Vrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestream

Vrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestream De vrouwenvoetbalteams van Nederland en Noorwegen trekken op het veld weer tegen elkaar ten strijde. Deze vrouwenvoetbalwedstrijd is live op tv te zien. Ook is het duel Nederland-Noorwegen via een livestream op het internet te volgen. Hoe hebben de vrouwenvoetbalteams van Noorwegen en Nederland in de loop der jaren gepresteerd?

Nederland

In tegenstelling tot Noorwegen behoort Nederland van oudsher niet de wereldtop van het vrouwenvoetbal. Pas in 2015 mochten de Oranje Leeuwinnen voor het eerst deelnemen aan het WK vrouwenvoetbal. De Nederlandse voetbalvrouwen haalden toen de achtste finales. Drie keer deden de Nederlandse vrouwen mee aan het EK vrouwenvoetbal. De eerste keer was in 2009. Dat EK was voor Nederland een groot succes. De Nederlandse voetbalvrouwen (de Oranje Leeuwinnen) behaalden toen de halve finale. Daarin verloren ze met 2-1 van Engeland. Deze wedstrijd werd door maar liefst 1,6 miljoen Nederlandse tv-kijkers bekeken. In 2013 deed Nederland wederom mee aan het EK voetbal voor vrouwen. Ditmaal boekten de Oranje Leeuwinnen heel wat minder succes. Ze haalden in de eerste ronde één punt en werden daarmee vierde (en laatste) in hun poule en waren daardoor uitgeschakeld.

EK vrouwenvoetbal 2017

In 2017 deden de Nederlandse voetbalvrouwen voor de derde keer mee aan het EK vrouwenvoetbal. Dat EK voetbal werd toen in Nederland georganiseerd. De Nederlandse vrouwen presteerden geweldig op dit EK voetbal. In de openingswedstrijd versloegen ze Noorwegen. Daarna wonnen ze ook hun poulewedstrijden van Denemarken en België. In de kwartfinales versloegen de Nederlandse vrouwen Zweden en in de halve finales wonnen ze van Engeland. De finale van dit EK voetbal werd door de Oranje Leeuwinnen op grandioze wijze met 4-2 gewonnen van Denemarken.

WK vrouwenvoetbal 2019

Op het WK vrouwenvoetbal 2019 bevestigde Nederland zijn status als wereldtopper in het damesvoetbal. In de poulefase won het alle drie de poulewedstrijd (tegen Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada). In de knock-outfase versloegen de Oranje Leeuwinnen achtereenvolgens Japan, Italië en Zweden. In de finale verloren de Oranje vrouwen van de Verenigde Staten. De Nederlandse vrouwen wonnen dus zilver op dit WK voetbal. Als gevolg van deze prestatie mogen de Nederlandse voetbalvrouwen in 2020 voor het eerst deelnemen aan het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi.

Noorwegen

Noorwegen heeft van oudsher een grote reputatie in de wereld van het vrouwenvoetbal. Jarenlang heeft het Noors damesteam tot de toplanden van de wereld behoord. De eerste internationale hoofdprijs door het Noorse vrouwenteam werd gewonnen was het Europees kampioenschap voetbal in 1987. De Noorse voetbaldames wonnen in 1993 voor de tweede keer het EK. Verder was Noorwegen op het EK ook vier maal de verliezende finalist.

WKs en Olympische Spelen

Ook op de wereldkampioenschappen vrouwenvoetbal heeft Noorwegen grote prestaties geleverd. In 1991, bij het eerste WK vrouwenvoetbal, behaalden de Noorse dames de finale. Die verloren ze echter van de Amerikaanse voetbalvrouwen. In 1995 haalde Noorwegen wederom de finale en ditmaal pakten ze wel de wereldtitel. De Noorse voetbalvrouwen hebben eveneens grote prestaties geleverd op de Olympische Spelen. In 1996 wonnen ze de bronzen medaille. In 2000 pakte Noorwegen Olympisch goud bij het vrouwenvoetbal.

Neergang van een topland?

Van oudsher is Noorwegen dus absoluut een topland in het vrouwenvoetbal. Dat is in de loop der jaren echter wel wat minder geworden. Het team dat in het verleden (in 2003) op de tweede plek stond van de FIFA-wereldranglijst, stond anno 2016 nog maar op de elfde plek van die ranglijst. In 2017 zakte het team naar de veertiende plek.

