Nairo Quintana: het verhaal achter de volksheld van Colombia

Nairo Quintana: het verhaal achter de volksheld van Colombia Nairo Quintana Rojas is een wielrenner uit Colombia. Sinds 2010 is hij professioneel wielrenner en geldt hij als een groot talent in de wielersport. Hij startte zijn carriere bij Colombiaanse ploegen, maar maakte in 2012 de overstap naar Europa waar hij ging rijden voor Movistar Team. In 2014 won hij op 24-jarige leeftijd de Giro d’Italia, één van de grote rondes van het wielrennen. In 2016 wint hij zijn tweede grote ronde, de Vuelta a España. De Colombiaan is gespecialiseerd in klimmen en draagt ook wel de bijnaam ‘de Witte Adelaar’.

Inhoud


Jeugd

Nairo Quintana Rojas wordt op 4 februari 1990 geboren in Cómbota, Colombia. Vaak wordt er gesteld dat Nairo is opgegroeid in bittere armoede, maar volgens zijn vader is dat niet correct. De familie had weliswaar niet veel geld, maar er was genoeg om van te leven. Quintana kwam in aanraking met fietsen toen zijn ouders een fiets voor hem kochten om naar school mee te gaan. Dit was noodzaak vanwege een gebrek aan andere vervoersmiddelen in de omgeving. Iedere dag reed hij na school 15 kilometer bergopwaarts om weer huiswaarts te gaan. Tijdens deze ritjes droomde hij ervan later bergritten te winnen. Een droom die uit zou komen.

Beginjaren als wielrenner

In zijn beginjaren als wielrenner sluit Nairo Quintana zich aan bij Colombiaanse ploegen. Hij start zijn carrière bij de ploeg ‘Boyacá es para Vivirla’ om deze te vervolgen bij het team Café de Colombia - Colombia es Pasión’. Tijdens zijn periode bij het laatstgenoemde team wint hij in 2010 op 20-jarige leeftijd de Tour de l’Avenir. Dit is een Franse wielerronde die te vergelijken is met de Tour de France. In 2012 maakt hij de grote overstap naar Europa. Hier sluit hij zich aan bij de Spaanse ploeg Movistar Team. In dit jaar boekt hij direct al enkele successen tijdens de kleinere wielerrondes. Zo wint hij de Vuelta a Murcia, wint hij een etappe tijdens het Critérium du Dauphiné (een belangrijke Franse wielerwedstrijd voorafgaand aan de Tour de France) en wint hij de Giro dell’Emilia.

Verder verloop van zijn carrière

In 2013 rijdt Quintana een zeer succesvolle Tour de France. Dit is tevens de eerste keer dat hij de Ronde van Frankrijk rijdt. Door toe te slaan in de bergetappes verzamelt hij veel punten, waardoor hij uiteindelijk eindigt op de tweede plaats in het algemeen klassement. Hiermee is hij de eerste Latijns-Amerikaanse wielrenner op het podium ooit. Daarnaast is hij sinds 1996 de eerste tourdebutant die een podiumplaats weet te bemachtigen. Ook wint hij de witte trui voor de beste jonge renner evenals de bolletjestrui, de trui voor degene die de beste bergetappes rijdt. Dit belooft veel voor het seizoen 2014. Quintana heeft inmiddels de bijnaam ‘de Witte Adelaar’ verworven. De adelaar heeft betrekking op zijn kwaliteiten als klimmer en de kleur wit slaat op het feit dat hij het zo goed doet als jonge renner.

Wielersucces

In 2014 besluit Quintana de Tour de France over te slaan. De Giro d’Italia bevat dat jaar veel bergetappes waardoor hij zichzelf tot doel stelt hier volledig voor te gaan. Dit loopt uit op een succes: Nairo Quintana wint in 2014 op 24-jarige leeftijd de Giro d’Italia. Hij neemt een paar weken rust van het wielrennen om tijdens de Vuelta a España fris aan de start te staan. Hij moet zich echter terugtrekken uit deze wedstrijd als hij halverwege de ronde zijn sleutelbeen breekt. In 2015 start hij tijdens de Tour de France als kopman van zijn ploeg Movistar Team en eindigt uiteindelijk als tweede in het eindklassement, achter winnaar Chris Froome. Dit ruikt dan ook naar meer voor Nairo Quintana.

