Cyclocross Gullegem live op tv en livestream

Cyclocross Gullegem live op tv en livestream In West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​​Het parcours van deze veldrit bevindt zich aan de oostkant van de plaats Gullegem. ​De Cyclocross Gullegem wordt live op tv uitgezonden. Het is ook mogelijk om de Cyclocross Gullegem op het internet via een livestream te bekijken.

Veldrit Gullegem​

Eerste editie (2018)​

In januari 2018 werd de eerste editie verreden van de Cyclocross Gullegem. ​Het was toen officieel nog slechts een nationale b-cross, waardoor er ​dat jaar bij de wedstrijd voor heren elite geen profs aan de start stonden.​ De winst in de herenwedstrijd ging naar de belofte Nick van de Kerckhove, ​voor Mathieu Willemyns en Jenko Bonne. ​Bij de dames had de wedstrijd in 2018 een erg sterk startveld voor een nationale cross. ​De dameswedstrijd werd gewonnen door Jolien Verschueren, voor Ellen van Loy en Joyce Vanderbeken. ​

Ambities: A-cross​

De editie van 2018 was voor de organisatoren eigenlijk een soort 'proefversie' van deze veldrit. ​Men heeft grote ambities in Gullegem. Zo snel mogelijk wilde men van deze veldrit een profwedstrijd maken. ​Dat is gelukt: met ingang van 2019 is het een A-cross waarin ook profs aan de start staan. ​

Profedities

De tweede editie van deze veldrit was een groot succes. De veldrit had een sterke startlijst. Tot de deelnemers behoorde onder meer Mathieu van der Poel (die ook de zege pakte). Er kwam ook een groot aantal toeschouwers naar deze cyclocross. Als gevolg van deze successen kan de organisatie in 2020 een nieuwe stap voorwaarts maken: het was in 2020 voor het eerst een tv-cross (die dus live op televisie en online via een livestream kan worden bekeken). In 2020 had deze cyclocross een zeer sterke deelnemerslijst. Mathieu van der Poel won wederom. Ditmaal werd Michael Vanthourenhout tweede. Corné van Kessel finishte als derde. Wout van Aert werd vierde. In 2021 ging de zege weer naar Mathieu van der Poel. Hij zegevierde voor Tom Pidcock.

Gullegem​

De plaats Gullegem bevindt zich in het zuiden van de Belgische ​provincie West-Vlaanderen. Het is een deelgemeente van Wevelgem. ​De plaats Gullegem heeft anno 2022 circa 9000 inwoners. ​Tot de bekende bezienswaardigheden in deze plaats behoort ​de Sint Amanduskerk. Van oorsprong was Gullegem een plattelandsdorp, ​maar in de loop der tijd is het gebied waarin het ligt steeds ​meer verstedelijkt. Gullegem is bijna vergroeid met het ​stedelijk gebied van de plaatsen Wevelgem en Kortrijk. ​

Gullegem Koerse​

In de wielerwereld is de plaatsnaam Gullegem vooral bekend ​vanwege een jaarlijkse wegwielerwedstrijd die er wordt gehouden: ​Gullegem Koerse. Dit is één van de bekendste kermiskoersen van België. ​De eerste editie werd verreden in 1942 en werd gewonnen door ​de legendarische Marcel Kint. Andere bekende namen op de erelijst ​zijn onder meer Eric Leman (1968), Patrick Lefevere (1977),​ Peter van Petegem (2002), Wouter Weylandt (2009 en 2010), Philippe Gilbert ​(2011) en Greg van Avermaet (2016). ​

Parcours Cyclocross Gullegem

Waar bevindt zich het parcours van de Cyclocross Gullegem? ​De start en de finish zijn bij de Heulestraat aan de oostkant ​van Gullegem. Het parcours van deze veldrit heeft een lengte ​van circa 2700 meter. Tot de hindernissen op het parcours van de veldrit van Gullegem ​behoren een brug, een zandbak, balkjes, een heuvelzone en trappen.​ Wat is de datum van deze cross? Doorgaans wordt deze veldrit begin januari verreden.

Cyclocross Gullegem live op tv​: welke zender en hoe laat?

In 2020 werd Cyclocross Gullegem een tv-cross

Als gevolg van de jarenlange grote populariteit van het veldrijden in Vlaanderen, worden veruit de meeste Vlaamse profveldritten live op tv uitgezonden. ​In het seizoen 2018-2019 was de veldrit van Gullegem één van de weinige crossen die niet live op tv of via een livestream werd uitgezonden. Toen was de verwachting echter al: met ingang van 2020 wordt de wedstrijd vast en zeker wel live op tv en op het internet via een livestream uitgezonden. De grote vraag was echter: welke omroep zou de live-uitzendrechten (live tv en livestream) kopen van deze cross: Sporza? VTM? Vier? Eurosport? Proximus? Ziggo Sport? Telenet Play Sports? Uiteindelijk gingen de live-uitzendrechten van deze cyclocross (tv en livestream) naar Telenet Play Sports. In 2021 was de cross ook live te zien op hun 'open kanaal': Telenet PlayTtime. Dat was een gebaar van Telenet aan hun klanten die wel veldritfan zijn, maar geen aanvullend abonnement op Play Sports hebben. Die veldritfans zouden gewoonlijk vaak live ter plekke aanwezig zijn bij veldritten, maar dat in die winter niet vanwege het coronavirus. Dankzij deze regeling konden zij alsnog deze cyclocross live bekijken als ze alleen maar een regulier abonnement voor digitale tv bij Telenet hadden. Met ingang van de Cyclocross Gullegem 2022 is deze wedstrijd live (tv en livestream) te zien is bij Sporza (VRT). De veldrit is dus niet meer exclusief te bekijken door abonnees van Telenet, maar alle veldritfans in Nederland en België kunnen hem live op tv en per livestream zien. In in 2023, 2024 en 2025 is deze cross in principe live op tv en per livestream bij Sporza te zien.

