Cyclocross Gullegem live op tv en livestream

Cyclocross Gullegem live op tv en livestream In West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​​Het parcours van deze veldrit bevindt zich aan de oostkant van de plaats Gullegem. ​De Cyclocross Gullegem wordt live op tv uitgezonden. Het is ook mogelijk om de Cyclocross Gullegem op het internet via een livestream te bekijken.

Veldrit Gullegem​

Eerste editie (2018)​

In januari 2018 werd de eerste editie verreden van de Cyclocross Gullegem. ​Het was toen officieel nog slechts een nationale b-cross, waardoor er ​dat jaar bij de wedstrijd voor heren elite geen profs aan de start stonden.​ De winst in de herenwedstrijd ging naar de belofte Nick van de Kerckhove, ​voor Mathieu Willemyns en Jenko Bonne. ​Bij de dames had de wedstrijd in 2018 een erg sterk startveld voor een nationale cross. ​De dameswedstrijd werd gewonnen door Jolien Verschueren, voor Ellen van Loy en Joyce Vanderbeken. ​

Ambities: A-cross​

De editie van 2018 was voor de organisatoren eigenlijk een soort 'proefversie' van deze veldrit. ​Men heeft grote ambities in Gullegem. Zo snel mogelijk wilde men van deze veldrit een profwedstrijd maken. ​Dat is gelukt: met ingang van 2019 is het een A-cross waarin ook profs aan de start staan. ​

Profedities

De tweede editie van deze veldrit was een groot succes. De veldrit had een sterke startlijst. Tot de deelnemers behoorde onder meer Mathieu van der Poel (die ook de zege pakte). Er kwam ook een groot aantal toeschouwers naar deze cyclocross. Als gevolg van deze successen kan de organisatie in 2020 een nieuwe stap voorwaarts maken: het was in 2020 voor het eerst een tv-cross (die dus live op televisie en online via een livestream kan worden bekeken). In 2020 had deze cyclocross een zeer sterke deelnemerslijst. Mathieu van der Poel won wederom. Ditmaal werd Michael Vanthourenhout tweede. Corné van Kessel finishte als derde. Wout van Aert werd vierde.

Gullegem​

De plaats Gullegem bevindt zich in het zuiden van de Belgische ​provincie West-Vlaanderen. Het is een deelgemeente van Wevelgem. ​De plaats Gullegem heeft anno 2021 circa 9000 inwoners. ​Tot de bekende bezienswaardigheden in deze plaats behoort ​de Sint Amanduskerk. Van oorsprong was Gullegem een plattelandsdorp, ​maar in de loop der tijd is het gebied waarin het ligt steeds ​meer verstedelijkt. Gullegem is bijna vergroeid met het ​stedelijk gebied van de plaatsen Wevelgem en Kortrijk. ​

Gullegem Koerse​

In de wielerwereld is de plaatsnaam Gullegem vooral bekend ​vanwege een jaarlijkse wegwielerwedstrijd die er wordt gehouden: ​Gullegem Koerse. Dit is één van de bekendste kermiskoersen van België. ​De eerste editie werd verreden in 1942 en werd gewonnen door ​de legendarische Marcel Kint. Andere bekende namen op de erelijst ​zijn onder meer Eric Leman (1968), Patrick Lefevere (1977),​ Peter van Petegem (2002), Wouter Weylandt (2009 en 2010), Philippe Gilbert ​(2011) en Greg van Avermaet (2016). ​

Parcours Cyclocross Gullegem

Waar bevindt zich het parcours van de Cyclocross Gullegem? ​De start en de finish zijn anno 2021 bij de Heulestraat aan de oostkant ​van Gullegem. Het parcours van deze veldrit heeft een lengte ​van circa 2700 meter. Tot de hindernissen op het parcours van de veldrit van Gullegem ​behoren een brug, een zandbak, balkjes, een heuvelzone en trappen.​

Corona: beperkt programma Cyclocross Gullegem 2021

De veldrit van Gullegem heeft op 2 januari 2021 een beperkter programma dan bij de andere edities: als gevolg van de coronacrisis zijn onder meer de wedstrijden voor de junioren en junior-dames afgelast. Ook mag er op 2 januari 2021 vanwege het coronavirus geen publiek aanwezig zijn bij deze cross. In 2022 organiseert men in Gullegem weer een veldrit met een uitgebreider programma. Ook zijn er in 2022 weer toeschouwers welkom bij deze cross.

Cyclocross Gullegem live op tv​: welke zender en hoe laat?

In 2020 werd Cyclocross Gullegem een tv-cross

Als gevolg van de jarenlange grote populariteit van het veldrijden in Vlaanderen, worden veruit de meeste Vlaamse profveldritten live op tv uitgezonden. ​In het seizoen 2018-2019 was de veldrit van Gullegem één van de weinige crossen die niet live op tv of via een livestream werd uitgezonden. Toen was de verwachting echter al: met ingang van 2020 wordt de wedstrijd vast en zeker wel live op tv en op het internet via een livestream uitgezonden. De grote vraag was echter: welke omroep zou de live-uitzendrechten (live tv en livestream) kopen van deze cross: Sporza? VTM? Vier? Eurosport? Proximus? Ziggo Sport? Telenet Play Sports? Uiteindelijk gingen de uitzendrechten van deze cyclocross naar Telenet Play Sports.

