Cyclocross Rucphen, live op tv en livestream

Cyclocross Rucphen, live op tv en livestream De Cyclocross Rucphen wordt jaarlijks georganiseerd. Het parcours van deze veldrit bevindt zich aan de Baanvelden te Rucphen. Deze Nederlandse veldrit is een avondcross. Enige jaren was het een onderdeel van de wereldbeker. De cross wordt niet meer live op tv uitgezonden. Wel is mogelijk om de Cyclocross Rucphen op het internet via een livestream te bekijken.

Gemeente Rucphen

De gemeente Rucphen ligt in Zuidwest-Brabant. Anno 2022 telt de gemeente circa 23.000 inwoners. De twee grootste plaatsen in de gemeente zijn de dorpen Rucphen en Sint Willebrord. Tot de beroemdheden die afkomstig zijn uit deze regio behoren onder meer biljarter Dick Jaspers en zangeres Corry Konings, maar vooral heel veel wielrenners.

Wielrennen en Rucphen

Rucphen ligt in een streek met een rijke wielerhistorie. Wat zijn de oorzaken van de sterke band tussen de streek en het wielrennen? Zuidwest-Brabant behoorde in vroeger tijden tot de armste streken van Nederland. Voor jongeren die deze armoede wilden ontvluchten, bestonden er twee belangrijke mogelijkheden, die allebei te maken hadden met de grens met België. Ze konden ervoor kiezen om geld te verdienen met smokkelen over die grens, of ze konden proberen om prijzengeld te verdienen als wielrenner in de vele Belgische wielerkoersen. Veel jongeren kozen ervoor om deze beide opties te proberen te benutten. Een ultiem voorbeeld van zo'n coureur uit Zuidwest-Brabant was John Braspennincx. Hij had zowel de bijnaam 'de Koning der Kermiskoersen' als 'de Koning der Smokkelaars'. Met beide bezigheden verdiende hij grote kapitalen.

Sint Willebrord

Tot de gemeente Rucphen behoort het beroemde dorp Sint Willebrord. Dat heeft legendarische coureurs voortgebracht zoals Wout Wagtmans, Rini Wagtmans, Wim van Est en Marinus Valentijn. Ook bijvoorbeeld de voormalige manager van Vacansoleil-DCM, Daan Luijkx (overigens een kleinzoon van Marinus Valentijn), komt uit Sint Willebrord. Als eerbetoon aan de vele toprenners die uit Sint Willebrord kwamen, is ook ooit een Touretappe in dit dorp gefinisht.

Over de rijke wielergeschiedenis van de streek waar Rucphen en Sint Willebrord liggen is een fascinerend boek geschreven door Peter Heerkens en Frans van Schoonderwalt, getiteld 'Op karakter: Sint Willebrord: van paarse hei tot gele trui'. Rucphen is ook de gemeente waarin elk jaar een internationale wegwielerwedstrijd wordt gereden, genaamd de Dorpenomloop Rucphen. Deze koers behoort tot de Europe Tour van de internationale wielerunie UCI.

Cyclocross Rucphen: erelijst

Sinds 2012 wordt er in Rucphen ook jaarlijks een internationale veldrit gereden. De eerste editie vond plaats op zaterdag 21 januari 2012. De herenwedstrijd werd dat jaar gewonnen door de Belg Bart Aernouts, voor de Pool Mariusz Gil en de Belg Tom Meeusen. In 2014, 2015, 2017 en 2019 won Lars van der Haar deze veldrit. In 2016 ging de zege naar Tom Meeusen. In 2018 won David van der Poel (de broer van Mathieu van der Poel) deze veldrit.

De dameswedstrijd werd bij de eerste editie in 2012 gewonnen door Marianne Vos. Zij won ook in 2013 en 2014 deze cross. Andere prominente namen op de erelijst van de dameswedstrijd zijn Nikki Harris (2015), Helen Wyman (2016), Laura verdonschot (2017 en 2018) en Inge van der Heijden (2019).

Sponsors

Bij de eerste editie van deze wedstrijd (in 2012) was het Skidome van Rucphen de hoofdsponsor en de officiële naam van de cross was daarom dat jaar de 'GP Skidôme Rucphen Cyclocross'. Later werd de hoofdsponsor de M.J. Oomen Groep, een civieltechnische bedrijf. De wedstrijd heette daarom sindsdien enige jaren officieel de GP M.J. Oomen Groep. Met ingang van 2019 is de nieuwe hoofdsponsor van deze veldrit: Van de Luijtgaarden

Locatie van het parcours en plek op de kalender

Het parcours van deze veldrit wordt uitgezet rond de M.J. Oomen-Vijver. Dit bevindt zich in de buurt van het sportcentrum De Vijfsprong, dat aan de Baanvelden in Ruchpen ligt. Jarenlang werd deze veldrit verreden aan het begin van het jaar (meestal in januari). Met ingang van het seizoen 2021-2022 is dat echter gewijzigd en vindt de cross in december plaats.

