EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestream

EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestream Het EK vrouwenvoetbal 2022 wordt in Engeland georganiseerd. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Dit EK vrouwenvoetbal 2022 wordt live op tv uitgezonden. Ook is het EK vrouwenvoetbal 2022 live op het internet te zien via een livestream. Oorspronkelijk zou het toernooi in 2021 plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus is de gehele voetbalkalender herzien, met als gevolg dat dit toernooi naar 2022 wordt verzet.

EK in 2021 of in 2022?

Als gevolg van de coronacrisis is het EK herenvoetbal dat in 2020 plaats zou vinden, naar 2021 verzet. Ook zijn de Olympische Spelen van Tokio verzet van 2020 naar 2021. Om te voorkomen dat het EK vrouwenvoetbal grote concurrentie zou hebben van het EK herenvoetbal, maar ook om te voorkomen dat het tegelijkertijd zou plaatsvinden met het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi, wordt het EK vrouwenvoetbal verzet naar 2022. Al vanaf het begin van de coronacrisis waren er sterke geruchten dat het toernooi naar 2022 verplaatst zou worden, maar uiteindelijk nam de UEFA op 23 april 2020 het officiële besluit van deze verplaatsing.

Historie: finale EK vrouwenvoetbal

Het EK vrouwenvoetbal 2022 is de dertiende editie van dit evenement. Het eerste EK voetbal voor vrouwen werd in 1984 georganiseerd. Die eerste editie had nog een totaal andere opzet dan de latere edities. Er was in 1984 niet één finale, er waren twee finalewedstrijden. De finalisten (Zweden en Engeland) speelden beiden een wedstrijd thuis en een wedstrijd uit.

Zweden won de eerste wedstrijd thuis met 1-0. Vervolgens verloren ze de tweede wedstrijd uit met 0-1. Hierna volgde er geen verlenging, maar werden er meteen strafschoppen genomen. Zweden won die strafschoppenserie met 4-3 en zo werden zij de eerste officiële Europese kampioen vrouwenvoetbal.

Succesvolste landen

Bij de daaropvolgende tien edities van het EK vrouwenvoetbal werd er wel 'gewoon' één finale gespeeld. Het Duitse damesteam was veruit het succesvolste team uit de historie van het EK: zij stonden acht keer in de finale van het EK damesvoetbal en pakten ook elke keer de overwinning. Zij wonnen het EK in de volgende jaren: 1989 (toen nog als West-Duitsland), 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009 en 2013. Het op één na succesvolste land uit de historie van het EK vrouwenvoetbal is Noorwegen. Zij stonden zes keer in de finale van het EK voetbal voor vrouwen. Twee keer wonnen de Noorse dames de finale (in 1987 en 1993), vier maal waren zij de verliezende finalisten.

EK voetbal voor vrouwen 2022 in Engeland

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen wordt in 2022 gespeeld in Engeland. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Er doen 16 landen mee aan dit EK damesvoetbal. Gastland Engeland is automatisch geplaatst voor het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 2022. Zodra bekend is welke landen allemaal mee doen aan dit EK damesvoetbal en hoe het speelschema eruit ziet, dan wordt die info hier geplaatst.

Historie: Vrouwenvoetbal live op tv in Nederland

Het vrouwenvoetbal bereikte in 2009 een grote doorbraak als kijksport in Nederland. Dat jaar haalden de Oranje Leeuwinnen voor het eerst de halve finale van het EK vrouwenvoetbal. De NOS zond die halve finale live op tv uit. Er keken toen voor het eerst meer dan een miljoen mensen in Nederland naar een vrouwenvoetbalwedstrijd.

In 2015 deed Nederland voor het eerst mee aan het WK vrouwenvoetbal. Alle wedstrijden van de Oranje op dat WK werden live op tv uitgezonden door de NOS. Wederom werden er goede kijkcijfers gehaald. Een nog groter succes was het EK van 2017, dat in Nederland plaatsvond. Alle wedstrijden van de Oranje voetbalvrouwen haalden op dat toernooi extreem hoge kijkcijfers. Nederland won dat toernooi en de Nederlandse tv-kijkende sportliefhebbers leken in die zomer het vrouwenvoetbal definitief in het hart te hebben gesloten. Ook het WK vrouwenvoetbal van 2019 was een enorm groot kijkcijfersucces: bijna heel Nedeland leek mee te leven met de Oranje voetbalvrouwen, die op het kampioenschap de finale haalden.

