Het werelduurrecord in het wielrennen

Het werelduurrecord in het wielrennen Het werelduurrecord is het meest prestigieuze record in het baanwielrennen. In de loop der jaren waren ook veel befaamde wegwielrenners in het bezit van dit record, waaronder Fausto Coppi, Eddy Merckx en Miguel Indurain. Sinds 16 april 2019 is de Belg Victor Campenaerts de werelduurrecordhouder bij de heren. Zijn recordpoging vond plaats in Mexico, op de wielerbaan van Aguascalientes. De Nederlandse Ellen van Dijk heeft het werelduurrecord bij de dames.

Geschiedenis: werelduurrecord

Oorsprong

Het concept van het werelduurrecord is heel simpel: hoeveel afstand kan iemand op een fiets in een uur afleggen op een wielerbaan? De strijd om het werelduurrecord begon al in de jaren zeventig van de 19e eeuw. In die begintijd was dit vooral een strijd tussen Engelse coureurs. Er was toen nog niet één overkoepelende internationale wielerunie en er was onenigheid over de reglementen voor zo'n werelduurrecord. Mede daarom worden die eerste records doorgaans niet meegenomen in officiële overzichten van het werelduurrecord.

Het eerste record dat officieel erkend werd door de internationale wielerunie werd op 11 mei 1893 gereden door Henri Desgrange (de latere organisator van de Tour de France). De Fransman reed in Parijs tijdens één uur een afstand van 35,325 kilometer.

Prestige

In de loop der jaren is het werelduurrecord uitgegroeid tot het meest prestigieuze record in de wielerwereld. Op de erelijst van dit record staan ook veel grootheden uit het wegwielrennen, zoals Lucien Petit-Breton, Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Roger Rivière, Eddy Merckx, Francesco Moser, Miguel Indurain, Tony Rominger en Bradley Wiggins.

Belgische en Nederlandse recordhouders

De Nederlanders die dit record hadden waren Jan van Hout (1933) en Frans Slaats (1937). Belgen die het werelduurrecord hadden waren Marcel van den Eynde (1897), Ferdinand Bracke (1967), Eddy Merckx (1972) en Victor Campenaerst (2019).

Regels werelduurrecord

In de periode 1993-1996 werd het werelduurrecord een extra grote hype binnen de wielerwereld. Het werd niet alleen een strijd tussen toppers uit het baanwielrennen (zoals Boardman en Obree) en toppers uit het wegwielrennen (zoals Indurain en Rominger). Het werd vooral ook een strijd tussen experimentele fietsenbouwers. Obree, Boardman en Indurain kwamen aan de start van hun recordpogingen met extreem futuristische fietsen, die allerlei aerodynamische voordelen hadden en die overduidelijk sterk afweken van de fietsen uit het wegwielrennen. Hierdoor ging het lijken alsof het fietsontwerp bij zulke recordpogingen belangrijker was dan de atletische prestatie van de coureur.

Radicale wijziging in 2000

In het jaar 2000 besloot de UCI mede daarom tot een radicale wijziging van de regels voor het werelduurrecord. Vanaf dat moment was het jarenlang alleen maar toegestaan op een uurrecord te rijden op een relatief sobere en simpele racefiets, zonder ligstuur, zonder dichte wielen, enzovoort. Zo moest de focus bij het werelduurrecord weer komen te liggen op de fysieke prestatie van de coureur.

Versoepeling van de regels in 2014

In 2014 besloot de UCI om de regels voor het werelduurrecord toch weer wat te versoepelen. De extreem futuristische fietsen uit de jaren negentig (bijvoorbeeld met de zogenaamde 'Supermanhouding') bleven verboden, maar men mocht voortaan wel gebruik maken van diverse dingen die men in de tijdritten van het wegwielrennen ook gewend was, zoals een ligstuur en dichte wielen. Die nieuwe reglementen zorgden vanaf 2014 voor een heropleving van het werelduurrecord.

De eerste coureur die met die nieuwe regels een record neerzette was in 2014 Jens Voigt. Daarna werd het gebroken door Matthias Brändle, Rohan Dennis, Alex Dowsett en Bradley Wiggins. Sinds de zomer van 2015 heeft Wiggins dit record met een afstand van 54,526 meter. Ook Nederlanders hebben met de nieuwe regels (na 2014) geprobeerd om een nieuw werelduurrecord neer te zetten. Zowel Thomas Dekker als Dion Beukeboom deden een poging, maar beiden slaagden er niet in om het werelduurrecord te pakken.

