Tour de France 2020: de 107e Ronde van Frankrijk

Tour de France 2020: de 107e Ronde van Frankrijk Ook in 2020 wordt de Tour de France verreden, het is een krachttoer die bijna een maand zal duren. Van 29 augustus (uitgesteld door corona) tot en met 20 september 2020. We verzamelen ons als wielerfanaten voor de televisie en als het even kan willen we erbij zijn. Concurrentie tussen de wielrenners, prestatiedrang, geld en commercie voeren hier de boventoon. Maar hoe is die 107e Tour de France eigenlijk ontstaan en wat is de einduitslag van de Tour 2019?

Uitvinding van de fiets in 1865

De fiets werd in 1865 uitgevonden en in 1887 werd de eerste grote wielerwedstrijd georganiseerd, een parcours van 130 kilometer. Nu lijkt dat niet een hele grote afstand, maar in die tijd, met dat materiaal en die wegen was dit een hele klus. Organisator van dit toernooi was Le Vélocipède Illustré, een destijds bekend wielertijdschrift. Maar de fiets moest eerst verder verbeterd worden om grotere tochten mogelijk te maken. Dat gebeurde in 1885 toen de kettingaandrijving voor de fiets werd uitgevonden, in 1988 de luchtband en in 1895 de fiets van aluminium. De fiets werd populairder en populairder.

De allereerste Tour de France in 1903, een beetje Tourgeschiedenis

Het duurde tot 1 juli 1903 voordat de eerste Tour de France werd aangekondigd. Wederom nam een fietstijdschrift hiertoe het voortouw. Fietstijdschrift Le Vélo was weliswaar marktleider maar had nog niet de manier gevonden om heel veel lezers aan zich te binden. Dit terwijl er wel een latente grote doelgroep aan fietsers aanwezig was. Concurrent L’Auto-Vélo trok de stoute schoenen aan en begon met zestig renners een wielerwedstrijd van Parijs naar Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux en Nantes. De Tour bestond toen nog uit zes ritten, natuurlijk met de slotwedstrijd in Parijs. Daarmee was de eerste Ronde van Frankrijk geboren. Winnaar van de eerste Ronde van Frankrijk was de Fransman Maurice Garin, slechts eenentwintig renners reden de tocht helemaal uit.

Het succes van de Ronde van Frankrijk

De commercie is altijd al een enorme drijfveer geweest om de Tour de France te organiseren. De verkoopcijfers van concurrent L’Auto-Vélo namen sterk toe, iedereen wilde de Tour volgen en zo werd deze fietstocht een enorm succes. Pas in 1948 werd de slotetappe in Parijs voor het eerst rechtstreeks op de televisie uitgezonden.

Vijf keer de Tour winnen, de kampioenschappen

Als we Lance Armstrong om bekende redenen even overslaan zijn er vier coureurs die de tocht der tochten vijf maal wonnen:
  • Jacques Anquetil;
  • Eddy Merckx;
  • Bernard Hinault;
  • Miguel Indurain.

De Tour de France 2020

De Tour de France 2020 start op 29 augustus 2020, dit is al weer voor de 107e keer. Het totale parcours is niet langer beperkt tot de Franse steden, de fietsen zijn veel beter en veel lichter geworden, de kleding is onherkenbaar verbeterd en de verzorging van de wielrenners kent geen vergelijk meer, maar het principe van de Tour de France is onveranderd gebleven. De Tourkaravaan wacht op niemand, de reclame die wordt gemaakt voorafgaande aan elke etappe en daarna is alleen maar toegenomen. De Tour was sinds de start al een groot commercieel succes en is dat zal in 2020 natuurlijk wederom het geval zijn. Wat te denken van de media-aandacht die groter dan groot zal zijn. Het is natuurlijk allemaal live te volgen op de televisie, het internet, de radio en vele Nederlanders zullen zorgen dat ze vanaf eind augustus en in de maand september op de juiste wielerplekken in Frankrijk aanwezig zullen zijn. De Tour wacht op niemand, alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd er niet gereden, de Tour dendert voort en velen, wielerfanaten of niet, willen daarbij zijn.