Historie: Cyclocross Rucphen live

Begintijd: eigen livestream

Bij die eerste editie was deze Nederlandse veldrit op het internet live te volgen via een gratis livestream. Die livestream van de veldrit werd geproduceerd door de organisatie van dit evenement. Die eigen livestream was een interessant experiment. Meestal wordt zo'n livestream bij veldritten in de lage landen alleen maar geproduceerd wanneer er ook een live tv-uitzending is. In Rucphen produceerde men daarentegen als organisatie zelf zo'n livestream, zonder dat er een televisiemaatschappij aan te pas kwam. Helaas was het qua kijkcijfers niet een heel groot succes Na die eerste editie was de cross enkele jaren niet meer via een livestream te volgen. In 2017 en 2018 werd er daarentegen wel weer een eigen livestream geproduceerd, die via YouTube te bekijken was. In al die jaren was deze veldrit niet live op tv te zien.

Volgende stap NK veldrijden met livestream in Rucphen

In 2020 werd het NK veldrijden georganiseerd op het parcours van de Cyclocross Rucphen. Ondanks de aanwezigheid van de twee supersterren van het mondiale veldrijden, Mathieu van der Poel bij de heren en Ceylin del Carmen Alvarado bij de dames, bleek geen enkele tv-omroep bereid te zijn om dit NK live op tv uit te zenden. De organisatie vond echter wel een andere mediapartner: de Persgroep. Deze krantenuitgeverij bleek bereid om deze cyclocross per livestream op de websites van diverse kranten uit te zenden (waaronder het AD). Het was een gratis livestream. Dit werd een groot succes. Eindelijk, na al die jaren, zag een groot publiek live het veldrijden op het parcours in Rucphen.

Wereldbeker veldrijden

Met ingang van het seizoen 2021-2022 werd deze cross een onderdeel geworden van de UCI Telenet Wereldbeker Veldrijden. Hierdoor werd de cross automatisch live op tv en per livestream uitgezonden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er een langjarige samenwerking tussen deze veldrit en de wereldbeker kwam. Door allerlei omstandigheden, waaronder de coronacrisis, bleef de veldrit in Rucphen niet lang een wereldbekerveldrit. Het is echter niet uitgesloten dat deze Brabantse cross dat in de toekomst wel weer wordt.

Livestream Cyclocross Rucphen

De veldrit van Rucphen wordt via een livestream uitgezonden. Met zo'n livestream kunt u deze Nederlandse veldrit dus op een computer of smartphone live bekijken. Het is een gratis livestream. De stream wordt mede verzorgd door de organisatie.

Geen live tv-uitzending meer

Toen de cross een onderdeel van de wereldbeker was, werd hij live op tv en via de livestream door veel grote omroepen uitgezonden. Omdat de cross geen onderdeel meer van de World Cup is, zijn er geen live tv-uitzendingen meer bij die grote omroepen (zoals Sporza en Eurosport). Voor de liefhebber is de cross echter nog wel via de livestream te volgen.

Avondcross: hoe laat?

Hoe laat zijn de wedstrijden op de livestream te bekijken bij deze avondcross? De veldrit van de dames begint om 18u40. De start van de heren elite is om 20u00 op de livestream te zien.

Voorheen: live op tv als wereldbekercross

Welke zender

De Cyclocross Rucphen werd uiteindelijk dus live op tv uitgezonden, toen het een internationale topcross is geworden, als onderdeel van de wereldbeker veldrijden. Men had hiervoor oorspronkelijk twee partners gevonden: Eurosport Nederland en Telenet Play Sports. Vervolgens kwamen de uitzendrechten (live tv en stream) ook in handen van de NPO. Uiteindelijk werd duidelijk dat zelfs ook Sporza ervoor koos om deze wereldbekerveldrit uit te zenden. En zo kan het gebeuren dat deze cross, die jarenlang niet live op tv te zien was, ineens door heel veel omroepen live op tv (en per livestream) werd uitgezonden.

Telenet Play Sports: hoe laat?

In België wordt de Cyclocross Rucphen live op tv uitgezonden door Telenet. Om zo'n live tv-uitzending van hen te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij hen te hebben. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om circa 13u30, de live-uitzending van de herencross om circa 14u45.

Sporza

De live-uitzending vindt plaats op de zender VRT één en begint om 13u30.

Eurosport Nederland: hoe laat?

Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen van EurosportNL? De live-uitzending van de dameswedstrijd van deze Nederlandse veldrit begint op de wedstrijddag om circa 13u35. De live-uitzending van de herenwedstrijd begint om circa 14u50.

Eurosport heeft dusde uitzendrechten van deze cross. De cyclocross wordt in Nederland in principe op de zender Eurosport 1 uitgezonden. Indien er echter grote andere evenementen zijn op die dag, waarvan Eurosport ook de uitzendrechten heeft, dan kan men bij één van de edities van deze cross besluiten om de live-uitzending te verhuizen naar de abonneezender Eurosport 2. Ook is het mogelijk dat de wedstrijd dan exclusief online via hun livestream te bekijken is. In dat geval zal men op de namiddag of avond van de wedstrijddag op Eurosport 1 wel een uitgebreide samenvatting uitzenden van deze cross.

