Old Firm: Glasgow Rangers tegen Celtic

Old Firm: Glasgow Rangers tegen Celtic Old Firm: de wedstrijd die er in Schotland toe doet. De wedstrijd tussen de eeuwige rivalen Glasgow Rangers en Celtic wordt sinds het seizoen 2016-17 weer hervat. Na financiële wanorde werd Glasgow Rangers verbannen uit de hoogste divisie, maar na drie promoties kon de oude strijd hervat worden. Celtic en Glasgow Rangers kwamen elkaar al 419 keer eerder tegen (voor het seizoen 2020-21). Rangers won vaker dan Celtic.

Oprichting Celtic en Rangers

Op 6 november 1887 werd Celtic opgericht door de katholiek Broeder Walfrid. Zijn echte naam was echter Andrew Kerins. De Ier wilde er voor zorgen dat de arme mensen aan de oostelijke kant van de stad Glasgow meer voedsel kregen. Hij wilde dit bereiken door geld in te zamelen. Het inzamelen van geld wilde hij bereiken door voetbalwedstrijden af te laten werken. De eerste officiële wedstrijd die Celtic speelde was tegen haar rivaal. Haar rivaal, Glasgow Rangers, werd vijftien jaar eerder opgericht, aan de westelijke kant van Glasgow, door twee broers en twee vrienden daarvan. Sinds 1890 was er een nationale competitie, waar Rangers en Celtic aan deelnamen. Rangers won al 54 landskampioenschappen, drie meer dan haar eeuwige rivaal.

Celtic tegen Glasgow Rangers: rivaliteit

Celtic en Rangers zijn beide gelegen in Glasgow. Ondanks dat zijn de twee supportersgroepen misschien wel de meest rivaliserende voetbalgroepen over heel de wereld. Beide ploegen speelden al vanaf mensenheugenis op het hoogste niveau in de Schotse Premier League. Vanaf 1976 speelde Rangers in de Scottish Premiership, tot het faillissement in 2012. In die periode werd Rangers veelvuldig kampioen, met als nummer twee Celtic. Celtic werd ook vaak kampioen in de Schotse Premier League. Vaak hadden beide teams een grote voorsprong ten opzichte van de andere clubs in de competitie. De supporters van beide clubs kunnen elkaar door de grote concurrentie niet uitstaan, maar dat komt ook door het geloof. De supporters van Celtic staan bekend als de katholieken, terwijl de supporters van de Rangers van oorsprong protestants zijn. De supporters van Rangers voelen zich echte Schotten, deze zijn vaak protestants, terwijl de Celtic-supporters (katholiek) zich meer Iers voelen. De rivaliteit is wel minder geworden. Tegenwoordig zijn er huwelijken waarbij de vrouw of de man protestant is en de ander katholiek, terwijl dit vroeger ondenkbaar was. De supporters zijn echte rivalen en gebruiken tijdens de wedstrijd daarom kwetsende spreekkoren en vermeende handgebaren tegen elkaar. Na de wedstrijd willen er nog wel eens supporters op de vuist gaan met elkaar, wat leidt tot vele gewonden en sporadisch zelfs tot doden.

Geschiedenis Old Firm

De eerste wedstrijd die gespeeld werd tussen beide, was direct ook de eerste wedstrijd in het bestaan van Celtic. De gespeelde wedstrijd van 1888 werd met 5-2 gewonnen door Celtic. Vanaf 1890 speelden beide teams voor de competitie en voor de nationale bekers tegen elkaar. Door financiële wanorde werd deze reeks echter verstoord in 2012. Rangers werd teruggezet naar de vierde Schotse divisie, vanwege het faillissement. In juni 2012 werd Rangers opnieuw opgericht, met een doorstart in de vierde divisie. Na vier jaar en drie kampioenschappen speelt Rangers weer op het hoogste niveau (vanaf seizoen 2016-17), waardoor the Old Firm-derby weer in de competitie afgewerkt kan worden. De laatste ontmoeting voordat Rangers weer op het hoogste niveau speelde was voor de Schotse FA Cup in april 2016. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarna beide teams nogmaals scoorden in de verlenging. Er moesten penalty's genomen worden, de spelers van Rangers deden dat beter (5-4), waardoor de supporters van Rangers weer moed kregen op een nieuw kampioenschap (in de Schotse tweede divisie).

