Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestream

Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestream In de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdeel van de X2O Trofee Veldrijden. Deze Brusselse veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Brussels Universities Cyclocross per livestream volgen. Deze veldrit in de Belgische hoofdstad Brussel wordt georganiseerd door Golazo Sport.

ULB en VUB: Brussels Universities

Brussels Universities is de verzamelnaam van twee Brusselse topuniversiteiten: de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Nederlandstalige Vrije Universiteit Brussel (VUB). De oudste van deze twee universiteiten is de ULB. Die universiteit werd in 1834 opgericht door Pierre-Théodore Verhaegen. Het was van oorsprong een tamelijk liberale, vrijzinnige universiteit, die vooral ontstaan was als een reactie op de andere toenmalige Belgische universiteiten, die vaak zeer katholiek en conservatief waren.

Oorspronkelijk was de ULB een Franstalige universiteit. Vanaf 1935 werden er echter ook Nederlandstalige lessen gegeven. Tot aan het studiejaar 1969-1970 was het een tweetalige universiteit. Toen kwam het echter tot een splitsing. De ULB werd weer een Franstalige universiteit en daarnaast kwam er een aparte Nederlandstalige (Vlaamstalige) universiteit, de VUB.

Trofee Veldrijden

De Brussels Universities Cyclocross is een onderdeel van de X2O Trofee Veldrijden. Dit klassement bestaat sinds 1987. Oorspronkelijk droeg het de naam GvA Trofee Veldrijden, aangezien de GvA (Gazet van Antwerpen) in de beginjaren de hoofdsponsor was. Het was in die tijd nog een klassement op punten. Later werd het bedrijf BPost de hoofdsponsor en werd het veranderd in een klassement op basis van tijd. In 2016 werd DVV Verzekeringen de hoofdsponsor van dit veldritklassement. Met ingang van het seizoen 2020-2021 is HXO de hoofdsponsor. De X2O Trofee Veldrijden uit acht veldritten. Zeven van de acht veldritten van dit klassement vinden plaats in Vlaanderen. De enige officieel niet-Vlaamse veldrit uit deze wedstrijdserie is anno 2022 de Brussels Universities Cyclocross, aangezien die plaatsvindt in het Brussels Gewest.

Locatie: parcours in Brussel

Waar bevindt zich het parcours van de Brussels Universities Cyclocross? De start en de finish zijn vlakbij de Pleinlaan. Het parcours loopt over de campussen van beide universiteiten, de VUB en de ULB. De bekende trappen bij de cafetaria van de VUB behoren tot de hindernissen in het parcours van de Brussels Universities Cross. De campussen van de universiteiten bevinden zich in Elsene, aan de zuidoostzijde van Brussel.

Deelnemers: startlijst veldrit in Brussel

Veel veldrittoppers hebben een vast contract met de X20 Trofee Veldrijden en gaan daarom automatisch (indien zij niet geblesseerd zijn) van start in alle crossen van deze trofee. Waarschijnlijk ontbreken echter ook diverse grote namen, omdat zij in de periode waarin deze cross vaak wordt verreden (in het seizoen 2021-2022 wordt de cross bijvoorbeeld op 13 februari 2022 verreden) zich al druk aan het voorbereiden zijn op het wegwielerseizoen. Voor diverse veldrittoppers is het wegwielrennen immers minstens zo belangrijk als het veldrijden.

Live op tv, de Cyclocross Brussel: welke zender en hoe laat?

Brussels Universities Cyclocross live bij Sporza

Net als alle overige wedstrijden die meetellen voor de X2O Trofee Veldrijden wordt ook de Brussels Universities Cyclocross live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending begint om circa 13u30 (na het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending is de dameswedstrijd te Brussel live te zien (start om 13u45). In het tweede deel is de herenwedstrijd van deze Brusselse veldrit live te zien (start om 15u00).

Brussels Univiersities Cyclocross ook live bij Eurosport

Sportzender Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross. Zij bieden ieder jaar een livestream aan (dat is dus sowieso in 2022, 2023 en 2024 het geval), maar of ze het ook op tv uitzenden is per jaar afhankelijk van de rest van de programmering van deze sportomroep op die dag.

Livestream Brussels Universities Cyclocross

Livestream Sporza

De Brussels Universities Cyclocross wordt door Sporza (VRT) ook uitgezonden via een livestream. Hiermee kan men deze Brusselse veldrit dus op een computer of smartphone volgen. De livestream van Sporza is helemaal gratis. Deze gratis livestream van de Brussels Universities Cyclocross is helaas wel geo-restricted. Dat houdt in dat deze gratis livestream officieel alleen in België bekeken mag worden. De livestream is op de wedstrijddag op diverse plekken op de website van Sporza te vinden, waaronder de rubrieken 'wielrennen' en 'nu live'. De livestream van Sporza begint bij deze Brusselse veldrit, net al hun live tv-uitzending, om circa 13u30. Om 15u00 kan men op die livestream de start van de herenwedstrijd van de Brussels Universities Cross zien.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream van deze cyclocross aan. Om 13u45 kan men op die livestream naar de dameswedstrijd van deze Brusselse veldrit kijken. Vanaf 15u00 kan men via de livestream van Eurosport naar de herenwedstrijd van deze Brussels Universities Cyclocross kijken. De livestream van deze Brusselse veldrit bevindt zich op de Eurosport Player. Om de livestream van de veldrit van Brussel bij hen te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben.

