Vrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestream

Vrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestream De vrouwenvoetbalteams van Nederland en Noorwegen trekken op het veld weer tegen elkaar ten strijde. Deze vrouwenvoetbalwedstrijd is live op tv te zien. Ook is het duel Nederland-Noorwegen via een livestream op het internet te volgen. Hoe hebben de vrouwenvoetbalteams van Noorwegen en Nederland in de loop der jaren gepresteerd?

Nederland

In tegenstelling tot Noorwegen behoort Nederland van oudsher niet de wereldtop van het vrouwenvoetbal. Pas in 2015 mochten de Oranje Leeuwinnen voor het eerst deelnemen aan het WK vrouwenvoetbal. De Nederlandse voetbalvrouwen haalden toen de achtste finales. Drie keer deden de Nederlandse vrouwen mee aan het EK vrouwenvoetbal. De eerste keer was in 2009. Dat EK was voor Nederland een groot succes. De Nederlandse voetbalvrouwen (de Oranje Leeuwinnen) behaalden toen de halve finale. Daarin verloren ze met 2-1 van Engeland. Deze wedstrijd werd door maar liefst 1,6 miljoen Nederlandse tv-kijkers bekeken. In 2013 deed Nederland wederom mee aan het EK voetbal voor vrouwen. Ditmaal boekten de Oranje Leeuwinnen heel wat minder succes. Ze haalden in de eerste ronde één punt en werden daarmee vierde (en laatste) in hun poule en waren daardoor uitgeschakeld.

EK vrouwenvoetbal 2017

In 2017 deden de Nederlandse voetbalvrouwen voor de derde keer mee aan het EK vrouwenvoetbal. Dat EK voetbal werd toen in Nederland georganiseerd. De Nederlandse vrouwen presteerden geweldig op dit EK voetbal. In de openingswedstrijd versloegen ze Noorwegen. Daarna wonnen ze ook hun poulewedstrijden van Denemarken en België. In de kwartfinales versloegen de Nederlandse vrouwen Zweden en in de halve finales wonnen ze van Engeland. De finale van dit EK voetbal werd door de Oranje Leeuwinnen op grandioze wijze met 4-2 gewonnen van Denemarken.

WK vrouwenvoetbal 2019

Op het WK vrouwenvoetbal 2019 bevestigde Nederland zijn status als wereldtopper in het damesvoetbal. In de poulefase won het alle drie de poulewedstrijd (tegen Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada). In de knock-outfase versloegen de Oranje Leeuwinnen achtereenvolgens Japan, Italië en Zweden. In de finale verloren de Oranje vrouwen van de Verenigde Staten. De Nederlandse vrouwen wonnen dus zilver op dit WK voetbal. Als gevolg van deze prestatie mogen de Nederlandse voetbalvrouwen in 2020 voor het eerst deelnemen aan het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi.

Noorwegen

Noorwegen heeft van oudsher een grote reputatie in de wereld van het vrouwenvoetbal. Jarenlang heeft het Noors damesteam tot de toplanden van de wereld behoord. De eerste internationale hoofdprijs door het Noorse vrouwenteam werd gewonnen was het Europees kampioenschap voetbal in 1987. De Noorse voetbaldames wonnen in 1993 voor de tweede keer het EK. Verder was Noorwegen op het EK ook vier maal de verliezende finalist.

WKs en Olympische Spelen

Ook op de wereldkampioenschappen vrouwenvoetbal heeft Noorwegen grote prestaties geleverd. In 1991, bij het eerste WK vrouwenvoetbal, behaalden de Noorse dames de finale. Die verloren ze echter van de Amerikaanse voetbalvrouwen. In 1995 haalde Noorwegen wederom de finale en ditmaal pakten ze wel de wereldtitel. De Noorse voetbalvrouwen hebben eveneens grote prestaties geleverd op de Olympische Spelen. In 1996 wonnen ze de bronzen medaille. In 2000 pakte Noorwegen Olympisch goud bij het vrouwenvoetbal.

