Sportief Ameland - een actief, gezond en gastvrij eiland

Sportief Ameland - een actief, gezond en gastvrij eiland Ameland profileert zich als Actief, Gezond en Gastvrij. Bij het actieve Ameland horen tal van sportieve evenementen die de agenda van het eiland vullen. In het voor-, hoofd- en naseizoen vinden tal van sportieve evenementen plaats in de vorm van wandelingen door de duinen, wedstrijden op het strand en sportactiviteiten in de dorpen. Voor topsporters en voor recreanten, met prijzen voor de winnaars of alleen voor het plezier van het bewegen.

Identiteit van Ameland - Actief, Gezond en Gastvrij

In 2005 werd het rapport 'Daar gaan we naar toe' opgesteld, naar aanleiding van een Pilot Kwaliteitsimpuls Nederlandse badplaatsen. Dat rapport noemde Gastvrij, Actief en Gezond als kernbegrippen waar Ameland mee aan de slag kon gaan. En dat deed het eiland. VVV Ameland, gemeente, bedrijven en organisatoren van evenementen zetten de schouders onder de nieuwe identiteit. Diverse sportieve evenementen geven inhoud aan het Actief en Gezond. Met een goede organisatie en meewerkend bedrijfsleven toont Ameland zich tevens Gastvrij.

Stichting Ameland Promotie

In 2007 werd VVV Ameland gereorganiseerd. De organisatie werd gesplitst in een commerciële en een niet-commerciële poot. Het niet-commerciële deel van de organisatie zette zich in voor algemene Ameland promotie. Het commerciële deel beheerde de winkel en deed de boekingen. De promotie werd beheerd door de Stichting Ameland Promotie. De herstructurering van de VVV kwam voort uit datzelfde plan 'Daar gaan we naar toe'. Ameland profileert zich sindsdien als een gastvrij, gezond en actief eiland. VVV Ameland staat achter deze identiteit en werkt mee aan de sportieve evenementen.

FC Groningen

Een van de eerste dingen die Stichting Ameland Promotie oppakte om Ameland als sportief eiland in de markt te zetten, was de sponsoring van FC Groningen. Ameland mocht drie jaar lang haar naam op de uit-shirts van het eredivisie-team van FC Groningen voetballers laten drukken. Het eiland wilde met shirtreclame haar naamsbekendheid vergroten. Na die drie jaar verlengde Ameland het contact met de Groningse voetbalclub niet, maar de naam van het eiland blijft in de geschiedenis van FC Groningen voor altijd verbonden aan de club.

VVV Ameland

In 2010 keerde de promotie terug in de schoot van VVV Ameland. De toeristenvereniging benadrukt voor Ameland nog steeds de kernbegrippen Gastvrij, Actief en Gezond. De promotiebijdrage, die eerst aan Stichting Ameland Promotie werd uitgekeerd, vervalt nu aan VVV Ameland.

Stichting Sport Promotie Ameland

Stichting Sportpromotie Ameland (SPA) organiseert de Cross-triatlon Tri-Ambla, Ameland Adventure Run, MTB Ameland en Tussen Slik & Zand. Ook werkte de stichting een keer mee met de WNF Challenge. SPA werkt samen met VVV Ameland, Gemeente Ameland en evenementenbureau Caap3. SPA heeft een eigen opslagruimte voor materialen die jaarlijks bij de sportevenementen worden gebruikt. Dranghekken, start- en finishpoort, linten en pionnen zijn centraal opgeslagen.