In de Tour de France van 2016 probeert hij wederom de gele trui mee naar huis te nemen. Quintana weet echter geen etappes te winnen in de Tour en er is zelfs een incident waarbij hij aan een motor hangt. Toch eindigde hij als derde in het algemeen klassement. In het seizoen van 2016 zou Nairo Quintana deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij haalt echter een streep door dit voornemen aangezien hij niet goed in vorm is. Wel werd vervolgens bekend dat Quintana in augustus 2016 van start ging in de Vuelta. Hier boekte hij groot succes: hij won de Ronde van Spanje.

Wielrennen na het winnen van twee grote rondes

In 2017 begon Nairo Quintana het wielerseizoen goed. In maart won hij de meerdaagse Italiaanse wielerkoers Tirreno-Adriatico. Quintana ging dan ook van start als topfavoriet voor de eindezege van de Giro d'Italia. Deze verloor hij uiteindelijk van Tom Dumoulin, en Quintana eindigde als tweede in het algemeen klassement. Nairo Quintana ging in 2017 ook van start in de Tour de France om wederom de strijd aan te gaan met Chris Froome. Quintana stelde teleur en eindigde als twaalfde in het algemeen klassement. In 2018 zet 'de Witte Adelaar' volledig zijn zinnen op de Tour de France. Quintana weet de loodzware zeventiende etappe op zijn naam te schrijven, maar eindigt op een tiende plek in het algemeen klassement. Niet bepaald een succesvolle Tour voor de Colombiaan. Nairo Quintana zal eind augustus 2018 dan ook aan de start staan van de Vuelta en hoopt daar beter te presteren. Quintana eindigt als negende in het algemeen eindklassement. Op 30 september staat Nairo samen met zijn Colombiaanse teamgenoten aan de start van het wereldkampioenschap in Innsbruck, maar dit leidt niet tot groot succes. Ze eindigen als vijftiende.

In 2019 staat de Tour de France weer hoog op het verlanglijstje van Nairo Quintana. Samen met Mikel Landa zal hij in de Tour van start gaan als kopman voor Movistar. Ter voorbereiding rijdt Quintana onder andere Parijs-Nice en de Volta Ciclista a Catalunya. Hier eindigt de Colombiaan op een respectievelijke tweede en vierde plek in het eindklassement. Hoewel zijn grote concurrent Chris Froome dit jaar niet aan de start van de Tour de France is verschenen, lukt het Nairo Quintana toch niet om mee te rijden voor het algemeen klassement. Zelfs in de bergen, zijn specialiteit, moet hij andere renners voor laten gaan. Een aanval in de achttiende etappe naar Valloire komt dan ook onverwacht. Het is een aanval met succes, Quintana kan de etappe aan zijn palmares toevoegen. Nairo eindigt uiteindelijk als achtste in het algemeen klassement. Zijn piepjonge landgenoot Egan Bernal schrijft in 2019 de Tour de France op zijn naam. Na de Tour rijdt Nairo Quintana de Vuelta, waar hij wederom fungeert als kopman. Hier boekt Quintana al snel succes, hij verrast met een zege in de rit naar Calpe.