Werelduurrecordhouder heren sinds 2019: Victor Campenaerts

De Belg Victor Campenaerts heeft het werelduurrecord van de Brit Bradley Wiggins gebroken. Campenaerts reeds op de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico op dinsdag 16 april 2019 een afstand van 55,089 kilometer. Daarmee reed de Belg van Lotto-Soudal in een uur 563 meter meer dan de Brit in de zomer van 2015.

Biografie Victor Campenaerts

Op 28 oktober 1991 werd Victor Campenaerts geboren in de Belgische plaats Hoboken (nabij Antwerpen). Als jonge wielrenner bleek hij een zeer getalenteerde tijdrijder te zijn. In 2013 won hij zowel de Belgische titel als de Europese titel op het tijdrijden bij de categorie beloften (renners jonger dan 23 jaar).

Erelijst van Victor Campenaerts als prof

In 2014 werd hij profwielrenner bij Topsport Vlaanderen. Ook in 2015 reed hij voor dat team. In 2016 maakte hij de overstap naar het Nederlandse LottoNL-Jumbo. Bij die ploeg beleefde hij zijn doorbraak als profwielrenner. Hij won in 2016 het BK tijdrijden bij de profs. In 2017 won hij het EK tijdrijden bij de profs en een tijdrit in de Ruta del Sol. In 2018 stapte hij over naar het Belgische team Lotto-Soudal. Ook bij dat team excelleerde hij als tijdrijder, met in 2018 wederom zeges in het EK tijdrijden en het BK tijdrijden.

Voorjaar 2019 helemaal in het teken van de recordpoging

De eerste helft van het jaar 2019 stond voor Victor Campenaerts helemaal in het teken van zijn grote doel: het werelduurrecord. Hij had hiervoor heel veel vrijheid gekregen van zijn team Lotto-Soudal. Een groot deel van zijn voorbereiding had Campenaerts gedaan in het Afrikaanse Namibië. In het voorjaar van 2019, in de aanloop naar zijn recordpoging, had Campenaerts slechts één officiële profwedstrijd gereden: de Tirreno-Adriatico. Die koers stond ook in het teken van zijn recordpoging. Hij wilde in deze wedstrijd wat extra inhoud kweken, wat koershardheid opdoen en bovendien zich testen in de tijdrit. Die test werd een groot succes: op 19 maart 2019 won hij de afsluitende tijdrit van de Tirreno-Adriatico.

Locatie recordpoging Victor Campenaerts: wielerbaan in Mexico

De Belg Victor Campenaerts deed zijn werelduurrecordpoging in Mexico, op de Velodromo Bicentenario in Aguascalientes. Deze beroemde wielerbaan staat bekend als 'extreem snel'. Er zijn al heel wat wereldrecords op deze baan gebroken. Dat komt mede doordat de piste op een grote hoogte ligt, waardoor er minder luchtweerstand is. De piste heeft een lengte van 250 meter en de ondergrond is van hout.

Mislukte poging: Alex Dowsett op 3 november 2021

In het najaar van 2021 ging de Brit Alex Dowsett het werelduurrecord van Campenaerts aanvallen. Deze Britse tijdritspecialist was jaren eerder al enige tijd de houder van uurrecord, voordat zijn landgenoot Wiggins het brak. Alex Dowsett deed zijn werelduurrecordpoging op woensdag 3 november 2021 in Mexico. Zijn recordpoging was per livestream te bekijken bij de UCI. recordpoging was ook live te zien bij de BBC via een stream op de sportwebsite van de BBC, via de BBC iPlayer en via de Red Button-functie van de BBC (digitale tv). Dowsett slaagde niet in zijn poging om het record te heroveren.

Volgende poging bij de heren? Ganna?

Ganna in 2022?

Ganna wordt in het wegwielrennen beschouwd als de beste tijdrijder ter wereld (vooral in vlakke tijdritten). Bovendien is hij in het baanwielrennen de keizer van de achtervolging. Hij is dus een ultieme kandidaat om het uurrecord aan te vallen. Ganna heeft hiervoor al een test gedaan. Hij denkt erover om in 2022 het record aan te vallen.

