Olympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feiten

Olympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feiten Rusland is trots op zijn Olympische Winterspelen die in de maand februari van 2014 in het land plaatsvonden. Het draait om de sport, tijdens de Spelen, maar rondom elke Olympische Spelen wemelt het van bijzondere feiten die soms niets of nauwelijks iets met sport te maken hebben, maar die het weten waard zijn. Rondom de Spelen van Sotsji, de Spelen van 'Hot, Cool and Yours' is dat niet anders. Hoe zat het met het vuur, de beveiliging en de vrijwilligers? Waren de Russen te verstaan voor de sporters en bezoekers van over de hele wereld? En hoe stond het met de regenboog in Sotsji.

Olympische Spelen in Sotsji


Hot, Cool, Yours

Elke Olympische Spelen krijgt een eigen slogan mee. In Sotsji is dat Hot, Cool, Yours.
  • Hot slaat op de hete strijd die tijdens de Spelen geleverd wordt en vanwege de zonnige ligging van de stad.
  • Cool vanwege de winterspelen en omdat Rusland bekend staat om zijn winters.
  • Yours vanwege de trots van alle Russen op de olympische successen.

Sotsji als langste stad

Sotsji noemt zichzelf de ‘op één na langste stad van de wereld’. De stad is eigenlijk een geschakelde stad van kleine stadjes en dorpen, die met elkaar Sotsji zijn gaan heten. Sotsji strekt zich 145 kilometer langs de kust uit. De stad is bescheiden en noemt zichzelf niet ‘de langste stad ter wereld’ maar de op één na langste. Vooralsnog is er geen stad die zich opwerpt als langste en die meer meet dan 145 kilometer.


Olympisch vuur

Het Olympisch vuur ging op weg naar het Olympisch Dorp op de verjaardag van president Poetin, op 7 oktober 2013. Het vuur begon in Moskou. De tocht van Moskou naar Sotsji is 56.000 kilometer. De fakkel werd in 123 dagen naar het Olympisch Dorp gedragen in een estafette waar 14.000 lopers aan bijdroegen. Alle uithoeken van Rusland zijn aangedaan. Het vuur werd in aluminium fakkels naar de grote fakkel in het Olympisch Dorp gebracht. De fakkels zijn geïnspireerd op veren van magische vogels die geluk en voorspoed brengen. De grote toorts, waar tijdens de Spelen het vuur constant brandt, is een uitvergroting van de kleine fakkels die door de estafettelopers werden gedragen. De toorts stond op Medal Plaza, waar de medaillewinnaars dagelijks werden gehuldigd. Op 7 februari 2014 kwam het vuur tijdens de openingsceremonie in Sotsji aan.


Beveiliging

De Russen hebben de beveiliging strak georganiseerd, zeker na aankondigingen van aanslagen. Vanuit de opstandige Kaukasus was een dreiging te merken waar de Russen op hebben ingespeeld met de inrichting van de beveiliging. Niet alleen tijdens, maar ook voor aanvang van de Spelen was de beveiliging paraat en alert.

Vrijwilligers

Tijdens de Winterspelen in Sotsji werken 25.000 vrijwilligers mee. De organisatie kreeg wel 200.000 aanmeldingen waar ze uit konden werven. Alle vrijwilligers moesten Engels kunnen spreken. Dat hebben velen erg snel geleerd, want bij een test in december 2013 kon lang niet iedereen in het Engels uit de voeten.

Winterspelen en zwembad

Het zijn weliswaar de Winterspelen, maar er staan ook zwembaden in Sotsji. De tijdelijke bewoners van het Olympisch Dorp konden, als ze dat wilden, een duik in een van de zwembaden nemen. Het water was onverwarmd, dus heel veel sporters zullen er geen gebruik van gemaakt hebben. In de Zwarte Zee is ook te zwemen, maar ook dat water is koud, ongeveer 9°. Je hebt wel kans dolfijnen te zien, want die komen voor de kust van Sotsji voor. Het ijshockeyteam, dat na de Spelen in het Bolsjoi Stadion is gaan spelen, kreeg de naam Sochi Dolphins.

