Vrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestream

Vrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestream Op dinsdag 9 juni 2020 zou het Nederlandse vrouwenvoetbalteam een oefenwedstrijd spelen in stadion De Vijverberg te Doetinchem. De tegenstander zou Noorwegen zij. De interland Nederland-Noorwegen is echter afgelast vanwege de coronacrisis. Vanwege die crisis zijn ook alle overige interlands in de maanden juni, juli en augustus afgelast door de UEFA.

Coronavirus

Het coronavirus heeft in 2020 een enorme impact op de sportwereld, maar vanzelfsprekend ook op de rest van de maatschappij. De ontwikkelingen rondom het virus zijn onder meer te volgen via de NOS journaals. Maatregelen tegen het virus worden aangekondigd bij de persconferenties van de regering.

Nederland

In tegenstelling tot Noorwegen behoort Nederland van oudsher niet de wereldtop van het vrouwenvoetbal. Pas in 2015 mochten de Oranje Leeuwinnen voor het eerst deelnemen aan het WK vrouwenvoetbal. De Nederlandse voetbalvrouwen haalden toen de achtste finales. Drie keer deden de Nederlandse vrouwen mee aan het EK vrouwenvoetbal. De eerste keer was in 2009. Dat EK was voor Nederland een groot succes. De Nederlandse voetbalvrouwen (de Oranje Leeuwinnen) behaalden toen de halve finale. Daarin verloren ze met 2-1 van Engeland. Deze wedstrijd werd door maar liefst 1,6 miljoen Nederlandse tv-kijkers bekeken. In 2013 deed Nederland wederom mee aan het EK voetbal voor vrouwen. Ditmaal boekten de Oranje Leeuwinnen heel wat minder succes. Ze haalden in de eerste ronde één punt en werden daarmee vierde (en laatste) in hun poule en waren daardoor uitgeschakeld.

EK vrouwenvoetbal 2017

In 2017 deden de Nederlandse voetbalvrouwen voor de derde keer mee aan het EK vrouwenvoetbal. Dat EK voetbal werd toen in Nederland georganiseerd. De Nederlandse vrouwen presteerden geweldig op dit EK voetbal. In de openingswedstrijd versloegen ze Noorwegen. Daarna wonnen ze ook hun poulewedstrijden van Denemarken en België. In de kwartfinales versloegen de Nederlandse vrouwen Zweden en in de halve finales wonnen ze van Engeland. De finale van dit EK voetbal werd door de Oranje Leeuwinnen op grandioze wijze met 4-2 gewonnen van Denemarken.

WK vrouwenvoetbal 2019

Op het WK vrouwenvoetbal 2019 bevestigde Nederland zijn status als wereldtopper in het damesvoetbal. In de poulefase won het alle drie de poulewedstrijd (tegen Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada). In de knock-outfase versloegen de Oranje Leeuwinnen achtereenvolgens Japan, Italië en Zweden. In de finale verloren de Oranje vrouwen van de Verenigde Staten. De Nederlandse vrouwen wonnen dus zilver op dit WK voetbal. Als gevolg van deze prestatie mogen de Nederlandse voetbalvrouwen in 2020 voor het eerst deelnemen aan het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi.

Noorwegen

Noorwegen heeft van oudsher een grote reputatie in de wereld van het vrouwenvoetbal. Jarenlang heeft het Noors damesteam tot de toplanden van de wereld behoord. De eerste internationale hoofdprijs door het Noorse vrouwenteam werd gewonnen was het Europees kampioenschap voetbal in 1987. De Noorse voetbaldames wonnen in 1993 voor de tweede keer het EK. Verder was Noorwegen op het EK ook vier maal de verliezende finalist.

WK’s en Olympische Spelen

Ook op de wereldkampioenschappen vrouwenvoetbal heeft Noorwegen grote prestaties geleverd. In 1991, bij het eerste WK vrouwenvoetbal, behaalden de Noorse dames de finale. Die verloren ze echter van de Amerikaanse voetbalvrouwen. In 1995 haalde Noorwegen wederom de finale en ditmaal pakten ze wel de wereldtitel. De Noorse voetbalvrouwen hebben eveneens grote prestaties geleverd op de Olympische Spelen. In 1996 wonnen ze de bronzen medaille. In 2000 pakte Noorwegen Olympisch goud bij het vrouwenvoetbal.

Neergang van een topland?