Prominente deelnemers aan de tour 2020

Tom Dumoulin, Egan Bernal (winnaar Tour 2019) en Chris Froome doen mee. Enkele prominente favoriete deelnemers zullen zijn:
  • Steven Kruijswijk.
  • Dylan Groenewegen.
  • Bauke Mollema.
  • Robert Gesink.
  • Tim Wellens.
  • Greg Van Avermaet.
  • Titelverdediger Geraint Thomas.

Start Tour de France 2020 vanuit Nice

De Tour de France 2020 start in Nice. Ook de tweede dag wordt in Nice en omstreken verreden. Daarna zullen vele bergen worden aangedaan in zowel de Alpen, Pyreneeën, Vogezen, Jura als het Centraal Massief. Tijdritten zien we niet of nauwelijks, er is namelijk maar 1 tijdrit van Lure naar La Planche des Belles Filles. Op het eerste gezicht lijkt dan ook tourwinnaar Egan Bernal een goede kans op de eindzege te hebben. Dumoulin zou graag wat meer tijdritten hebben gezien. Verrassend is dat er niet alleen in Zuid-Frankrijk wordt gestart, maar dat, met uitzondering van de slotrit naar Parijs, de rest van Frankrijk dit jaar wordt overgeslagen.

Eindstand algemeen klassement Tour de France 2019

En of dat ook 2019 een fantastische Tour was, een Nederlander in de gele trui (Mike Teunissen), een geweldige sprinter in ons midden (Dylan Groenewegen), Steven Kruijswijk is de negende Nederlander op het eindpodium van de Tour de France, en Alaphilippe (Frankrijk) die het erg lang volhield met uitzicht op de gele trui en dan Egan Bernal. Deze Bernal is de eerste Colombiaanse Tourwinnaar. Hij won de Tour 2019 zelfs zonder ook maar één etappe te winnen. Hij is ook nog eens de jongste Tourwinnaar in 110 jaar. Wat een strijd, wat een mooi jaar in de Tour. Dat belooft veel voor 2020.

Voor de volledigheid de einduitslag:

PlaatsWieLandTeamTotale tijd
1Egan BernalColombia Ineos82:57:00 uur
2Geraint ThomasVerenigd koninkrijk Ineosop 1:11 min
3Steven KruijswijkNederland Jumbo-Vismaop 1:31 min
4Emanuel BuchmannDuitsland BORA Hansgroheop 1:56 min
5Julian AlaphilippeFrankrijk Deceuninck QuickStepop 4:05 min
6Mikel LandaSpanje Movistarop 4:23 min
7Rigoberto UranColombia Education Firstop 5:15 min
8Nairo QuintanaColombia Movistarop 5:30 min
9Alejandro ValverdeSpanje Movistarop 6:12 min
10Warren BarguilFrankrijk Arkéa-Samsicop 7:32 min

Lees verder

© 2016 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Biografie: Mathieu HermansBiografie: Mathieu HermansOp 9 januari 1963 werd Mathieu Hermans geboren in de Noord-Brabantse plaats Goirle. In 1985 werd hij profwielrenner. Ein…
De Tour de FranceDe Tour de FranceDe Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, wordt elk jaar gereden. Het is een wielerwedstrijd van meerdere dagen.…

Vrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestreamVrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestreamDe vrouwenvoetbalteams van Nederland en Noorwegen trekken op het veld weer tegen elkaar ten strijde. Deze vrouwenvoetbal…
EK baanwielrennen live op tv en livestreamEK baanwielrennen live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap baanwielrennen staat jaarlijks op de wielerkalender. Het EK baanwielrennen wordt live op tv u…
Bronnen en referenties
Reactie

Monique Rombaut, 24-06-2020
Ook dit jaar zijn we van plan om de tour live mee te maken
Start de laatste rit dit jaar terug pas om 18u? Reactie infoteur, 24-06-2020
Beste Monique Rombaut,
Ja, iets eerder denk ik, met een slag om de arm. De NOS bijvoorbeeld begint om 18.00 uur met uitzenden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.