WK vrouwenvoetbal 2023 live op tv en livestream

WK vrouwenvoetbal 2023 live op tv en livestream Het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in 2023 georganiseerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Het WK vrouwenvoetbal 2023 is live op tv te bekijken. Daarnaast kan men dit wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen ook via een gratis livestream online volgen. Door welke omroepen wordt dit wereldkampioenschap vrouwenvoetbal live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream voor dit wereldkampioenschap damesvoetbal? Hoe is de geschiedenis van het WK vrouwenvoetbal verlopen?

Geschiedenis WK voetbal voor vrouwen

In 1991 werd door de FIFA het eerste WK damesvoetbal georganiseerd. (Ter vergelijking: al sinds 1930 organiseert de FIFA een WK voetbal voor heren.) Het WK vrouwenvoetbal wordt, net als het WK van de heren, eens in de vier jaar georganiseerd. Het eerste WK voor dames vond plaats in China. De Verenigde Staten wonnen dat toernooi, door in de finale Noorwegen te verslaan. In 1999 zou Amerika nogmaals het WK winnen, ditmaal door in de finale na strafschoppen China te verslaan. In 2015 won het team van de Verenigde Staten voor de derde keer het WK vrouwenvoetbal. Bij dit wereldkampioenschap, dat in Canada werd gehouden, wonnen de Amerikaanse voetbalvrouwen in de finale met 5-2 van Japan.

Behalve de Verenigde Staten van Amerika is er nog één land dat er meer dan één keer in slaagde om het WK voetbal voor dames te winnen: Duitsland won het WK twee keer. De eerste keer was in 2003 (door Zweden in de finale te verslaan). De tweede eindzege van Duitsland was in 2007 (door Brazilië in de finale te verslaan).

Naast de meervoudige winnaars Duitsland en de Verenigde Staten, zijn er twee landen die er één keer in slaagden om het WK voetbal voor vrouwen te winnen. Noorwegen werd in 1995 wereldkampioen, door in de finale Duitsland met 2-0 te verslaan. Japan werd in 2011 wereldkampioen, door in de finale de Verenigde Staten middels strafschoppen te verslaan. In 1991 en 1995 mochten er twaalf landen deelnemen aan het WK damesvoetbal. Bij de WK's vrouwenvoetbal van 1999 tot en met 2011 namen zestien landen deel. Bij het WK vrouwenvoetbal van 2015 mochten er 24 landen deelnemen. Ook bij het WK vrouwenvoetbal 2019 deden er 24 landen mee.

Nederland en het WK vrouwenvoetbal

Nederland heeft niet deelgenomen aan de WK's van 1991 tot en met 2011. Bij dat allereerste WK, van 1991, was Nederland wel heel dicht bij deelname. De Oranje Leeuwinnen misten de kwalificatie met slechts één doelpunt. Daarna zijn de Nederlandse voetbaldames jarenlang niet meer zo dicht bij kwalificatie voor het WK voetbal geweest. Pas in 2015 nam het Nederlands damesteam voor het eerst deel aan het WK.

Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2015

Op dat toernooi won Nederland zijn eerste poulewedstrijd met 1-0 van Nieuw-Zeeland, dankzij een doelpunt van Lieke Martens. De tweede poulewedstrijd verloren de Nederlandse voetbalvrouwen met 0-1 van China. In de derde en laatste poulewedstrijd speelden de Oranje Leeuwinnen met 1-1 gelijk tegen Canada. Nederland werd derde in de eindstand van de poule en plaatste zich zo voor de tweede ronde (achtste finales). Daarin was Japan de tegenstander. Nederland verloor met 1-2 en werd zo uitgeschakeld.
Japan zou later de finale van het toernooi halen, maar verloor daarin van de Verenigde Staten.

Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal 2019

Op het mondiale vrouwenvoetbalkampioenschap van 2019 wonnen de Oranje Leeuwinnen hun drie poulewedstrijden van Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada. Vervolgens versloegen ze Japan in de achtste finales en Italië in de kwartfinale. In de halve finale schakelden de Nederlandse vrouwen Zweden uit (na verlenging). In de finale verloor Nederland met 0-2 van de Verenigde Staten.