Sportmanager

In het voorjaar van 2012 besluit de Amelander gemeenteraad tot het aanstellen van een Sportmanager om de sport op het eiland te coördineren. De sportmanager moet de jeugd aan het sporten krijgen, ondersteunt scholen en sportverenigingen en werkt als verbindende kracht tussen alle organisaties die iets met sport doen. Gemeente Ameland stelt een sportstuurgroep 'Sportbundeling Ameland' in met vertegenwoordigers uit sportverenigingen, sportevenementenorganisaties, onderwijs en sociaal cultureel werk. De sportmanager is de professionele leider van Sportbundeling Ameland. De gemeente houdt de regiefunctie ten aanzien van het sport- en beweegbeleid op Ameland. Het formele overleg- en uitvoeringsorgaan wordt Sportservicepunt Ameland genoemd.

Sporteiland

In 2017 wijzigt deze constructie en verdwijnt de gemeentelijke sportmanager. De sportevenementen staan nog steeds op de agenda en worden via Sportevenementenbureau Sporteiland georganiseerd. De organisator woont niet meer op het eiland.

Buurtsportcoaches

Vanaf 1 september 2017 zijn er twee buurtsportcoaches actief. Zij zijn in dienst bij Sport Fryslân en gaan actief in de gemeente aan de slag met sporten en bewegen voor Amelander kinderen en volwassenen. De buurtsportcoaches moeten ervoor zorgen dat er een verbindingen komt tussen sportief bezig zijn en andere sectoren zoals welzijn, zorg, toerisme en het bedrijfsleven op het eiland.

Sportieve evenementen op het eiland

Ameland kent vele sportieve mogelijkheden, van wadlopen tot wandelen, van fietsen tot parachutespringen. Het eiland heeft naam gemaakt met de volgende sportieve evenementen
 1. Ameland Adventure Run
 2. Beach Rugby Festival Ameland
 3. Beach Soccer Dames
 4. Beach Volleybal
 5. Boomhiemke Run
 6. Cross triathlon Tri-Ambla
 7. Cross Duathlon Ameland
 8. Lycurgus Volleybal toernooi
 9. MadNes
 10. Meiloop
 11. MTB Ameland
 12. Nieuwjaarsduik
 13. Nieuwjaarsloop
 14. Nordic Walk Ameland
 15. Punt tot Punt Ameland (eenmalig)
 16. Ritskemooi Run
 17. Rondje Ameland
 18. Tussen Slik & Zand
 19. Vuurtorenrun
 20. Vuurtoren Trail
 21. WNF Challenge (eenmalig)

Ameland Adventure Run

Deze tocht, die sinds 2003 wordt georganiseerd, wordt in december gelopen en bestaat uit een wedstrijd en prestatieloop over 21 km en 10 km. Aan de halve marathon is het Fries Kampioenschap verbonden. Speciaal voor de jeugd is er een parcours van 2,5 km zonder wedstrijdelement. Zowel de start als de finish is in het centrum van Nes.

Beach Rugby Festival Ameland
Sinds 2000 ploeteren elk jaar rugbyspelers in het zand tijdens het Beach Rugby Festival Ameland. Beachrugby wordt in het rulle zand gespeeld met teams van zeven tegen zeven en nog eens drie wissels die tijdens het spelen voortdurend mogen wisselen.
Het festival in juni komt tot stand door een samenwerkingsverband tussen de gemeente Ameland, het VVV Ameland, Wagenborg Passagiersdiensten BV en Maatwerk in Sport. De Nederlandse Rugby Bond heeft het festival de status van officieel Open Nederlands Kampioenschap Beachrugby voor dames en heren toegekend.

Beach Soccer Dames

Sinds 2010 voetballen dames op het strand bij Hollum. De toernooien zijn voor iedereen, als je maar dame bent. Beach Soccer Dames speelt op meerder plaatsen op het strand langs de Nederlandse kust. Beach Soccer is onderdeel van Ameland Beach.
Ameland Beach is inmiddels uitgegroeid tot een strandevenement met verschillende strandsporten, waarbij zowel top- els breedtesport beoefent wordt:
 • Footgolf
 • Footvolley
 • Speed Badminton
 • Beach Tennis
 • Beach Soccer

Beach Volleybal

Ameland mee met de Beach Volleybal toernooien die op verschillende plekken langs de Nederlandse kust plaatsvinden. De toernooien worden georganiseerd door de Stichting International Dutch Beach Volleybal Circuit. De organisatie werkt samen met de Nederlandse volleybalbond.

