EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestream

EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestream Het EK vrouwenvoetbal 2022 wordt in Engeland georganiseerd. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Dit EK vrouwenvoetbal 2022 wordt live op tv uitgezonden. Ook is het EK vrouwenvoetbal 2022 live op het internet te zien via een livestream. Het toernooi begint op 6 juli 2022 met de openingswedstrijd Engeland-Oostenrijk. In de poulefase speelt Nederland op 9 juli 2022 tegen Zweden. De tweede poulewedstrijd spelen de Oranje Leeuwinnen op 13 juli tegen Portugal. De derde poulewedstrijd van de Nederlandse vrouwen is op 17 juli 2022 tegen Zwitserland. De finale wordt gespeeld op 31 juli 2022. Oorspronkelijk zou het toernooi in 2021 plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus is de gehele voetbalkalender herzien, met als gevolg dat dit toernooi naar 2022 wordt verzet.

EK in 2022 vanwege de coronacrisis

Als gevolg van de coronacrisis is het EK herenvoetbal dat in 2020 plaats zou vinden, naar 2021 verzet. Ook zijn de Olympische Spelen van Tokio verzet van 2020 naar 2021. Om te voorkomen dat het EK vrouwenvoetbal grote concurrentie zou hebben van het EK herenvoetbal, maar ook om te voorkomen dat het tegelijkertijd zou plaatsvinden met het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi, wordt het EK vrouwenvoetbal verzet naar 2022. Al vanaf het begin van de coronacrisis waren er sterke geruchten dat het toernooi naar 2022 verplaatst zou worden, maar uiteindelijk nam de UEFA op 23 april 2020 het officiële besluit van deze verplaatsing.

Historie: finale EK vrouwenvoetbal

Het EK vrouwenvoetbal 2022 is de dertiende editie van dit evenement. Het eerste EK voetbal voor vrouwen werd in 1984 georganiseerd. Die eerste editie had nog een totaal andere opzet dan de latere edities. Er was in 1984 niet één finale, er waren twee finalewedstrijden. De finalisten (Zweden en Engeland) speelden beiden een wedstrijd thuis en een wedstrijd uit.

Zweden won de eerste wedstrijd thuis met 1-0. Vervolgens verloren ze de tweede wedstrijd uit met 0-1. Hierna volgde er geen verlenging, maar werden er meteen strafschoppen genomen. Zweden won die strafschoppenserie met 4-3 en zo werden zij de eerste officiële Europese kampioen vrouwenvoetbal.

Succesvolste landen

Bij de daaropvolgende tien edities van het EK voetbal voor vrouwen werd er wel 'gewoon' één finale gespeeld. Het Duitse damesteam was veruit het succesvolste team uit de historie van het EK: zij stonden acht keer in de finale van het EK damesvoetbal en pakten ook elke keer de overwinning. Zij wonnen het EK in de volgende jaren: 1989 (toen nog als West-Duitsland), 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009 en 2013. Het op één na succesvolste land uit de historie van het EK voetbal voor dames is Noorwegen. Zij stonden zes keer in de finale van het EK voetbal voor vrouwen. Twee keer wonnen de Noorse dames de finale (in 1987 en 1993), vier maal waren zij de verliezende finalisten.

Historie: Vrouwenvoetbal live op tv in Nederland

Het vrouwenvoetbal bereikte in 2009 een grote doorbraak als kijksport in Nederland. Dat jaar haalden de Oranje Leeuwinnen voor het eerst de halve finale van het EK vrouwenvoetbal. De NOS zond die halve finale live op tv uit. Er keken toen voor het eerst meer dan een miljoen mensen in Nederland naar een vrouwenvoetbalwedstrijd.

In 2015 deed Nederland voor het eerst mee aan het WK vrouwenvoetbal. Alle wedstrijden van de Oranje op dat WK werden live op tv uitgezonden door de NOS. Wederom werden er goede kijkcijfers gehaald. Een nog groter succes was het EK van 2017, dat in Nederland plaatsvond. Alle wedstrijden van de Oranje voetbalvrouwen haalden op dat toernooi extreem hoge kijkcijfers. Nederland won dat toernooi en de Nederlandse tv-kijkende sportliefhebbers leken in die zomer het vrouwenvoetbal definitief in het hart te hebben gesloten. Ook het WK vrouwenvoetbal van 2019 was een enorm groot kijkcijfersucces: bijna heel Nedeland leek mee te leven met de Oranje voetbalvrouwen, die op het kampioenschap de finale haalden.

