Vrouwenvoetbal Nederland: Oranje Leeuwinnen via livestream

Vrouwenvoetbal Nederland: Oranje Leeuwinnen via livestream Het Nederlandse vrouwenvoetbalteam 'de Oranje Leeuwinnen' behoort tot de populairste sportploegen van Nederland. De wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen zijn allen live op tv te bekijken. Ook zijn de interlands van de Oranje vrouwen op het internet via een livestream te bekijken. Door welke zender worden de interlands uitgezonden en waar vindt men een livestream?

Nederland in het internationale vrouwenvoetbal

Oorsprong

Bij de KNVB deed men lange tijd niet aan vrouwenvoetbal. Daarom werd er midden jaren vijftig een aparte (officieuze) Nederlandse damesvoetbalbond opgericht. Deze bond organiseerde Nederlandse vrouwenvoetbal op clubniveau en vanaf 1956 hadden zij ook een officieus Nederlands vrouwenvoetbalteam. Dit team speelde op 23 september 1956 haar eerste interland. De Nederlandse vrouwen verloren met 2-1 van West-Duitsland. Pas begin jaren zeventig werd het vrouwenvoetbal officieel erkend door de KNVB.

EK's vrouwenvoetbal

De eerste deelname van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam aan het EK voetbal voor vrouwen was in 2009. Toen haalde Nederland de halve finales. In 2013 was er de tweede deelname aan het EK voetbal voor vrouwen. Bij dat toernooi werden de Oranje Leeuwinnen reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Het EK vrouwenvoetbal 2017 vond plaats in eigen land en werd een enorm groot succes: de Nederlandse voetbalvrouwen pakten de eindzege in het toernooi.

WK's vrouwenvoetbal

In 2015 kwalificeerde Nederland zich voor het eerst voor het WK vrouwenvoetbal. De Oranje Leeuwinnen overleefden daarin de groepsfase, maar werden vervolgens uitgeschakeld in de achtste finales. In 2019 deed Nederland voor de tweede keer mee aan het WK damesvoetbal. De Oranje voetbalvrouwen demonstreerden in dat toernooi dat het EK van 2017 zeker geen toevalstreffer was: Oranje is een vaste waarde geworden in de wereldtop van het vrouwenvoetbal. Op dat WK voetbal van 2019 haalde Nederland de finale. Daarin verloren de Nederlandse vrouwen van de dames van Team USA.

Als gevolg van de sterke prestaties op het WK damesvoetbal plaatsten de Nederlandse voetbalvrouwen zich voor het eerst voor het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi 2021. In de periode na het WK was Nederland zeer succesvol in de kwalificatiewedstrijden voor het EK vrouwenvoetbal 2022. De Oranje Leeuwinnen slaagden erin om werkelijk alle kwalificatiewedstrijden in hun poule te winnen.

Vrouwenvoetbal in Nederland live op tv

Historie: Oranje Leeuwinnen live

Jarenlang was FOX de vaste mediapartner van het Nederlandse vrouwenvoetbal. De interlands van de Oranje Leeuwinnen (kwalificatiewedstrijden en oefenwedstrijden) werden in die periode doorgaans uitgezonden op FOX Tv en FOX Sports. Alleen de hele grote wedstrijden werden soms op een andere omroep uitgezonden, bijvoorbeeld door de NOS (het WK van 2015). Er was toen ook nog regelmatig damesvoetbal live te zien op Eurosport. In 2017 beleefde het vrouwenvoetbal z'n definitieve doorbraak in Nederland, toen de Oranje vrouwen het EK damesvoetbal wonnen. De wedstrijden van dat toernooi waren live op tv (en per livestream) bij de NOS te zien. Na het succes van dat toernooi werd Talpa de nieuwe mediapartner. Zij zonden voortaan de interlands (kwalificatiewedstrijden en oefenwedstrijden) live op tv uit op hun zenders Veronica en SBS9. Online zonden ze de kwalificatiewedstrijden uit via een gratis livestream bij Kijk.

