Oorzaken van duizeligheid tijdens het sporten
Een van de meest voorkomende kwalen tijdens het sporten, is duizeligheid. Duizeligheid tijdens het sporten kan verschillende oorzaken hebben en het is van groot belang om hier tijdig op in te spelen. Wanneer men verder gaat sporten bij duizeligheid, is de kans op flauwvallen en het onjuist uitvoeren van oefeningen vergroot. Voorkomen is daarom beter dan genezen in het geval van duizeligheid tijdens het sporten.
Onvoldoende water drinken voor, tijdens en na het sporten
Duizeligheid tijdens het trainen is in veel gevallen een typisch uitdrogingsverschijnsel. Het belang van een gehydrateerd lichaam tijdens het sporten kan dus niet genoeg worden benadrukt. Met name bij langdurig sporten en bij korte, intensieve trainsessies wordt er veel gezweet. Indien dit lichaamsvocht niet wordt aangevuld, ontstaan er uitdrogingsverschijnselen. Eén van de eerste tekenen van uitdrogingsverschijnselen is duizeligheid. Drink daarom altijd voldoende vóór, tijdens en na het sporten.
Onvoldoende eten voor het sporten / lage bloedsuikerspiegel
Sommige mensen trainen graag vroeg in de ochtend voordat ze naar het werk of naar school gaan. In dit geval zit er minimaal 8 tot 10 uur tussen de laatste maaltijd. Het gevolg van langdurig niet eten is een verlaagde bloedsuikerspiegel. Na het eten zet het lichaam een deel van het eten om in glucose. Dit is een eenvoudige suiker die gemakkelijk in het bloed wordt opgenomen en wordt gebruikt als een brandstof voor energie. Het lichaam heeft in de ochtend logischerwijs weinig energie om te trainen en dit resulteert vaak in duizeligheid en/of vermoeidheid tijdens het sporten. Het is echter ook niet verstandig om net voor het trainen uitgebreid te eten. Dit zorgt vaak voor misselijkheid. Probeer daarom één tot twee uur voor het trainen een lichte maaltijd te nuttigen. Is hier geen tijd voor, dan kan een kleinere snack voor de training worden genuttigd, zoals bijvoorbeeld (gedroogd) fruit.
Onjuist ademhalen tijdens het sporten
Tijdens het trainen zijn mensen vaak zo geconcentreerd op de oefening die ze aan het doen zijn, dat ze vergeten om goed adem te halen. Het gevolg is vaak duizeligheid doordat er ondiep of te snel wordt adem gehaald. Het kan zelfs voorkomen dat mensen tijdens het trainen flauwvallen doordat ze onjuist adem halen. Het is belangrijk om direct te stoppen met trainen wanneer er duizeligheid optreedt na oppervlakkig ademhalen tijdens het sporten. Haal diep adem totdat de duizeligheid afneemt. Begin het trainen weer rustig op te bouwen, waarbij er extra gelet wordt op een juiste ademhaling. Houd in gedachten dat verschillende activiteiten verschillende ademhalingstechnieken vereisen. Raadpleeg daarom een gecertificeerde sportinstructeur bij twijfel over de ademhaling.
Onvoldoende rust nemen tussen de oefeningen door
Bij het trainen vereisen verschillende activiteiten verschillende rustperiodes. Bepaalde cardioactiviteiten, zoals bijvoorbeeld zwemmen, wandelen en licht joggen kunnen, al naargelang de conditie, soms een kwartier, een half uur of zelfs een uur achter elkaar worden gedaan zonder rustperiodes. Bij het trainen met zware gewichten zijn er juist weinig herhalingen van de oefening mogelijk en heeft het lichaam tussendoor langere rustperiodes nodig om te herstellen. Deze rustperiodes verschillen zowel per activiteit als per persoon. Zo zal een beginner, een ouder persoon of iemand die geen optimale conditie heeft, doorgaans meer en/of langere rustperiodes tijdens het trainen nodig hebben. Wanneer dit niet wordt gedaan, geeft het lichaam aan dat het overbelast raakt door middel van o.a. duizeligheidsverschijnselen. Het is bij duizeligheid daarom van groot belang om te luisteren naar de tekenen die het lichaam afgeeft. Ga niet langer door wanneer duizeligheid optreedt, maar last een rustperiode in totdat de duizeligheid over is en verhoog de rustperiodes tijdens de sets.
Oefeningen abrupt beëindigen
Tijdens het trainen pompt ons hart sneller en worden de bloedvaten verwijd zodat het bloedtoevoer naar de spieren wordt geoptimaliseerd. Bij het stoppen met trainen, vertraagt de pompactiviteit van het hart en de doorbloeding langzaam en blijven de bloedvaten nog enige tijd verwijd. Door het plotseling stoppen met sporten, daalt de bloeddruk en kan een persoon duizelig worden en soms zelfs flauwvallen. Het is daarom van groot belang om na het trainen een cooling down te doen, omdat het lichaam deze tijd heeft om zich aan te passen aan een verminderde inspanning. Op deze manier vertraagt het lichaam de pompactiviteit van het hart in harmonie met een vertraagde activiteit van het lichaam. Stop daarom nooit plotseling met trainen, maar voer een cooling down uit, of wandel in een stevig tempo door na het joggen.