Live tv-uitzending: welke zender en hoe laat? Telenet

De veldrit van Gullegem wordt op live op tv uitgezonden op een abonneezender van Telenet Play Sports. De live tv-uitzending van deze cyclocross begint om circa 13u35 op de zender Play Sports. De start van de dameswedstrijd is bij deze veldrit om circa 13u45 te zien, de herenwedstrijd bij deze West-Vlaamse cyclocross begint om 15u00. Bij de editie van 2021 is deze cyclocross ook op het kanaal Telenet Playtime te zien (voor de reguliere abonnees van digitale tv bij Telenet, ook zonder aanvullend abonnement). Dat de wedstrijd op 2 januari 2021 behalve op Play Sports ook op Playtime live wordt uitgezonden, is een gebaar van Telenet aan hun klanten die wel veldritfan zijn, maar geen aanvullend abonnement op Play Sports hebben. Die veldritfans zouden gewoonlijk vaak live ter plekke aanwezig zijn bij veldritten, maar dat kan anno 2021 niet vanwege het coronavirus. Dankzij deze regeling kunnen zij alsnog op 2 januari 2021 deze cyclocross live bekijken als ze alleen maar een regulier abonnement voor digitale tv bij Telenet hebben. In 2020 was de veldrit daarentegen alleen op de abonneezender Play Sports live te zien. Het stond in de planning dat dit ook in 2021 ook het geval zou zijn, maar dat is dus niet zo.

Livestream Cyclocross Gullegem

Livestream Telenet Play Sports

Men kan deze veldrit bekijken via een livestream van Telenet Play Sports. De livestream van deze cyclocross begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat de livestream rond half twee 's middags begint. Op de livestream kan men om 13u45 naar de start van de damescross te Gullegem kijken. Om 15u00 kan men op die livestream de cyclocross van de heren bekijken. Voor mensen die in Vlaanderen een tv-abonnement hebben op Telenet Play Sports, is de livestream te vinden op de site van die sportomroep.

Livestream Cyclocross Gullegem op Play Sports Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om deze veldrit te bekijken via de livestream die door de Play Sports Go App wordt verzorgd. Ook op die app begint de livestream van deze veldrit tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat de livestream van deze cyclocross om circa 13u35 begint. Op deze stream kan men dus ook live kijken naar de dameswedstrijd (start om 13u45) en de herenwedstrijd (start om 15u00). Met die app kan men per livestream op een smartphone of tablet in de hele EU naar de live tv-uitzendingen van Play Sports kijken. Deze livestream-app van Play Sports is beschikbaar sinds 2018. Men kan een puur digitaal abonnement op die app nemen, zodat men dus alles per livestream bij hen kan bekijken, zonder dat men een tv-abonnement bij hen heeft. Ook is het mogelijk om een dagpas of een weekendpas te kopen, waarmee men live voor één etmaal of één weekend elke livestream van hen kan bekijken.

Livestream van deze cyclocross op FloBikes? Neen

Het Noord-Amerikaanse FloBikes biedt bij veel veldritten ook een livestream aan. Tot de veldritten die zij via hun livestream uitzenden behoren ook heel wat Belgische wedstrijden. Zij zenden bijvoorbeeld alle Ethias Crossen live online uit via een livestream. Is er ook een livestream van deze West-Vlaamse cyclocross te vinden op die site? Neen, bij deze veldrit bieden zij geen livestream aan. Ook GCN bied niet een livestream aan van deze cross.

Livestream van deze cyclocross via Nederlandse een tv-app? Neen

Veel veldritten worden door Nederlanders bekeken via een livestream op een app van een tv-provider zoals de Go App (Ziggo) en de iTV-app (KPN). Ook is het populaire om tv te kijken met een livestream op de NLziet-app. Via zo'n app kan men geheel legaal per livestream naar tv-uitzendingen kijken van bijvoorbeeld Sporza en Eurosport. Elke livestream op zo'n app kan men in de hele EU gebruiken. Is het ook mogelijk om via zo'n app per livestream naar de Cyclocross Gullegem 2021 te kijken? Neen, helaas kan men op die app deze West-Vlaamse veldrit niet per livestream bekijken. De zenders van Telenet Play Sports zijn namelijk niet per livestream te ontvangen op die Nederlandse tv-apps. Is deze veldrit in 2022, 2023 of 2024 wel via zo'n livestream op een tv-app te bekijken voor Nederlandse kijkers? Dat is afhankelijk van de weg die deze jonge cross ingaat. Indien de veldrit een onderdeel wordt van een groot klassement, dan is de kans groot dat bijvoorbeeld in 2023 of 2024 de veldrit wel via zo'n 'gratis livestream' op een reguliere televisie-app live bekeken kan worden. Als het een 'losse cross' (onafhankelijke veldrit) blijft, dan is de kans groot dat ook in 2022, 2023 en 2024 deze cyclocross niet bij zo'n grote aanbieder per 'gratis livestream' bekeken kan worden. Welke kant de cross opgaat is anno 2021 niet te zeggen. Aan de ene kant is het heel mooi om bij een groot klassement te horen, maar aan de andere kant demonstreerde deze West-Vlaamse veldrit al bij diverse edities dat zij ook als onafhankelijke, losse cross een prachtig evenement met een mooie deelnemerslijst neer konden zetten.

Lees verder

© 2018 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden op 11 november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitg…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 23 december 2020 wordt de Cyclocross van Herentals gehouden. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…

Het werelduurrecord in het wielrennenHet werelduurrecord in het wielrennenHet werelduurrecord is het meest prestigieuze record in het baanwielrennen. In de loop der jaren waren ook veel befaamde…
De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?Darten is een combinatie van talent, techniek en gevoel. Talent voor het darten heb je of heb je niet, de techniek kun j…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wcd.php?landid=17&cid=238466​
  • https://www.woutvanaert.be/programma​
  • https://cyclocrossgullegem.be/downloads/parcours.pdf​
  • https://www.facebook.com/veldrit​
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gullegem
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief en worden artikelen grotendeels niet meer geactualiseerd, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel. De mogelijkheid om te reageren is tevens uitgeschakeld.
Schrijf mee!