EK vrouwenvoetbal 2022: kwalificatiewedstrijden Nederland

EK vrouwenvoetbal 2022: kwalificatiewedstrijden Nederland In het najaar van 2019 begint de kwalificatiecyclus voor het EK vrouwenvoetbal 2022. Nederland zit bij dit kwalificatietoernooi in Groep A. De tegenstanders van de Oranje Leeuwinnen in deze poule zijn Rusland, Slovenië, Turkije, Kosovo en Estland. De kwalificatiewedstrijden van Nederland zijn live op tv te zien. Ook kan men deze wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen online volgen via een livestream.

EK in 2021 of in 2022?

Oorspronkelijk zou het EK vrouwenvoetbal in 2021 plaatsvinden. Vanwege de coronacrisis zijn er echter diverse grote wijzigingen in de mondiale voetbalkalender aangebracht. Zo is het EK herenvoetbal dat in 2020 plaats zou vinden, naar 2021 verzet. Ook zijn de Olympische Spelen van Tokio verzet van 2020 naar 2021. Om te voorkomen dat het EK vrouwenvoetbal grote concurrentie zou hebben van het EK herenvoetbal, en om te voorkomen dat het tegelijkertijd plaats zou vinden met het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi, wordt het Europees vrouwenvoetbaltoernooi verzet naar 2022. Op 23 april 2020 nam de UEFA het definitieve besluit voor de nieuwe data van het EK vrouwenvoetbal 2022.

EK vrouwenvoetbal 2022

Het Europeeskampioenschap voetbal voor vrouwen 2022 wordt georganiseerd in Engeland. Aan dit EK vrouwenvoetbal mogen in totaal 16 landen deelnemen. Het thuisland Engeland is automatisch geplaatst. In totaal hebben 47 Europese landen zich ingeschreven voor de kwalificatiecyclus voor het EK vrouwenvoetbal 2022.

Nederland: Oranje Leeuwinnen

Het Nederlandse nationale vrouwenvoetbalteam heeft geen erg rijke historie. Pas in 2009 kwalificeerde Nederland zich voor het eerst voor een groot eindtoernooi: het EK vrouwenvoetbal. Op dat toernooi haalde Nederland de halve finale. Dat succes zorgde voor een doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Sindsdien heeft het Nederlandse vrouwenvoetbal een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In 2015 kwalificeerden de Oranje Leeuwinnen zich voor het eerst voor een EK vrouwenvoetbal. Het absolute hoogtepunt van het Nederlandse damesvoetbalteam was de eindwinst op het EK vrouwenvoetbal 2017.

EK-kwalificatie 2022: tegenstanders van Nederland

Hoe sterk zijn de tegenstanders van Nederland in deze poule van de EK-kwalificatie? Een goede indicatie daarvoor is hun klassering op de FIFA-ranking. Nederland staat daarop anno 2019 zevende. Rusland staat 25e. Slovenië staat 55e. Turkije staat 59e. Estland staat 98e. Kosovo staat op die wereldranglijst op de 123e plek.

Regels kwalificatie EK vrouwenvoetbal 2022

Er zijn in totaal negen kwalificatiepoules. De winnaar van elke poule kwalificeert zich automatisch voor het EK vrouwenvoetbal 2022. Ook de drie beste nummers twee van de eindstanden van de poules kwalificeren zich automatisch. De overige nummers twee van de poules strijden in de playoffs om de overige drie plekken op dit eindtoernooi.

Programma: wedstrijden Nederland

Hoe ziet het programma van de kwalificatiewedstrijden van Nederland eruit? Hieronder vindt u het schema. In april 2020 werden twee interlands van de Oranje Leeuwinnen afgelast vanwege het coronavirus: tegen Kosovo (10 april) en tegen Estland (14 april). Deze wedstrijden hebben nieuwe data gekregen.

Programma en speelschema: EK-kwalificatiewedstrijden Nederland

 • 30 augustus 2019: Estland-Nederland 0-7
 • 3 september 2019: Nederland - Turkije 3-0
 • 4 oktober 2019: Slovenië - Nederland 2-4
 • 8 oktober 2019: Nederland - Rusland 2-0
 • 8 november 2019: Turkije-Nederland 0-8
 • 12 november 2019: Nederland - Slovenië 4-1
 • 18 september 2020: Rusland - Nederland 0-1
 • 23 oktober 2020: Nederland-Estland 7-0
 • 27 oktober 2020: Kosovo - Nederland 0-6
 • 1 december 2020: Nederland - Kosovo 6-0

Oefenwedstrijden Oranje Leeuwinnen

 • 4 maart 2020: Nederland-Brazilië (Tournoi de France) 0-0
 • 7 maart 2020: Nederland-Canada (Tournoi de France) 0-0
 • 10 maart 2020: Nederland-Frankrijk (Tournoi de France) 3-3
 • 5 juni 2020: Nederland-België, afgelast wegens coronavirus
 • 9 juni 2020: Nederland-Noorwegen, afgelast wegens coronavirus

Wedstrijden Nederland live op tv bij Veronica Tv

Veronica Tv

De kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen richting het EK vrouwenvoetbal 2022 worden allemaal live op tv uitgezonden door Veronica Tv. Deze zender zit in het standaardpakket van de meeste Nederlandse tv-kijkers. Bij Ziggo zit Veronica Tv bijvoorbeeld op digitaal kanaal 8. Veronica heeft medio oktober 2017 de uitzendrechten gekocht van alle kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen en daarnaast ook van een deel van de oefenwedstrijden (namelijk de oefenmatches die de Oranje Leeuwinnen thuis in Nederland spelen).