NPO

Ook NOS Studio Sport heeft de live-uitzendrechten (tv en stream). Hoeveel zij jaarlijks exact van deze cross live op tv uitzenden, is afhankelijk van de sportactualiteit op de wedstrijddag.

Livestream Cyclocross Rucphen

Livestream Eurosport

De veldrit van Rucphen is te bekijken via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream is deze Brabantse veldrit dus live te bekijken op een computer of smartphone. De officiële livestream van deze Nederlandse cross bevindt zich op de Eurosport Player. Om die livestream van deze Brabantse cross te kunnen bekijken, dient u een abonnement op die app te hebben.

Livestream bij Telenet Play Sports

In België wordt deze veldrit op het internet uitgezonden via een livestream van Telenet Play Sports. Om hun livestream te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij deze Vlaamse sportomroep te hebben. De livestream is op de site van Play Sports beschikbaar voor tv-abonnees van deze sportomroep.

Livestream Play Sports Go App

Eveneens is het mogelijk om met een livestream van de Play Sports Go App naar deze Nederlandse veldrit te kijken. Die livestream is anno 2022, 2023 en 2024 in elk EU-land te bekijken. Het is niet nodig om een tv-abonnement bij Telenet te hebben om die livestream te bekijken. Het is namelijk ook mogelijk om een digitaal abonnement bij hen af te sluiten en de livestream te bekijken op de Play Sports Go App. Behalve veel veldrijden is er op die livestream ook veel voetbal en Formule 1 te bekijken.

Livestream bekijken met tv-app

Het is ook mogelijk om de veldrit op een livestream van de Go App (Online live tv) te bekijken. Daarmee is deze Nederlandse cyclocross per livestream te bekijken in de hele EU. Ook in diversen landen buiten de EU, waaronder Noorwegen en IJsland, is zo'n livestream anno 2022 te gebruiken. Hoe werkt zo'n livestream bij een Go App? Omdat de cross in Nederland op tv immers live wordt uitgezonden op de zenders Eurosport 1 en VRT één, die veel mensen anno 2022 in hun standaardpakket hebben, kan men in Nederland deze veldrit ook online bekijken via een livestream op zo'n tv-app van een tv-provider. Bij Ziggo is het bijvoorbeeld mogelijk om met de Ziggo Go App per livestream naar tv-uitzendingen te kijken. Men hoeft niets bij te betalen om zo'n livestream te kunnen gebruiken. In de praktijk is dit dus een 'gratis livestream'. KPN biedt de mogelijkheid om via een livestream op de iTV-app naar tv te kijken. Ook bieden zij de site van Interactieve Tv aan als optie om daarmee per livestream 'gratis' naar televisie-uitzendingen te kijken.

Livestream Cyclocross Rucphen bij Sporza

Ook Sporza biedt een livestream aan van deze manche van de wereldbeker veldrijden in Rucphen.. Dit is een gratis stream die geo-restricted is en alleen in België bekeken mag worden.

Livestream Wereldbeker Veldrijden Rucphen bij NPO

Ook de NPO verzorgt een livestream van de veldrit van Rucphen. Dat is een gratis stream. Deze stream van de wereldbeker veldrijden is officieel alleen beschikbaar voor Nederlandse kijkers.

Livestream World Cup Cyclocross Rucphen bij de UCI

Ook wordt er door de UCI een gratis livestream verzorgd van de UCI World Cup Cyclocross in Rucphen. Deze gratis stream is echter alleen beschikbaar in een beperkt aantal landen (waartoe officieel Nederland en België niet behoren).

Livestream Cyclocross Rucphen bij GCN

Indien de veldrit weer een onderdeel is van de wereldbeker, dan wordt hij live uitgezonden door GCN. Dit is te danken aan hun samenwerking met Eurosport. Om hun livestream van de Cyclocross Rucphen te bekijken dient u wel een abonnement te hebben op de applicatie van dit Global Cycling Network (GCN).
© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…

Veldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestreamVeldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestreamDe Azencross is één van de bekendste veldritten van België. Deze cyclocross wordt jaarlijks verreden in het dorp Loenhou…
Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamIn Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI We…
Bronnen en referenties
  • http://www.wvcycling.com/nl/plaats/5281/
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/16713/volg-hier-de-internationale-cyclocross-van-rucphen.html
  • http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/rucphen-neemt-tijd-voor-wielerwereld-1.4183174
  • https://nl-nl.facebook.com/internationalecyclocrossrucphen
  • http://www.knwu.nl/veldrijden/wedstrijdkalender/evenement/109020
  • http://www.mjoomen.nl/nl/over-ons/over-ons
  • http://www.cyclocrossrucphen.nl/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 04-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.