Olympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonie

Olympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonie De afsluiting van de Olympische slotceremonie is altijd een feest: het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verbindt aan deze ceremonie minder zware regels. De ceremonie kent een aantal tradities die een bepaalde symboliek hebben. Het organiserende land draagt de organisatie van de Olympische Spelen over aan het volgende land en het Olympische Vuur gedoofd. De slotceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji is op 23 februari 2014.

Tradities Olympische Spelen

De Olympische Spelen kent ceremonies met tradities die nauwelijks wijzigen. Kosten noch moeite worden gespaard om een indrukwekkende openingsceremonie en een spetterende slotceremonie neer te zetten. Die kosten worden alleen steeds hoger, maar de basis van de ceremonies blijft grotendeels gelijk. Elke Olympische Spelen kent een drie belangrijke ceremonies:
 • de openingsceremonie,
 • de prijsuitreikingen;
 • de slotceremonie.

De openingsceremonie kent een streng protocol, opgelegd door het Internationaal Olympisch Comité. Bij de slotceremonie krijgt het organiserende land veel meer vrijheid. De tradities zijn in de loop der jaren ontstaan in het begin van de 20ste eeuw. Onderdelen zijn:
 • vlaggenparade en atletenmars;
 • hijsen en strijken van de Olympische vlag;
 • hijsen van de vlag van het organiserende land;
 • hijsen van de vlag van Griekenland;
 • huldiging van de laatste medaillewinnaars;
 • zingen van het volkslied;
 • theatrale voorstelling over het gastland en de Spelen;
 • overdracht van de Olympische vlag van het ene gastland naar het volgende;
 • hijsen van de vlag van het volgende gastland;
 • volkslied van het nieuwe gastland;
 • dankwoord van het organiserende land;
 • slotspeech door de president van het IOC;
 • sluiting van de Spelen.

Slotceremonie in Fisht Olympic Stadion

De slotceremonie in Sotsji vindt plaats in het Fisht Stadion. Het meisje Lubov (11) speelt weer een rol, net als tijdens de openingsceremonie. Ze wordt deze keer begeleid door een jongen en een meisje. Dansers in zilverkleurige pakken met spiegels symboliseren de Zwarte Zee. De 700 dansers vormen aan het eind van hun dans de vijf ringen, waarbij de ring rechtsboven eerst klein blijft, zoals de sneeuwvlok bij de openingsceremonie per ongeluk niet open ging. Met een choreografie vol humor en zelfspot wordt verwezen naar het missertje. De ring opent tijdens de slotceremonie wel en ontvangt groot applaus en lachend publiek. Een groot Russisch kinderkoor zingt het Russische volkslied.

Vlaggendragers Winterspelen Sotsji Rusland

Aan het begin van de ceremonie is de vlaggenparade en atletenmars. Alle landen worden door een van de sporters vertegenwoordigd als vlaggendrager.

Bart Swings is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) uitgekozen om de Belgische vlag te dragen. Swings beleefde zijn eerste Spelen en de schaatser deed het heel goed. Hij haalde de vierde plaats op de 5000 meter, werd 23e op de 1000 meter, tiende op de 1500 meter en sloot zijn Spelen af met een vijfde plaats op de 10.000 meter. Hanna Mariën, de remster van het Belgische bobsleeteam, de Belgian Bullets, mocht de Belgische driekleur dragen tijdens de openingsceremonie.

Bob de Jong draagt de Nederlandse vlag. De Jong, die in Sotsji zijn vijfde Winterspelen meemaakt, vindt dat heel eervol. Jorien ter Mors droeg de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie. De Jong had er toen ook een beetje op gerekend, omdat in de wandelgangen zijn naam rondzong. De vlaggendragers worden gevolgd door de atleten, die bij de slotceremonie door elkaar lopen, anders dan strikt per land gegroepeerd zoals bij de opening.

India onder eigen vlag

India loopt met de eigen vlag. Dat was tijdens de openingsceremonie anders. Toen liep de Indiase ploeg achter de Olympische vlag. India werd eind 2012 als IOC-lid geschorst vanwege te grote politieke inmenging in de Indiase sportbeweging en corruptie. Tijdens de Winterspelen werd de schorsing opgeheven, nadat India alle corrupte leden de laan uit stuurde en verving.

Clean sweep

Twee drietallen worden tijdens de slotceremonie in het Olympisch Stadion gehuldigd. Het zijn de drie Noorse dames skiesters en de drie Russische skiërs die op de voorlaatste en laatste dag van de Winterspelen de kampioenen zijn op hun onderdeel.

