Voetbal live op tv of via een livestream bekijken

Voetbal live op tv of via een livestream bekijken Voetbal is veruit de populairste televisiesport ter wereld. Er is in Nederland en België jaarlijks heel veel voetbal live op tv te bekijken. De wedstrijden die op tv te zien zijn, kan men ook op het internet via een livestream bekijken. Door welke omroepen worden in het seizoen de grote competities en voetbaltoernooien live uitgezonden op tv en via de livestream?

Voetbal en tv

Er is van oudsher een grote band tussen de voetbalsport en het medium tv. In de jaren vijftig en zestig zorgden grote voetbaltoernooien er in veel landen voor, dat mensen besloten om hun eerste tv te kopen. Dankzij dat apparaat kon men voor het eerst van hun leven al die wereldsterren zien, waarover men doorgaans alleen in kranten las. En men hoefde er niet eens voor op reis te gaan: men zag die wereldspelers simpelweg in de eigen woonkamer.

Ook de doorbraak van de kleurentelevisie in de jaren zeventig was voor een deel aan het voetbal te danken. Voorafgaand aan grote toernooien steeg de verkoop van zulke tv's sterk: eindelijk kon men in de huiskamer de voetbalsterren in kleur bekijken.

Opvallend genoeg waren voetbalbestuurders in de eerste decennia van de tv vaak helemaal niet zo blij met dat medium. Ze waren bang dat de televisie slecht zou zijn voor de kaartverkoop van voetbalwedstrijden. Heel wat voetbalorganisaties hadden daarom als stelregel: een wedstrijd mag pas live worden uitgezonden op televisie, als de toegangskaartjes uitverkocht zijn. Pas veel later begon men in te zien dat uiteindelijk niet de tickets, maar juist de live-uitzendrechten de belangrijkste potentiële inkomstenbron voor de voetbalorganisaties zijn.

UEFA Champions League

Nederland: RTL7

Met ingang van het seizoen 2021-2022 zijn de uitzendrechten van de Champions League in handen van RTL Nederland. Zij zenden dit live uit op RTL7. Dit contract geldt voor de seizoenen 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024. Zij zenden in deze seizoen de wedstrijden van de Nederlandse deelnemers uit, maar ook diverse andere topwedstrijden uit deze competitie, waaronder vanzelfsprekend het hoogtepunt: de finale van de Champions League in 2021. Vanaf 2015 tot aan de zomer van 2021 zaten de uitzendrechten Champions League bij Talpa Broadcasting. Daarvoor werd dit toernooi altijd door NOS Studio Sport uitgezonden. De wedstrijden van de Champions League zijn in de seizoenen 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024 overigens ook live op tv en per livestream te zien op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal.

Europa League en Conference League bij Talpa

De wedstrijden van het hoofdtoernooi van de UEFA Europa League en de Conference League worden sinds de zomer van 2021 door Talpa uitgezonden. Ook dit contract is geldig voor de seizoenen 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024. De uitzendingen vinden doorgaans plaats op donderdagen. Een uitzondering daarop is de Finale van de Europa League, die op zaterdag plaatsvindt. De Conference League en Europa League zijn ook live te zien bij ESPN (voor abonnees). Zij zenden nog vele malen meer wedstrijden live uit dan Talpa.

Europa League, welke zender van Talpa? Veronica Tv

Veronica Tv is door Talpa met ingang van augustus 2021 weer benoemd tot hun officiële voetbalzender (net als enkele jaren voorheen het geval was, toen men daarop onder meer Champions League en interlands uitzond). Dit houdt in dat in principe de wedstrijden van Nederlandse clubs in de Europa League live te zien zijn op Veronica Tv.

Nederland voetbal: Eredivisie bij ESPN Sports en NOS Studio Sport

De wedstrijden van de Nederlandse eredivisie zijn live op tv te zien bij de betaalzenders van ESPN Sports (het voormalige FOX Sports). Bij diverse tv-providers is het eerste kanaal van ESPN gratis te bekijken; voor de overige zenders dient u een aanvullend abonnement te hebben. Wie een abonnement heeft kan bij ESPN Sports kan ook elke wedstrijd van de eredivisie online volgen via een livestream op de ESPN Sports Go App. De samenvattingen van de eredivisiewedstrijden zijn bij NOS Studio Sport te zien. Per competitieronde zijn enkele wedstrijden van de eredivisie ook live op tv en per livestream te zien bij het Vlaamse Telenet Play Sports.