Van oudsher is Noorwegen dus absoluut een topland in het vrouwenvoetbal. Dat is in de loop der jaren echter wel wat minder geworden. Het team dat in het verleden (in 2003) op de tweede plek stond van de FIFA-wereldranglijst, stond anno 2016 nog maar op de elfde plek van die ranglijst. In 2017 zakte het team naar de veertiende plek.

EK vrouwenvoetbal 2017

Het EK voetbal voor vrouwen 2017 verliep dramatisch voor de Noorse voetbalvrouwen. In de poulefase (eerste ronde) eindigde Noorwegen als vierde en laatste in haar poule. Alle drie de poulewedstrijden werden verloren. De Noorse dames verloren achtereenvolgens de openingswedstrijd van het gastland Nederland (1-0), de tweede wedstrijd van debutant België (2-0) en de derde match van Denemarken (1-0). Het Noorse damesteam, dat jarenlang tot de absolute wereldtop had behoort, was er niet in geslaagd om zelfs maar één doelpunt op dit eindtoernooi te maken.

WK vrouwenvoetbal 2019

In de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2019 beleefde Noorwegen enigszins een heropleving. Het team slaagde erin om als eerste te eindigen in zijn kwalificatie-poule voor dit WK, nota bene voor Nederland. Op het WK werd Noorwegen uitgeschakeld in de kwartfinale. Vergeleken met de grootse prestaties van de Noorse vrouwen in het verleden leek dit misschien geen erg grote prestatie, maar het was toch heel wat beter dan hun prestaties op het voorgaande grote eindtoernooi (het EK van 2017).

Historie: feiten, cijfers, records

Hege Riise is met 188 interlands de recordinternational van Noorwegen. Zij zette in 2006 een punt achter haar carrière. Marianne Pettersen is met 66 goals (in 98 wedstrijden) de topscorer aller tijden van de Noorse dames. Zij zette in 2003 een punt achter haar voetballoopbaan. Het Noorse nationale damesvoetbalteam speelde op 7 juli 1978 pas haar eerste officiële interland. Buurland Zweden was de tegenstander. Zweden won met 2-1. De grootste overwinning die het Noorse vrouwenvoetbalteam ooit behaalde vond plaats op 19 september 1995. Men versloeg toen Slowakije met 17-0. De twee grootste verliespartijen uit de geschiedenis van het Noorse voetbalteam waren een nederlaag van 5-0 tegen Zweden (in 1985) en eveneens een 5-0 nederlaag tegen China (in 1999).

Historie: Nederland versus Noorwegen

De vrouwenvoetbalteams van Nederland en Noorwegen hebben in de loop der jaren 25 keer tegen elkaar gespeeld. Daarvan heeft Noorwegen dertien wedstrijden gewonnen. Zes keer pakte Nederland de zege. Zes keer eindigde een wedstrijd tussen deze twee landen in een gelijkspel.

Locatie, opstellingen en statistieken van Nederland-Noorwegen (9 juni 2020)

Hoe laat begint Nederland-Noorwegen?

De aftrap van dit duel is op 9 juni 2020 om 19u30.

Welke locatie?

In welk stadion wordt Nederland-Noorwegen gespeeld? Dit duel vindt plaats op stadion de Vijverberg te Doetinchem. Dit is de thuishaven van de profvoetbalclub De Graafschap.

Live op tv: Nederland-Noorwegen op welke zender?

Welke zender?

De live tv-uitzending vindt waarschijnlijk plaats op Veronica Tv.

Uitzendrechten SBS Broadcasting (live tv en livestream)

Het bedrijf SBS Broadcasting verwierf medio oktober 2017 de exclusieve uitzendrechten (tv en livestream) voor alle WK-kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen. Daarnaast kochten zij de uitzendrechten van de oefenwedstrijden die het Nederlands vrouwenteam thuis speelt.

SBS Broadcasting is het moederbedrijf van onder meer SBS6, SBS9, NET5 en Veronica Tv. Meestal zendt SBS Broadcasting de voetbalwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen live uit op de zender Veronica Tv. Wanneer het echter niet uitkomt in de programmering van Veronica Tv, dan worden de wedstrijden live uitgezonden op een andere zender, zoals SBS9 of SBS6.