Kai Reus: geannuleerd

Welke andere renners zijn van plan om een aanval op het werelduurrecord te doen? In 2021 wilde de Nederlander Kai Reus een aanval doen. Ooit was hij een toptalent. Vanwege veel fysieke, mentale en persoonlijke tegenslagen was zijn profcarrière niet erg succesvol. Hij had echter zijn comeback gemaakt met als doel om via zo'n recordpoging alsnog op een glansrijke wijze z'n carrière te kunnen beëindigen. Uiteindelijk ging deze poging om diverse redenen (waaronder de coronapandemie) niet door.

Rohan Dennis

Een coureur die velen wel een kans geven om het uurrecord van Campenaerts te verbreken is Rohan Dennis. Hij had ooit (in 2015) al het uurrecord, maar reed dat toen onder niet erg ideale omstandigheden, op een baan in Zwitserland. Hij meent (en met hem vele wielerkenners) dat hij veel verder kan komen als hij z'n seizoen grotendeels in het teken van de recordpoging kan inrichten en hij op een betere baan (bijvoorbeeld in Mexico) kan rijden. Mogelijk wil hij in 2022 een poging wagen.

Mikkel Berg

Veel wielerkenners verwachten dat het Deense tijdrittalent Mikkel Berg ooit het werelduurrecord zal breken. Hij brak reeds op piepjonge leeftijd het Deense uurrecord en maakt van het werelduurrecord één van de grote doelen in zijn carrière. Berg heeft aangegeven om graag een poging te doen, wanneer hij als prof wat meer ervaring en inhoud heeft.

Werelduurrecord Dames

Het uurrecord bij de dames bestaat sinds 1955. De eerste dame die het record vestigde was Tamara Novikova in 1955. Nederlandse houders van het record waren Keetie van Oosten-Hage (1978-1986) en Leontien van Moorsel (2003-2015). In 2018 vestigde de Italiaanse Vittoria Bussi een record in Mexico: 48,007 kilometer. Op donderdag 30 september 2021 deed de Britse Joscelin Kate Lowden een aanval op het uurrecord voor dames. De poging van Joss Lowden vond op 30 september 2021 plaats op de Tissot Velodrome in Grenchen (Zwitserland). Zij vestigde een nieuw werelduurrecord: 48,405 kilometer. Het jaar daarop werd dit record gebroken door de Nederlandse Ellen van Dijk. Zij reed 49,254 kilometer. Ook haar record werd in Grenchen gevestigd.

Live op tv en livestream

Waar kan men doorgaans een werelduurrecordpoging live bekijken? De internationale wielerunie UCI verzorgt bij de meeste werelduurrecordpogingen een gratis livestream op haar website. Ook sponsoren van de recordaanvallers bieden vaak een gratis livestream aan. Bij aanvallen van grote coureurs bij de heren elite zendt Eurosport de recordpogingen meestal live uit op tv en via de livestream. De recordpoging van Campenaerts was overigens niet live op tv te zien bij Eurosport. Die was exclusief op tv te zien bij het Vlaamse VRT (Sporza).

Lees verder

© 2019 - 2022 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
BK tijdrijden via een livestreamBK tijdrijden via een livestreamDe Belgische kampioenschappen tijdrijden worden jaarlijks verreden. Dit tijdritkampioenschap bestaat sinds 1997. Waar vi…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…

De regels van honkbal: van slaan tot spelen in het veldDe regels van honkbal: van slaan tot spelen in het veldHonkbal is een sport die iedereen wel kent, maar die toch niet zoveel wordt beoefend in Nederland. Tijdens de gymlessen…
Cyclocross Gullegem live op tv en livestreamCyclocross Gullegem live op tv en livestreamIn West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​​Het parcours van deze veldrit be…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hour_record
  • https://cqranking.com/men/asp/gen/rider_palm.asp?riderid=20184&year=2019&all=1&current=0
  • https://www.hln.be/sport/wielrennen/video-victor-campenaerts-is-vertrokken-naar-mexico-voor-zijn-werelduurrecordpoging-elk-uur-een-appel-eten~a31712c6/
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Velodromo_Bicentenario
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 23-05-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.