De zender Veronica Tv is een onderdeel van het bedrijf SBS Broadcasting. Veronica wil zich echt profileren als de 'voetbalzender' van het SBS-concern. Op Veronica is bijvoorbeeld ook de Champions League voor heren live te zien. Soms komt het grote aanbod aan uitzendrechten van live voetbalwedstrijden bij Veronica in conflict met elkaar. Op 10 april 2018 zond Veronica bijvoorbeeld de Champions League voor heren live uit. Men had echter ook de uitzendrechten van de damesinterland Ierland-Nederland. Die werd daarom niet op Veronica uitgezonden, maar op een andere zender van het bedrijf SBS Broadcasting, namelijk SBS9. De kwalificatiewedstrijd Noorwegen-Nederland werd op 4 september 2018 niet live uitgezonden op Veronica Tv, maar wel op de zender SBS6. Veronica begint namelijk doorgaans pas om 18u00 met uitzenden, terwijl deze wedstrijd al om 17u00 begint.

Kwalificatiewedstrijden en veel oefenwedstrijden niet meer op FOX Sports
De kwalificatiewedstrijden en veel oefenwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen waren in het verleden ook vaak live te zien op de betaalzenders van FOX Sports. Met ingang van oktober 2017 is dit niet meer het geval, vanwege het exclusiviteitscontract van de Oranje Leeuwinnen met SBS Broadcasting (waartoe Veronica behoort).

Het bedrijf FOX was jarenlang de officiële mediapartner van het Nederlandse nationale vrouwenvoetbalteam. In de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2015 zonden zij veel interlands van de Oranje Leeuwinnen live uit op hun 'open net', de digitale zender FOX tv. In de aanloop naar het EK vrouwenvoetbal 2017 werden daarentegen de meeste wedstrijden live uitgezonden op de betaalzenders van FOX Sports.

Geen verdeling via sublicenties

Vanwege de grote hype die rondom de Oranje Leeuwinnen ontstond bij het EK vrouwenvoetbal 2017, werd er reeds verwacht dat een ander mediabedrijf de uitzendrechten van FOX over zou kopen of een sublicentie zou kopen. In eerste instantie werd verwacht dat het om een verdeling via sublicenties zou gaan: Veronica zou de belangrijkste wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen uitzenden op het 'open net' en FOX Sports zou alle wedstrijden uitzenden (ook de kleine oefenwedstrijden) 'achter de decoder' (betaalzenders) en daarnaast ook online via een livestream. Er is echter niet voor die tactiek gekozen, maar voor een exclusiviteitscontract met Veronica Tv, zodat sommige interlands, zoals de oefenwedstrijd Oostenrijk-Nederland in oktober 2017, in Nederland niet live op tv te zien zijn. Voor die specifieke wedstrijd is echter wel een alternatief bedacht: Oostenrijk-Nederland was via een livestream gratis online te bekijken op de website van Ons Oranje.

In het verleden heeft FOX al vaker gekozen voor de tactiek om uitzendrechten die zij verkregen hadden, vervolgens aan andere zenders door te verkopen. Voorbeelden hiervan waren de rechten die FOX in het mannenvoetbal had op de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker Finale. Toen SBS6 hen een goed bod gaf, verkocht FOX de rechten aan hen door.

Livestream Oranje Leeuwinnen

Van alle wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen die door FOX Sports live op tv werden uitgezonden, was er jarenlang ook een livestream beschikbaar op de FOX Sports Go App. In eerste instantie leek er door de deal met Veronica Tv een einde te komen aan de uitzendingen per livestream. Gelukkig is dat later alsnog veranderd en heeft Veronica Tv besloten om elke wedstrijd die zij van de Oranje Leeuwinnen live op tv uitzenden, ook online via een livestream aan te bieden. Deze livestream heeft zelfs nog een groot voordeel vergeleken met de vroegere streams. De livestream van Veronica Tv is namelijk een openbare stream, men hoeft geen abonnement te hebben om deze te bekijken.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamEK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamHet EK vrouwenvoetbal 2022 wordt in Engeland georganiseerd. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Dit…
Vrouwenvoetbal 2020: Nederland-Kosovo, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Nederland-Kosovo, live tv en livestreamOp dinsdag 1 december 2020 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Neder…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
WK volleybal dames 2022: live op tv en livestreamWK volleybal dames 2022: live op tv en livestreamIn 2022 wordt het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen gehouden in Nederland en Polen. De wedstrijden van het Nede…

KNVB beker 2017-2018: opzet, speelschema, uitslagenKNVB beker 2017-2018: opzet, speelschema, uitslagenIn het seizoen 2017-2018 wordt de 100e editie van de KNVB beker gehouden. De KNVB beker is de oudste voetbalcompetitie v…
Cheick Tioté: een portretCheick Tioté: een portretOp vijf juni 2017 werd het nieuws wereldkundig gemaakt dat voetballer Cheick Tioté een hartaanval had gekregen bij zijn…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup_qualification_%E2%80%93_UEFA_Group_3
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup_qualification
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Ireland_women%27s_national_football_team
Reactie

Peter, 24-09-2017
Waar kan ik kaarten kopen voor de kwalificatie wedstrijd Nederland - Ierland op 28 november in Nijmegen? (dames elftal) Reactie infoteur, 25-09-2017
Dit kan onder meer via de volgende website:
http://www.onsoranje.nl/teams/207834/programma

M.v.g. Fjodor

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 26-10-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.