Handbal, dames: Nederlands team live op tv en livestream

Handbal, dames: Nederlands team live op tv en livestream Het Nederlands dameshandbalteam heeft in de loop der jaren de harten van veel Nederlandse sportliefhebbers veroverd met de successen die zij boekten op EK's en WK's handbal. De wedstrijden die het Nederlands handbalteam speelt op het EK, het WK handbal en de Olympische Spelen zijn live op tv te zien. Eveneens zijn de wedstrijden op de EK's, WK's en Olympische Spelen online via een livestream te bekijken. Ook kwalificatiewedstrijden en veel oefenduels zijn live te bekijken. Op zondag 10 oktober 2021 staat de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland op het programma. In december 2021 kan men live op tv en per livestream kijken naar de wedstrijden van de Oranje handbaldames op het WK handbal in Spanje. Door welke zenders worden de wedstrijden van het Nederlands dameshandbalteam uitgezonden? Waar vindt men een livestream? Hoe heeft Nederland in de loop der jaren gepresteerd in het dameshandbal? En hoe is de geschiedenis van het vrouwenhandbal verlopen?

Historie: Handbal

Verschillende balspelen zijn als mogelijke historische voorlopers van de handbalsport te beschouwen. In de Middeleeuwen werden in Frankrijk en Engeland balspelen beoefend, die door sommige sporthistorici als oervormen van handbal worden beschouwd. In de 19e eeuw bestonden er in Noord-, Midden- en Oost-Europa diverse, uiteenlopende balspelen, die eveneens mogelijk voorlopers van de handbalsport waren.

De echte basis voor het moderne handbal werd echter pas in de eerste decennia van de 20e eeuw gelegd. Het spel werd in die tijd mede beschouwd als een balspel voor dames; het was bedoeld als een soort vrouwelijke tegenhanger van het voetbal. In de loop van de 20e eeuw hebben er nog heel wat wijzigingen in het handbalspel plaatsgevonden. In 1936 was het voor het eerst een Olympisch sport, maar dit betrof het zogenaamde veldhandbal (oftewel: handbal dat buiten op een veld werd gespeeld). Pas in 1972 keerde handbal terug op het Olympische programma, maar nu in een andere vorm: zaalhandbal. Sindsdien is zaalhandbal altijd een Olympisch onderdeel gebleven.

Handbal is in de laatste decennia van de 20e eeuw uitgegroeid tot één van de populairste mondiale zaalsporten. Met name in Scandinavië, Duitsland en Oost-Europa is zaalhandbal een zeer grote sport.

Historie: Nederland op het EK handbal voor dames

Hoe ziet de erelijst van de Nederlandse dames eruit op het EK? Het Nederlands team won twee keer een medaille op het Europees kampioenschap dameshandbal. Bij het Europees kampioenschap van 2016 wonnen de Nederlandse dames de zilveren medaille. In 2018 wonnen de Nederlandse handbalvrouwen brons op het EK.

Historie: Nederland op het WK handbal voor vrouwen

Het Nederlandse team heeft in de loop der jaren ook diverse malen grote successen geboekt op het wereldkampioenschap vrouwenhandbal. Het absolute hoogtepunt was het behalen van de wereldtitel handbal voor dames in 2019.

EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland

op woensdag 6 oktober 2021 speelden de Oranje handbalvrouwen tegen Wit-Rusland. Deze kwalificatiewedstrijd vond plaats in Almere en werd door de Nederlandse handbaldames gewonnen met 38-27.

10 oktober 2021: EK-kwalificatiewedstrijd Griekenland-Nederland

Dameshandbal: Griekenland-Nederland op 10 oktober 2021, waar?

Op zondag 10 oktober 2021 spelen de Nederlandse handbalvrouwen een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. Waar vindt deze kwalificatiewedstrijd plaats? De wedstrijd tegen Griekenland wordt gespeeld op Kreta.

Griekenland-Nederland, hoe laat op 10 oktober 2021?

Hoe laat begint de wedstrijd tegen Griekenland op zondag 10 oktober 2021? Dit duel begint om 16u00. De kwalificatiewedstrijd voor het EK handbal (dames) tegen Griekenland is live op tv en per livestream te zien.

