Ga toch fietsen! Of toch maar hardlopen?

Ga toch fietsen! Of toch maar hardlopen? Je wilt meer bewegen en denkt eraan te gaan hardlopen of fietsen. Beide sporten zijn populair en mogen zich verheugen in een groeiend aantal deelnemers. Het zijn duursporten die je intensief en rustig aan kunt beoefenen. Maar wat is nu beter? Hardlopen of fietsen? Waar verbrand je meer vet mee, wat is beter voor je spieren en bij welke sport zie je er het beste uit? Het zijn een paar overwegingen waar je voor komt te staan als je wilt gaan sporten. En hoe zit het met het welbevinden?

Pak je de fiets of de hardloopschoenen?


Samen sporten

Fietsen en hardlopen zijn alle twee laagdrempelige sporten. Beide sporten zijn in je eentje te doen en kunnen in groeps- of clubverband worden gedaan. Je hoeft ook niet perse te kiezen tussen beide sporten. Je kunt ook gaan hardlopen én gaan fietsen. Er zijn wat voors en tegens te benoemen en dat gaan we hier doen.

Gebruik van verschillende spieren

Lopers en fietsers willen lekker bezig zijn, wat zweten, wat spieren trainen en lekker in de buitenlucht verkeren en de longen vol zuigen met frisse lucht. Dat kan op de fiets en dat geldt ook voor rennen. Daar gaan de beide sporten gelijk op.

Combineren en aanvullen

Fietsers en hardlopers gebruiken bij de uitoefening van hun sport verschillende spieren. Het is de belangrijkste reden dat velen menen dat juist daarom de twee sporten niet goed te combineren zijn, dat je moet kiezen. Voor de sporters die geen topsport bedrijven maar op een recreatieve manier gezond met hun lijf omspringen, is de specialisatie van spiergroepen niet van belang. Zij kunnen prima het fietsen combineren en afwisselen met het hardlopen. Beide sporten kunnen elkaar juist heel goed aanvullen.

Hardlopen en fietsen afwisselen

Een beetje afwisseling is helemaal niet verkeerd. Wie van de fiets en van de loopschoenen houdt kan er afwisselend op- en instappen: de ene keer fietsen, de andere keer lopen. Voor een topsporter is dat misschien niet ideaal, maar voor een recreatieve sporter is het juist fijn. Er treedt geen verveling op en met een fiets is je actieradius groter en kom je langs andere landschappen dan die je lopend minder snel bereikt.

Rustig of intensief

Je kunt beide sporten afwisselend rustig doen of juist intensief. Je kunt ook de seizoenen volgen: lopen in de winter en fietsen in de zomer. Het voordeel van veel fietsen is dat je duurvermogen omhoog gaat en dat komt je loopprestatie weer ten goede. Met afwisseling hou je de lol erin en dat is een belangrijk element van het sporten. En wie regelmatig sport blijft langer vitaal en actief. Kortom, die wordt gezonder ouder.

Goed voor je welbevinden

Het mooie van fietsen en hardlopen is dat ze het algehele welbevinden bevorderen. En welbevinden is fijn. Je hoeft je er niet voor in het zweet te werken tussen vier muren en in elkaars transpiratielucht te tillen en te trekken aan apparaten. Je gaat ermee de frisse lucht in. Dat is een groot pré.

Betere conditie

Je verbrandt er ook nog eens calorieën mee en dat is mooi meegenomen. Het welbevinden wordt niet alleen bevorderd door de frisse lucht, de landschappen die aan ons voorbijtrekken en de spieren die we lekker actief gebruiken, we kunnen er ook vet door verbranden. Een betere conditie en iets slanker worden is voor een heleboel mensen goed voor hun welbevinden.