Oranje Leeuwinnen bij de NPO

Met ingang van de zomer van 2021 verhuizen de live-uitzendrechten van de Oranje Leeuwinnen van Talpa naar de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Het is de bedoeling dat zij in de jaren 2021, 2022, 2023 en 2024 niet alleen de eindtoernooien live uitzenden (zoals EK's, WK's en Olympische Spelen), maar ook de WK-kwalificatiewedstrijden, EK-kwalificatiewedstrijden en heel wat oefenwedstrijden. De interlands van Nederland in het vrouwenvoetbal zijn bij hen live op tv te zien (doorgaans op NPO3), maar ook online via een stream.

Oefenwedstrijden deels bij ESPN

Niet alle oefenwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen zijn live op tv en per livestream bij de NPO te zien. Een deel van de vriendschappelijke duels van de Nederlandse voetbalvrouwen, waaronder bijvoorbeeld het Tournoi de France, maar ook andere oefenduels die vanwege de datum, het tijdstip of de tegenstander geen plek van de NPO krijgen in de programmering van hun tv-zenders, zijn gelukkig doorgaans wel live op tv en via de livestream te bekijken bij ESPN Sports.

Livestream Oranje Leeuwinnen (het Nederlands vrouwenvoetbalelftal)

Livestream NPO

De wedstrijden worden allen online uitgezonden via een livestream. Deze livestream wordt voor de kijkers in Nederland geproduceerd door de NOS. Met zo'n livestream kan men via het internet (op bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of andere computer) naar het vrouwenvoetbal kijken. De livestream is geheel gratis. Deze gratis livestream van het vrouwenvoetbal bevindt zich op de website van de NOS. Deze gratis livestream is officieel wel geo-restricted. Dat houdt in dat men deze gratis livestream op de site officieel alleen in Nederland mag bekijken. Voor andere landen is deze livestream van de wedstrijden van de Nederlandse vrouwen 'geo-blocked' (geblokkeerd). De livestream begint bij de Oranje Leeuwinnen tegelijk met de live tv-uitzending. Ook kan men deze gratis livestream van het damesvoetbal vinden via de NOS-app. Die stream heeft iets minder geo-restrictions: hij is wel in andere EU-landen te zien.

Livestream via Go App (in de hele EU)

Via de livestream van de Go App (online tv) kan men ook naar de live tv-uitzending van een match tussen de Nederlandse vrouwen kijken. Met deze livestream van Ziggo Go kan men de wedstrijd niet alleen per stream legaal in Nederland bekijken, doch ook in alle andere landen van de EU en in diverse andere landen (waaronder Noorwegen en Groot-Brittannië). Deze livestream is gratis beschikbaar voor iedereen die een abonnement heeft op digitale tv bij Ziggo. Met de Ziggo Go App kan men namelijk per livestream naar alle zenders kijken, die men ook thuis op televisie bij Ziggo kan bekijken. Zo kan men dus per livestream kijken naar de wedstrijden van de Oranje vrouwen. Ook kan men ervoor kiezen om deze wedstrijd per livestream op één van de andere zenders te bekijken, die een match van de Oranje vrouwen live uitzendt. Men kan niet alleen per livestream op die app naar tv kijken, men kan ook een week lang per stream elke uitzending (dus ook een live-uitzending van het vrouwenvoetbal) terugkijken.

Buiten de EU is elke livestream op die app overigens wel in de meeste landen geo-blocked (geblokkeerd). Voor Nederlandse Ziggo-klanten die echter op vakantie in de EU zijn, is deze app een uitstekende optie om zo toch geheel legaal per livestream te kunnen kijken naar een live tv-uitzending van een wedstrijd van de Nederlandse voetbalvrouwen. Toch is er qua aanbod voor kijkers binnen de Nederlandse landsgrenzen soms wel één duidelijk voordeel van de livestreams die de NPO op haar site en app aanbiedt, vergeleken met de streams op de Ziggo Go App. Bij de NPO kan soms namelijk sportwedstrijden per livestream uitzenden, die (wegens een drukke programmering) niet live op tv te zien zijn. Bij Ziggo Go kan men daarentegen alleen de wedstrijden per livestream bekijken die live worden uitgezonden door de tv-zenders die zij aanbieden.

Livestream NLziet?

