Vlaggendragers Nederland tijdens de Olympische Winterspelen

Vlaggendragers Nederland tijdens de Olympische Winterspelen Op vrijdag 9 februari 2018 vindt in Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen plaats. Het is een traditie dat ieder deelnemend land een vlaggendrager of vlaggendraagster aanwijst. De aangewezen persoon zal dan tijdens de openingsceremonie de nationale vlag van het eigen land het Olympisch stadion binnendragen. Voorafgaande aan de sluitingsceremonie worden er eveneens vlaggendragers en vlaggendraagsters aangewezen. Deze aangewezen personen mogen vervolgens de nationale vlag van hun land dragen tijdens de sluitingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen. Jan Smeekens is in 2018 de vlaggendrager van Nederland tijdens de openingsceremonie.

Nederlandse vlaggendragers


Geschiedenis Nederlandse vlaggendragers

Tijdens de openingsceremonie, van Olympische Winterspelen van 1928 in Sankt Moretz, was de Nederlandse bobsleeër Edwin Louis Teixeira de Mattos de eerste Nederlandse sporter die de Olympische vlag mocht dragen. Tot die tijd was deze eer, tijdens de Olympische Spelen waar Nederland aan had deelgenomen, altijd weggelegd geweest voor een official of een coach. Enkele maanden later, tijdens de Olympische Zomerspelen in Amsterdam, was de bokser Sam Olij de eerste Nederlandse sporter die de vlag mocht dragen tijdens de Zomerspelen. Sinds de Olympische Zomerspelen van 1960 wordt er ook voor de sluitingsceremonie een vlaggendrager of vlaggendraagster aangewezen. De eerste vlaggendrager voor Nederland tijdens de sluitingsceremonie was Eef Kamerbeek.

Vlaggendragers Olympische Winterspelen 1928 - 2014

JaartalOpeningsceremonieSluitingsceremonie
1928Edwin Louis Teixeira de Mattos
1932Geen Nederlandse deelname
1936S.J.C Dunlop
1948Jan Langedijk
1952Wim van der Voort
1956Kees Broekman
1960Kees Broekman
1964Ard SchenkKees Verkerk
1968Stien KaiserArd Schenk
1972Atje Keulen DeelstraStien Baas - Kaiser
1976Dianne de LeeuwPiet Kleine
1980Piet KleineAnnie Borckink
1984Hilbert van der DuimYvonne van Gennip
1988Jan YkemaYvonne van Gennip
1992Leo VisserBart Velkamp
1994Christine AaftinkRintje Ritsma
1998Carla ZijlstraGianni Romme
2002Nicolien SauerbreijGerard van Velde
2006Jan BosRintje Ritsma
2010Timothy BeckSven Kramer
2014Jorien ter MorsBob de Jong
2018Jan SmeekensIreen Wüst

Wie mag de vlag dragen tijdens de Openingsceremonie?

Alle Nederlandse sporters en sporters die voor Nederland zullen deelnemen aan de Olympische Winterspelen van Sochi maken kans om benoemd te worden als vlaggendrager of vlaggendraagster. Hier hoeft het aantal deelnames aan de Spelen of het aantal behaalde medailles, voor de keuze van de vlaggendrager of vlagendraagster, niet van invloed te zijn. Wel wordt er door het NOC*NSF de zogenaamde 48 uur regel gehanteerd. Hierdoor hebben sporters of sportsters, die 48 uur vóór en ná de openingsceremonie in actie moeten komen, geen kans op het dragen van de vlag. Het deelnemen aan de openingsceremonie en het dragen van de vlag is namelijk voor vele sporters fysiek vrij zwaar gebleken.

Olympische Winterspelen 2018

Op 2 februari 2018 maakte chef de mission, Jeroen Bijl, bekend dat Jan Smeekens bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang de Nederlandse vlag het stadion mag binnendragen. Jan Smeekens won tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014 het Olympisch zilver op de 500 meter. Smeekens dacht in eerste instantie dat hij de winnaar was van het goud, maar na tijdcorrectie bleek uiteindelijk Michel Mulder 0,012 sneller te zijn. Smeekens won in 2017 wereldtitel op de 500 meter. Het WK werd destijds verreden op de Olympische baan in Gangneung. In 2011 en 2013 won Smeekens al het WK-brons op de 500 meter.

Nederlandse vlaggendrager of vlaggendraagster voor de sluitingsceremonie 2018

Chef de Mission Jeroen Bijl heeft Ireen Wüst gevraagd om tijdens de sluitingsceremonie 2018 de vlaggendraagster voor Nederland te zijn. Wüst verklaarde dit een grote eer te vinden.
© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonieOlympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonieDe afsluiting van de Olympische slotceremonie is altijd een feest: het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verbindt aa…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenDe 5000 meter oftewel de 5 kilometer schaatsen voor mannen wordt sinds de allereerste Olympische Winterspelen verreden.…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1500 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1500 meter mannenDe 1500 meter, ook wel de schaatsmijl genoemd, is een officiële schaatsafstand bij het langebaanschaatsen en staat sinds…

Vind de perfecte dartpijlenVind de perfecte dartpijlenDe goede set darts vinden bij jouw style van darten is cruciaal. Met de verkeerde darts weet je zeker dat je niet op je…
Hersenschudding bij sport wordt vaak over het hoofd gezienHersenschudding bij sport wordt vaak over het hoofd gezienBij veel sportwedstrijden loop je kans op lichamelijk letsel. Vaak gaat het om enkels en knieën, die geblesseerd raken.…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • www.telegraaf.nl
  • De winter van Sotsji
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180124_03318246
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 25-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.