Eerste Divisie: Keuken Kampioen Divisie

Bij de Keuken Kampioen Divisie (de voormalige Jupiler League) vonden er in 2018 wel grote veranderingen plaats in de tv-programmering. Er worden sindsdien namelijk heel wat wedstrijden van deze competitie uitgezonden op het open net van FOX-ESPN (dat gratis te ontvangen is voor de meeste Nederlanders die digitale tv hebben). Deze zender zit bijvoorbeeld bij Ziggo op het digitale kanaal 11. Zij zenden op elke maandag een wedstrijd uit de Keuken Kampioen Divisie live uit. Op vrijdag hebben ze op die zender het 'schakelprogramma' (schakelkanaal) waarbij ze switchen tussen de verschillende wedstrijden van de Keuken Kampioen Divisie (Eerste Divisie) die op dat moment worden gespeeld. Daarnaast zijn ook de samenvattingen van deze competitie op het 'open net 'te zien.

KNVB Beker: ESPN

De uitzendrechten van de KNVB Beker zijn in handen van het ESPN-imperium. Zij zenden heel veel bekerwedstrijden live uit op de abonneezenders van ESPN Sports (tv en livestream). Daarnaast zenden zij echter ook heel wat wedstrijden van de KNVB Beker live uit op hun 'open net', dat door de meeste Nederlanders die digitale tv hebben, gratis te ontvangen is. In elke bekerronde zenden ze op dat 'open net' (kanaal 11 bij Ziggo) minstens één wedstrijd live uit.Ook zenden ze op dat gratis digitale kanaal de beide halve finales uit en ook de KNVB Bekerfinale.

Johan Cruijff Schaal

De rechten van de Johan Cruijff Schaal zijn eveneens in handen van het ESPN-imperium. In het verleden verkochten zij hierbij vaak een sublicentie voor deze wedstrijd aan het Talpa Broadcasting-imperium. Dat is echter niet meer het geval.

Nederlands elftal

De live-uitzendrechten van het Nederlands elftal zijn in handen van NOS Studio Sport. Zij hadden al enige jaren de uitzendrechten van de kwalificatiewedstrijden. In juli 2018 werd bekend dat de NOS ook een contract heeft getekend om de oefenwedstrijden van Oranje uit te gaan zenden in de periode 2018-2022. De wedstrijden van Oranje worden door de NOS live op tv uitgezonden, meestal op de zender Nederland 3 (NPO3). Soms worden de interlands echter uitgezonden op de zender Nederland 1 (NPO1).

Nations League

Alle wedstrijden van Oranje in de Nations League zijn live op tv en via de livestream te zien bij de NPO (NOS). De wedstrijden van de Rode Duivels zijn live te zien bij VTM.

WK voetbal

Waar is het WK voetbal live te zien? Alle wedstrijden van dat WK voetbal zijn in Nederland live op tv en via de livestream te zien bij de NPO (NOS). In België zijn alle wedstrijden van dat WK voetbal live op tv of via een livestream te zien bij Sporza (VRT).

Oranje Leeuwinnen (vrouwenvoetbal)

De vaste mediapartner van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal (de Oranje Leeuwinnen) is met ingang van medio 2021 de NPO. Zij zenden de oefenduels, kwalificatiewedstrijden en eindtoernooien live uit op tv en per livestream. Voorheen zond de publieke omroep alleen de eindtoernooien live uit. Tot aan medio 2017 was FOX de vaste mediapartner bij de overige wedstrijden. In de periode september 2017 tot begin 2021 was Veronica (Talpa) de vaste mediapartner.

Jupiler Pro League (België)

Alle duels van de hoogste Belgische voetbaldivisie, de Jupiler Pro League, zijn live op tv en per livestream te zien bij Eleven Sports. Per speelronde zijn ook circa twee duel per livestream te zien bij Ziggo Sport Totaal.

