dit is een gratis livestream. De livestream van de cyclocross Loenhout is op de wedstrijddag van deze Exact Cross onder meer te vinden op de site van Sporza. Ook via de app van Sporza is de livestream te gebruiken. Via de gratis app is de livestream in alle EU-landen te zien (indien de app althans eerst in België is gedownload, want deze dienst is eigenlijk echt voor Belgische wielerfans bedoeld). Op de livestream zijn net als op tv de wedstrijden van de heren elite en dames elite te zien.

Livestream Eurosport

Er wordt een livestream van de Azencross Loenhout door Eurosport aangeboden. Net als bij Sporza zijn ook bij hen de crossen van de heren elite en de dames elite te bekijken. De livestream is op de wedstrijddag van deze cross te bekijken op de Eurosport Player. Om die livestream te bekijken dient u een abonnement op die dienst van Eurosport te hebben. Ook alle andere manches van de Exact Crossen zijn anno 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025 per livestream bij hen te bekijken. Eveneens zenden zij elke manche van de Superprestige Cyclocross in het seizoen 2022-2023 en daaropvolgende jaren via zo'n livestream uit. Ook de World Cup Cyclocross is bij hen per livestream te zien.

Livestream Azencross Loenhout via Go App

Er is ook een livestream op de Go App (online live tv) te vinden van deze Exact Cross. Zo'n livestream is in elk EU-land te bekijken. Dit is de livestream-dienst van Ziggo. Klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo kunnen hier gebruik van maken om naar dezelfde tv-zenders op een computer of smartphone te kijken, als die ze gewoonlijk thuis op hun televisietoestel kunnen ontvangen. Op die app is dus sowieso per livestream de uitzending van VRT één (Sporza) te zien. En als het ook op Eurosport 1 wordt uitgezonden is ook die live tv-uitzending per livestream bij hen te zien.

Livestream iTV-app

Voor klanten van KPN is deze cyclocross te bekijken via de iTV-app. Ook kunnen zij het bekijken via de website van Interactieve Tv bij KPN. Voor zo'n livestream gelden bij hen ongeveer dezelfde regels als voor een Ziggo-klant bij de Go App. Ook bij KPN is zo'n livestream van de Azencross dus in de hele EU te bekijken.

Livestream Azencross Loenhout bij HLN

Er wordt ook een livestream van de Azencross Loenhout verzorgd door de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN). Dit is een gratis livestream van deze Exact Cross. De stream is op hun site te vinden.

Livestream Azencross Loenhout bij GCN

Deze cyclocross is ook in een groot aantal landen per livestream te bekijken bij GCN. Die livestream komt tot stand in samenwerking met Eurosport. Op de livestream van GCN zijn ook zowel de dames- als de herenveldrit live te bekijken. Ook bij de toekomstige edities van de Azencross bieden zij normaal gesproken weer zo'n livestream aan. De livestream van GCN is beschikbaar voor hun abonnees. In sommige landen is hun livestream van deze cyclocross echter wel geo-restricted.

Livestream Azencross Loenhout bij Disney+

Met ingang van 2022 is de cyclocross van Loenhout in Nederland ook via een livestream te bekijken bij Disney+. Ook de edities van 2023, 2024 en 2025 van deze Exact Cross zijn via zo'n stream live bij hen te zien voor de abonnees van die app.

Livestream VTM?

VTM biedt niet meer een livestream aan van deze cross.
© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…

Cyclocross Rucphen, live op tv en livestreamCyclocross Rucphen, live op tv en livestreamDe Cyclocross Rucphen wordt jaarlijks georganiseerd. Het parcours van deze veldrit bevindt zich aan de Baanvelden te Ruc…
Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamIn Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI We…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Azencross
  • https://www.sport.be/azencross/nl/
  • https://www.sport.be/trofeeveldrijden/downloads/reglement-2020-2021.pdf
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.