De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?

De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit? Darten is een combinatie van talent, techniek en gevoel. Talent voor het darten heb je of heb je niet, de techniek kun je verbeteren door vooral heel veel te trainen en gevoel zit tussen de oren. Darten is door dit gevoel zeer zeker een mentaal spelletje. Onderdeel van dit mentale spel is zeer zeker ook het materiaal. Heb je de dartpijl niet onder controle, dan zullen de scores tegenvallen en zul je je minder en minder goed gaan voelen tijdens het spelen van deze toch al zo lastige sport. Hoe kun je nou proberen je dartpijl onder controle te krijgen, welke materiaalopties zijn er en wat zegt je werptechniek over je materiaalkeuze?

De ideale dartpijl

Vooropgesteld; de ideale dartpijl bestaat niet. Simpelweg omdat de ideale dartpijl voor iedereen anders is. Er zijn te veel mogelijkheden en minstens zoveel wensen om één ideale dartpijl samen te kunnen stellen. Iedere dartspelers, of je nou beginner, gevorderde of wereldtopper bent, is constant op zoek naar de ideale samenstelling. Voor de één ligt het in grotere wijzigingen zoals het gewicht of de vorm van de barrel, voor de ander gaat het om het iets langer of korter maken van de shaft, of het aanpassen van de grip. Kortweg betekent dit dat de ideale dartpijl volledig persoonsgebonden is. Maar een beetje hulp bij het samenstellen van de pijl is wel zo prettig.

Gewicht

Het meest voorkomende gewicht van dartpijlen ligt tussen de 20 en 25 gram per pijl. Er zijn darters die met lichtere of zwaardere pijlen gooien, maar het overgrote deel van de darters gooit met dit gewicht. Wanneer de pijl wat harder richting het bord gegooid wordt, kan met een iets lichter gewicht gegooid worden. Dit is helemaal afhankelijk van de stijl van gooien. Het advies is om te beginnen met een gewicht tussen de 22 en 24 gram. Van hieruit kan verder getest worden. Wissel natuurlijk niet te vaak, het is belangrijk eerst gewend te raken aan het nieuwe gewicht.

Barrel

De basis van iedere dartpijl is de barrel. Dit is het gedeelte waarmee de dartpijl door de handen wordt vastgehouden. Ook bij de barrels zijn er genoeg keuzemogelijkheden om de pijl naar je hand te zetten. Voor elke barrel geldt dat het gevoel van de speler het belangrijkst is.

Materiaal

De meeste darters gooien met een barrel gemaakt van het materiaal tungsten, beginnende darters gebruiken vaak barrels van brass. Het verschil zit in de dichtheid van het materiaal. Tungsten heeft een hogere dichtheid, waardoor er minder materiaal nodig is om hetzelfde gewicht te behalen dan bij de barrels van brass. Hierdoor zijn de barrels van tungsten smaller en passen ze gemakkelijker dicht bij elkaar, wat natuurlijk voordeliger is voor het gooien van hoge scores.

Vorm

Over het algemeen onderscheiden we drie soorten barrels; de cilinder, het bommetje en de torpedo. Om te beginnen is de cilindervormige barrel wellicht de beste keuze, omdat het mogelijk is om de darts dichterbij elkaar te werpen. De cilindervormige barrel is namelijk het smalst van de drie basisvormen en neemt op het dartboard de minste plaats in beslag. Bij de torpedo is zit het meeste gewicht aan de voorkant, hierdoor komt de pijl verticaler in het bord, maar passen de pijlen ook minder gemakkelijk naast elkaar. Het bommetje zorgt ervoor dat de pijlen vlakker in het bord komen, maar dat betekent ook dat het onder elkaar gooien lastiger wordt.

Grip

Een barrel, en daarmee de hele dartpijl, moet wel lekker in de hand liggen. De grip die je vingers op de barrel kunnen uitoefenen is daarbij van groots belang. Elke barrel heeft daarom een, gedeeltelijke, grip. Afhankelijk van hoe vochtig je vingers zijn, kun je kiezen voor meer of minder grip. Dit varieert van compleet gladde barrels, voor hele droge handen, tot aan barrels met piramidevormige ruimtes ertussen voor maximale grip. Ook hier geldt, er is geen goed of fout. Voor een ieder is de ideale grip anders.

Shaft

De shaft is het stuk tussen de, hiervoor genoemde, barrel en het uiteinde van de pijl, de flight. Ook de shaft zorgt voor een deel voor de vlucht en de stand van de pijl in het bord. Kortweg kun je zeggen dan een kortere shaft er voor zorgt dat de pijlen iets schuiner in het bord komen te staan. Hierdoor is het gemakkelijker om de tweede pijl onder de eerste door te gooien. Daarentegen is het voordeel van een langere shaft dat de pijlen dichter bij elkaar in het bord kunnen zijn en het dus gemakkelijker is om een maximale score te gooien. De meeste darters beginnen met een shaft van medium lengte. Afhankelijk van het gevoel kan er gekozen worden voor een langere of kortere shaft.