EK voetbal voor vrouwen 2022 in Engeland

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen wordt in 2022 gespeeld in Engeland. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Er doen 16 landen mee aan dit EK damesvoetbal. Gastland Engeland is automatisch geplaatst voor het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 2022.

Programma en speelschema EK vrouwenvoetbal 2022

Op 28 oktober 2021 vond de loting van het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal plaats. Hieronder vindt u de indeling van de poules. Hoe ziet het programma van Oranje eruit? De Oranje vrouwen spelen tegen Zweden, Portugal en Zwitserland. Oorspronkelijk zat Rusland in die poule, maar vanwege de oorlog tegen Oekraïne mogen zij niet deelnemen en zijn ze vervangen door de Portugezen. De poulefase begint op 6 juli 2022 en eindigt op 18 juli 2022. De kwartfinales worden gespeeld van 21 juli tot en met 23 juli 2022. De halve finales vinden plaats op 26 juli en 27 juli 2022. De finale wordt gespeeld op 31 juli 2022.

Indeling eerste ronde: poulefase

  • Groep A: Engeland, Noorwegen, Noord-Ierland en Oostenrijk.
  • Groep B: Duitsland, Denemarken, Spanje en Finland.
  • Groep C: Nederland, Zweden, Portugal en Zwitserland.
  • Groep D: Italië, België, Frankrijk en IJsland.

Programma Nederland in de poulefase: wanneer en hoe laat?

Op welke data spelen de Oranje Leeuwinnen hun wedstrijden in de poulefase van dit EK vrouwenvoetbal? Hoe laat is de aftrap van deze wedstrijden? Waar vinden deze wedstrijden plaats? Waar zijn de live op tv en per livestream te bekijken? En hoe hebben de Oranje Leeuwinnen in de loop der jaren tegen deze tegenstanders (Zweden, Portugal en Zwitserland) gepresteerd?

9 juli 2022: Nederland-Zweden live

Hoe laat?

Op zaterdag 9 juli 2022 spelen de Oranje voetbalvrouwen hun eerste wedstrijd van dit EK voetbal. De tegenstander is Zweden. Het duel vindt plaats in Sheffield. Hoe laat is de aftrap van Nederland-Zweden? Die is om 21u00.

Live: tv en livestream

Nederland-Zweden is op 9 juli 2022 live op tv te zien bij de NPO. Bovendien is dit duel op zaterdagavond 9 juli 2022 online via een livestream te bekijken.

Balans Nederland-Zweden

In de loop der jaren hebben de vrouwenvoetbalteams van Nederland en Zweden 22 officiële interlands tegen elkaar gespeeld. Zeven keer wonnen de Oranje Leeuwinnen. Tien keer won Zweden. Twee keer speelden de teams gelijk.

13 juli 2022: Nederland-Portugal live

Hoe laat?

Op woensdag 13 juli 2022 spelen de Oranje Leeuwinnen hun tweede poulewedstrijd op het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal. De tegenstander van het Nederlands dameselftal is Portugal. Dit duel wordt gespeeld in Leigh. Hoe laat is de aftrap van Nederland-Portugal? Deze interland begint om 21u00.

Live: tv en livestream

Het duel Nederland-Portugal is op 13 juli 2022 live op televisie bij de NPO te bekijken. Ook is de wedstrijd op 13 juli 2022 op het internet via een livestream te volgen.

Balans Nederland-Portugal

Hoe hebben de Oranje Leeuwinnen in de loop der jaren gepresteerd tegen Portugal? In totaal hebben de Nederlands vrouwen (tot aan 2022) zeven interland gespeeld tegen Portugal. Zes keer wonnen de Oranje Leeuwinnen. Nul keer eindigde een wedstrijd in een gelijkspel. Eén keer won Portugal

17 juli 2022: Nederland-Zwitserland

Hoe laat?

Op zondag 17 juli 2022 speelt Nederland op dit EK haar derde en laatste poulewedstrijd. De tegenstander is Zwitserland. De wedstrijd tegen Zwitserland wordt in Sheffield gespeeld. Hoe laat begint het duel tegen Zwitserland? De aftrap is om 18u00.

Live: tv en livestream

De wedstrijd Nederland-Zwitserland is op 17 juli 2022 live op tv te zien bij de NPO. Ook wordt er online een livestream beschikbaar gesteld van dit laatste pouleduel op 17 juli.