Superprestige Cyclocross

Jarenlang was deze veldrit een 'losse cross'. Dat houdt in dat deze veldrit in die jaren niet een onderdeel was van één van de grote klassementen. Op den duur is dit echter veranderd en is het een onderdeel geworden van de Superprestige Veldrijden. Als gevolg daarvan is deze cross voortaan automatisch bij een groot aantal omroepen live op tv en online via de livestream te bekijken.

Live tv-uitzending: welke zender en hoe laat?

De veldrit van Gullegem wordt live op tv uitgezonden op VRT één (Sporza). Hoe laat begint de live-uitzending? De live tv-uitzending van deze cyclocross begint om circa 13u35. De start van de dameswedstrijd is bij deze veldrit om circa 13u45 te zien, de herenwedstrijd bij deze West-Vlaamse cyclocross begint om 15u00.

Live bij EurosportNL

Wordt deze cross ook live op tv en per livestream door Eurosport Nederland uitgezonden? Ja, sinds de cross een onderdeel is van de Superprestige Veldrijden is, heeft ook EurosportNL de live-uitzendrechten (tv en livestream). Dit geldt echter alleen voor de Nederlandse editie. De Belgische versie van Eurosport heeft niet die uitzendrechten.

Live bij Telenet en Proximus

Als onderdeel van de Superprestige Cyclocross is de veldrit van Gullegem ook live op tv (en via de livestream) te bekijken bij Telenet en Proximus.

Livestream Cyclocross Gullegem

Livestream Sporza

Men kan deze veldrit bekijken via een livestream van Sporza (VRT). De livestream van deze cyclocross begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat de livestream rond half twee 's middags begint. Het is een gratis livestream. Met de livestream is deze cross op een computer of smartphone te volgen. Op de livestream kan men om 13u45 naar de start van de damescross te Gullegem kijken. Om 15u00 kan men op die livestream de cyclocross van de heren bekijken. De livestream van Sporza is geo-restricted. Dat houdt in dat men alleen in Vlaanderen deze gratis livestream kan bekijken. Desondanks is de live-uitzending van Sporza (tv en livestream) natuurlijk voor de veldritfans een prachtige vooruitgang, met ingang van 2022, vergeleken met de voorgaande edities. Toen konden immers alleen abonnees van Telenet per livestream deze veldrit zien. Bij de edities van 2022, 2023 en 2024 is er voor alle Belgen een livestream beschikbaar. Bovendien kunnen Nederlanders de cross ook gewoon op tv, of via een legale livestream op een tv-app bekijken.

Livestream veldrit Gullegem bij Eurosport

Met een livestream van Eurosport is deze manche van de Superprestige Veldrijden ook live online te bekijken in diverse landen. Hun stream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending.

Livestream Cyclocross Gullegem bij GCN en Discovery+

Er wordt ook een livestream van deze cross verzorgd door GCN en Discovery+. Zo'n livestream bij deze diensten is echter in een beperkt landen beschikbaar. Om zo'n stream te kunnen bekijken, dient men een abonnement op zo'n dienst te hebben.

Livestream van deze cyclocross via Nederlandse een tv-app

Veel veldritten worden door Nederlanders bekeken via een livestream op een app van een tv-provider zoals de Go App (Ziggo) en de iTV-app (KPN). Via zo'n app kan men geheel legaal per livestream naar tv-uitzendingen kijken van bijvoorbeeld Sporza. Elke livestream op zo'n app kan men in de hele EU gebruiken. Is het ook mogelijk om via zo'n app per livestream naar de Cyclocross Gullegem te kijken? Ja, er is zo'n livestream op elke reguliere tv-app van Nederlandse tv-providers beschikbaar. VRT één behoort immers tot de kanalen die men als abonnee automatisch per livestream kan bekijken, omdat hij in het standaard zenderpakket zit.

Livestream van de Cyclocross Gullegem op FloBikes? Neen

Het Noord-Amerikaanse FloBikes biedt bij veel veldritten ook een livestream aan. Tot de veldritten die zij via hun livestream uitzenden behoren ook heel wat Belgische wedstrijden. Zij zenden bijvoorbeeld alle Ethias Crossen live online uit via een livestream. Is er ook een livestream van deze West-Vlaamse cyclocross te vinden op die site? Neen, bij deze veldrit bieden zij geen livestream aan.

Lees verder

© 2018 - 2023 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…

Het werelduurrecord in het wielrennenHet werelduurrecord in het wielrennenHet werelduurrecord is het meest prestigieuze record in het baanwielrennen. In de loop der jaren waren ook veel befaamde…
De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?Darten is een combinatie van talent, techniek en gevoel. Talent voor het darten heb je of heb je niet, de techniek kun j…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wcd.php?landid=17&cid=238466​
  • https://www.woutvanaert.be/programma​
  • https://cyclocrossgullegem.be/downloads/parcours.pdf​
  • https://www.facebook.com/veldrit​
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gullegem
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 05-01-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.