EK vrouwenvoetbal 2017

Het EK voetbal voor vrouwen 2017 verliep dramatisch voor de Noorse voetbalvrouwen. In de poulefase (eerste ronde) eindigde Noorwegen als vierde en laatste in haar poule. Alle drie de poulewedstrijden werden verloren. De Noorse dames verloren achtereenvolgens de openingswedstrijd van het gastland Nederland (1-0), de tweede wedstrijd van debutant België (2-0) en de derde match van Denemarken (1-0). Het Noorse damesteam, dat jarenlang tot de absolute wereldtop had behoort, was er niet in geslaagd om zelfs maar één doelpunt op dit eindtoernooi te maken.

WK vrouwenvoetbal 2019

In de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2019 beleefde Noorwegen enigszins een heropleving. Het team slaagde erin om als eerste te eindigen in zijn kwalificatie-poule voor dit WK, nota bene voor Nederland. Op het WK werd Noorwegen uitgeschakeld in de kwartfinale. Vergeleken met de grootse prestaties van de Noorse vrouwen in het verleden leek dit misschien geen erg grote prestatie, maar het was toch heel wat beter dan hun prestaties op het voorgaande grote eindtoernooi (het EK van 2017).

Historie: feiten, cijfers, records

Hege Riise is met 188 interlands de recordinternational van Noorwegen. Zij zette in 2006 een punt achter haar carrière. Marianne Pettersen is met 66 goals (in 98 wedstrijden) de topscorer aller tijden van de Noorse dames. Zij zette in 2003 een punt achter haar voetballoopbaan. Het Noorse nationale damesvoetbalteam speelde op 7 juli 1978 pas haar eerste officiële interland. Buurland Zweden was de tegenstander. Zweden won met 2-1. De grootste overwinning die het Noorse vrouwenvoetbalteam ooit behaalde vond plaats op 19 september 1995. Men versloeg toen Slowakije met 17-0. De twee grootste verliespartijen uit de geschiedenis van het Noorse voetbalteam waren een nederlaag van 5-0 tegen Zweden (in 1985) en eveneens een 5-0 nederlaag tegen China (in 1999).

Historie: Nederland versus Noorwegen

De vrouwenvoetbalteams van Nederland en Noorwegen hebben in de loop der jaren 25 keer tegen elkaar gespeeld. Daarvan heeft Noorwegen dertien wedstrijden gewonnen. Zes keer pakte Nederland de zege. Zes keer eindigde een wedstrijd tussen deze twee landen in een gelijkspel.

Uitzendrechten SBS Broadcasting (live tv en livestream)

Het bedrijf SBS Broadcasting verwierf medio oktober 2017 de exclusieve uitzendrechten (tv en livestream) voor alle WK-kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen. Daarnaast kochten zij de uitzendrechten van de oefenwedstrijden die het Nederlands vrouwenteam thuis speelt.

SBS Broadcasting is het moederbedrijf van onder meer SBS6, SBS9, NET5 en Veronica Tv. Meestal zendt SBS Broadcasting de voetbalwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen live uit op de zender Veronica Tv. Wanneer het echter niet uitkomt in de programmering van Veronica Tv, dan worden de wedstrijden live uitgezonden op een andere zender, zoals SBS9 of SBS6.

Veronica profileert zich duidelijk meer en meer als de voetbalzender van SBS Broadcasting. Ze zenden bijvoorbeeld ook de Champions League (heren) live uit. Daarnaast hebben ze sinds augustus 2018 ook twee maal per week de voetbaltalkshow Veronica Inside. Graag had men bij Veronica ook de damesvoetbalwedstrijd tegen Noorwegen live op tv uitgezonden. Het praktische probleem is echter dat Veronica doorgaans pas om 18u00 begint met uitzenden. Daarom heeft men besloten om deze wedstrijd live uit te zenden op SBS9.

Livestream Nederland-Noorwegen op

De wedstrijd Nederland-Noorwegen is ook online via een livestream te bekijken. Met de livestream kan men vrouwenvoetbalinterland Nederland-Noorwegen online op een computer (of smartphone) bekijken.

Livestream Kijk (officiële stream op 15 juni 2021)

Er wordt een livestream beschikbaar gesteld door de streamingdienst Kijk. Dit is de online tv-dienst van Talpa. Hun livestream begint om 17u55. De livestream is gratis. Om zo'n livestream te kunnen gebruiken, dient u vaak wel in te loggen op de site van Kijk. De livestream op hun site is alleen in Nederland te gebruiken. De livestream op de Kijk-app is in de hele EU te bekijken.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op een tv-app naar dit duel te kijken.. Bij Ziggo kan men als klant bijvoorbeeld per livestream naar tv kijken op de Ziggo Go App. Tot de standaardzenders die daarop per livestream bekeken kunnen worden behoort ook SBS9. Zo'n livestream is in de hele EU te bekijken. Bij KPN kan men per livestream dit duel bekijken via een smartphone op de iTV-app. Ook die livestream is in alle EU-landen te bekijken. Eveneens is het mogelijk bij KPN om het te bekijken via livestream op een computer via de website Interactieve Tv. Ook die livestream is in de hele EU te gebruiken.

