Te moe om te sporten

Te moe om te sporten Op sommige dagen is het makkelijk om ervoor te kiezen om te gaan sporten. Je voelt je uitgerust, gemotiveerd en je barst van de energie. Maar er zijn ook dagen waarop je jezelf uitgeblust, suf en vermoeid voelt. Dagen waarop je het liefst niet zou willen sporten. Maar tóch zijn dit vaak juist de dagen waarop het meer goed dan kwaad doet om alsnog te gaan sporten.

Korter sporten wegens vermoeidheid

Soms is het wegens vermoeidheid simpelweg niet mogelijk om uitgebreide trainsessies te voltooien. In dit geval kan het vaak toch slim zijn om kort te trainen. Hier zijn verschillende redenen voor:
  • Weinig sporten is nog steeds beter voor de gezondheid dan helemaal niet sporten.
  • Door toch nog te sporten tijdens vermoeidheid, blijft men in het sportritme en leert men om niet af te haken bij het minste of geringste.
  • Het kan zijn dat je na een kwartier zo lekker in de training zit dat je besluit om de hele training af te maken.
  • Het lichaam maakt tijdens het sporten endorfine aan, waardoor men zich achteraf vaak energiek en fit voelt na het trainen.

Andere manieren van lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging hoeft niet perse altijd plaats te vinden in een sportschool, of zelfs buiten de deur. Bij vermoeidheid is het rijden naar een sportschool vaak een extra drempel die ervoor zorgt dat men eerder geneigd is om af te haken van het sporten. Met enige creativiteit is het alsnog mogelijk om wat lichaamsbeweging te krijgen. In plaats van naar de sportschool te gaan, kan men ook lichte oefeningen thuis doen, een wandeling maken in plaats van te gaan hardlopen, een halte eerder uitstappen of de hond eens extra lang uitlaten.

Op een ander tijdstip sporten

Veel mensen voelen zich uitgeblust na een lange dag op het werk of op school. Na alle verplichtingen die de dag met zich meebrengt, houden mensen soms simpelweg te weinig energie over om nog in de avond te gaan trainen. In dit geval kan het verstandig zijn om iets eerder op te staan en om in de ochtend te trainen. Een toegevoegde bonus is dat men op deze manier de dag start met een endorfineshot en meer energie heeft gedurende de dag. Dit kan worden aangepast aan de persoonlijke situatie. Bij meer energie gedurende de middag, kan er bijvoorbeeld voor worden gekozen om iedere middag een stevige wandeling te maken tijdens de lunchpauze.

Vermoeidheid als excuus om niet te sporten

Vermoeidheid wordt dikwijls gebruikt als excuus om niet te sporten. De achterliggende gedachte kan namelijk een gebrek aan motivatie zijn en vermoeidheid wordt in dit geval gebruikt als algemeen geaccepteerd excuus. Het nadeel is dat men zo snel terecht komt in een neerwaartse spiraal waarbij steeds minder wordt getraind als gevolg van “vermoeidheid”. Houd in dit geval in achterhoofd dat veel mensen zich over het algemeen fitter en energieker voelen na het sporten dan na een bijvoorbeeld een uur op de bank te hebben gezeten.

Weten wanneer je beter niet kunt sporten

Er zijn dagen waarop het afhaken van sporten wegens vermoeidheid geen excuus, maar een noodzaak is. Belangrijk is om dit onderscheid te kunnen maken, zodat de vermoeidheid niet wordt gebruikt als excuus, maar om het lichaam de broodnodige rust te geven. Bij ernstige fysieke vermoeidheid, bijvoorbeeld doordat men de dag ervoor zijn grenzen heeft overschreden in de sportschool, is het belangrijk om het lichaam de welverdiende rust te geven. Alsnog trainen zou in zo’n situatie een averechts effect hebben. Bij mentale vermoeidheid voelt men zich na het trainen vaak juist fitter en helder in het hoofd. Maar ook in dit geval geldt: bij ernstige mentale vermoeidheid waarbij men moeite heeft om zich op de oefeningen te concentreren of zich duizelig voelt, is het beter om een dag sporten over te slaan.
© 2014 - 2024 Nataliya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…
Sporten blijft ook noodzakelijk op latere leeftijdHet gebeurt vaak dat mensen op jonge leeftijd intensief gaan sporten. Als ze met het ouder worden constateren dat het ni…
SportverslavingSportverslavingHet is nog een vrij onbekende verslaving, waar veel mensen niets van af weten. Een sportverslaving is veel gevaarlijker…
Haal het maximale uit je training met een hartslagmeterHaal het maximale uit je training met een hartslagmeterIedere keer dat je hart een pompbeweging maakt, wordt dit de hartslag genoemd. Gemiddeld heeft een volwassen persoon een…
Oorzaken van duizeligheid tijdens het sportenOorzaken van duizeligheid tijdens het sportenEen van de meest voorkomende kwalen tijdens het sporten, is duizeligheid. Duizeligheid tijdens het sporten kan verschill…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unimed Rio, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.livestrong.com/article/454085-when-you-are-too-tired-to-work-out/
  • http://exercise.about.com/od/plateausmotivation/tp/beforeyouskipyourworkout.htm
Nataliya (19 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.