10 oktober 2021: Griekenland-Nederland live op tv en livestream

Nederland-Griekenland, op welke zender live?

Op welke zender wordt de kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland op zondag 10 oktober 2021 live uitgezonden? Het duel tegen Griekenland is live te zien op de zenders Ziggo Sport Docu en Ziggo Tv (kanaal 13). Dat de wedstrijd niet op Ziggo Sport 14 wordt uitgezonden, komt doordat daarop dan live de Formule 1 GP van Turkije 2021 te zien is.

Griekenland-Nederland (dameshandbal), hoe laat live?

Hoe laat begint de live tv-uitzending van het kwalificatieduel tegen Griekenland op 10 oktober 2021? Die begint om 15u45.

Livestream Griekenland-Nederland op 10 oktober 2021

Het duel tegen Griekenland is op 10 oktober 2021 online te bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal.

Programma: wanneer een WK handbal en wanneer een EK handbal?

Wanneer worden de grote kampioenschappen in het dameshandbal gespeeld? De WK's worden gespeel in de oneven jaren. Er is dus een WK handbal in 2021, 2023 en 2025. De EK's worden in even jaren gespeeld. Er is dus een EK dameshandbal in 2022, 2024 en 2026. De Olympische Spelen worden gehouden in 2021 en 2024.

WK handbal 2021 in Spanje

Het wereldkampioenschap van 2021 wordt in december gespeeld in Spanje. De Oranje vrouwen zit Nederland in poule D. Een tegenstander in die poulefase is Zweden. De overige tegenstanders op dit wereldkampioenschap zijn nog niet bekend. Zodra het programma voor dit kampioenschap bekend is, wordt het hier gemeld.

WK handbal en EK handbal: live op tv bij Ziggo Sport Totaal

De uitzendrechten van de Europese kampioenschappen en de wereldkampioenschappen dameshandbal zijn in handen van Ziggo Sport Totaal. Ook zenden zij dikwijls kwalificatiewedstrijden uit. Soms zijn er ook oefenwedstrijden live bij hen te zien. Hieronder vindt u info over hun live-uitzendingen (tv en livestream).

Door de goede prestaties van de Nederlandse handbaldames sinds het WK handbal van 2015, is de populariteit van handbal in Nederland enorm gestegen. Daarom zendt Ziggo Sport Totaal alle wedstrijden van Nederland op het WK handbal (dames) en het EK handbal (dames) live op tv. De meeste wedstrijden van de Nederlandse dames zendt Ziggo Sport live uit op hun open net (kanaal 14, dat automatisch gratis te ontvangen is voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo). Ook wordt mogelijk om praktische redenen een aantal wedstrijden van de Nederlandse dames uitgezonden op Ziggo Tv (kanaal 13), dat eveneens gratis te ontvangen is door iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo. Een deel van dit EK wordt echter live uitgezonden op de betaalzenders (abonneezenders) van Ziggo Sport Totaal. De wedstrijden die live worden uitgezonden op de tv-zender Ziggo Sport (kanaal 14, het 'open net') zijn automatisch ook live te zien op de abonneezender Ziggo Sport Select.

Livestream handbal voor dames

De wedstrijden van het Nederlands vrouwenhandbalteam op WK's en EK's zijn ook online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men live naar zo'n WK of EK handbal voor dameskijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer.

Ziggo Sport Totaal Go App

De officiële Nederlandse livestream wordt beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. De livestream van dit EK handbal (dames) bevindt zich online op de Ziggo Sport Totaal Go App]. De livestream van het dameshandbal begint tegelijkertijd met live tv-uitzending. Om zo'n livestream van het EK of WK dameshandbal te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om zo'n livestream van het EK of WK handbal (dames) bij Ziggo Sport Totaal via PPV (Pay Per View) te kopen. Wie geen abonnement op die app heeft, kan zo alsnog voor enkele euro's de officiële livestream van een wedstrijd van de Oranje dames op het EK of WK handbal verkrijgen.