Boomhiemke Run

De Boomhiemke Run wordt sinds 2002 georganiseerd door Stichting World Runners. De atleten kunnen kiezen voor een parcours door duinen, bos en over strand van 7 of 9 kilometer. Voor de kinderen is er de Kids Run. Start en finish is op vakantiepark Boomhiemke. De opbrengst is voor een goed doel. In 2012 neemt Boomhiemke de organisatie over.

Cross triathlon Tri-Ambla

Tri-Ambla is de naam voor de Open Offroad Triatlon. De wedstrijd wordt in september door de Stichting Tri-Ambla georganiseerd. De Tri-Ambla is voor topsporters en hobbysporters. Tri-Ambla bestaat uit het NK Open of Open Amelands kampioenschap, de Recreatieve Kwart, de Recreatieve achtste en de Bedrijfsteam Triatlon. Deelnemers zwemmen in de Waddenzee, fietsen en lopen door de duinen, het bos, de weiden en over het strand. De start is bij de pier in de Waddenzee en de finish is in het centrum van het dorp Nes.

Cross Duathlon Ameland

De Cross Duathlon Ameland, een run-bike-run evenement over de hele lengte van het eiland, vindt in 2017 voor de eerste keer plaats. Het duursportevenement voor atleten en recreanten staat eind januari op de agenda. Het parcours is uitgezet in het bos, door de duinen en over het strand.

Lycurgus Volleybal toernooi

Volleybal vereniging Lycurgus begon in 1985 met een openlucht toernooi op het eiland. Het eerste jaar kwamen daar 60 teams op af. De daarop volgende jaren bleef het toernooi maar groeien tot deelname van wel 270 teams uit het hele land en zelfs uit Duitsland. Het openlucht volleybaltoernooi vindt in mei plaats op het terrein van Recreatieoord Klein Vaarwater.

Meiloop

Vakantiepark Boomhiemke organiseert begin mei een Meiloop met daaraan verbonden het Open Amelands Kampioenschap voor de 5 en 10 kilometer. De Meiloop bestaat uit een prestatieloop van 5 en 10 kilometer en een jeugdloo van 2 kilometer.

MadNes

Surfen, skaten en muziek op het mooiste strand van Nederland. Dat is MadNes. Sinds 2008 vinden sportieve, muzikale en creatieve spektakels plaats op het badstrand bij Nes.

MTB Ameland

De eerste MTB Ameland van zondag 14 maart 2010 verwelkomt 350 bikers die houden van een sportieve uitdaging in combinatie met prachtige natuurbeleving. MTB Ameland bestaat uit een 60 km Marathon en een 30 km Tour. In 2012 is daar de MTB Xtreme aan toegevoegd, een 90 kilometer lange toocht. MTB Ameland kent tevens een Junior versie, een afwisselende tocht over 5 of 10 km. De verschillende terreinbeheerders, Staatsbosbeheer, Fryske Gea, Rijkswaterstaat, De Vennoot en gemeente Ameland werken mee aan het parcours is voor de mtb-ers. Start en finish zijn in Nes.

Nieuwjaarsduik Ameland

De Amelander Nieuwjaarsduik is de vroegste Nieuwjaarsduik van Nederland. Sinds 2005 duiken om 11.00 uur op Nieuwjaarsdag sportievelingen het Noordzeewater in op het badstrand bij Hollum. De watertemperatuur is dan doorgaans een graad of 8.

Nieuwjaarsloop

Wie niet wil duiken op Nieuwjaarsdag kan sinds 2004 meedoen aan de Nieuwjaarsloop. Start en finish zijn in Nes. De afstanden zijn 2,5 km, 5 km en 10 km.