EK vrouwenvoetbal 2022 live op tv

EK vrouwenvoetbal 2022 live in Nederland

In 2022 zendt de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) wederom het EK vrouwenvoetbal live op tv uit. Indien de programmering het toelaat, zendt men waarschijnlijk (net als bij het WK vrouwenvoetbal 2019) weer alle wedstrijden live op tv uit. Dit is echter nog niet geheel zeker. Zodra het uitzenschema bekend is, wordt het hier gemeld.

Uitzendrechten overige landen

Door welke overige omroepen wordt het EK voetbal voor vrouwen in 2022 live op tv uitgezonden? In Groot-Brittannië is het live op tv te zien bij de BBC. In Spanje wordt het live uitgezonden door RTVE. In Frankrijk zijn de uitzendrechten deels in handen van TF1 en deels van Canal+. Indien België zich plaatst voor het EK damesvoetbal 2022, dan wordt dit toernooi waarschijnlijk live op tv uitgezonden door Sporza (VRT).

Livestream EK vrouwenvoetbal 2022

Livestream NPO

Het EK vrouwenvoetbal 2022 wordt ook via een livestream op het internet uitgezonden door de NOS. Dit is een gratis livestream, die op elke wedstrijddag van dit EK vrouwenvoetbal te vinden is op de site van de NOS. Die gratis livestream is wel geo-restricted: men mag elke stream van de NOS bij dit EK damesvoetbal alleen maar bekijken in Nederland.

Livestream tv-app

Het is ook mogelijk om de live tv-uitzendingen van dit EK vrouwenvoetbal te bekijken via een livestream op een tv-app. Tot de apps waarop men dit toernooi kan volgen behoren bijvoorbeeld de Go App (Ziggo), de iTV-app (KPN) en NLziet. Zo'n app heeft als voordeel dat men daarmee ook in andere EU-landen per livestream naar de live tv-uitzendingen kan kijken. Zo kunnen dus ook Nederlanders die in de zomer van 2022 op vakantie zijn in een ander EU-land, per livestream naar de wedstrijden van dit EK kijken.

Livestream Sporza?

Wordt dit EK vrouwenvoetbal ook per livestream uitgezonden door de VRT (Sporza)? Indien België zich kwalificeert voor dit EK, dan zenden zij dit kampioenschap waarschijnlijk ook via een geo-restricted, gratis livestream uit.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK vrouwenvoetbal 2022: kwalificatiewedstrijden NederlandEK vrouwenvoetbal 2022: kwalificatiewedstrijden NederlandIn het najaar van 2019 begint de kwalificatiecyclus voor het EK vrouwenvoetbal 2022. Nederland zit bij dit kwalificatiet…
Vrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamOp dinsdag 27 oktober 2020 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Kosov…
Damesvoetbal 2020: Rusland-Nederland, live tv en livestreamDamesvoetbal 2020: Rusland-Nederland, live tv en livestreamHet Nederlands vrouwenvoetbalteam speelt op vrijdag 18 september tegen Rusland. Dit is een kwalificatiewedstrijd voor he…

EK voetbal 2021: kwalificatie en Nations LeagueEK voetbal 2021: kwalificatie en Nations LeagueNa het WK van 2018 in Rusland staat de voetbalwereld voor een nieuw fenomeen. Het Europees Kampioenschap van 2021 wordt…
World Games 2017: Spelen voor niet-Olympische sportenWorld Games 2017: Spelen voor niet-Olympische sportenVan 20 t/m 30 juli 2017 werden in Wroclaw de World Games 2017 gehouden. Hier werden 27 sporten en vier invitatiesporten…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women%27s_Euro_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Grolsch_Veste
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Epi_Drost
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadion_Het_Diekman
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_vrouwen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_vrouwen_1984

Reageer op het artikel "EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: EK vrouwenvoetbal
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!