Ziggo Sport Totaal

De live-uitzendrechten van de Champions League zij ook in handen van Ziggo Sport Totaal. Op hun 'openen net' (kanaal 14) is doorgaans een topwedstrijd live te zien, die niet bij Talpa te zien zijn omdat die op de betreffende avond voor een andere Champions League-wedstrijd hebben gekozen. De overige wedstrijden zijn op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal te zien. Ook zijn deze voetbalwedstrijden via een livestream op het internet te bekijken op de Ziggo Sport Totaal App. Via die 'app' kan men overigens ook, als men geen abonnement op Ziggo Sport Totaal heeft, middels 'pay per view' de livestream van een specifieke wedstrijd bestellen.

Buitenlands voetbal: Ziggo Sport, Eurosport, Viaplay en ESPN

Ziggo Sport heeft de uitzendrechten van diverse grote buitenlandse competities. Zij zenden onder meer de Spaanse competitie live op tv uit. Het merendeel van de wedstrijden zal te zien zijn op de betaalzenders van 'Ziggo Sport Totaal', maar er zal ook een behoorlijk aantal grote Engelse wedstrijden te zien zijn op het net 'Ziggo Sport' (kanaal 14).

ESPN Sports zendt behalve de Nederlandse eredivisie ook veel buitenlands voetbal live uit. Zij hebben de uitzendrechten van onder meer de Bundesliga, de Europa League en van diverse buitenlandse bekertoernooien. Ook zendt ESPN Sports de Amerikaanse competitie MLS live uit.

Viaplay

Viaplay zendt met ingang van 2022 de Bundesliga en de Premier League in Nederland per livestream uit.

Vlaanderen: VIER

In Vlaanderen worden de belangrijkste duels uit de Champions League live op tv en middels een livestream uitgezonden door de commerciële tv-zender VIER.

Voetbal via een livestream

Openbare livestream van voetbal

Er is ook online veel voetbal live te zien via een livestream. De NOS stelt meestal een openbare, gratis livestream beschikbaar van het voetbal dat zij op tv uitzenden. Ook Talpa (Kijk) biedt vaak een gratis livestream aan van voetbal. Deze livestreams zijn wel gratis, maar ook 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men buiten Nederland niet naar deze livestream mag kijken.

Livestream van voetbal voor abonnees

Er zijn echter ook officiële livestreams die niet gratis zijn. Dit geldt onder meer voor de livestreams van Ziggo Sport Totaal App, de ESPN Sports Go App en de Eurosport Player. Om op deze streams automatisch voetbal te kunnen bekijken, dient men een abonnement op deze apps te hebben. Bij Ziggo Sport Totaal is het voor mensen zonder abonnement echter wel mogelijk om via 'pay per view' naar een livestream te bekijken.

Voetbal bekijken via livestream op tv-app

Het is ook mogelijk om voetbal te bekijken via een livestream van een tv-provider. Bij Ziggo biedt men aan de klanten bijvoorbeeld de Ziggo Go App aan, waarmee televisie-uitzendingen in de hele EU via een livestream bekeken kunnen worden, waaronder dus ook het voetbal dat op televisie wordt uitgezonden. Bij KPN kunnen de klanten online naar al het voetbal dat op televisie is kijken via een livestream op de iTV-app.

Overzicht: belangrijke voetbalwedstrijden live op tv en livestream

Finales:


Wedstrijden van clubs per livestream:


Nationale ploegen:


Speciale wedstrijden:


Toernooien:


Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Old Firm: Glasgow Rangers tegen CelticOld Firm: Glasgow Rangers tegen CelticOld Firm: de wedstrijd die er in Schotland toe doet. De wedstrijd tussen de eeuwige rivalen Glasgow Rangers en Celtic wo…
De oprichting en geschiedenis van Leicester CityDe oprichting en geschiedenis van Leicester City2 mei 2016 gaat in boeken als één van de meest wonderbaarlijke dagen in het Engelse voetbal. Laagvlieger Leicester City…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/media/4176549/premier-league-voetbal-verhuist-van-fox-ziggo-sport.html
  • http://www.vi.nl/nieuws/sbs-verhuist-champions-league-naar-veronica.htm
  • http://www.foxsports.nl/voetbal/
  • https://ontdek.ziggo.nl/sport/ziggo-sport-tv-gids
  • http://www.nu.nl/media/4292193/knvb-beker-en-jupiler-league-veronica.html
  • http://www.ziggosporttotaal.nl/nieuws/131345-ajax-nice-live-te-zien-op-ziggo-sport.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 13-11-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.