Neergang van een topland?

Van oudsher is Noorwegen dus absoluut een topland in het vrouwenvoetbal. Dat is in de loop der jaren echter wel wat minder geworden. Het team dat in het verleden (in 2003) op de tweede plek stond van de FIFA-wereldranglijst, stond anno 2016 nog maar op de elfde plek van die ranglijst. In 2017 zakte het team naar de veertiende plek.

EK vrouwenvoetbal 2017

Het EK voetbal voor vrouwen 2017 verliep dramatisch voor de Noorse voetbalvrouwen. In de poulefase (eerste ronde) eindigde Noorwegen als vierde en laatste in haar poule. Alle drie de poulewedstrijden werden verloren. De Noorse dames verloren achtereenvolgens de openingswedstrijd van het gastland Nederland (1-0), de tweede wedstrijd van debutant België (2-0) en de derde match van Denemarken (1-0). Het Noorse damesteam, dat jarenlang tot de absolute wereldtop had behoort, was er niet in geslaagd om zelfs maar één doelpunt op dit eindtoernooi te maken.

WK vrouwenvoetbal 2019

In de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2019 beleefde Noorwegen enigszins een heropleving. Het team slaagde erin om als eerste te eindigen in zijn kwalificatiepoule voor dit WK, nota bene voor Nederland. Op het WK werd Noorwegen uitgeschakeld in de kwartfinale. Vergeleken met de grootse prestaties van de Noorse vrouwen in het verleden leek dit misschien geen erg grote prestatie, maar het was toch heel wat beter dan hun prestaties op het voorgaande grote eindtoernooi (het EK van 2017).

Historie: feiten, cijfers, records

Hege Riise is met 188 interlands de recordinternational van Noorwegen. Zij zette in 2006 een punt achter haar carrière. Marianne Pettersen is met 66 goals (in 98 wedstrijden) de topscorer aller tijden van de Noorse dames. Zij zette in 2003 een punt achter haar voetballoopbaan. Het Noorse nationale damesvoetbalteam speelde op 7 juli 1978 pas haar eerste officiële interland. Buurland Zweden was de tegenstander. Zweden won met 2-1. De grootste overwinning die het Noorse vrouwenvoetbalteam ooit behaalde vond plaats op 19 september 1995. Men versloeg toen Slowakije met 17-0. De twee grootste verliespartijen uit de geschiedenis van het Noorse voetbalteam waren een nederlaag van 5-0 tegen Zweden (in 1985) en eveneens een 5-0 nederlaag tegen China (in 1999).

Historie: Nederland versus Noorwegen

De vrouwenvoetbalteams van Nederland en Noorwegen hebben in de loop der jaren 25 keer tegen elkaar gespeeld. Daarvan heeft Noorwegen dertien wedstrijden gewonnen. Zes keer pakte Nederland de zege. Zes keer eindigde een wedstrijd tussen deze twee landen in een gelijkspel.

Uitzendrechten Nederland-Noorwegen

Door welke omroep en op welke zender worden de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen live uitgezonden? Dat hangt er vanaf wat voor een soort wedstrijd het is. De wedstrijden op het WK vrouwenvoetbal, EK vrouwenvoetbal en de Olympische Spelen zijn allen live op tv (en via de livestream) te bekijken bij de NPO. Ook de kwalificatiewedstrijden voor die eindtoernooien zijn live op tv (en online met de livestream) bij de NPO te zien. Veel oefenwedstrijden zijn daarentegen niet live op tv of via een livestream bij de NPO te bekijken. Die oefenwedstrijden zijn daarentegen wel live te zien bij ESPN.