Malevich

Tijdens de ceremonie presenteert het gastland onderdelen van de eigen cultuur. In Sotsji begint het met een kunstzinnige presentatie rond de kunstschilders, Malevich, Kandinsky en Chagall, begeleid door strijkers. De fantasiewereld van Marc Chagall wordt verbeeld. Het meisje Lubov verschijnt dan ook weer op het toneel. Na de schilderkunst komen de Russische pianisten aan de beurt. Lubov wordt op een vleugel getild. Wat volgt is een pianoconcert en een pianodans.

Ballet kan in de Russische ceremonie niet ontbreken. Vierentwintig professionele balletdansers in balletkostuums voeren een dans op. Het zijn dansers van het Bolshoi Ballet en Mariinsky Ballet. Na het ballet is de dichtkunst en schrijfkunst aan de beurt, met Russische vertegenwoordigers als Poesjkin, Tolstoj, Dostojevski en Tsjechov. Daarna wordt de cultuur van het Russische circus getoond. In het midden van het stadion wordt een circustent opgetrokken en honderden artiesten vertonen daaromheen hun circuskunsten.

Olympische vlam

Het doven van de Olympische vlam is een van de belangrijkste tradities van de slotceremonie. Pas wanneer het vuur uit is, zijn de Olympische Spelen officieel afgelopen. Het doven van het vuur dateert van 1928 toen de Spelen in Amsterdam plaatsvonden. In de Nederlandse hoofdstad werd de Olympische vlam geherintroduceerd en na die Spelen werd de vlam gedoofd. Sindsdien hoort het bij de traditie.

Overdracht

Een belangrijk onderdeel is de overdracht van de Spelen van het gastland naar het volgende gastland. In het stadion wordt de vlag gehesen van het gastland, de Olympische vlag, de vlag van Griekenland en die van het volgende gastland. Het volkslied van het gastland wordt gezongen. In Sotsji zingen kinderen het Russische volkslied. Het volkslied van Griekenland worden daarna gespeeld.

De Olympische vlag wordt gestreken en de vlag van Korea gehesen. De burgemeester van Sotsji draagt de vlag over aan de president van het IOC die hem op zijn beurt overdraagt aan de burgemeester van PyeongChang. Twee Koreaanse kinderen zingen dan het Koreaanse volkslied. In 2018 vinden de Winterspelen in PyeongChang plaats. Daarna neemt Korea de voorstelling over en introduceert het land van de komende Winterspelen. PyeongChang droomt van eenheid tussen mens en natuur. De presentatie eindigt met: “See you in PyeongChang.” Tot slot houdt de president van het IOC de eindspeech.

Bach van IOC

Thomas Bach, president van het IOC, sluit officieel de Spelen, maar eerst spreekt de Rus Chernyshenko. De president van het Sotsji Olympic Organizing committee Dmitri Chernyshenko bedankt allen die hebben meegeholpen en de sporters. “Dit is het gezicht van het nieuwe Rusland. Ons Rusland.” Rusland heeft de Olympische top gehaald en is daar heel trots op.
Bach noemt de condities van deze Spelen ideaal en roemt de organisatie. “Rusland deed wat het beloofde.” Bach verklaart de 22e Winterspelen voor gesloten. Hij roept de jeugd van de wereld op om over vier jaar naar PyeongChang te komen om dan wederom met elkaar een sportieve strijd aan te gaan.

Mascotte

Beer, luipaard en haas, de drie mascottes van Sotsji, nemen afscheid in het laatste deel van de ceremonie. De drie kinderen, waaronder meisje Lubov, zwaaien samen met de mascottes naar alle deelnemers en iedereen in het stadion. Ze glijden langs spiegels het stadion uit. Mascotte beer blaast het vuur uit, dan volgt nog een lied en een weemoedige traan van beer en tot slot het vuurwerk.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018 – logo en mascotteOlympische Winterspelen Pyeongchang 2018 – logo en mascotteDe 23e Olympische Spelen in Pyeongchang zijn in 2018 van 9 tot 25 februari 2018 en de 12e Paralympische Winterspelen van…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Olympische Winterspelen 2014 in SotsjiOlympische Winterspelen 2014 in SotsjiDe Olympische Winterspelen van 2014, officieel genaamd XXII Olympic Games, vinden plaats is de Russische stad Sotsji. De…

Wat zijn de beste hardloopschoenen?Wat zijn de beste hardloopschoenen?Waar moet ik op letten bij het kopen van hardloopschoenen? Dat vraag je je misschien wel af als je net begint met hardlo…
Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?Steeds meer mensen lopen hard. Dit is zeer begrijpelijk, aangezien hardlopen veel kan betekenen voor zowel je fysieke al…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sochi 2014
 • www.isgeschiedenis.nl
 • www.demorgen.be
 • Persbureau Ameland
 • www.wikipedia.com
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.