Postzegels

Voor de Spelen heeft Rusland Olympische postzegels laten ontwerpen. Er zijn vijftig ontwerpen in omloop gebracht. De eerste Olympische Sotsjizegels zijn sinds 2011 te koop: de Russische post heeft er in februari 2014 al 35 miljoen van verkocht.

Palmbomen

In het Olympisch Dorp liggen niet alleen zes ijsstadions maar er staan ook palmbomen. Het Olympisch Park is aangekleed met subtropische bomen. Het Olympisch Dorp is op een moerasachtig gebied gebouwd, dat nu grotendeels geasfalteerd is. Naast de wegen en boulevards hebben de Russen de palmbomen geplant.


Homo

Rusland is een land dat over het algemeen niet zoveel moet hebben van homo’s. Atleten spraken zich er nauwelijks over uit: het was geen onderwerp: ze waren in Rusland om te sporten, zo was de algemene opinie. Rusland zelf verkocht, toevallig of niet, regenbooghandschoentjes. De regenboogkleuren, die door homobewegingen worden gebruikt als symbool van tolerantie, staan in Rusland voor de Olympische Ringen. De handschoentjes waren te koop in fanshops.

Olympische sporters en sportman Vladimir Poetin

Russische president Vladimir Poetin is zelf een sportman. Hij judoot, skiet en speelt ijshockey. Poetin bezocht het Olympisch Dorp regelmatig en hij liet zich dan graag sportief fotograferen. De Rus wilde zijn land, zijn volk en zichzelf met de Spelen op de kaart zetten. In het medailleklassement stonden de Russen op de tweede plaats, na Noorwegen.
Poetin haalde meer evenementen naar Rusland. In 2018 werd het WK voetbal in Sotsji gespeeld en de stad kreeg een eigen Formule 1 Grand Prix. Het racecircuit gaat over het Olympisch Park.

Afmelden

De Olympische Spelen in Sotsji zijn ook de Spelen waar sporters zich afmeldden voor een wedstrijd om zich te richten op een onderdeel waar ze zichzelf meer kansen toedichtten. Zo meldde schaatser Sven Kramer zich af voor de 1500 meter om zich te richten op de 10.000 meter en de Russen en Noren meldden zich af voor de 10.000 meter om zich te concentreren op de ploegenachtervolging. In deze drie voorbeelden had de afmelding niet het gewenste effect. Kramer won niet goud maar zilver op de 10.000 meter en zowel de Russen als de Noren werden in de eerste ronde van de ploegenachtervolging al uitgeschakeld.

As van Sarah Burke

De as van Sarah Burke werd verstrooid over de halfpipe. De freestyle-skiester was een van de voorvechters om het freestyle skiën een Olympische status te geven. Dat is gelukt, want het freestyle-skiën staat in Sotsji op het programma. Burke overleed in 2012 na een ongeluk in de halfpipe. Als eerbetoon strooide haar toenmalige coach haar as over de halfpipe in het Olympisch Dorp.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Alle winterspelen en Nederlandse medailles op een rijAlle winterspelen en Nederlandse medailles op een rijDe Olympische Winterspelen 2018 werden in februari gehouden. Voorafgaande aan deze spelen viel Nederland tijdens voorgaa…
Olympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonieOlympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonieDe afsluiting van de Olympische slotceremonie is altijd een feest: het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verbindt aa…
IOC en antidiscriminatie contract voor gaststedenIOC en antidiscriminatie contract voor gaststedenHet Internationaal Olympisch Comité (IOC) hanteert nieuwe regels voor de gaststedencontracten. Steden waar Olympische Sp…

Voordelen van cardio-, kracht- en intervaltrainingVoordelen van cardio-, kracht- en intervaltrainingWanneer je bezig bent met afvallen of met het verbeteren van je conditie, is het belangrijk veel te gaan bewegen. Wat vo…
Beginnen met sportenBeginnen met sportenSporten is goed voor iedereen. Laat u niet tegenhouden om met een nieuwe sport te gaan beginnen. Sporten kunt u leren en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sochi 2014
  • Leeuwarder Courant
  • www.show.nl
  • www.klimaatinfo.nl
  • www.google.nl
  • www.nos.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.