Veronica profileert zich duidelijk meer en meer als de voetbalzender van SBS Broadcasting. Ze zenden bijvoorbeeld ook de Champions League (heren) live uit. Daarnaast hebben ze sinds augustus 2018 ook twee maal per week de voetbaltalkshow Veronica Inside. Graag had men bij Veronica ook de damesvoetbalwedstrijd tegen Noorwegen live op tv uitgezonden. Het praktische probleem is echter dat Veronica doorgaans pas om 18u00 begint met uitzenden. Daarom heeft men besloten om deze wedstrijd live uit te zenden op SBS6.

Livestream Nederland-Noorwegen op 9 juni 2020

Is de wedstrijd Nederland-Noorwegen ook online via een livestream te bekijken? Ja, de vrouwenvoetbalinterland Nederland-Noorwegen is ook online via een livestream te bekijken. Veronica stelt een livestream van deze wedstrijd op hun website beschikbaar. Deze livestream is geheel gratis en openbaar beschikbaar. Men hoeft dus geen apart Veronica-account of abonnement aan te maken om deze livestream te bekijken. Wel moet men bij deze wedstrijd Noorwegen-Nederland inloggen via bijvoorbeeld een Facebook-account om de livestream te bezoeken. (Dit in tegenstelling tot voorgaande wedstrijden, waarbij men automatisch de livestream kon bekijken, zonder in te hoeven loggen.) Via die livestream kan men Noorwegen-Nederland online bekijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone.

Livestream: gratis voetbal online

Veronica Tv profileert zich niet alleen op tv steeds meer als een voetbalzender, maar ook op het internet: ze stellen vaak een gratis livestream beschikbaar bij voetbalwedstrijden waarvan zij de uitzendrechten hebben. De wedstrijden die zij van Ajax in de Champions League live uitzonden op tv, werden ook via een gratis livestream online uitgezonden. De oefenwedstrijden van het Nederlands herenelftal die in het voorjaar van 2018 door Veronica Tv werden uitgezonden, waren eveneens via een gratis livestream op hun site te bekijken. Ook kan men achteraf vaak via een stream op hun site nog de wedstrijd helemaal terugkijken. De interlands van de Oranje Leeuwinnen kan men bij hen eveneens na afloop integraal via een stream herbekijken. Daarnaast kan men na afloop per stream kijken naar video's met interviews, hoogtepunten, enzovoort. Andere sportevenementen die Veronica live op tv uitzendt, zoals Glory Kickboxing, zijn bij hen eveneens vaak gratis via een livestream op de website te bekijken.

Dat de Oranje Leeuwinnen via een gratis livestream te bekijken zijn bij Veronica is voor de online-kijkers zeker financieel gezien een vooruitgang vergeleken met de oude situatie. Toen was men bij kwalificatiewedstrijden qua livestream vaak afhankelijk van FOX Sports, waarbij men dan een betaald abonnement moest hebben of een dagkaart moest kopen om de stream live te kunnen bekijken. Puur technisch gezien is de situatie niet altijd een totale vooruitgang gebleken, maar dit komt mede doordat de gratis livestream natuurlijk veel beter wordt bekeken dan voorheen de betaalde stream. Soms, bij grote wedstrijden, zat er namelijk wel een hapering in de livestream bij Veronica, waarschijnlijk mede door capaciteitsproblemen. Mede doordat Veronica op den duur, hoe meer het een voetbalzender wordt, zich beter aanpast aan de capaciteit die zij nodig hebben, zal dit probleem echter normaal gesproken van voorbijgaande aard zijn.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamEK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamHet EK vrouwenvoetbal 2022 wordt in Engeland georganiseerd. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Dit…
Vrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamOp vrijdag 10 april 2020 zou het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Kosovo-Ned…
WK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli 2020 zou het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen beginnen. Vanwege het coronavirus zijn d…

Vrouwenvoetbal: Nederland-Brazilië, live tv en livestreamVrouwenvoetbal: Nederland-Brazilië, live tv en livestreamOp woensdag 4 maart 2020 speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam tegen Brazilië. Deze oefenwedstrijd is het eerste due…
Tour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkTour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkOok in 2020 wordt de Tour de France verreden, het is een krachttoer die bijna een maand zal duren. Van 29 augustus (uitg…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2117522-ek-vrouwenvoetbal-2017-live-bij-de-nos.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women%27s_Championship
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/21441/pittige-loting-oranjeleeuwinnen
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/nederlands-vrouwenelftal/70613/nederland-noorwegen-na-drie-dagen-uitverkocht
  • http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/women/index.html

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: EK vrouwenvoetbal
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!