Overstap naar Arkéa-Samsic

Hoewel Quintana nog altijd trouw blijft aan zijn ploeg Movistar, waar hij sinds 2012 onder contract staat, beginnen in 2019 de geruchten de ronde te doen dat de ploeg Arkéa-Samsic interesse zou hebben in de renner. De renner zou hier een miljoenencontract kunnen tekenen. De transfer wordt in september 2019 bevestigd. Nairo Quintana zal na bijna acht jaar zijn ploeg Movistar verlaten en rijdt de komende drie seizoenen voor de Arkéa-Samsic formatie. Movistar is in het wielerseizoen van 2019 gevolgd door een cameraploeg wat uitmondde in de documentaire 'The Least Expected Day: Inside the Movistar team 2019' die vanaf eind maart 2020 op Netflix te zien is. Nairo Quintana heeft nog een twee jaar jongere broer, Dayer, die ook profwielrenner is. Dayer Quintana Rojas reed van 2014 tot en met 2018 in dezelfde ploeg als zijn broer, Movistar Team. In 2019 stapte hij over naar het procontinentale ploeg Neri Sotolli-Selle Italia-KTM. Later wordt bekend dat Dayer voor drie wielerseizoenen heeft getekend bij de procontinentale ploeg Arkéa-Samsic.

Een nieuw seizoen als kopman

Quintana begint het seizoen van 2020 bij zijn ploeg goed, hij weet de derde etappe van de Tour de La Provence op zijn naam te schrijven. Het is de eerste overwinning bij zijn nieuwe team. In het voorjaar neemt Nairo Quintana onder andere deel aan Parijs-Nice, waar hij de slotetappe op zijn naam schrijft. Parijs-Nice stopt een dag eerder in verband met het coronavirus. Later in maart zal blijken dat het gehele wielerseizoen door de uitbraak van het coronavirus op de schop wordt genomen. Na Parijs-Nice keert Nairo dan ook terug naar Colombia om daar verder te trainen. De eerste grote koers die Quintana weer rijdt is de 'Tour de l'Ain'. Hier eindigt hij op een derde plek in het algemeen klassement. Vanaf 12 augustus rijdt de Colombiaan het 'Critérium du Dauphiné' als voorbereiding op de Tour de France. Quintana gaat hier 29 augustus van start als kopman voor zijn ploeg Arkéa-Samsic.

Hoewel Nairo begin 2020 goed in vorm leek, heeft hij tijdens de Tour moeite om mee te komen met de beste klassementsrenners. Daarnaast komt hij in de dertiende etappe lelijk ten val waar hij verwondingen aan zijn ellebogen en knieën aan overhoudt. Quintana eindigt uiteindelijk als zeventiende in het algemeen klassement. De Tour de France krijgt echter nog een staartje voor de Colombiaanse renner. In de slotweek wordt het hotel van Arkéa-Samsic doorzocht. Dit nieuws komt na afloop van de ronde van Frankrijk naar buiten. De doorzoeking heeft te maken met een vooronderzoek dat is geopend naar vermoedelijk dopinggebruik in de afgelopen Tour de France. Dat is gebeurd na de vondst van meerdere gezondheidsproducten, waaronder verdovende middelen en ‘een methode die gekwalificeerd kan worden als doping’. De doorzoeking zou onder andere hebben plaatsgevonden in de kamer van kopman Nairo Quintana. Een ploegarts werd zelfs opgepakt, maar niet veel later weer vrijgelaten. Veel meer wordt er niet bekend over het onderzoek.

Het wielerseizoen van 2020 moet Nairo Quintana afsluiten als na de Tour de France blijkt dat hij een kleine breuk in zijn knieschijf heeft opgelopen. In oktober 2020 wordt hij hieraan geopereerd. Na de operatie gaat hij een maandenlange revalidatie tegemoet. In het slechtste geval loopt zelfs zijn wielerseizoen van het jaar 2021 gevaar. Quintana is echter op tijd hersteld, de Colombiaan rijdt verschillende koersen waaronder de Tour de France en de wegwedstrijd op de Olympische Spelen, maar behaald geen noemenswaardige resultaten. In 2022 lijkt Nairo echter weer in vorm te verkeren. Hij behaalt eerder in het seizoen goede resultaten in onder andere de Tour de la Provence en de Tour des Alpes. Quintana verschijnt dan ook aan de start van de Tour de France en bewijst in de elfde etappe met de beste renners van het moment mee te kunnen rijden. Een tijd lang lijkt hij zelfs af te koersen op een etappeoverwinning, maar een paar kilometer voor de eindstreep wordt hij ingehaald door Jonas Vingegaard en Nairo eindigt als tweede. In oktober 2022 verlaat Quintana zijn ploeg Arkea-Samsic. Anno 2023 heeft de renner geen nieuwe ploeg gevonden zal dus ook niet meedoen aan wielerwedstrijden zoals de Tour de France.