Balans Nederland-Zwitserland

De Oranje Leeuwinnen speelden in de loop der jaren 24 keer tegen Zwitserland. 16 wonnen de Nederlandse vrouwen van Zwitserland. Zes keer speelden ze gelijk tegen Zwitserland. Twee keer won het Zwitserse team.

Vervolg: kwartfinales, halve finales en finale

De beste twee teams in de eindstand van elke poule gaan door naar de volgende ronde (kwartfinale). Ook de avonturen van de Oranje Leeuwinnen in de verdere rondes van dit EK vrouwenvoetbal 2022 zijn live op tv en per livestream te volgen.

23 juli 2022: Nederland-Frankrijk

Op zaterdag 23 juli 2022 spelen de Oranje Leeuwinnen hun kwartfinale op dit EK vrouwenvoetbal tegen Frankrijk. Hoe laat begint de kwartfinale op 23 juli 2022? De wedstrijd tegen Frankrijk begint om 21u00 en is live op tv en via de livestream te bekijken.

EK vrouwenvoetbal 2022 live op tv

EK vrouwenvoetbal 2022 live in Nederland

In 2022 zendt de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) in Nederland wederom het EK vrouwenvoetbal live op tv uit.

Uitzendrechten overige landen

Door welke overige omroepen wordt het EK voetbal voor vrouwen in 2022 live op tv (en online per livestream) uitgezonden? In Groot-Brittannië is het live op tv (en online op de livestream) te zien bij de BBC. In Duitsland zijn de live-uitzendrechten (tv en stream) van een aantal wedstrijden van dit Europese damesvoetbaltoernooi in handen van ZDF, maar daarnaast zijn alle wedstrijden van het toernooi bij onze oosterburen via een livestream bij DAZN te zien. In Spanje wordt het UEFA damestoernooi live op tv en per livestream uitgezonden door RTVE. In Frankrijk zijn de live-uitzendrechten (tv en livestream) deels in handen van TF1 en deels van Canal+. België (Red Flames) heeft zich geplaatst voor het EK damesvoetbal 2022, en dit toernooi wordt daarom ook live op tv (en via de stream) uitgezonden door Sporza (VRT).

Livestream EK vrouwenvoetbal 2022

Livestream NPO

Het EK vrouwenvoetbal 2022 wordt ook via een livestream op het internet uitgezonden door de NOS. Dit is een gratis livestream, die op elke wedstrijddag van dit EK vrouwenvoetbal te vinden is op de site van de NOS. Die gratis livestream is wel geo-restricted: men mag elke stream op de site van de NOS bij dit EK damesvoetbal alleen maar bekijken in Nederland. Er is ook een livestream van deze vrouwenvoetbalwedstrijden te vinden op de NOS-app. Die livestream is daarentegen wel in andere EU-landen te gebruiken door Nederlandse gebruikers (die de app eerst in Nederland hebben gedownload).

Livestream vrouwenvoetbal op tv-app

Het is ook mogelijk om de live tv-uitzendingen van dit EK voetbal voor vrouwen bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Dit is een applicatie waar online per livestream tv kan worden gekeken. Dit is een dienst van Ziggo. Men kan ook per livestream naar de live-uitzendingen kijken op een app van een andere tv-provider. Tot de apps waarop men dit toernooi per livestream kan volgen behoort bijvoorbeeld ook de iTV-app (KPN). Zo'n app heeft als voordeel dat men daarmee ook in andere EU-landen per livestream naar de live tv-uitzendingen kan kijken. Zo kunnen dus ook Nederlanders die in de zomer van 2022 op vakantie zijn in een ander EU-land, per livestream naar de wedstrijden van dit EK kijken. Zo'n livestream-app is bij veel tv-providers anno 2022 een vast 'gratis' onderdeel van hun abonnement. Ook Canal Digitaal biedt zo'n livestream-applicatie bijvoorbeeld aan. Op zo'n tv-app zijn niet alleen de live-uitzendingen van de NOS per livestream te bekijken. Ook de live-uitzendingen van veel andere omroepen bij het vrouwenvoetbal zijn erop per livestream te zien.

