Nordic Walk Ameland - wandelen op het Waddeneiland

Nordic Walk Ameland - wandelen op het Waddeneiland Sinds 2006 vindt jaarlijks in het voorjaar de Nordic Walk Ameland plaats, een recreatieve wandelroute door de natuur. Honderden liefhebbers komen met hun poles speciaal voor dat sportieve evenement naar het eiland. Tientallen Amelanders lopen elk jaar mee. De Nordic Walk Ameland heeft zich ontwikkeld tot een wandelevenement dat georganiseerd wordt door vakantiepark Klein Vaarwater. De naam is gewijzigd in Klein Vaarwater Wandeltocht.

Eerste gemarkeerde route

Ameland opende in 2005 de eerste gemarkeerde Nordic Walking route in Nederland. De Nordic Walking routes op het eiland zijn tot stand gekomen door een samenwerking van Staatsbosbeheer afdeling Ameland, Gemeente Ameland, VVV Ameland en Fit Walking Ameland. De eerste wandelroute voert vanaf de Sier aan Zee door het bos en over strand, terug naar Sier aan Zee. De route is gemarkeerd met routepaaltjes.

Nordic Walking

Nordic Walking is wandelen met speciaal gevormde stokken, de zogenaamde poles. De oudste vorm stamt van herders en pelgrims die in de oudheid wandelden met stokken om zodoende de gewrichten te ontlasten. Finse langlaufers gebruiken sinds het begin van de 20e eeuw de technieken van Nordic Walking voor hun zomertraining. Hun langlaufstokken gebruikten ze dan om coördinatie en spierkracht te ontwikkelen tijdens de maanden dat er niet gelanglauft kon worden.

Soepel en natuurlijk

In het recreatieve Nordic Walking beweegt het bovenlichaam op een soepele en natuurlijke manier. Hierdoor wordt het energieverbruik tijdens het wandelen hoger dan bij gewoon wandelen. Tijdens het lopen worden de spieren in de nek, schouders en armen doorlopend aangespannen en ontspannen. Daarnaast worden vooral rug,- buik,- en bilspieren optimaal gebruikt. De belasting op het longsysteem neemt toe, terwijl de training niet als zwaar wordt ervaren. Het resultaat is dat de training effectiever wordt, zonder dat de belasting op de gewrichten van rug en benen toeneemt. Nordic Walking is veilig, plezierig en geschikt voor jong en oud. Het is de ideale buitensport voor fysieke fitheidverbetering, training van uithoudingsvermogen en gewichtsvermindering.

Fit Walking Ameland

Elianne Metz, initiatiefneemster van Nordic Walking op Ameland promoot het wandelen via Fit Walking Ameland. Fit Walking Ameland organiseert gezonde, uitdagende en sportieve activiteiten. Metz en Fit Walking Ameland staan aan de basis van de Nordic Walk Ameland, het sportieve evenement. Samen met vijf vrijwilligers was ze organisator van de Nordic Walk Ameland. Metz is gecertificeerd Nordic Walking instructrice. In 2010 ging de organisatie van de Nordic Walk Ameland over van Fitwalking Ameland naar Klein Vaarwater Evenementen.

Olga Commandeur

Olga Commandeur, bekend van het ochtendgymnastiekprogramma op televisie Nederland in Beweging, verrichtte de openingshandeling van de eerste route bij de Stayokay in de Hollumer duinen. Voor de eerste Nordic Walk Ameland in 2006 verzorgde ze de warming up voor de deelnemers. Commandeur bleef de Nordic Walk Ameland trouw en deed nog jarenlang de warming up en liep menig tocht mee.

Nordic Walk Ameland

In 2006 werd de eerste Nordic Walk Ameland georganiseerd. Nordic Walk Ameland is een recreatieve tocht van 10, 15 of 20 kilometer over dijk, langs weilanden, door bos, duinen en over strand. De eerste jaren was de start in de oksel van de pier bij restaurant De Piraat. Daar was ook de plek waar Olga Commandeur voor honderden deelnemers de warming up deed. De finish was in het centrum van Nes.

Organisatiewissel

Na de organisatiewissel van Fitwalking Ameland naar Klein Vaarwater Evenementen in 2013, verplaatsten start en finish naar Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren en werd de nam Klein Vaarwater Wandeltocht. Jaarlijks doen tussen de 700 en 1000 wandelaars doen mee.

Nordic Running

De tweede Nordic Walk Ameland op 14 april 2007 pakte uit met een primeur voor Nederland. Het Salomon Nordic Running team ging tien kilometer hardlopen met nordic walking poles. Twaalf hardlopers volgden samen met Olga Commandeur eerst de warming up op muziek en startten daarna als eersten vanaf De Piraat bij de pier voor hun tocht door de natuur. De recreatieve nordic walkers mochten daarna starten.

Primeur

De 12 nordic runners gingen voor het eerst in Nederland een tocht nordic runnen. Deze tak van sport vraagt een goede techniek en is een behoorlijk zwaardere fysieke inspanning dan gewoon hardlopen. Het is voor de toeschouwers fantastisch om te zien.

Nordic Walkers op de dijk / Bron: Persbureau AmelandNordic Walkers op de dijk / Bron: Persbureau Ameland

Het weer

De ene keer treffen de nordic walkers een lentezonnetje en dan weer is het koud met regen. Editie 2012 leek wel een ‘poolexpeditie.’ Snijdende wind en stuivend zand maakte de Nordic Walk 2012 extra zwaar. Elk jaar, met elke keer verschillende weersomstandigheden, is de tocht anders.

Sportief Ameland

Ameland profileert zich als een gezonde, actieve en gastvrije gemeente. Sportieve evenementen, zoals de Nordic Walk Ameland en de Klein Vaarwater Wandeltocht, worden door de gemeente vanwege die ambitie van harte omarmt. Tijdens de wandeltochten en sportieve evenementen wordt veel vitamine W opgedaan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nordic walking nieuwe sportNordic Walking is sinds 2003 de meest groeiende buitensport van Nederland. Bij Nordic wordt gebruik gemaakt van benen, a…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…
Nordic Swan LabelNordic Swan LabelHet 'Nordic Swan' ecolabel is het officiële label voor de Scandinavische landen (Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland…
Ameland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjerecensieAmeland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in…

De zin en onzin van stretchenDe zin en onzin van stretchenBijna iedere sporter staat regelmatig te stretchen. Dat voorkomt blessureleed en houdt je spieren langer. Toch rekken bi…
Trainingsschema/tips voor trainen Nijmeegse VierdaagseEen goed trainingsschema vormt de basis van een succesvolle Nijmeegse Vierdaagse. Deze 4-daagse is de enige meerdaagse w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Persbureau Ameland
  • Fitwalking Ameland
  • Klein Vaarwater wandeltocht
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 05-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.