Volksheld

Inmiddels is Nairo Quintana in Colombia uitgegroeid tot volksheld en is hij voor de jeugd een groot voorbeeld. Dit omdat, ondanks dat zij het thuis niet breed hadden, Nairo toch zijn doel heeft bereikt. Een beeld waarin veel jonge Colombianen zich herkennen. Het hele land leeft dan ook mee tijdens belangrijke wedstrijden, zoals de Tour de France. Zijn vader stelt dat Nairo het leven van zijn familie erg heeft veranderd. Zo hebben zijn ouders inmiddels drie landen buiten Colombia bezocht, iets waar ze nooit van hadden durven dromen. De vader van Nairo verkoopt in zijn winkeltje in Colombia dan ook souvenirs van hem. Zo verkoopt hij mokken en sleutelhangers met afbeeldingen van zijn zoon. Nairo zelf heeft een toertocht opgezet in zijn geboorteland genaamd 'Gran Fondo Nairo Quintana' om fietsen te stimuleren. Daarnaast zet Nairo Quintana zich in Colombia in voor de strijd tegen huiselijk geweld in Colombia.
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2020: parcours en rittenschemaTour de France 2020: parcours en rittenschemaHet nieuwe rittenschema en parcours van de Tour de France 2020 zijn bekend. De start van de Ronde van Frankrijk is in Ni…
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Tour de France: wie zijn de beste klimmers van het peloton?Tour de France: wie zijn de beste klimmers van het peloton?De Alpen en de Pyreneeën zijn in de Tour de France het strijdtoneel voor de meest heldhaftige taferelen van het wielrenn…
Tour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkTour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkOok in 2020 wordt de Tour de France verreden, het is een krachttoer die bijna een maand zal duren. Van 29 augustus (uitg…

Ga toch fietsen! Of toch maar hardlopen?Ga toch fietsen! Of toch maar hardlopen?Je wilt meer bewegen en denkt eraan te gaan hardlopen of fietsen. Beide sporten zijn populair en mogen zich verheugen in…
Robert Gesink: de Condor van VarsseveldRobert Gesink: de Condor van VarsseveldRobert Gesink is een Nederlandse wielrenner die in zijn jonge jaren gold als hét wielertalent van Nederland. Vanaf 2006…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dacoucou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Nairo_Quintana, bezocht op 18-07-2015
  • http://nos.nl/tour/artikel/2046879-quintana-noodgedwongen-verliefd-op-de-fiets.html, bezocht op 18-07-2015
  • http://www.inl.nl/onderzoek-a-onderwijs/webrubrieken/gelegenheidswoordenboekjes/1179-bijnamenboekje-tour-de-france-2015, bezocht op 18-07-2015
  • http://www.nu.nl/wielrennen/4540356/dennis-houdt-van-emden-af-van-ritzege-quintana-wint-tirreno.html, bezocht op, 14-03-2017
  • https://www.procyclingstats.com/rider/dayer-quintana-rojas, bezocht op 06-12-2019
  • https://www.procyclingstats.com/rider/nairo-quintana, bezocht op 22-09-2020
  • https://www.wielerflits.nl/nieuws/vooronderzoek-naar-vermoedelijk-dopinggebruik-in-tour-de-france/, bezocht op 22-09-2020
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 20-06-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.