Handbal (Nederlandse dames) livestream Go App (online live tv in de hele EU)

De wedstrijden zijn ook te bekijken via een livestream op de 'Go App' (online tv). Dat is eveneens een officiële kanaal waarmee u per livestream naar de wedstrijden van Nederland op het WK handbal voor vrouwen kan kijken. Deze dienst is eveneens van Ziggo. Wie geen abonnement heeft op de livestream-app van Ziggo Sport Totaal Go App, maar wel de beschikking heeft over een livestream op de reguliere 'Go App' (online tv), kan de wedstrijden van Nederland op het EK en WK handbal die op kanaal 14 uitgezonden worden sowieso online via een stream bekijken. Ook de wedstrijden die op kanaal 13 worden uitgezonden, kan men per livestream op die app bekijken. Met de Ziggo Go App kan men immers tv kijken per livestream. De Ziggo Go App is beschikbaar voor alle klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Zo kan men bijvoorbeeld dus ook op de ochtend van 30 november per livestream naar de eerste wedstrijd van de Oranje dames kijken. De meeste overige poulewedstrijden van de Oranje dames uit de eerste ronde worden sowieso live uitgezonden op kanaal 14 en zijn dus eveneens op die manier via de livestream te bekijken. Via de Go App kan men overigens in de hele EU per livestream naar tv kijken. Ook wie dus in december in 2021, 2022 of 2023 op vakantie is in een ander land van de Europese Unie kan alsnog live op het internet per livestream via die app (als klant van Ziggo) naar de wedstrijden van de Nederlandse dames op het EK of WK vrouwenhandbal kijken.

Livestream KPN? Alleen met aanvullend abonnement

Is het ook mogelijk om de wedstrijden van de Nederlandse dames op het Europees kampioenschap dameshandbal live online te bekijken via een livestream op de iTV-app van KPN? Of via een livestream van de KPN-site van Interactieve Tv? Het is alleen mogelijk om als klant van KPN per livestream naar dit EK handbal van de dames te kijken, indien men een aanvullend abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal. De zenders waarop de meeste wedstrijden van het handbal (dames) live te zien zijn, behoren namelijk niet tot de standaard zenders die op de iTV-app per livestream bekeken kunnen worden.

Livestream NLziet? Livestream NPO? Neen

Is het ook mogelijk om het Europees kampioenschap of wereldkampioenschap vrouwenhandbal live te bekijken via een livestream op de populaire tv-app NLziet? Neen, hierop kan men niet per livestream naar dit dameshandbalkampioenschap kijken. De zenders van Ziggo Sport Totaal behoren namelijk niet tot de zenders die op deze app per livestream bekeken kunnen worden. Ook bij NPO Start is geen livestream van dit dameshandbalkampioenschap te vinden.

Voorgaande edities: gratis acties m.b.t. de livestream en live tv-uitzendingen

In het verleden is het voorgekomen dat Ziggo Sport Totaal, als een soort reclamestunt, een livestream gratis maakte, of gratis live-uitzendingen op televisie aanbood. Dat was ook het geval bij de handbaldames. (Zo was de livestream bij het EK dameshandbal 2016 diverse malen geheel openbaar en gratis toegankelijk. Ook bij diverse Europese voetbalwedstrijden van Ajax bood Ziggo zo'n gratis livestream aan.) Bij latere edities wordt er bij het EK of WK handbal voor dames echter niet wederom zo'n reclame-actie uitgehaald met een 'gratis livestream' of live tv-uitzending. Er staan ook niet zulke 'gratis'-acties rondom de livestream van het dameshandbal in de toekomst in de planning bij het EK of WK.

Olympische Spelen: handbal voor vrouwen live bij NOS

Live Olympisch handbal bij de NOS

In 2021 doet het Nederlands handbalteam mee aan de Olympische Spelen in Tokio. De uitzendrechten (live tv en livestream) van de Olympische wedstrijden zijn in handen van de NOS. In principe willen zij wel alle wedstrijden live op tv uitzenden, maar als er bijvoorbeeld 'breaking news' is bij een andere sport, dan zal daarvoor het handbal worden onderbroken op televisie.

Olympische Spelen: tegenstanders

Op de Olympische Spelen van 2021 speelden de Nederlandse vrouwen in de groepsfase tegen de volgende teams: Noorwegen, Montenegro, Angola, Japan, Zuid-Korea. De Oranje dames eindigden als tweede in hun poule. In de kwartfinale is Frankrijk de tegenstander.