Het is eveneens mogelijk om de wedstrijden van de Nederlandse voetbalvrouwen te bekijken via een livestream op de NLziet-app. Dit is echter niet een gratis livestream. Men moet wel een betaald abonnement op die app hebben om daarop per livestream naar tv te kunnen kijken. Via de hierboven genoemde app kan men per livestream kijken naar de zenders van de NPO, Talpa (SBS Broadcasting) en RTL XL. Daarop kan men dus ook per livestream kijken naar de zenders NPO1 en NPO3, waarop interlands van Nederland vaak live worden uitgezonden. Bij NLziet zij alleen de wedstrijden per livestream te zien die ook door de NPO op tv worden uitgezonden. De wedstrijden die door de NPO alleen live per stream werden uitgezonden, zijn dus niet live op de tv-app van NLziet te bekijken.

Livestream NPO Start

Het vrouwenvoetbal is ook per livestream te bekijken via NPO Start. Op die site kan men per livestream naar live tv-uitzendingen van de Nederlandse publieke omroep (NPO) kijken. Men kan dus ook per livestream naar de zender kijken die de interlands van Nederland live uitzendt. (Meestal zijn de Oranje Leeuwinnen op NPO3 te zien.) Om de live-uitzendingen van het damesvoetbal te kunnen per livestream te kunnen bekijken, hoeft men bij hen geen abonnement te hebben. Het is geheel gratis om bij hen per livestream naar de reguliere live tv-uitzendingen te kijken. Elke livestream op die site (en dus ook de live-uitzending van de Oranj Leeuwinnen) is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men op die site alleen in Nederland per livestream naar deze wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen kan kijken. In andere landen is die livestream van deze wedstrijd van de Nederlandse voetbalvrouwen op die app 'geo-blocked'. Wie van buiten Nederland (maar wel vanuit een ander EU-land) legaal op een computer naar de uitzending van de NOS van het vrouwenvoetbal wil kijken, kan hiervoor bijvoorbeeld wel de Ziggo Go App gebruiken, maar niet een site van de Nederlandse publieke omroep zelf.

Livestream iTV

Ook is het mogelijk om de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op het internet via een livestream op de iTV-app te kijken, of via de website van InteractieveTv. Dit is een streamingdienst van KPN waarmee men online live tv kan kijken (per livestream). Net als elke stream op de Go App is ook een livestream op de iTV-app in de hele Europese Unie te bekijken. De app van iTV is vooral bedoeld voor het bekijken van een livestream op een smartphone of tablet. De website van InteractieveTv is vooral bedoeld voor klanten van KPN die op een desktop computer of laptop naar via een livestream naar tv willen kijken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal 2020: Nederland-Kosovo, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Nederland-Kosovo, live tv en livestreamOp dinsdag 1 december 2020 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Neder…
Vrouwenvoetbal 2020: Nederland-Estland live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Nederland-Estland live tv en livestreamOp vrijdag 23 oktober 2020 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. De wed…
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamIn juli en augustus 2021 wordt het vrouwenvoetbaltoernooi van de Olympische Spelen gespeeld. Nederland doet in 2021 voor…
Vrouwenvoetbal 2021: Nederland-België live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2021: Nederland-België live tv en livestreamOp donderdag 18 februari 2021 wordt de vrouwenvoetbalwedstrijd België-Nederland gespeeld. De Oranje Leeuwinnen zouden oo…

Ajax 2010-2011: FC Twente de beker, Ajax de titelAjax 2010-2011: FC Twente de beker, Ajax de titelAjax plaatste zich voor de 23e keer voor de finale van de KNVB-beker. Tegenstander was FC Twente, dat de laatste jaren w…
Ajax 1977-1978: Na zes jaar weer in de KNVB-bekerfinaleAjax 1977-1978: Na zes jaar weer in de KNVB-bekerfinaleIn 1972 stond Ajax voor het laatst in de finale van de KNVB-beker toen er met 3-2 van FC Den Haag werd gewonnen. Zes jaa…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Denmark_women%27s_national_football_team
  • http://nos.nl/artikel/2117522-ek-vrouwenvoetbal-2017-live-bij-de-nos.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women%27s_Championship
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/21441/pittige-loting-oranjeleeuwinnen
  • http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/women/index.html
  • https://live.foxsports.nl/live/tv-gids/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 20-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.