Uitslagen Old Firm

Celtic en Glasgow Rangers speelden 419 keer eerder tegen elkaar (voor de start van het seizoen 2020-21). Voor de Schotse FA Cup kwamen beide teams elkaar 51 keer tegen. Celtic won 25 ontmoetingen, terwijl Rangers er maar zestien winnend kon afsluiten. Dat is de enige competitie waar Celtic in het voordeel is. Voor de League Cup vonden er 50 ontmoetingen plaats, waarvan er 24 werden gewonnen door Rangers. 24 keer won Celtic en twee keer eindigde de wedstrijd in een evenwicht. Voor de competitie kwamen beide teams elkaar al 318 keer tegen. 109 keer stapte Celtic winnend van het veld af, terwijl Glasgow Rangers dat 122 keer deed. In de competitie speelden beide teams 87 keer gelijk tegen elkaar. Daarmee heeft Glasgow Rangers een positiever resultaat dan Celtic.

Stadions

Beide clubs hebben mooie stadions als thuisbasis. Glasgow Rangers speelt normaliter in het Ibrox Stadium. Dit stadion biedt plaats aan bijna 51.000 mensen. Het Ibrox stadium werd geopend op 30 december 1899. Het Ibrox stadium heeft echter vele ongelukken gekend, waardoor er voor gekozen was om de capaciteit te verminderen, zodat de veiligheid gegarandeerd werd. In januari 1939 waren er 118.567 mensen in het stadion om de competitiewedstrijd tegen Celtic te aanschouwen, een record.

Het stadion van Celtic heeft een capaciteit van ongeveer 60.300. Sinds 1892 staat het Celtic Park waar het nu nog steeds gevestigd is. In januari 1938 behaalde het stadion een recordaantal toeschouwers, tijdens een duel tegen de eeuwige rivaal. Er waren 83.500 mensen op de been om Celtic te zien schitteren tegen Rangers. Door veiligheidsmaatregelen werd de capaciteit teruggeschroefd.
© 2016 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Crystal Clear - Schoonheidsgeheim van de sterrenCrystal Clear behoort tot de favoriete schoonheidsbehandelingen van de sterren. Niemand minder dan Madonna, Gwyneth Palt…
Derby's en klassiekers; de mooiste voetbalwedstrijdenHet zijn de wedstrijden waar de harten van veel voetbalfans sneller van gaan kloppen, de strijd tussen 2 teams uit dezel…
De Oscarwinnaars 1993De Oscarwinnaars 1993De Academy Awards van het jaar 1993. De beste films van dit jaar waren Schindler's list, The piano, Philadelphia en Jura…
Ajax 1972: Ajax wint de eerste Europese SupercupAjax 1972: Ajax wint de eerste Europese SupercupIn 1972 stond voor het eerst de finale om de Europese Supercup op het programma tussen de winnaars van de Europa Cup 1 e…

Medische keuring bij voetballers: wat houdt het in?Medische keuring bij voetballers: wat houdt het in?Een voetballer die een transfer maakt naar een andere club wordt altijd eerst onderworpen aan een medische keuring. In v…
Voetbal live op tv of via een livestream bekijkenVoetbal live op tv of via een livestream bekijkenVoetbal is veruit de populairste televisiesport ter wereld. Er is in Nederland en België jaarlijks heel veel voetbal liv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: En:User:Stanmar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Firm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rangers_Football_Club
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Celtic_F.C.
  • http://www.soccerbase.com/teams/team.sd?team_id=512&team2_id=2104&teamTabs=h2h
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Celtic_Park
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ibrox_Stadium
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 03-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.