IOC en antidiscriminatie contract voor gaststeden

IOC en antidiscriminatie contract voor gaststeden Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hanteert nieuwe regels voor de gaststedencontracten. Steden waar Olympische Spelen worden gehouden moeten dat antidiscriminatie contract onderschrijven om als gaststad aangemerkt te kunnen worden. De discussie loopt al jaren maar werd vooral aangezwengeld in aanloop naar, tijdens en na de Olympische Spelen in Rusland.

Olympische gaststad

Om een gaststad voor de Olympische Spelen te kunnen worden moet de stad het contract onderschrijven van de IOC waarin ondermeer staat dat ze zich verplichten om lesbische, homo, biseksuele en transgender (LHBT) mensen te beschermen, in lijn met het Olympische Principe 6 op antidiscriminatie. De regels zijn nieuw en het IOC maakt ze eind september 2014 bekend.

Sotsji

De organisatie All Out, equality everywhere, die strijdt voor gelijke rechten voor iedereen en overal, streed samen met haar partners Athlete Ally en Human Rights Watch, in Rusland. In dat land werden in 2014 de Olympische Winterspelen in Sotsji gehouden, vlak nadat Rusland de anti-homo propagandawet had aangenomen. Die wet verbiedt om homo-informatie, dat daar wordt beschouwd als propaganda, aan minderjarigen te geven. De wet leidde tot internationale protesten van homo- en mensenrechtenorganisaties.

All Out was een van die organisaties en zij mobiliseerde een coalitie van wel 40 groepen om actie te voeren tegen het houden van Olympische Spelen in landen die de rechten van homo’s niet respecteren. Bijna 120.000 berichten kwamen via e-mail binnen van mensen die de actie onderschreven. Ook marcheerde All Out met duizenden door de straten van meer dan 50 steden over de hele wereld. Meer dan 425.158 mensen ondertekenden een petitie die gericht was aan de wereldleiders om zich uit te spreken tegen de discriminatie.

All Out zorgde ervoor dat niemand over de Olympische Spelen in Sotsji kon praten zonder te wijzen op de Russische anti-homo propaganda wet. All Out zette ook sponsoren onder druk zich uit te spreken tegen de Russische anti-homo propagandawet. Met meer dan 50 Olympiërs probeerden All Out en Athlete Ally het IOC zover te krijgen dat ze lhbt-mensen meenemen in Principe 6, van anti-discriminatie van het Olympisch Handvest. Er is geen garantie dat de nieuwe regel perfect zal worden afgedwongen. All Out blijft alert en actief tot deze regels volledig zijn geïntegreerd.

Brief

Het Internationaal Olympisch Comité stuurde een brief naar de drie kandidaten voor de 2022 Winterspelen waarin ze aangeeft dat de gaststad een contract moet ondertekenen dat handelt over het volledige ontbreken van discriminatie. De brief baseert zich op Principe 6 in het Olympisch Handvest. Daarin staat specifieke genoemd dat het IOC discriminatie op grond van geslacht niet toestaat.

De nieuwe clausule vraagt van de gaststad en het nationaal Olympische Comité om alle activiteiten rond de Spelen uit te voeren op een wijze die de fundamentele beginselen en waarden van de Olympische gedachte bevordert en verbetert, met name het verbod van elke vorm van discriminatie met betrekking tot een land of een persoon op grond van ras, religie, politiek, geslacht of op andere wijze.

Onderschrijft de kandidaat Olympische stad dit niet, dan kan verspeelt hij daarmee zijn kans een Olympische stad te worden.

Het IOC geeft met de nieuwe regels een duidelijke boodschap aan de toekomstige gaststeden dat schendingen van de mensenrechten, waaronder die tegen lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen, niet zullen worden getolereerd. De nieuwe regels moeten een herhaling van Sotsji voorkomen. De verandering binnen het IOC lijken voort te komen uit verandering van de voorzitter. Thomas Bach werd in 2013 verkozen tot nieuwe voorzitter van het IOC. Hij is de motor achter een reeks hervormingen onder de naam ‘Olympic Agenda 2020’. IOC-leden stemden over de nieuwe koers tijdens een speciale zitting in Monaco in december 2014. De Duitser Bach nam in september 2013 het stokje over van de Belg Jacques Rogge.

