Pim Mulier, sportbestuurder

Waar zou de Nederlandse sport hebben gestaan zonder Pim Mulier? Niet zo ver als nu in ieder geval. Deze sportfanaat had in tal van sporten een voortrekkersrol. Zo had hij een grote rol bij het opzetten van tal van sportverenigingen, sportevenementen en sportbonden. Zowel nationaal als internationaal. Daarnaast was Mulier ook gezegend met het nodige sporttalent.

Personalia

  • Geboren: 10 maart 1865 te Witmarsum
  • Overleden: 12 april 1954 (89 jaar)
  • Sport: voetbal, atletiek, schaatsen
  • Bijnaam: oervader van de Nederlandse sport

Belangrijkste functies

  • 1879: oprichter HFC (1e Nederlandse voetbalvereniging)
  • 1884: oprichter HLTC (1e Nederlandse tennisvereniging)
  • 1889-1896: oprichter en voorzitter NVAB (voetbal en atletiek)
  • 1892-1894: medeoprichter/voorzitter ISU (wereldschaatsbond)
  • 1896: oprichter (K)NVB (komt voort uit de NVAB)
  • 1909: medeorganisator 1e Friese Elfstedentocht
  • 1909: medeorganisator 1e Nijmeegse Vierdaagse
  • 1912: medeoprichter Nederlands Olympisch Comité

Biografie

Niemand komt ook maar in de buurt van Pim Mulier op het gebied van introductie van sporten in Nederland. Hij was betrokken bij het introduceren of ontwikkelen van voetbal, schaatsen, atletiek, tennis, cricket, kaatsen, hockey en ijshockey. Mulier vond het al op jonge leeftijd belangrijk dat mensen aan sport gingen doen, omdat dit goed zou zijn voor lichaam en geest. Hij vond het een zinvolle vrijetijdsbesteding.

Als geboren Fries kwam hij al op jonge leeftijd in Haarlem terecht. Toen hij in aanraking kwam met de voetbalsport (dat in die tijd nog veel weg had van rugby), ging hij met wat tieners uit Haarlem deze sport beoefenen en richtte hij de eerste Nederlandse voetbalclub op: HFC. Of Mulier de eerste was die het voetbal naar Nederland bracht, valt te betwijfelen, maar hij was zeker één van de eersten. De twijfel komt mede doordat Mulier graag te koop liep met het feit dat hij de grootste sport van het land naar Nederland had gebracht. Want bescheidenheid was hem onbekend. Hij was zeer ijdel, ongeduldig, autoritair en compromisloos. Zijn verdiensten voor de Nederlandse sport zijn echter ongekend. Toen de voetbalsport ging groeien, was er behoefte aan een overkoepelende bond. Mulier richtte de Nederlandse Voetbal- en Atletiek Bond op (hij werd zelf de 1e voorzitter). Atletiek was zijn 2e passie. Zo organiseerde hij in 1878 de eerste atletiekwedstrijden (100 meter en 2 kilometer). De sportief onderlegde bestuurder won beide nummers. Zo was hij ook vaste speler van HFC, waar hij als midden twintiger de aanvoerdersband droeg te midden van tieners die hem steevast “Meneer” noemden.

In 1890 schaatste hij (niet als eerste) langs de elf Friese steden in een recordtijd. Hij was echter wel de eerste die aandrong op een terugkerend evenement en was daarmee de geestelijke vader van de Elfstedentocht, die in 1909 voor het eerst werd gehouden. Een half jaar later was hij ook betrokken bij de eerste Nijmeegse Vierdaagse. Mulier was een fervent schaatser en nam deel aan de eerste officieuze wereldkampioenschappen schaatsen in 1889, 1890 en 1891. Dat inspireerde hem tot het oprichten van de wereldschaatsbond ISU en het organiseren van het eerste officiële WK schaatsen op afstanden, die we nu nog kennen, terwijl daarvoor op Engelse afstanden werd gereden.

De manier van besturen van de oervader van de Nederlandse sport kenmerkte zich door een doortastende manier van doen. Hij zette van alles in de steigers, streek de ergste plooien glad en gaf na een relatief korte tijd het stokje door aan zijn opvolgers. Om zodoende weer aan een volgend project te beginnen. Hij was naast een prima sporter en topbestuurder ook een begenadigd schrijver en tekenaar. Op latere leeftijd was hij betrokken bij het oprichten van het Nederlands Olympisch Comité, was voorzitter van de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Ontwikkeling, en ga zo maar door. Verder is hij ontelbare keren benoemd tot erelid en onderscheiden voor zijn verdiensten voor de sport. Al werd zijn bemoeizucht op latere leeftijd wel eens vervelend toen hij zelf niet meer actief bestuurde in de sport.
© 2015 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Henk Kroes – ijsmeester en voorzitter ElfstedenverenigingWie Elfstedentocht zegt, noemt in één adem Henk Kroes. Eerst ijsmeester, daarna voorzitter van de Vereniging Friesche El…
Fries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandFries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandIn Heerenveen was jaarlijks het Sportgala waar de Friese sporters van het jaar werden gekozen. Turner Epke Zonderland ui…
Elfstedentocht: risico is voor de schaatser zelfVanaf 2010 zal de Elfstedentocht andere regels kennen. Wie mee gaat doen aan de Tocht der Tochten in Friesland zal moete…
De Friese ElfstedentochtDe Friese Elfstedentocht is een ongeveer 200 km lange schaatswedstrijd die over natuurijs langs 11 Friese steden gaat. D…

Obstacle Run - Obstakelloop of Mud RunObstacle Run - Obstakelloop of Mud RunObstacle Run of obstakelloop is een loopevenement waarbij de deelnemers obstakels tegenkomen die ze moeten overwinnen. N…
Haal het maximale uit je training met een hartslagmeterHaal het maximale uit je training met een hartslagmeterIedere keer dat je hart een pompbeweging maakt, wordt dit de hartslag genoemd. Gemiddeld heeft een volwassen persoon een…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Pim_Mulier, bezocht op 30-12-2014
  • Helden van Haarlem, http://www.heldenvanhaarlem.nl/helden/pim-mulier, bezocht op 30-12-2014
  • Jungmann, B. (2011), De Sportcanon, Uitgeverij Thomas Rap, ISBN 9789060058442
  • Luijckx, W.(2014 2e druk), Top 100 van de Nederlandse Sport, Uitgeverij Eigen Boek, ISBN 97894612914866
Tedje8 (51 artikelen)
Laatste update: 15-09-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.