Livestream Brussels Universities Cyclocross via Go App

Het is ook mogelijk om met een livestream op de Go App (online tv) naar de Brussels Universities Cyclocross te kijken. VRT één en Eurosport NL (de zenders waarop de veldrit van Brussel live wordt uitgezonden) behoren namelijk tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo.

Livestream FloBikes bij de Brussels Universities Cyclocross

Er is ook een officiële livestream van deze Brusselse cyclocross die geproduceerd wordt door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van de veldrit van Brussel anno 2022 te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is ook deze livestream 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men deze livestream officieel slechts in een beperkt aantal landen mag bekijken: Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Australië, Tsjechië en Luxemburg. Dat houdt dus in dat deze FloBikes-livestream van deze Belgische cross officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd) is in Nederland en België.

FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, dat veel live-uitzendingen van sportevenementen online per livestream aanbiedt. Daaronder zijn sinds 2018 ook heel veel livestream-uitzendingen van veldritten. Ook veel wegwedstrijden worden door hen per livestream uitgezonden. Helaas geldt voor veel uitzendingen dat ze slechts in een beperkt aantal landen bekeken mogen worden (en per wedstrijd wisselt dat), waardoor het voor kijkers in Nederland en België helaas niet erg interessant is om een abonnement op deze dienst te hebben.

Livestream Brussels Universities Cyclocross iTV-appp

Voor klanten van Interactieve Tv bij KPN is het ook mogelijk om de Brussels Universities Cyclocross te bekijken via een livestream op de iTV-aap. Via die app kan men namelijk ook de tv-zender VRT één per livestream bekijken en zo dus via een stream op de middag van 14 februari 2021 live naar deze veldrit in Brussel kijken.

Livestream van Ziggo Sport? Niet bij de Brussels Universities Cyclocross 2022 en verder

In Nederland werd er in 2019 een livestream van deze Brusselse veldrit door Ziggo Sport Totaal beschikbaar gesteld. De livestream van de Brussels Universities Cyclocross was te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream van de DVV-cross is automatisch beschikbaar voor betalende abonnees van die app. Mensen die geen abonnement op die app hebben, konden via PPV (Pay Per View) voor enkele euro's de livestream van Ziggo Sport Totaal voor deze Brusselse cross kopen. In 2022 hebben zij echter geen livestream van deze cross. Het is ook niet de verwachting dat ze in 2023 of 2024 wel weer de uitzendrechten van de Brussels Universities Cyclocross kopen.

Livestream Brussels Universities Cyclocross bij GCN

Ook GCN biedt een stream aan waarop de Brussels Universities Cyclocross te zien is. Hun stream van de Brussels Universities Cyclocross kan niet in elk land bekeken worden. In bepaalde landen is hun live-uitzending van de Brussels Universities Cyclocross op geo-blocked. Sowieso dient men een abonnement bij GCN te hebben om hun stream van de Brussels Universities Cyclocross op in 2022, 2023 en 2024 te kunnen bekijken.

Livestream Brussels Universities Cyclocross 2022 en volgende edities bij Discovery+

In Nederland is deze Brusselse veldrit met ingang van 2022 ook per livestream op de app Discovery+ te bekijken. Zo lang Eurosport (dat een onderdeel is van Discovery) de uitzendrechten van deze veldrit in 2023, 2024 en 2025 behoudt, blijft in principe deze cross ook per stream op die app te bekijken.
© 2018 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…

Cyclocross Gullegem live op tv en livestreamCyclocross Gullegem live op tv en livestreamIn West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​​Het parcours van deze veldrit be…
De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?Darten is een combinatie van talent, techniek en gevoel. Talent voor het darten heb je of heb je niet, de techniek kun j…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/bucc/nl/nieuws/article.html?Article_ID=841669
  • http://www.sport.be/bucc/nl/programma/
  • https://www.flobikes.com/events/6126320-2018-flobikes-race-calendar/entries
  • https://www.wielerflits.nl/nieuws/wout-van-aert-openbaart-veldritprogramma-wereldkampioen-start-in-dertig-crossen/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_Universiteit_Brussel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Université_libre_de_Bruxelles
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/DVV_Verzekeringen_Trofee_2018-2019
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-01-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.