Color Run - hardlopen door wolken kleurpoeder

Color Run - hardlopen door wolken kleurpoeder De Color Run komt uit Amerika en is ook in Nederland aanbeland. Het wordt ook wel de Happiest 5 kilometer on the Planet genoemd. De Amerikaanse rage slaat over naar Europa en in 2013 vindt de eerste Color Run in Amsterdam plaats. Tijdens een Color Run wordt een route hardgelopen en krijgen de deelnemers hier en daar tijdens de route een kleurdouche van kleurpoeders. Het is daardoor een kleurrijk evenement met als achtergrondidee dat het leven het waard is om gevierd te worden.

Hardlopen door gekleurde wolken


Color Run

Een hardloop parcours waar je bij elke kilometer wordt gekleurd met een andere kleur om gezondheid, geluk en individualiteit te vieren. Dát is de Color Run. Het is een feest van kleur tijdens een parcours van vijf kilometer hardlopen.

Hardlopen door kleurpoeder

De Color Run gaat over gezondheid en het vieren van het leven. Het is geen wedstrijd maar een feest voor de deelnemers, waarbij duizenden hardlopers bij elke kilometer in een andere kleur worden gedoopt. Bij de finish is het dan een compleet kleurfestival. De deelnemers dragen witte T-shirts en broekjes, zodat de kleuren goed uitkomen. De kleurpoeders die bij elke kilometer over de deelnemers worden uitgestrooid zijn een uiting van vreugde. De kleuren combineren tot variaties die je niet kunt bedenken.

Regels

Er zijn slechts twee regels bij de Color Run:
 • Draag bij de start een strand wit sporttenue;
 • Finish zo gekleurd als maar mogelijk is.

Debuut

Het debuut van het evenement dateert van januari 2012. In korte tijd groeide het evenement uit tot vijftig runs met meer dan 600.000 deelnemers in Amerika. In 2013 waren er al honderd Color Runs en meer dan een miljoen deelnemers over de gehele wereld. Sinds die tijd is het fenomeen alleen maar gegroeid.


Motto

Het motto van de Color Run is:
 • Be Healthy;
 • Be Happy;
 • Be You.

Positieve energie

De Color Run gaat over positieve energie. De vijf kilometer loop promoot plezier en gezond leven. Sporten, hardlopen, draagt bij aan een gezond leven. De Color Run brengt mensen samen op een unieke, gezonde manier. De deelnemers komen uit diverse streken en hun motief om mee te doen is verschillend. Kinderen en tachtigjarigen doen mee aan de Color Run. Meer dan 60% van de hardlopers die meedoen liep nog nooit een afstand van vijf kilometer. Er doen hardlopers mee die voor hun plezier hardlopen en er doen professionele atleten mee. Ook doen er sporters mee die een ernstige ziekte hebben overwonnen en die hun leven vieren door mee te doen met de Color Run. Mensen ontmoeten elkaar tijdens de Color Run en er zijn al huwelijken uit voortgekomen.

Kleurloop in Nederland

De Color Run is hardloopparcours en feest ineen. In Amerika zijn er tientallen Colors Runs te doen. In het voorjaar van 2013 komt de Color Run naar Nederland. Amsterdam kent de Nederlandse primeur van de loop waar de deelnemers om de kilometer worden bestrooid met kleurpoeders. Ook hier gaat het niet om de prestatie maar om het deelnemen, om het plezier. Net5 is een van de organisatoren.

The Color Run over de hele wereld

De officiële color run van de internationale organisatie heet The Color Run. The Color Run verspreidt zich na Amerika over de hele wereld. Het wordt georganiseerd in meer dan 40 landen, met meer dan 300 evenementen per jaar. Ze zijn onder meer te vinden in:
 • Verenigd Koninkrijk;
 • Spanje;
 • Portugal;
 • Duitsland;
 • Thailand;
 • Maleisië;
 • Denemarken;
 • Australië.

Bron: The Color RunBron: The Color Run

Amsterdam

De Nederlandse eerste editie vindt plaats op 26 mei 2013 in het Sloterpark in Amsterdam. Via televisiereclame worden sporters en mensen die denken dat ze vijf kilometer wel kunnen hardlopen warm gemaakt om mee te doen aan de Nederlandse Color Run.
Omdat er niet getimed wordt kun je de Color Run ook wandelen en met kinderen lopen. De eindtijd is niet van belang. Op 14 juni 2013 is er een Color Run in Vlissingen die Colours by the Sea heet.

Hardlopen met zonnebril

De kleurpoeders vliegen alle kanten op en daarom is het aan te bevelen een zonnebril te dragen om de ogen te beschermen. Als mondbescherming kan een bandana worden gedragen. De kleurstof is biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor de gezondheid of het milieu.