Nordic Walk Ameland

Sinds 2006 vindt jaarlijks in het voorjaar de Nordic Walk Ameland plaats, een recreatieve wandelroute door de natuur. Honderden liefhebbers komen speciaal voor dat sportieve evenement met hun poles naar het eiland. Tientallen Amelanders lopen elk jaar mee. De Nordic Walk Ameland is de Klein Vaarwater Wandeling geworden.

Punt tot Punt Ameland

Eerste Pinksterdag 2012 is de eerste Punt tot Punt loop, van het oostelijkste puntje tot aan het westelijkste puntje van het eiland. De eerste was voorlopig ook de laatste keer.

Ritskemooi Run

In juli vindt de Ritskemooirun plaats, genoemd naar Rixt van het Oerd. De start is bij haar beeld in het centrum van Buren.

Rondje Ameland

Sinds 1996 wordt het officiële Rondje Ameland gelopen, een monsterwandeling die bij het krieken der dag in Hollum begint, naar het Oerd voert en bijna 50 kilometer later in het centrum van Hollum eindigt. Rondje Ameland is geen wedstrijd.

Tussen Slik & Zand

Tussen Slik & Zand is een wandelevenement die in 2011 voor het eerst wordt gehouden. De wandeling gaat door de natuur tussen Wad en Noordzee met afwisselende routes van 10, 17 en 25 km. De start en finish van de tocht is in het dorp Nes.

Vuurtoren Run

Wie neemt zo snel mogelijk de 235 tellende traptreden van de vuurtoren, daar draait het sinds 2006 om bij de Vuurtoren Run.

Vuurtoren Trail

Op 5 april 2014 vindt voor de eerste keer een Vuurtoren Trail plaats, een hardlooptocht langs ongebaande wegen: door de duinen, het bos en over het strand. Voor 90 tot 95 procent gaat de trail over onverharde wegen. Er is een 10 kilometer tocht, een 17 en 35 kilometer trail voor de geoefende trailers. De vuurtoren is het baken van de trail. Start en finish zijn op het Zwaneplein in Hollum. Aan de Canitrail variant van de Vuurtoren Trail mogen honden meelopen, met hun baasje.

WNF Challenge

Geef de aarde door! Onder dat motto vindt in 2011 de eerste WNF Challenge plaats. Het WNF Challenge bestaat uit drie dagen zeilen, crosslopen, mountainbiken, kanoën en wadlopen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenWaddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenHet Waddentoernooi is een jaarlijks sportief treffen tussen de vijf Waddeneilanden. Om de beurt is een van de eilanden g…
Kerstvakantie en nieuwjaarsduik op AmelandKerstvakantie en nieuwjaarsduik op AmelandAmeland biedt in de kerstvakantie diverse activiteiten voor jong en oud, voor gast en eilander. Daarnaast zijn de dorpen…
Nieuwjaarsduik op Ameland - vroegste duik van NederlandNieuwjaarsduik op Ameland - vroegste duik van NederlandSinds 2005 organiseert het organisatiebureau Ameland Actief de Nieuwsjaarsduik op Ameland. Vanaf het badstrand bij Hollu…
Triathlon, wat is het?Een triathlon, of triatlon is een combinatie van drie duursporten. Zwemmen, fietsen en hardlopen. De hele triathlon best…

Lasergamen (lasershooten): ook voor kinderenLasergamen (lasershooten): ook voor kinderenZin in een leuk middagje uit met vrienden, kennissen of familie? Denk dan eens aan lasergamen, in België lasershooten ge…
De zin en onzin van stretchenDe zin en onzin van stretchenBijna iedere sporter staat regelmatig te stretchen. Dat voorkomt blessureleed en houdt je spieren langer. Toch rekken bi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Persbureau Ameland
 • http://sporteiland.com/over/ geraadpleegd op 24 oktober 2017
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.