Color Run - hardlopen door wolken kleurpoeder
De Color Run komt uit Amerika en is ook in Nederland aanbeland. Het wordt ook wel de Happiest 5 kilometer on the Planet genoemd. De Amerikaanse rage slaat over naar Europa en in 2013 vindt de eerste Color Run in Amsterdam plaats. Tijdens een Color Run wordt een route hardgelopen en krijgen de deelnemers hier en daar tijdens de route een kleurdouche van kleurpoeders. Het is daardoor een kleurrijk evenement met als achtergrondidee dat het leven het waard is om gevierd te worden.
Hardlopen door gekleurde wolken
Color Run
Een hardloop parcours waar je bij elke kilometer wordt gekleurd met een andere kleur om gezondheid, geluk en individualiteit te vieren. Dát is de
Color Run. Het is een feest van kleur tijdens een parcours van vijf kilometer hardlopen.
Hardlopen door kleurpoeder
De Color Run gaat over gezondheid en het vieren van het leven. Het is geen wedstrijd maar een feest voor de deelnemers, waarbij duizenden hardlopers bij elke kilometer in een andere kleur worden gedoopt. Bij de finish is het dan een compleet kleurfestival. De deelnemers dragen witte T-shirts en broekjes, zodat de kleuren goed uitkomen. De kleurpoeders die bij elke kilometer over de deelnemers worden uitgestrooid zijn een uiting van vreugde. De kleuren combineren tot variaties die je niet kunt bedenken.
Regels
Er zijn slechts twee regels bij de Color Run:
- Draag bij de start een strand wit sporttenue;
- Finish zo gekleurd als maar mogelijk is.
Debuut
Het debuut van het evenement dateert van januari 2012. In korte tijd groeide het evenement uit tot vijftig runs met meer dan 600.000 deelnemers in Amerika. In 2013 waren er al honderd Color Runs en meer dan een miljoen deelnemers over de gehele wereld. Sinds die tijd is het fenomeen alleen maar gegroeid.
Motto
Het motto van de Color Run is:
- Be Healthy;
- Be Happy;
- Be You.
Positieve energie
De Color Run gaat over positieve energie. De vijf kilometer loop promoot plezier en gezond leven. Sporten, hardlopen, draagt bij aan een gezond leven. De Color Run brengt mensen samen op een unieke, gezonde manier. De deelnemers komen uit diverse streken en hun motief om mee te doen is verschillend. Kinderen en tachtigjarigen doen mee aan de Color Run. Meer dan 60% van de hardlopers die meedoen liep nog nooit een afstand van vijf kilometer. Er doen hardlopers mee die voor hun plezier hardlopen en er doen professionele atleten mee. Ook doen er sporters mee die een ernstige ziekte hebben overwonnen en die hun leven vieren door mee te doen met de Color Run. Mensen ontmoeten elkaar tijdens de Color Run en er zijn al huwelijken uit voortgekomen.
Kleurloop in Nederland
De Color Run is hardloopparcours en feest ineen. In Amerika zijn er tientallen Colors Runs te doen. In het voorjaar van 2013 komt de Color Run naar Nederland. Amsterdam kent de Nederlandse primeur van de loop waar de deelnemers om de kilometer worden bestrooid met kleurpoeders. Ook hier gaat het niet om de prestatie maar om het deelnemen, om het plezier. Net5 is een van de organisatoren.
The Color Run over de hele wereld
De officiële color run van de internationale organisatie heet
The Color Run. The Color Run verspreidt zich na Amerika over de hele wereld. Het wordt georganiseerd in meer dan 40 landen, met meer dan 300 evenementen per jaar. Ze zijn onder meer te vinden in:
- Verenigd Koninkrijk;
- Spanje;
- Portugal;
- Duitsland;
- Thailand;
- Maleisië;
- Denemarken;
- Australië.
Bron: The Color Run Amsterdam
De Nederlandse eerste editie vindt plaats op 26 mei 2013 in het Sloterpark in Amsterdam. Via televisiereclame worden sporters en mensen die denken dat ze vijf kilometer wel kunnen hardlopen warm gemaakt om mee te doen aan de
Nederlandse Color Run.
Omdat er niet getimed wordt kun je de Color Run ook wandelen en met kinderen lopen. De eindtijd is niet van belang. Op 14 juni 2013 is er een Color Run in Vlissingen die
Colours by the Sea heet.
Hardlopen met zonnebril
De kleurpoeders vliegen alle kanten op en daarom is het aan te bevelen een zonnebril te dragen om de ogen te beschermen. Als mondbescherming kan een bandana worden gedragen. De kleurstof is biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor de gezondheid of het milieu.
Color Run Kalender
Sinds de introductie in 2013 van de color runs in Nederland, staat er regelmatig een Color Run ergens in het land op de agenda. Ze worden georganiseerd om de kas voor goede doelen te spekken of gewoon voor de fun. Er zijn steeds meer organisatiebureaus die zich op het populaire fenomeen storten, dit tot ergernis van de organisatoren van het eerste uur. Het Amsterdamse evenementenbureau Fjuze claimt de enige echte The Color Run in Nederland te organiseren. Overal duiken kopiërende organisatoren op.
De kleurpoeders
De kleurpoeders die de officiële The Color Run gebruikt zijn veilig en van natuurlijk materiaal dat weer wordt afgebroken. Het poeder is maïszetmeel en bakpoeder dat gekleurd is met pigmenten en is biologisch afbreekbaar. Om te voorkomen dat er kleurpoeder in de ogen, mond en neus wordt gegooid, wordt er met het gooien gericht op het onderlichaam. Uit veiligheidsoverwegingen mag geen ander poeder dan het poeder van de organisatie worden gebruikt. Om het poeder zoveel mogelijk uit ogen en mond te houden, wordt een bril aanbevolen. Naast een zonnebril, skibril of duikbril wordt een sjaaltje of mondkapje aanbevolen om de neus en mond te beschermen. De kleurtjes staan fantastisch op het witte T-shirt dat de meeste colorrunners speciaal voor de gelegenheid dragen, maar het kan vlekken in kleding achterlaten. Aanbevolen wordt om de kleren zo snel mogelijk na afloop te wassen. Wie het witte shirt vol kleurvlekken wil bewaren kan het inspuiten met azijn en er dan even een strijkbout overheen halen. Dan blijft de kleur lang zitten.
Voor het haar wordt babyolie aanbevolen. De kleur wil er dan goed uitwassen.
Foutje
In juni 2015 is er een color run in Leeuwarden, georganiseerd door Colorsensation. Bijna 2000 mensen doen mee en zij zullen zich die run nog lang heugen. De organisatie gebruikte kleurpoeders met een te hoge concentratie pigmenten, waardoor menig loper met roze of paars haar naar zijn werk moest. De kleur waste niet uit het haar en ook niet uit de kleren. De poeders die bij color runs worden gebruikt horen uitwasbaar te zijn, maar deze was het niet. De kappers hadden het na die run extra druk.
Lees verder