Color Run Kalender
Sinds de introductie in 2013 van de color runs in Nederland, staat er regelmatig een Color Run ergens in het land op de agenda. Ze worden georganiseerd om de kas voor goede doelen te spekken of gewoon voor de fun. Er zijn steeds meer organisatiebureaus die zich op het populaire fenomeen storten, dit tot ergernis van de organisatoren van het eerste uur. Het Amsterdamse evenementenbureau Fjuze claimt de enige echte The Color Run in Nederland te organiseren. Overal duiken kopiërende organisatoren op.

De kleurpoeders

De kleurpoeders die de officiële The Color Run gebruikt zijn veilig en van natuurlijk materiaal dat weer wordt afgebroken. Het poeder is maïszetmeel en bakpoeder dat gekleurd is met pigmenten en is biologisch afbreekbaar. Om te voorkomen dat er kleurpoeder in de ogen, mond en neus wordt gegooid, wordt er met het gooien gericht op het onderlichaam. Uit veiligheidsoverwegingen mag geen ander poeder dan het poeder van de organisatie worden gebruikt. Om het poeder zoveel mogelijk uit ogen en mond te houden, wordt een bril aanbevolen. Naast een zonnebril, skibril of duikbril wordt een sjaaltje of mondkapje aanbevolen om de neus en mond te beschermen. De kleurtjes staan fantastisch op het witte T-shirt dat de meeste colorrunners speciaal voor de gelegenheid dragen, maar het kan vlekken in kleding achterlaten. Aanbevolen wordt om de kleren zo snel mogelijk na afloop te wassen. Wie het witte shirt vol kleurvlekken wil bewaren kan het inspuiten met azijn en er dan even een strijkbout overheen halen. Dan blijft de kleur lang zitten.
Voor het haar wordt babyolie aanbevolen. De kleur wil er dan goed uitwassen.

Foutje

In juni 2015 is er een color run in Leeuwarden, georganiseerd door Colorsensation. Bijna 2000 mensen doen mee en zij zullen zich die run nog lang heugen. De organisatie gebruikte kleurpoeders met een te hoge concentratie pigmenten, waardoor menig loper met roze of paars haar naar zijn werk moest. De kleur waste niet uit het haar en ook niet uit de kleren. De poeders die bij color runs worden gebruikt horen uitwasbaar te zijn, maar deze was het niet. De kappers hadden het na die run extra druk.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
TruColor zonnebril, hoe werkt het?TruColor zonnebril, hoe werkt het?De Tru Color zonnebril is een zonnebril met een melaninefilter in de glazen. Alleen de makers van Tru Color zonnebrillen…
CSS - werken met pseudo classCSS - werken met pseudo classNaast de Class mogelijkheden heeft CSS ook de mogelijkheid nog een aantal Pseudo Class te definiëren. Daarmee kun je de…
Disney Treasures: Mickey Mouse in Living ColorMickey Mouse in Living Color is een collectie van kleurenfilmpjes van Mickey Mouse. In deze collectie zitten de 26 leuks…
Oplossingen voor een te donker uitgevallen haarkleuringHaarverf van de drogist heeft de vervelende eigenschap vaak een stuk donkerder uit te vallen dan de kleur op het doosje…

Strakke billen met de 30 day squat challengeStrakke billen met de 30 day squat challengeDe 30 day squat challenge is een uitdaging die je helpt om strakkere billen te krijgen. Je kunt deze challenge prima doe…
Officiële onderscheidingen - ElfstedenkruisjeOfficiële onderscheidingen - ElfstedenkruisjeHet Elfstedenkruisje is een van de officiële onderscheidingen die je bij officiële gelegenheden mag opspelden. De schaat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nummer 12, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • De Volkskrant
 • www.droomplekken.nl
 • www.trouw.nl
 • www.thecolorrun.com
 • www.lifestyle.be
 • www.coloursbythesea.nl
 • Leeuwarder Courant 18 juli 2015
 • http://thecolorrun.co.nl/veelgestelde-vragen/ geraadpleegd op 23 juli 2019
 • Afbeelding bron 1: The Color Run
Reactie

J. Versteeg, 11-04-2013
Wie weet of de poeders veilig zijn? De gebruikte poeders in India tijdens het Holi festival,
zitten veelal vol zeer giftige stoffen/metalen als kleur pigment. Er wordt zelfs asbest en mica als grondstof gebruikt. Men neemt het in India nog niet zo nauw met de gezondheid. Reactie infoteur, 12-04-2013
Dag J. Versteeg,
Dat is een belangrijk onderdeel. Ik heb begrepen dat de kleurpoeders bij de Color Run veilig en bioplogisch afbreekbaar zijn.

Met groet,
Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 23-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.