Hardlopen: loop je slank!

Hardlopen: loop je slank! Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur staat, wil iedere vrouw graag slanker voor de dag komen. Hoeveel kilo calorieën verbrandt je bij welke sporten? Wat zijn de voordelen van het hardlopen als je wil afslanken? Hardlopen is uitstekend als je wil afvallen zonder dieet en gezond wil afslanken. Met welke sporten verlies je de meeste kilo calorieën? Wat is het juiste hardlooptempo om kilo´s kwijt te raken?

Zomer

De zomer staat voor de deur en na een winter vol lekker eten en weinig bewegen, is het tijd om flink te bewegen in de frisse buitenlucht om snel een paar kilo af te vallen.

Ik wil afvallen

Om voor de zomer aanbreekt nog snel een paar kilo kwijt te raken, kan behalve goed op de lijn letten en gezond eten, hardlopen en joggen zeker helpen! Hardlopen is een uitstekende manier om gewicht te verliezen zonder dieet en gezond wil afslanken.

Voordelen hardlopen

Behalve dat hardlopen een leuke sport is, is het ook nog eens een sport waarmee je in vergelijking met andere sporten:
 • Veel kilo calorieën verbrandt,
 • Stevige, slankere en ronde billen,
 • Stevige en slankere benen van krijgt,
 • Kan afslanken zonder dieet,
 • Gezond kan afslanken.

Vetten kwijt raken

Tijdens het hardlopen gebruiken de spieren zowel vetten als koolhydraten. De spier heeft vooral koolhydraten nodig bij intensief sporten met een hoge hartslag. De spier gebruikt vooral vetten bij lichtere inspanningen die lang duren, zoals bij hardlopen en joggen.

Vetten verbranden

Uiteraard kan je ook afvallen door het verbranden van koolhydraten, deze worden niet meer omgezet in vet. Om vet te verbranden (lees: afvallen) is het beter om lang en langzaam te lopen.

Juiste tempo

Om het juiste tempo te bepalen om kilo´s kwijt te raken is een tempo waarbij:
 • Je nog een gesprekje kunt voeren,
 • Langer dan een half uur kunt hardlopen,
 • Langer dan een half uur kunt joggen.

Sporten: calorieën verbranden

Je gewicht is bepalend hoeveel kilo calorieën je verbrandt bij het sporten of bij het hardlopen. Lichtere vrouwen verbranden minder kilo calorieën, zwaardere vrouwen verbranden in verhouding meer. Het volgende tabel is gebaseerd op een vrouw met een gewicht van 70 kilo.

Calorieverbruik van verschillende sporten

Overzicht van het kilo calorieverbruik per uur van verschillende sporten, gebaseerd op een vrouw met een gemiddeld gewicht van 70 kilo:
 • Hardlopen (12 km per uur) 920 kilo calorieën,
 • Aerobics en Steps, inspannend: 740 kilo calorieën per uur,
 • Hardlopen (10 km per uur) 740 kilo calorieën,
 • Hardlopen (8 km per uur) 590 kilo calorieën,
 • Fietsen (20 km per uur) 590,
 • Aerobics en Steps rustig tempo: 520 kilo calorieën per uur,
 • Tennis 520 kilo calorieën per uur,
 • Dansen 440 kilo calorieën per uur,
 • Zwemmen 440 kilo calorieën per uur.

Afvallen en afslanken voor vrouwen

Enkele artikelen op een rijtje gezet voor vrouwen die bewust bezig zijn om slanker te worden en te blijven. Vol met waardevolle tips en adviezen om te afvallen:
© 2010 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door hardlopen of wandelen: beide helpen om calorieën te verbranden, maar is het allebei even goed? Afvallen me…
Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen of afslanken is vaak niet makkelijk. Het is moeilijk om je aan een dieet te houden en veel mensen lukt het niet…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Afvallen met hardlopen (tips)Afvallen met hardlopen (tips)Steeds meer mensen willen graag afvallen, dit kan onder andere door te hardlopen. Bij het afvallen met hardlopen dien je…

Hardlopen voor gevorderdenHardlopen voor gevorderdenAls hardlopen je hobby is (geworden), wil je wellicht een langere afstand kunnen hardlopen of juist dezelfde afstand ste…
Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…
Bronnen en referenties
 • www.runnersworld.nl
 • Run & Read Women - Vrouwen en hardlopen: loop je slank - Voorjaar 2010 - Runnersworld Nederland
 • http://www.infocoachroberta.eu/
 • http://www.infocoachroberta.com/

Reageer op het artikel "Hardlopen: loop je slank!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

S., 22-12-2014 08:57 #4
Als je afvalt, hoor ik soms dat er meer spier word aangemaakt, en dat het been zelf zo blijft. Hoe zorg ik ervoor dat mijn benen gewoon dun worden zonder Extra spier te krijgen?

Sophie, 01-06-2014 10:53 #3
Ik vind deze tips heel erghandig maar als je sporten doed zoals turnen val je dan ook af?
en kan je eigenlijk afvallen door minder te eten?
doei doei :)
met vriendelijke groet Sophie
xxxx

Kei, 11-01-2013 21:12 #2
Inderdaad, ik heb exact dezelfde bemerking: 920 calorieën of 920 kilocalorieën (= 920 000 calorieën) is een wereld van verschil!

Menno, 25-11-2012 19:38 #1
Ik vind het niet te begrijpen dat op verschillende sites, zo ook deze, calorieën en kilocalorieën niet consequent worden gebruikt. Let wel: het verschil is een factor 1000! Dat is wel substantieel

Infoteur: Roberta
Laatste update: 17-01-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 4
Schrijf mee!