Vind de perfecte dartpijlen

Vind de perfecte dartpijlen De goede set darts vinden bij jouw style van darten is cruciaal. Met de verkeerde darts weet je zeker dat je niet op je top aan het gooien bent. Terwijl je dit wel wilt natuurlijk! Tevens is er om een goede darter te worden veel inspanning nodig. Met tijd, energie en enorm veel toewijding kun je een erg hoog niveau bereiken in het darten. Maar hoe weet je nu of je wel de goede darts bezit?

Wanneer andere darts zoeken?

Je kent het wel, je bent lekker thuis aan het darten of in de lokale kroeg met een paar vrienden maar je komt maar niet op dat niveau waar je wilt zijn. Je vrienden spelen vele malen beter en je wint af en toe maar één leg. Dan begint de eeuwige ergernis in het darts; je zelfvertrouwen neemt af! Dit moet je voorkomen! Nieuwe pijlen aanschaffen is een goede oplossing. Met nieuwe pijlen sta je weer met meer vertrouwen in je schoenen en gooi je simpelweg ook beter.

Het ideale gewicht

Het beginpunt

Het eerste waarnaar goed gekeken moet worden is het gewicht. Dartpijlen kunnen verschillen in gewicht van zowel 18 gram tot 30 gram. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen van een groter en kleiner gewicht. Het meest gangbare gewicht in de professionele dartwereld varieert merendeels tussen de 20 - 26 gram. Vanzelfsprekend dat ook hier spelers zijn die buiten die "range" zitten. Een goed gewicht om mee te beginnen is bijvoorbeeld 22 - 24 gram.

De stand van de pijlen in het bord

Aan de stand van je net gegooide pijlen kun je veel aflezen. Pijlen moeten namelijk zo goed als recht in het bord komen om optimale precisie te kunnen bereiken. Daarbij is het noodzaak dat de drie pijlen ongeveer hetzelfde staan. Als je eerste pijl een deel naar links staan terwijl de tweede pijl naar rechts uitwijkt kan dit duiden op een verkeerd gewicht.

De vlucht

Ook aan de vlucht van de pijlen kun je goed zien of je het juiste gewicht hebt gekozen. Bij veel hobby darters (of amateur spelers) zie je gauw dat ze niet de juiste pijlen gebruiken. Ze zwabberen namelijk door de lucht. Als dit gebeurt bij jou zul je gelijk op zoek moeten naar een andere pijl. Met een "zwabberpijl" is het zo goed als onmogelijk om een goede prestatie neer te zetten aangezien je simpelweg niet goed kunt richten.

De shaft

De lengte

Vele zijn onwetend over de verschillende shafts. Vooral de lengte kan een wereld van verschil betekenen. Er zijn oneindig veel shaft maten maar de meeste die worden gebruik zijn de "normale" en de "kleine". Deze verschillen zo'n 30% in lengte van elkaar.
Wanneer je met een rustige omhoog gooiende style gooit zul je liever een lange shaft gebruiken dan wanneer je richt naar voren en met meer kracht gooit. Dan is de kleine shaft een meer passende keuze.

Soorten shafts

Na de lengte zijn er ook erg veel verschillende shafts verkrijgbaar. Met verschillen in materiaal. Ook bestaan er draaiende shafts. Deze worden nog niet veel gebruikt maar kunnen wel eens een revolutie in het darts provoceren. Je zult ook met de soort veel moeten experimenteren om bij de "perfecte" combinatie uit te komen.

Flights

Last but not least is er natuurlijk de flight. Met de flight kun je van alles vertellen. Je kunt een flight nemen waar je je land mee representeert. Ook kun je voor een klein bedrag je flights laten bedrukken met je eigen tekst of logo. Veel verschillende flights uitproberen zal je ook goeddoen. Ze kosten erg weinig er het is leuk om af en toe met een gek plaatje te gooien waardoor je weer gemotiveerder gaat gooien. Er zijn zo'n twaalf goed beschikbare soorten flights beschikbaar. De standaard heeft een oppervlak van 3.87 cm2. Wanneer je in plaats van deze eens een "pear" vorm gaat proberen moet je wel weten dat deze 3.27 cm2 groot is. Vergis je hier niet in. Ze zijn dus niet allemaal even groot maar hebben wel degelijk impact op het gooien.

Geduld

Het is de kunst om geduld en motivatie te houden om je perfecte pijl in elkaar te stellen. Er zijn vele uren nodig om een goed eindresultaat te kunnen bereiken. Na de perfecte samenstelling gevonden te hebben zul je gooien als geen ander. Laat die vrienden dan maar eens komen!
© 2014 - 2025 Vandenbrink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?Darten is een combinatie van talent, techniek en gevoel. Talent voor het darten heb je of heb je niet, de techniek kun j…
Prijzengeld WK darts 2020 PDC en BDOPrijzengeld WK darts 2020 PDC en BDODarten is de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit gestegen. Dit is dan ook terug te zien in het prijzengeld.…
Darts, het betere pijltjesgooienDarts, het betere pijltjesgooienSinds Raymond van Barneveld het Embassy-dartstoernooi op zijn naam wist te zetten is ook in Nederland darts een populair…
Darts: strategie bij het wegzetten en finishenDarts: strategie bij het wegzetten en finishenAls je een leg wil winnen in het darts zul je moeten eindigen met een dubbel. Dit wordt ook wel finishen genoemd. Veel g…

Eindtune Studio Sportwinter Olympische Spelen 2014: BlaudzunEindtune van Studio Sportwinter 2014 is het nummer Promises of No Man's Land van de Nederlandse singer-songwriter Blaudz…
Vlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenVlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenOp vrijdag 9 februari 2018 vindt in Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen plaats. Het is e…
Bronnen en referenties
Vandenbrink (23 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.