Livestream NLZIET

Het is ook mogelijk om de duels van de Oranje Leeuwinnen per livestream bij NLZIET te bekijken. Hun livestream is ook in de hele Europese Unie te aanschouwen. Om zo'n livestream van het vrouwenvoetbal op uw smartphone, computer of tablet te gebruiken, dient u echter wel een abonnement bij hen te hebben. Met die applicatie kunt u per livestream de tv-uitzendingen van de NPO, RTL Nederland en Talpa live online bekijken.

Livestream vrouwenvoetbal bij NPO Start

De duels van de Oranje Leeuwinnen zijn per livestream te bekijken bij NPO Start. Dit is een gratis livestream van de Oranje Leeuwinnen. Deze livestream van de Nederlandse dames is op de site van NPO Start alleen in Nederland te bekijken. Wie de wedstrijden van de dames op dit voetbalkampioenschap ook elders in de EU wil bekijken, kan dat doen via de NPO Start-app. Bij NPO Start is niet alleen het tv-kijken per livestream mogelijk. Ook terugkijken van wedstrijden van het vrouwenvoetbal is zeven dagen lang gratis mogelijk. Bij NPO Plus (de betaalde dienst) is ook een livestream beschikbaar, doch kan men elke live-uitzending daarna nog 365 dagen terugkijken.

Livestream EK vrouwenvoetbal 2022 bij BBC

De BBC biedt een livestream aan van het EK vrouwenvoetbal 2022. De livestream op hun site en app is officieel in Nederland niet te bekijken. Het is echter wel geheel legaal om met een computer of smartphone via een tv-app (zoals de Ziggo Go App) per livestream naar hun live tv-uitzendingen van dit EK vrouwenvoetbal te kijken.

Livestream Sporza?

Wordt dit EK damesvoetbal ook per livestream uitgezonden door de VRT (Sporza)? Omdat België zich gekwalificeerd heeft voor dit EK, zenden zij dit kampioenschap ook via een livestream uit. Die livestream is tijdens dit toernooi op hun website te zien. De livestream bevindt zich daar dan elke dag in de rubriek 'Nu Live'. Ook is de livestream van Sporza in de rubriek 'Voetbal' te vinden. Het is een gratis livestream van "UEFA Women's Euro 2022". Deze livestream van de Vlaamse publieke omroep is geo-restricted. Dat houdt in dat de livestream op de site van Sporza alleen in België bekeken mag worden. Belgische fans die de livestream elders in de EU willen bekijken, kunnen dat wel doen via de gratis Sporza App. Ook op die app is elke livestream van hen namelijk beschikbaar. In tegenstelling tot de livestream van de site is de livestream van de app minder geo-restricted. Die livestream van de applicatie is in ieder geval in elk EU-land te bekijken. In de meeste landen buiten de Europese Unie is die gratis livestream van Sporza bij dit voetbaltoernooi echter ook geo-blocked.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal 2020: Nederland-Kosovo, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Nederland-Kosovo, live tv en livestreamOp dinsdag 1 december 2020 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Neder…
EK vrouwenvoetbal 2022: kwalificatiewedstrijden NederlandEK vrouwenvoetbal 2022: kwalificatiewedstrijden NederlandIn het najaar van 2019 begint de kwalificatiecyclus voor het EK vrouwenvoetbal 2022. Nederland zit bij dit kwalificatiet…
WK vrouwenvoetbal 2023 live op tv en livestreamWK vrouwenvoetbal 2023 live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in 2023 georganiseerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Het WK vrouwenvoetbal…
Damesvoetbal 2020: Rusland-Nederland, live tv en livestreamDamesvoetbal 2020: Rusland-Nederland, live tv en livestreamHet Nederlands vrouwenvoetbalteam speelt op vrijdag 18 september tegen Rusland. Dit is een kwalificatiewedstrijd voor he…

EK voetbal 2021: kwalificatie en Nations LeagueEK voetbal 2021: kwalificatie en Nations LeagueNa het WK van 2018 in Rusland staat de voetbalwereld voor een nieuw fenomeen. Het Europees Kampioenschap van 2021 wordt…
World Games 2017: Spelen voor niet-Olympische sportenWorld Games 2017: Spelen voor niet-Olympische sportenVan 20 t/m 30 juli 2017 werden in Wroclaw de World Games 2017 gehouden. Hier werden 27 sporten en vier invitatiesporten…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women%27s_Euro_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Grolsch_Veste
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Epi_Drost
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadion_Het_Diekman
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_vrouwen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_vrouwen_1984
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 17-07-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.