Programma Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2023: hoe laat?

Bij het WK vrouwenvoetbal 2023 kunt u dus weer live op televisie of online met een livestream naar de Oranje Leeuwinnen kijken. Hoe laat beginnen de wedstrijden van het Nederlands team op dit mondiale vrouwenvoetbaltoernooi? Vanwege het grote tijdsverschil tussen Europa en de landen waar dit evenement plaatsvindt (Australië en Nieuw-Zeeland), zijn veel wedstrijden voor de Nederlandse kijkers op tv en via de livestream op ongewone momenten te bekijken, namelijk 's ochtends vroeg en 's nachts. Hieronder vindt u een overzicht van de tijdstippen waarop de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op dit WK vrouwenvoetbal live te bekijken zijn op tv en via de stream voor de kijkers in Nederland. In dit schema zijn dus de tijdsverschillend met Australië en Nederland verrekend: dit zijn de tijdtippen waarop de aftrap van elke wedstrijd live te zien bij ons (CET: Central European Time).

Wedstrijdschema: programma Oranje Leeuwinnen (Nederlandse tijd)

  • Zo. 23 juli 2023 om 09u30: Nederland-Portugal
  • Do. 27 juli 2023 om 03u00: Nederland-Verenigde Staten
  • Di. 1 augustus 2023 om 09u00: Nederland-Vietnam
  • Zo. 6 augustus 2023 om 04u00: Nederland - Zuid-Afrika (achtste finale)
  • Vr. 11 augustus 2023 om 03u00: Nederland-Spanje (kwartfinale)

Live op tv: WK vrouwenvoetbal

NOS Studio Sport

In 2015 deed Nederland voor het eerst mee aan het WK vrouwenvoetbal en dat was toen voor de NOS ook de reden om dit toernooi voor het eerst live op tv uit te zenden. Ondanks het tijdsverschil tussen Nederland en Canada werd dat WK vrouwenvoetbal van 2015 qua kijkcijfers een behoorlijk groot succes. In 2017 zond de NOS het EK vrouwenvoetbal live op tv en online via de livestream uit, toen dit toernooi in Nederland werd gehouden. Dit werd een gigantisch succes. Ook het WK van 2019 was een enorm kijkcijfersucces. Daarom zendt de NOS ook in 2023 het WK vrouwenvoetbal weer live op tv uit.

Veronica? Neen

In theorie was er nog concurrent voor de NOS voor de live tv-uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal: Veronica Tv. Deze zender was een vaste mediapartner van de Oranje Leeuwinnen geworden. Ze hadden jarenlang de uitzendrechten van de kwalificatiewedstrijden voor dit WK vrouwenvoetbal en zonden daarnaast ook veel oefenwedstrijden live uit op tv. In theorie hadden zij zeker interesse in de uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal. In de praktijk hebben zij echter een probleem: in principe heeft Veronica op haar kanaal alleen zendruimte in de avonden en nachten. Overdag wordt dit kanaal door een andere zender gebruikt (met tekenfilms). Bij een WK vrouwenvoetbal zijn er altijd overdag ook wedstrijden. Sterker nog: bij dit WK dat in Australië en Nieuw-Zeeland plaatsvindt, zijn vanwege het tijdsverschil veel wedstrijden 's ochtends te zien in Nederland. En dan heeft Veronica helemaal geen zendtijd.

Veronica Tv is een onderdeel van het SBS-concern, dus in theorie kon hier wel een oplossing worden gezocht, door het WK vrouwenvoetbal niet helemaal op Veronica uit te zenden, maar deels ook op andere zenders van SBS. Toch bleek dit geen ideale situatie te zijn. Alles afwegende is puur praktisch gezien het WK vrouwenvoetbal daardoor voor Talpa Tv minder interessant dan voor de NOS. Hierdoor gingen de uitzendrechten (tv en livestream) van dit WK vrouwenvoetbal dus toch naar de NOS. Veronica heeft uiteindelijk besloten om sowieso te stoppen met het uitzenden van vrouwenvoetbal, nadat ze eerder al de strijd om diverse andere live-uitzendrechten van de publieke omroep verloren. De NOS heeft overigens niet helemaal het monopolie betreffende het Nederlands damesteam. ESPN zendt buiten dit WK voetbal soms nog wel live op tv (en via de stream) wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen uit, maar dit betreft oefenwedstrijden.