Programma Olympische Spelen 2021

Wanneer spelen de Oranje dames op de Olympische Spelen in Japan? Hieronder vindt u het programma.

Olympische Spelen 2021: programma Nederland

 • Zo. 25 juli: Nederland-Japan 32-21
 • Di. 27 juli: Nederland - Zuid-Korea 43-36
 • Do. 29 juli: Nederland-Angola 37-28
 • Za. 31 juli: Nederland-Noorwegen 27-29
 • Ma. 2 augustus: Nederland-Montenegro 30-29
 • Wo. 4 augustus, kwartfinale: Nederland-Frankrijk 22-32

Olympische Spelen: kwartfinale op 4 augustus 2021 (Nederland-Frankrijk), hoe laat?

Hoe laat begint de Olympische kwartfinale van de Nederlandse dames in Tokio 2021? De kwartfinale tegen Frankrijk wordt op woensdag 4 augustus 2021 om 13u45 (Nederlandse tijd) gespeeld. Dit duel tegen Frankrijk is deels op tv live te zien, maar is sowieso integraal live online te bekijken via een livestream.

Het duel in de kwartfinale tegen Frankrijk stond oorspronkelijk gepland op een veel vroeger tijdstip, wat echter qua uitzendtijd voor de kijkers in Europa veel minder aantrekkelijk was (in de vroege ochtend). Daarom heeft men besloten om de kwartfinale te verplaatsten naar een later tijdstip op de dag (13u45) zodat meer mensen in beide Europese landen dit duel live kunnen bekijken.

Olympische Selectie 2021 van Nederland (dames, handbal):

Wester (Odense), Malestein (FTC Rail-Cargo Hungaria), Groot (Odense), Bont (Metz), Abbingh (Odense), V.d. Heijden (Dortmund), Housheer (Nykobing), Dulfer (Dortmund), Van Wetering (Metzingen), Freriks (Dortmund), Snelder (Bietigheim), Smits (Dortmund), Smeets (Bucuresti) en Duijndam (Dortmund).

Livestream Olympische wedstrijden

De NPO zendt alle Olympische wedstrijden van de Nederlandse handbalvrouwen wel integraal op het internet via een livestream. Dat is dan een gratis livestream. Die Olympische livestream bevindt zich dan op de site van de NOS. Hun gratis Olympische livestream is ook te vinden op de NOS-app. De Olympische livestream van hun site is alleen op Nederlands grondgebied te bekijken. De Olympische livestream op NOS-app is ook in overige EU-landen te bekijken. Buiten de EU is de Olympische livestream van de NOS in de meeste landen echter geo-blocked.

Livestream Eurosport (Olympische Spelen)

Ook wordt er een livestream van elke Olympische handbalwedstrijd verzorgd door Eurosport. Dit is een livestream die zich op de Eurosport Player bevindt. Dit is niet een gratis livestream voor de wedstrijden op de Olympische Spelen. U dient een abonnement bij hen te hebben om deze Olympische livestream te kunnen bekijken. Ook alle andere Olympische van alle andere sporten zijn op die livestream van hen te bekijken.

Lees verder

© 2014 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Handbal: de basisregelsHandbal: de basisregelsHandbal is een onbekende sport in Nederland. Veel mensen weten niet wat handbal precies is. In dit artikel de algemene h…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…

EK volleybal voor dames 2021, live op tv en livestreamEK volleybal voor dames 2021, live op tv en livestreamIn 2021 wordt het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen gespeeld. Er doen 24 landen mee aan dit EK volleybal voo…
WK vrouwenvoetbal 2023 live op tv en livestreamWK vrouwenvoetbal 2023 live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in 2023 georganiseerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Het WK vrouwenvoetbal…
Bronnen en referenties
 • http://huncro2014.ehf-euro.com/home/
 • http://nos.nl/artikel/714743-visser-niet-in-handbalselectie.html
 • http://www.youtube.com/user/ehfeuro
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.handbal.nl/
 • http://www.eurohandball.com/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-10-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.