Livestream bij Veronica

Veronica stelt ook een livestream van deze wedstrijd op hun website beschikbaar. Deze livestream is geheel gratis en openbaar beschikbaar. Men hoeft dus geen apart Veronica-account of abonnement aan te maken om deze livestream te bekijken. Wel moet men bij deze wedstrijd Noorwegen-Nederland inloggen via bijvoorbeeld een Facebook-account om de livestream te bezoeken. (Dit in tegenstelling tot voorgaande wedstrijden, waarbij men automatisch de livestream kon bekijken, zonder in te hoeven loggen.) Via die livestream kan men Noorwegen-Nederland online bekijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone.

Livestream: gratis voetbal online

Veronica Tv profileert zich niet alleen op tv steeds meer als een voetbalzender, maar ook op het internet: ze stellen anno 2021 vaak een gratis livestream beschikbaar bij voetbalwedstrijden waarvan zij de uitzendrechten hebben. De wedstrijden die zij van Ajax in de Champions League live uitzonden op tv, werden ook via een gratis livestream online uitgezonden. De oefenwedstrijden van het Nederlands herenelftal die in het voorjaar van 2018 door Veronica Tv werden uitgezonden, waren eveneens via een gratis livestream op hun site te bekijken. Ook kan men achteraf vaak via een stream op hun site nog de wedstrijd helemaal terugkijken. De interlands van de Oranje Leeuwinnen kan men bij hen anno 2021 eveneens na afloop integraal via een stream herbekijken. Daarnaast kan men na afloop per stream kijken naar video's met interviews, hoogtepunten, enzovoort. Andere sportevenementen die Veronica live op tv uitzendt, zoals Glory Kickboxing, zijn bij hen eveneens vaak gratis via een livestream op de website te bekijken.

Dat de Oranje Leeuwinnen via een gratis livestream te bekijken zijn bij Veronica is voor de online-kijkers zeker financieel gezien een vooruitgang vergeleken met de oude situatie. Toen was men bij kwalificatiewedstrijden qua livestream vaak afhankelijk van FOX Sports, waarbij men dan een betaald abonnement moest hebben of een dagkaart moest kopen om de stream live te kunnen bekijken. Puur technisch gezien is de situatie niet altijd een totale vooruitgang gebleken, maar dit komt mede doordat de gratis livestream natuurlijk veel beter wordt bekeken dan voorheen de betaalde stream. Soms, bij grote wedstrijden, zat er namelijk wel een hapering in de livestream bij Veronica, waarschijnlijk mede door capaciteitsproblemen. Mede doordat Veronica op den duur, hoe meer het een voetbalzender wordt, zich beter aanpast aan de capaciteit die zij nodig hebben, zal dit probleem echter normaal gesproken van voorbijgaande aard zijn.

Lees verder

© 2016 - 2022 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Nederland-Noorwegen, live op tv en livestreamVoetbal 2021: Nederland-Noorwegen, live op tv en livestreamIn 2021 spelen de nationale voetbalteams van Nederland en Noorwegen kwalificatiewedstrijden tegen elkaar voor het wereld…
Vrouwenvoetbal Nederland: Oranje Leeuwinnen via livestreamVrouwenvoetbal Nederland: Oranje Leeuwinnen via livestreamHet Nederlandse vrouwenvoetbalteam 'de Oranje Leeuwinnen' behoort tot de populairste sportploegen van Nederland. De weds…
WK vrouwenvoetbal 2023 live op tv en livestreamWK vrouwenvoetbal 2023 live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in 2023 georganiseerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Het WK vrouwenvoetbal…
EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamEK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamHet EK vrouwenvoetbal 2022 wordt in Engeland georganiseerd. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Dit…

Alle Champions League-finales (1955-2020)Alle Champions League-finales (1955-2020)De Champions League, het platform voor de beste Europese club om zich met elkaar te meten, kende tot en met 2020 al 65 s…
Tour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkTour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkOok in 2020 wordt de Tour de France verreden, het is een krachttoer die bijna een maand zal duren. Van 29 augustus (uitg…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2117522-ek-vrouwenvoetbal-2017-live-bij-de-nos.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women%27s_Championship
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/21441/pittige-loting-oranjeleeuwinnen
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/nederlands-vrouwenelftal/70613/nederland-noorwegen-na-drie-dagen-uitverkocht
  • http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/women/index.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.