Livestream Nederland-Noorwegen

De wedstrijd Nederland-Noorwegen is ook online via een livestream te bekijken. Met de livestream kan men vrouwenvoetbalinterland Nederland-Noorwegen online op een computer (of smartphone) bekijken. Waar is zo'n livestream te vinden? Dat hangt er vanaf wie de uitzendrechten voor een livestream van een specifieke interland heeft. De uitzendrechten van de livestream zijn bij de Oranje Leeuwinnen altijd in handen van dezelfde omroep als de tv-uitzendrechten. Dat houdt globaal in dat de oefenwedstrijden vaak bij ESPN per livestream te zien zijn en de overige wedstrijden (eindtoernooien en kwalificatiewedstrijden) via een livestream van de NPO te zien zijn. Bij de wedstrijden die door de NPO worden uitgezonden, bieden zij een gratis livestream aan. Die livestream is onder meer te vinden op de site van de NOS. Die livestream is wel geo-restricted en alleen in Nederland te bekijken. De livestream op de NOS-app van zo'n interland is daarentegen ook in andere EU-landen te bekijken. ESPN biedt een livestream aan van de meeste oefenwedstrijden. Zo'n livestream bevindt zich op hun ESPN Watch App. Dit is niet een gratis livestream. Om die livestream te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij hen te hebben.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op een tv-app naar dit duel te kijken. Bij Ziggo kan men als klant bijvoorbeeld per livestream naar tv kijken op de Ziggo Go App. Tot de standaardzenders die daarop per livestream bekeken kunnen worden behoren de hoofdzenders van de NPO. Ook het hoofdnet van ESPN is bij hen automatisch via zo'n livestream te bekijken. De overige zenders van ESPN zijn bij hen alleen met een aanvullend abonnement per livestream te zien. Elke livestream van de Go App is in de hele EU te bekijken. In een beperkt aantal landen buiten de EU is zo'n livestream ook op die app te bekijken. Tot de landen waar zo'n livestream van de Go App te bekijken is, behoren Groot-Brittannië en Noorwegen.

Livestream KPN

Bij KPN kan men per livestream dit duel bekijken via een smartphone op hun TV-app. Ook die livestream is in alle EU-landen te bekijken. Eveneens is het mogelijk bij KPN om het te bekijken via livestream op een computer via de website Interactieve Tv. Ook die livestream is in de hele EU te gebruiken. Bij hen geldt eveneens: de zenders NPO1, NPO2, NPO3 en het hoofdnet van ESPN zijn automatisch voor elke klant van KPN per livestream te bekijken. De overige zenders van ESPN zijn bij de KPN alleen te bekijken via een livestream door mensen met een aanvullend abonnement.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Nederland-Noorwegen, live op tv en livestreamVoetbal 2021: Nederland-Noorwegen, live op tv en livestreamIn 2021 spelen de nationale voetbalteams van Nederland en Noorwegen kwalificatiewedstrijden tegen elkaar voor het wereld…
Vrouwenvoetbal Nederland: Oranje Leeuwinnen via livestreamVrouwenvoetbal Nederland: Oranje Leeuwinnen via livestreamHet Nederlandse vrouwenvoetbalteam 'de Oranje Leeuwinnen' behoort tot de populairste sportploegen van Nederland. De weds…
Vrouwenvoetbal 2020: Nederland-Estland live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Nederland-Estland live tv en livestreamOp vrijdag 23 oktober 2020 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. De wed…
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamIn juli en augustus 2021 wordt het vrouwenvoetbaltoernooi van de Olympische Spelen gespeeld. Nederland doet in 2021 voor…

Alle Champions League-finales (1955-2020)Alle Champions League-finales (1955-2020)De Champions League, het platform voor de beste Europese club om zich met elkaar te meten, kende tot en met 2020 al 65 s…
Tour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkTour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkOok in 2020 wordt de Tour de France verreden, het is een krachttoer die bijna een maand zal duren. Van 29 augustus (uitg…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2117522-ek-vrouwenvoetbal-2017-live-bij-de-nos.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women%27s_Championship
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/21441/pittige-loting-oranjeleeuwinnen
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/nederlands-vrouwenelftal/70613/nederland-noorwegen-na-drie-dagen-uitverkocht
  • http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/women/index.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-07-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.