Drie finalisten voor 2022

De drie finalisten voor de Olympische Winterspelen van 2022 zijn Alma Ata in Kazachstan; Beijing in China en Oslo in Noorwegen. Het IOC maakt de gaststad op 31 juli 2015 in Kuala Lumpur, Maleisië bekend. De keuze is gevallen op het Chinese Beijing.

FIFA

Human Rights Watch spoort de FIFA en andere sportorganisaties aan om een soortgelijke clausule op te nemen als voorwaarde voor de organisatoren van grote evenementen zoals de World Cup voetballen.

Principe 6

In Principe 6 van het Olympisch Manifest wordt opgeroepen tegen discriminatie op grond van ‘ras, religie, politiek, geslacht of anderszins’. Tijdens de Spelen in Sotsji dachten initiatiefnemers van een actie aan dàt principe, toen ze hun campagne tegen LHBT-discriminatie ontwikkelden. Tijdens de Winterspelen mochten ze op geen enkele manier protesteren tegen de anti-homowetgeving in Rusland. Dat legde het Internationaal Olympisch Comité alle deelnemers op. Geen regenboogpinnetjes of vrolijk gelakte nagels, laat staan niets-verhullende symbolen of teksten op de kleding van de sporters en toeschouwers. Onschuldige handschoenen met vingers in verschillende kleuren zorgden al voor opschudding. De actievoerders deden T-shirts aan waar Principe 6 op was gedrukt en daar kon niemand bezwaar tegen hebben.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feitenOlympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feitenRusland is trots op zijn Olympische Winterspelen die in de maand februari van 2014 in het land plaatsvonden. Het draait…
Olympische Winterspelen 2014 in SotsjiOlympische Winterspelen 2014 in SotsjiDe Olympische Winterspelen van 2014, officieel genaamd XXII Olympic Games, vinden plaats is de Russische stad Sotsji. De…
Sotsji plaats aan de Zwarte ZeeSotsji is een stad in Rusland aan de Zwarte Zee, niet ver van de grens met Georgië. De regio Sotsji genaamd: Groter Sots…

Oorzaken van duizeligheid tijdens het sportenOorzaken van duizeligheid tijdens het sportenEen van de meest voorkomende kwalen tijdens het sporten, is duizeligheid. Duizeligheid tijdens het sporten kan verschill…
Hoe bouw je sneller spiermassa op?Hoe bouw je sneller spiermassa op?Het opbouwen van spiermassa heeft veel voordelen. Zo kom je strakker in je vel te zitten en verbrand je meer calorieën i…
Bronnen en referenties
  • http://wintergames.ap.org/article/ioc-adds-anti-discrimination-host-contract%20?t=dXNlcmlkPTIxMzA4OTkwLGVtYWlsaWQ9MjU3Mjc= geraadpleegd op 26 september 2014
  • https://www.allout.org/en/actions/all-out-4-uganda?utm_source=platform&utm_medium=email&utm_content=english&utm_campaign=all-out-4-ugandaIOCwrapper&t=dXNlcmlkPTIxMzA4OTkwLGVtYWlsaWQ9MjU3Mjc= geraadpleegd op 26 september 2014
  • http://www.gayissue.nl/news/principle-6-gebruikt-olympisch-handvest-tegen-anti-homowetgeving/ geraadpleegd op 26 september 2014
  • http://www.winterspelen2022.nl/?selectieprocedure geraadpleegd op 26 september 2014
  • http://nos.nl/artikel/549744-duitser-bach-nieuwe-voorzitter-ioc.html geraadpleegd op 26 september 2014
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Winterspelen_2022 geraadpleegd op 12 oktober 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.