Flight

De flight is het uiteinde van de pijl en zorgt voor de stabiliteit van de pijl wanneer deze gegooid wordt. De flight bestaat in 99% van de gevallen uit vier vleugels die haaks op elkaar in de shaft staan. Flights zijn er in verschillende vormen en elke vorm heeft zijn eigen invloed op de baan van pijl in de lucht. Veruit de meeste darters spelen met een rechthoekige flight, welke aan de onderkant in een punt eindigt. Dit is ook een goede flight om mee te beginnen.

De punt

Niet direct heel belangrijk, maar bij de punten is er keuze. Spelers die wat minder hard gooien, kunnen ervaren dat hun pijlen sneller uit het bord vallen. Dit is op te lossen door pijlen met meer grip aan de barrel te koppelen. Nadeel is wel dat het dartbord sneller stuk gaat.

Worp

De combinatie van gewicht, barrel, shaft en flight samen zorgt voor de vluchtbaan van de dartpijl. Elke aanpassing zorgt voor een iets andere vluchtbaan. Voordat er een definitieve keuze wordt gemaakt is het verstandig om te gooien op de oefenborden die dartwinkels in hun winkel hebben staan. Probeer verschillende varianten uit en kijk waarmee het gooien gevoelsmatig het best gaat, er is tijd genoeg om de pijl nog te finetunen. De eigenaren van de dartwinkels hebben vaak wel oog voor de worp en het juiste basismateriaal wat daarbij hoort. Zij kunnen hierbij ondersteunen.

Materiaal wisselen

Standaard set-up

Als je al wat langer dart en je krijgt het idee dat je tegen een plafond aanloopt is het wellicht een goed moment om eens voorzichtig met de set-up van je dartpijl te gaan experimenteren. Oefen veel met de nieuwe set-up en denk vooral niet te snel dat deze niet werkt. Zorg ondertussen wel dat je ook met je standaard set-up blijft gooien, zodat je altijd terug kunt naar de basis.

Negatieve spiraal

Gaat het darten even niet zo goed als gewild en zit je niet lekker in je vel als je aan de oche staat? Het is dan logisch dat je gaat zoeken naar alternatieven om uit die negatieve spiraal te komen. Eén van deze opties is het aanpassen van je materiaal in de hoop dat een andere set-up of geheel andere pijlen nieuwe energie geeft. Heel logisch, maar pas op; omdat je moet wennen aan deze nieuwe pijlen, kan het zijn dat het in het begin juist nog slechter gaat en je nog meer aan jezelf gaat twijfelen. Toch maar weer een andere set-up, weer nieuwe pijlen en weer slechtere scores. Een goed alternatief is dan om de pijlen gewoon even te laten voor wat ze zijn en wat anders te gaan doen. Voor je het weet heb je last van darteritus.

Hulp nodig?

Zoals bij zoveel fysieke zaken is het van belang je niet alleen in de literatuur te verdiepen. Ga ook op onderzoek uit bij één van de vele dartshops die er in Nederland zijn. De meeste hiervan hebben oefenborden in hun winkel hangen waar je vaak ongelimiteerd je pijlen kunt uittesten. Laat je vooral ook door hen voorlichten. De meesten hebben wel kijk op het darten en kunnen je adviseren over je pijl. Probeer verschillende gewichten uit, maak gebruik van verschillende barrels, shafts en vormen van flights. Je zult nooit in één keer de beste combinatie vinden, maar ook de toppers in de dartwereld zijn vaak nog aan het zoeken naar de ideale dartpijl!

Maak vooral plezier en geniet van het spelletje!

Lees verder

© 2018 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vind de perfecte dartpijlenVind de perfecte dartpijlenDe goede set darts vinden bij jouw style van darten is cruciaal. Met de verkeerde darts weet je zeker dat je niet op je…
Je eigen drone maken: de flight controllerJe eigen drone maken: de flight controllerDe hersenen van een drone worden gevormd door een flight controller. Zonder flight controller zou men niet in staat zijn…
Darts - geschiedenis, spelregels, clubs en darteritisDarts - geschiedenis, spelregels, clubs en darteritisVolgens velen is darts een typische kroegsport. Waar of niet, feit is dat darts aan populariteit toeneemt. Er zijn inmid…
De AMI Top Flight; een art deco jukeboxDe AMI Top Flight; een art deco jukeboxIn 1936 kwam AMI met de zeer strak, doch prachtig vormgegeven voorganger van de Streamliner; de Top Flight. Deze jukebox…

Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Ronde van Spanje, Vuelta: Nederlanders in de leiderstruiRonde van Spanje, Vuelta: Nederlanders in de leiderstruiDe Ronde van Spanje is een wielerwedstrijd die jaarlijks in Spanje wordt gereden. In 2020 was de Vuelta, zoals de ronde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • https://www.dartswarehouse.nl/hulp/blog-dartpijlen-kopen.html
  • https://sportadvies.decathlon.nl/tips/hoe-kies-ik-de-juiste-dartpijlen-tp_1786
  • http://dartvoordeel.blogspot.com/2015/06/welke-dartpijl-past-bij-mij.html
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.