Eurosport? Neen

Bij diverse voorgaande grote vrouwenvoetbaltoernooien waren de uitzendrechten (tv en livestream) in handen van Eurosport. Zij zonden altijd een groot aantal wedstrijden live uit. Bij het WK vrouwenvoetbal 2023 heeft Eurosport echter niet de live-uitzendrechten.

Sporza (België)

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) voor dit WK vrouwenvoetbal.

Overige omroepen die live het WK damesvoetbal 2023 op tv uitzenden

Welke overige omroepen zenden het WK vrouwenvoetbal 2023 uit? Tot de overige omroepen die de wereldkampioenschappen voetbal voor vrouwen in 2023 live op tv uitzenden behoren onder meer het Britse BBC, het Franse TF1, de Duitse publieke zenders ARD en ZDF, het Italiaanse RAI, het Australische Optus Sport en het Amerikaanse FOX (i.s.m. Telemundo).

Livestream WK vrouwenvoetbal 2023

Gratis livestream (NPO)

De Nederlandse publieke omroep (NPO) biedt op dit WK vrouwenvoetbal een livestream aan van elke wedstrijd. Dit geldt dus niet alleen voor de wedstrijden die zij op tv uitzenden, maar ook alle andere wedstrijden van dit WK voetbal voor vrouwen zijn bij hen via een livestream te bekijken. Met zo'n livestream kan men alle wedstrijden van dit wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dus op een smartphone of computer bekijken. De livestream bevindt zich bij elke wedstrijd die zij uitzenden op de website van de NOS in de rubriek 'Sport'. Ook kan men elke livestream van hen op de NOS-app bekijken. Het voordeel van de livestream van de NPO bij dit WK vrouwenvoetbal is, dat dit een openbare livestream is, die men geheel gratis kan bekijken. De livestream op de site van de NOS voor het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal is echter wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men alleen in Nederland naar deze stream van het WK vrouwenvoetbal 2023 kan kijken. De stream op de NOS-app is daarentegen voor Nederlanders ook live in andere EU-landen te bekijken, wat natuurlijk handig is voor veel fans die in deze periode op vakantie zijn.

Go App: livestream in de hele EU

Men kan ook online per livestream via de Go App (online tv) kijken naar dit WK vrouwenvoetbal. Via die app kan men online (per livestream) naar de live tv-uitzendingen kijken. Eén van de voordelen tegenover de livestream van de NOS is, dat men via deze app niet alleen in Nederland per stream naar de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen kan kijken. Men kan op deze app in de gehele EU per livestream de wedstrijden van de Nederlandse vrouwen op dit WK voetbal bekijken. De Go App is een dienst van VodafoneZiggo. Wie een abonnement voor digitale tv bij Ziggo heeft, kan deze app automatisch gebruiken, zonder iets bij te hoeven betalen. Via die app kan men elke zender per livestream bekijken, die men thuis ook op tv bij Ziggo kan bekijken. Het aantal zenders dat men hierop per livestream kan ontvangen, is dus exact gekoppeld aan het tv-abonnement. Wie een uitgebreid tv-abonnement heeft, kan al die zender ook online per livestream bekijken. Men kan hierop dus de wedstrijden bekijken van dit WK vrouwenvoetbal die de NOS op tv uitzendt. Men kan hierop ook de wedstrijden van dit WK vrouwenvoetbal per livestream bekijken die op tv worden uitgezonden door bijvoorbeeld Sporza, ZDF en BBC.

Zo'n app waarmee men per livestream in de hele EU naar tv kan kijken, is natuurlijk in de zomermaanden voor veel mensen extra handig. Men kan op die manier dus ook op vakantie in het buitenland (althans: in de EU) per livestream naar dit WK damesvoetbal kijken.

Livestream WK vrouwenvoetbal op NLziet?

De wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal 2023 worden ook live uitgezonden via NPO Start. Daardoor zijn de wedstrijden van het Nederlands vrouwenvoetbalteam op dit WK vrouwenvoetbal ook te zien via een livestream op NLziet. Op die app zijn immers alle tv-uitzendingen van NPO Start, RTL XL en Talpa (SBS Broadcasting) per livestream te bekijken. Men dient echter wel een abonnement te hebben op NLziet om op die app naar de wedstrijden van het WK damesvoetbal te kunnen kijken. Op de NLziet-app zijn alleen de wedstrijden van dit WK vrouwenvoetbal per livestream te bekijken, die men bij de NOS ook op tv kan bekijken. De wedstrijden van dit wereldkampioenschap vrouwenvoetbal die de NOS alleen online (via een livestream) uitzendt, kan men net via een stream op de NLziet-app bekijken.

Sporza livestream bij het WK vrouwenvoetbal 2023

Een deel van dit WK voetbal voor vrouwen wordt via een livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). Sporza biedt een gratis livestream aan bij heel wat wedstrijden van dit WK vrouwenvoetbal, maar deze stream is wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men elke livestream van hen bij dit WK vrouwenvoetbal alleen in België mag bekijken. In andere landen is hun gratis livestream van het WK van de voetbalvrouwen geo-blocked. Hun gratis livestream is voor kijkers in België te vinden op de website van Sporza. Daarnaast kan men deze gratis livestream van het WK vrouwenvoetbal ook vinden op de Sporza app.

Andere livestream WK vrouwenvoetbal? BBC? ARD? ZDF? RAI?

Ook veel andere omroepen die dit WK vrouwenvoetbal live op tv uitzenden, bieden op hun website eveneens een livestream aan van de wedstrijden. Voor die omroepen geldt bij dit wereldkampioenschap vrouwenvoetbal echter hetzelfde als voor Sporza: die livestream is dan geo-restricted. Men mag zo'n livestream van het WK vrouwenvoetbal op zo'n omroepwebsite officieel alleen in het thuisland van de omroep bekijken. De omroepen hebben alleen de uitzendrechten om via de livestream op hun website de wedstrijden van het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2023 voor kijkers in eigen land live uit te zenden en niet voor buitenlandse kijkers.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal Nederland: Oranje Leeuwinnen via livestreamVrouwenvoetbal Nederland: Oranje Leeuwinnen via livestreamHet Nederlandse vrouwenvoetbalteam 'de Oranje Leeuwinnen' behoort tot de populairste sportploegen van Nederland. De weds…
Vrouwenvoetbal 2020: Nederland-Kosovo, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Nederland-Kosovo, live tv en livestreamOp dinsdag 1 december 2020 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Neder…
Vrouwenvoetbal 2020: Nederland-Estland live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Nederland-Estland live tv en livestreamOp vrijdag 23 oktober 2020 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. De wed…
Vrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestreamVrouwenvoetbal: Noorwegen-Nederland live tv en livestreamDe vrouwenvoetbalteams van Nederland en Noorwegen trekken op het veld weer tegen elkaar ten strijde. Deze vrouwenvoetbal…

Handbal, dames: Nederlands team live op tv en livestreamHandbal, dames: Nederlands team live op tv en livestreamHet Nederlands dameshandbalteam heeft in de loop der jaren de harten van veel Nederlandse sportliefhebbers veroverd met…
Het Europees Kampioenschap voetbal 1964Het Europees Kampioenschap voetbal 1964Ondanks het matig verlopen eerste toernooi met matige publieke belangstelling steeg het deelnemersveld voor het EK van 1…
Bronnen en referenties
  • http://www.fifa.com
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
  • http://www.fcupdate.nl
  • http://nl.wikipedia.org
Reactie

Fred Boom, 04-01-2015
Zijn de steden al bekend waar Nederland speelt en wanneer? Reactie infoteur, 05-01-2015
Geachte Fred Boom,
Nederland speelt de eerste twee wedstrijden (op 6 juni tegen Nieuw-Zeeland en op 11 juni tegen China) in Edmonton, de derde wedstrijd (op 15 juni tegen Canada) wordt in Montreal gespeeld.
Met vriendelijke groet,
Fjodor

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-08-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.