Het werelduurrecord in het wielrennen

Het werelduurrecord in het wielrennen Het werelduurrecord is het meest prestigieuze record in het baanwielrennen. In de loop der jaren waren ook veel befaamde wegwielrenners in het bezit van dit record, waaronder Fausto Coppi, Eddy Merckx en Miguel Indurain. De pogingen om het werelduurrecord te breken zijn tegenwoordig altijd live online te bekijken via een livestream.

Geschiedenis: werelduurrecord

Oorsprong

Het concept van het werelduurrecord is heel simpel: hoeveel afstand kan iemand op een fiets in een uur afleggen op een wielerbaan? De strijd om het werelduurrecord begon al in de jaren zeventig van de 19e eeuw. In die begintijd was dit vooral een strijd tussen Engelse coureurs. Er was toen nog niet één overkoepelende internationale wielerunie en er was onenigheid over de reglementen voor zo'n werelduurrecord. Mede daarom worden die eerste records doorgaans niet meegenomen in officiële overzichten van het werelduurrecord.

Het eerste record dat officieel erkend werd door de internationale wielerunie werd op 11 mei 1893 gereden door Henri Desgrange (de latere organisator van de Tour de France). De Fransman reed in Parijs tijdens één uur een afstand van 35,325 kilometer.

Prestige

In de loop der jaren is het werelduurrecord uitgegroeid tot het meest prestigieuze record in de wielerwereld. Op de erelijst van dit record staan ook veel grootheden uit het wegwielrennen, zoals Lucien Petit-Breton, Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Roger Rivière, Eddy Merckx, Francesco Moser, Miguel Indurain, Tony Rominger en Bradley Wiggins.

Belgische en Nederlandse recordhouders

De Nederlanders die dit record hadden waren Jan van Hout (1933) en Frans Slaats (1937). Belgen die het werelduurrecord hadden waren Marcel van den Eynde (1897), Ferdinand Bracke (1967), Eddy Merckx (1972) en Victor Campenaerst (2019).

Regels werelduurrecord

In de periode 1993-1996 werd het werelduurrecord een extra grote hype binnen de wielerwereld. Het werd niet alleen een strijd tussen toppers uit het baanwielrennen (zoals Boardman en Obree) en toppers uit het wegwielrennen (zoals Indurain en Rominger). Het werd vooral ook een strijd tussen experimentele fietsenbouwers. Obree, Boardman en Indurain kwamen aan de start van hun recordpogingen met extreem futuristische fietsen, die allerlei aerodynamische voordelen hadden en die overduidelijk sterk afweken van de fietsen uit het wegwielrennen. Hierdoor ging het lijken alsof het fietsontwerp bij zulke recordpogingen belangrijker was dan de atletische prestatie van de coureur.

Radicale wijziging in 2000

In het jaar 2000 besloot de UCI mede daarom tot een radicale wijziging van de regels voor het werelduurrecord. Vanaf dat moment was het jarenlang alleen maar toegestaan op een uurrecord te rijden op een relatief sobere en simpele racefiets, zonder ligstuur, zonder dichte wielen, enzovoort. Zo moest de focus bij het werelduurrecord weer komen te liggen op de fysieke prestatie van de coureur.

Versoepeling van de regels in 2014

In 2014 besloot de UCI om de regels voor het werelduurrecord toch weer wat te versoepelen. De extreem futuristische fietsen uit de jaren negentig (bijvoorbeeld met de zogenaamde 'Supermanhouding') bleven verboden, maar men mocht voortaan wel gebruik maken van diverse dingen die men in de tijdritten van het wegwielrennen ook gewend was, zoals een ligstuur en dichte wielen. Die nieuwe reglementen zorgden vanaf 2014 voor een heropleving van het werelduurrecord.

De eerste coureur die met die nieuwe regels een record neerzette was in 2014 Jens Voigt. Daarna werd het onder meer gebroken door Matthias Brändle, Rohan Dennis, Alex Dowsett, Bradley Wiggins, Victor Campenaerts en Daniel Bingham. De ideale coureurs voor een werelduurrecordpoging zijn in theorie toptijdrijders met baanervaring, die vooral ook de inhoud van het wegwielrennen hebben, zoals Bradley Wiggins en Filippo Ganna. Ook Nederlanders hebben met de nieuwe regels (na 2014) geprobeerd om een nieuw werelduurrecord neer te zetten. Zowel Thomas Dekker als Dion Beukeboom deden een poging, maar beiden slaagden er niet in om het werelduurrecord te pakken.

Werelduurrecord Dames

Het uurrecord bij de dames bestaat sinds 1955. De eerste dame die het record vestigde was Tamara Novikova in 1955. Nederlandse houders van het record waren Keetie van Oosten-Hage (1978-1986) en Leontien van Moorsel (2003-2015). In 2018 vestigde de Italiaanse Vittoria Bussi een record in Mexico: 48,007 kilometer. Op donderdag 30 september 2021 deed de Britse Joscelin Kate Lowden een aanval op het uurrecord voor dames. De poging van Joss Lowden vond op 30 september 2021 plaats op de Tissot Velodrome in Grenchen (Zwitserland). Zij vestigde een nieuw werelduurrecord: 48,405 kilometer. Het jaar daarop werd dit record gebroken door de Nederlandse Ellen van Dijk. Zij reed 49,254 kilometer. Ook haar record werd in Grenchen gevestigd.

Live op tv en livestream

Waar kan men doorgaans een werelduurrecordpoging live bekijken? De internationale wielerunie UCI verzorgt bij de meeste werelduurrecordpogingen een gratis livestream op haar website. Ook sponsoren van de recordaanvallers bieden vaak een gratis livestream aan. Bij aanvallen van grote coureurs bij de heren elite zendt Eurosport de recordpogingen meestal live uit op tv en via de livestream. De recordpoging van Campenaerts was overigens niet live op tv te zien bij Eurosport. Die was exclusief op tv te zien bij het Vlaamse VRT (Sporza).

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
BK tijdrijden via een livestreamBK tijdrijden via een livestreamDe Belgische kampioenschappen tijdrijden worden jaarlijks verreden. Dit tijdritkampioenschap bestaat sinds 1997. Waar vi…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…

De regels van honkbal: van slaan tot spelen in het veldDe regels van honkbal: van slaan tot spelen in het veldHonkbal is een sport die iedereen wel kent, maar die toch niet zoveel wordt beoefend in Nederland. Tijdens de gymlessen…
Cyclocross Gullegem live op tv en livestreamCyclocross Gullegem live op tv en livestreamIn West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​​Het parcours van deze veldrit be…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hour_record
  • https://cqranking.com/men/asp/gen/rider_palm.asp?riderid=20184&year=2019&all=1&current=0
  • https://www.hln.be/sport/wielrennen/video-victor-campenaerts-is-vertrokken-naar-mexico-voor-zijn-werelduurrecordpoging-elk-uur-een-appel-eten~a31712c6/
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Velodromo_Bicentenario
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 05-10-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.