Haal het maximale uit je training met een hartslagmeter

Haal het maximale uit je training met een hartslagmeter Iedere keer dat je hart een pompbeweging maakt, wordt dit de hartslag genoemd. Gemiddeld heeft een volwassen persoon een hartslag van rond de 70 slagen. Dit is de gemiddelde hartslag zonder inspanning. Wanneer je je inspant doordat je bijvoorbeeld sport, zul je merken dat je hartslag verhoogd. Voor mensen die intensief trainen of sporten is de hartslag erg belangrijk. Je kunt dit meten met een hartslagmeter. Wanneer je aan het trainen of sporten bent, zal de hartslagmeter je hartslag aangeven. Op die manier weet je of het juiste tempo voldoende is. Een te hoge hartslag is bijvoorbeeld ongezond voor je lichaam. Maar hoe kun je het beste trainen met behulp van een hartslagmeter?

Je hartslag tijdens het sporten

Wanneer je aan het trainen of sporten bent, zegt je hartslag veel over je inspanning. Misschien wil je wel een betere conditie of ga je sporten om af te vallen. In beide gevallen is het trainen op je hartslag belangrijk. Door te trainen of te sporten met de juiste hartslag, dan kan je het meeste resultaat boeken. Wanneer je wilt gaan sporten door middel van de juiste hartslag is het belangrijk om je maximale hartslag te weten. Je kan je maximale hartslag uitrekenen met een makkelijke berekening:

220- (je leeftijd) = De maximale hartslag
Voorbeeld: iemand van 45 jaar oud wil zijn maximale hartslag weten. De maximale hartslag is 220- 45 = 175 hartslagen p.m

Deze berekening is wel gemiddeld genomen, maar dit is een prima uitgangspunt om van deze maximale hartslag uit te gaan. Er wordt nu een nieuwe berekening gemaakt om te kijken wat de juiste hartslag is bij het doel waarvoor je aan het sporten bent. Je moet namelijk nooit met je maximale hartslag trainen, omdat dat slecht voor je is. Bij welk (trainings--) doel hoort welk hartslag?

De hartslag bij verschillende trainingsdoelen

Mensen die serieus trainen of sporten kunnen dit om verschillende redenen doen. Misschien doen zij het puur als hobby, maar die meeste mensen willen meer bereiken. Zij willen bijvoorbeeld een betere conditie of ze sporten om af te vallen en vet te verbranden. Welke hartslag is geschikt voor deze trainingsdoelen geschikt?

  • Bij een hartslag vanaf 50 procent van je maximale hartslag ga je conditie opbouwen. Voorbeeld: Bij iemand van 45 jaar oud zijn dit minimaal 87,5 hartslagen per minuut.
  • Een hartslag tussen de 60 en 70 procent van je maximale hartslag is geschikt als je wilt afvallen en vet wilt verbranden. Je verbrandt een X aantal calorieën waarvan procentueel gezien meer vetten dan koolhydraten. Voorbeeld: Bij iemand van 45 jaar oud zijn dit tussen de 105 en 122,5 hartslagen per minuut.
  • Een hartslag tussen de 70 en 80 procent van je maximale hartslag is het meest geschikt om conditie op te bouwen. Je verbrandt hiermee meer calorieën, maar procentueel gezien minder vetten dan koolhydraten. Voorbeeld: Bij iemand van 45 jaar oud zijn dit tussen de 122,5 en 140 hartslagen per minuut.

Trainen met een hartslagmeter

Gemiddeld wordt aangeraden om drie keer week een half uur te trainen of te sporten. Hiermee kun je jouw lichaam en je conditie het beste op peil houden. Door met de juiste hartslag te sporten, boek je het meeste resultaat. Je kunt je hartslag het beste bijhouden met behulp van een hartslagmeter. Deze houdt dan jouw hartslag bij. Met een te lage hartslag train je niet intensief genoeg en met een te hoge hartslag vraag je teveel van je lichaam. Op deze manier kun je op verantwoorde wijze mee opgaan.

Haal het maximale uit je training!

Het gebruik van een hartslagmeter is noodzakelijk als je op deze manier wilt trainen of sporten. Door met de juiste hartslag te trainen kan je het beste resultaat boeken. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je wilt afvallen of meer conditie wilt krijgen. Allereerst moet je je maximaal bereikbare hartslag uitrekenen. Deze is afhankelijk van je leeftijd. Dit is uiteraard een gemiddelde, sommige mensen kunnen meer bereiken dan anderen. Wanneer je je maximaal bereikbare hartslag weet, kan je gaan uitrekenen hoeveel hartslagen je per minuut moet halen om het beste resultaat te boeken. Je hebt op deze manier minder tijd nodig om je doel te bereiken!
© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen met een hartslagmeter, hoe te beginnen?Hardlopen met een hartslagmeter, hoe doe je dat? Welke hartslag moet je aanhouden voor het verbeteren van je conditie, w…
Lopen met hartslagmeter voor beginnersEr zijn verschillende manieren om tijdens je hardlooptraining je vorderingen bij te houden: a.Op tijd – iedere keer dat…
Trainen met hartslagmeterTrainen met hartslagmeterDe drang naar steeds betere sportprestaties, stelt alsmaar hogere eisen aan sporters. Voor “nattevingerwerk” in de train…

Pim Mulier, sportbestuurderWaar zou de Nederlandse sport hebben gestaan zonder Pim Mulier? Niet zo ver als nu in ieder geval. Deze sportfanaat had…
Afvallen met Wonder Core: strakke buik met oefeningenAfvallen met Wonder Core: strakke buik met oefeningenWonder Core is een toestel dat je kunt gebruiken om mee af te vallen. Je kunt er met name je buik- en rugspieren trainen…
Bronnen en referenties
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 13-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.