Obstacle Run - Obstakelloop of Mud Run

Obstacle Run - Obstakelloop of Mud Run Obstacle Run of obstakelloop is een loopevenement waarbij de deelnemers obstakels tegenkomen die ze moeten overwinnen. Niet zelden vormt een modderbak een van de obstakels en komen de hardlopers er van onder tot boven uit te zien als een beest dat in een poel drek heeft gerold. Een obstacle run is voor sporters die meer willen dan alleen hardlopen; het is een soort apenkooi voor hardlopende volwassenen.

Obstakelloop

Obstacle runs zijn hardloopevenementen waarbij het niet alleen gaat om hardlopen, maar ook om het nemen van obstakels. Het is als het ware een hindernisbaan, een apekooi voor volwassenen. De deelnemers zijn er op uit om niet alleen hun fysiek te testen maar ook hun mentale gesteldheid op de proef te stellen; ze kunnen tijdens dit evenement hun grenzen verkennen. De obstakellopen worden aangekleed als ware evenementen. Het is een trend in Amerika en de rage is overgewaaid naar België en Nederland. Obstacle runners komen vermoeid en vies over de eindstreep.
Obstacle runs worden op verschillende manier aangeduid. Ze heten ook wel:
 • mud races;
 • stormbanen;
 • obstakellopen.

Run

Er worden in de Benelux door verschillende organisaties obstacle runs georganiseerd.
De route gaat vaak deels door de natuur en onderweg zijn er obstakels opgebouwd die onderdeel van de route uitmaken. Ook zijn er modderpoelen gemaakt en loopt de route door waterpartijen.
De onderdelen waar deelnemers voor komen te staan zijn onder meer:
 • houten muren beklimmen;
 • kruipen onder prikkeldraad;
 • zwemmen door sloten;
 • springen over vuur;
 • klimmen over touwnetten;
 • lopen door een gordijn van stroom.

Obstakels

De obstakels die je tijdens een obstakel run tegenkomt zijn er in diverse varianten. De obstakels die veel voorkomen zijn:
 • touwen;
 • autobanden;
 • monkeybars;
 • tijgeren;
 • klimmen over muurtjes;
 • moddersloten;
 • trenches;
 • ijs;
 • vuur;
 • stroom;
 • water.


Sloot en slobrace

Er zijn meer sporten die tijdens het hardloop parcours iets meer bieden dan een gewone hardlooproute. Ze worden wel met obstacle runs verward, maar hebben elk hun eigen specifieke eigenschappen en liefhebbers.

Survival running

Survival running lijkt op de obstacle run maar is veel technischer.

Trail running

Trailrunning is hardlopen door de natuur, liefst buiten de gebaande paden. Er zijn onderweg geen obstakels.

Sloot en slobrace

Bij een Sloot en slobrace, populair in Noord-Holland, wordt hardgelopen door weilanden en vormen sloten en poelen onderdeel van de route;

Bootcamp

Bootcamp is een trainingsmethode met allerlei verschillende oefeningen.

Soorten en maten

Er zijn veel verschillende soorten obstacle runs, met elk hun eigen accenten.
Er zijn
 • mud runs;
 • urban run;
 • fun run.

Mud Runs

Bij de mud runs vormt het modderbad een van de obstakels. De deelnemers moeten ondermeer tijgeren door de modder. Het parcours loopt deels door de natuur en water en modder zijn belangrijke onderdelen.

Urban Runs

De urban run gaat door stedelijk gebied en niet door de natuur. De obstakels worden gevormd door autoís, autobanden, trappen en skatebanen. De urban run lopers verschijnen iets schoner aan de finish dan de mud runners.

Fun Runs

The color runs en electric runs zijn parkoersen waar met kleurstof wordt gegooid en waar er met verlichting wordt gewerkt dat een onderdeel van de route vormt. De lol staat voorop. De afstanden zijn vaak wat korter dan bij een mud run, waar het fysieke element meer voorop staat.
De color runs en electric runs hebben vaak een speciaal thema.


De uitvinder

Evenementen-organisator Billy Wilson, een Brit, zette sporters op het spoor van een hardloopwedstrijd met iets extraís. Hij bedacht een cross-country race op zijn boerderij met modderpoelen, sloten en verschillende oefeningen. Het werd de eerste obstacle run en Wilson gaf hem de naam Tough Guy.
De Amerikaanse Harvard-student Will Dean greep de Tough Guy aan om te trainen voor de triatlon. Vervolgens introduceerde hij de obstacle run in Amerika. Hij noemde de run Tough Mudder en dat is één van de grootste obstakellopen van de wereld geworden. Er worden 60 evenementen per jaar gevierd inclusief on-site tattooshops, kapsalonnetjes op het terrein met kappers die gratis mohawks knippen en met veel muziek.

Succes en Obstacle Course Racing

Het aantal obstacle runs groeit en in de Benelux vinden er meer dan 100 per jaar plaats met duizenden deelnemers. De obstacle runs worden interessant voor sponsors en met het populairder worden van de sport produceren bedrijven speciale schoenen, kleding en accessoires.

OCR

De obstacle run of obstakel loop wordt ook wel aangeduid met de term OCR: Obstacle Course Racing. Hiermee wordt de sportieve en competitieve tak van een obstacle run bedoeld. Er is een competitie OCR met een Europees kampioenschap en een Wereldkampioenschap. Websites waar de kalender voor de obstacle runs in België en Nederland zijn DutchMudMen.com en Obstakels.com.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)recensieAnouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)De tweede cd maken, na een succesvol debuut, zorgt bij de meeste artiesten voor druk. Niet bij Anouk, die zich in 1999 m…
Chi Running: Blessurevrij hardlopenChi Running: Blessurevrij hardlopenChi Running is een nieuwe trend in de sportwereld. Het is een combinatie van hardlopen en Tai Chi. Doordat je een specia…
Ikea klassiekers: Billy boekenkast, in elk huis staat er éénWoongigant Ikea timmert al vele jaren aan de weg met haar artikelen voor woninginrichting. En succesvol! Een aantal arti…
Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)De Billy is een meutehond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Hij behoort tot de groep dashonden en lopende honden. D…

Palmares en erelijst Eddy MerckxOntegenzeggelijk is de Belg Eddy Merckx de beste wielrenner ooit. Hij kon vrijwel alles (tijdrijden, klimmen, dalen, spr…
Pim Mulier, sportbestuurderWaar zou de Nederlandse sport hebben gestaan zonder Pim Mulier? Niet zo ver als nu in ieder geval. Deze sportfanaat had…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mud Run logo
 • http://obstakels.com/geschiedenis-van-de-obstacle-run/ geraadpleegd op 3 januari 2015
 • DutchMudMen.com geraadpleegd op 3 januari 2015
 • http://obstakels.com/ocr/ geraadpleegd op 6 januari 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.