Calorieën en vet

Je verbrandt calorieën en vet. Bij hardlopen gaat het vooral om snellere verbranding van meer calorieën dan bij fietsen. Bij fietsen blijft je hartslag relatief lager waardoor de vetverbranding eerder wordt aangesproken. Er zijn ook onderzoekers die beweren dat juist bij hardlopen meer vet wordt verbrand. Zij denken dat het komt doordat bij hardlopen meer spieren en spiervezels worden gebruikt dan bij fietsen. Fietsen vraagt dan weer meer van die spiervezels die gebruikt worden. Als je fietst verbranden die vezels meer glucose. Welke sport je ook kiest: er gebeurt wat en het beoefenen van afwisselend beide sporten is niet verkeerd.
  • Wie 60 kilo weegt en hardloopt met een tempo van 8 kilometer per uur, verbrandt gemiddeld 480 calorieën. Over het algemeen verbranden vrouwen iets minder dan mannen, omdat ze een tragere stofwisseling hebben.
  • Wie de fiets pakt en net zo zwaar is en 20 kilometer per uur fietst verbrandt precies dat aantal calorieën: 480.
  • Ga je sneller lopen, dan verbrand je ook meer calorieën. Wie 18 kilometer per uur loopt verbrandt wel 1080 calorieën.
  • Ga je sneller fietsen dan gaat de verbranding vanzelfsprekend ook omhoog. Wie 35 kilometer per uur fietst verbrandt 1020 calorieën. De cijfers gelden voor mensen met een gewicht van 60 kilo.

Lekker hardlopen

Een ding is wel duidelijk: voor het hardlopen heb je geen dure fiets, helm en wielrennersbroekje nodig. Met een paar goede loopschoenen kun je meteen uit de voeten. Veel beginnende sporters hikken tegen de outfit aan. De wielerkledij kan er niet al te flatteus uitzien, al komen ook in die hoek steeds fraaiere pakjes op de markt. De hardloopkledingbranche heeft een fantastisch assortiment dat er sportief en fraai uitziet.

Ga toch fietsen!

Dan is er toch een element dat duidelijk voor fietsen pleit: het is minder blessuregevoelig dan hardlopen. Fietsen belast de gewrichten minder en dat is een groot voordeel. Je ziet daarom wel hardlopers die na een blessure, al dan niet op doktersadvies, overstappen op de fiets. Fietsen is ook heel goed na een dag met een duurloop. Je belast je lichaam niet na die duurloop en je blijft toch in beweging. Al met al is er veel te zeggen om niet de ene of de andere sport te doen, maar om ze af te wisselen: om te lopen én te fietsen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met hardlopen (tips)Afvallen met hardlopen (tips)Steeds meer mensen willen graag afvallen, dit kan onder andere door te hardlopen. Bij het afvallen met hardlopen dien je…
Wat voor sporter ben jij?Veel mensen die aan hun conditie willen werken of af willen vallen, gaan hardlopen. Dit leidt nogal eens tot frustraties…
Vetverbrandende cardio trainingVetverbrandende cardio trainingLopen, zwemmen, touwtje springen en fietsen, zijn enkele cardio trainingen om vet te verbranden. Ze zijn aanbevolen om v…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Rennen (hardlopen) met een volle maagRennen (hardlopen) met een volle maagVeel beginnende hardlopers eten nog snel een boterham of iets anders vlak voor het rennen. Want met een lege maag rennen…
Nairo Quintana: het verhaal achter de volksheld van ColombiaNairo Quintana: het verhaal achter de volksheld van ColombiaNairo Quintana Rojas is een wielrenner uit Colombia. Sinds 2010 is hij professioneel wielrenner en geldt hij als een gro…
Bronnen en referenties
  • http://www.ergogenics.org/hardlopen-verbrandt-meer-vet-dan-fietsen.html geraadpleegd op 22 juli 2015
  • http://www.hrdlpn.nl/hardlopen-of-fietsen/ geraadpleegd op 22 juli 2015
  • http://www.renmamaren.com/2013/05/hardlopen-of-fietsen.html geraadpleegd op 22 juli 2015
  • http://www.hetloopcentrum.nl/archief/column-hardlopen-en-gezondheid/hardlopen-en-calorie-verbruik/ geraadpleegd op 23 juli 2015
  • http://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/met-welke-sport-verbruik-je-de-meeste-calorieen geraadpleegd op 23 juli 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 24-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.