Handbal, dames: Nederlands team live op tv en livestream

Handbal, dames: Nederlands team live op tv en livestream Het Nederlands dameshandbalteam heeft in de loop der jaren de harten van veel Nederlandse sportliefhebbers veroverd met de successen die zij boekten op EK's en WK's handbal. De wedstrijden die het Nederlands handbalteam speelt op het EK, het WK handbal en de Olympische Spelen zijn live op tv te zien. Eveneens zijn de wedstrijden op de EK's, WK's en Olympische Spelen online via een livestream te bekijken. Ook kwalificatiewedstrijden en veel oefenduels zijn live te bekijken. Door welke zenders worden de wedstrijden van het Nederlands dameshandbalteam uitgezonden? Waar vindt men een livestream?

Historie: Handbal

Verschillende balspelen zijn als mogelijke historische voorlopers van de handbalsport te beschouwen. In de middeleeuwen werden in Frankrijk en Engeland balspelen beoefend, die door sommige sporthistorici als oervormen van handbal worden beschouwd. In de 19e eeuw bestonden er in Noord-, Midden- en Oost-Europa diverse, uiteenlopende balspelen, die eveneens mogelijk voorlopers van de handbalsport waren.

De echte basis voor het moderne handbal werd echter pas in de eerste decennia van de 20e eeuw gelegd. Het spel werd in die tijd mede beschouwd als een balspel voor dames; het was bedoeld als een soort vrouwelijke tegenhanger van het voetbal. In de loop van de 20e eeuw hebben er nog heel wat wijzigingen in het handbalspel plaatsgevonden. In 1936 was het voor het eerst een Olympisch sport, maar dit betrof het zogenaamde veldhandbal (oftewel: handbal dat buiten op een veld werd gespeeld). Pas in 1972 keerde handbal terug op het Olympische programma, maar nu in een andere vorm: zaalhandbal. Sindsdien is zaalhandbal altijd een Olympisch onderdeel gebleven.

Handbal is in de laatste decennia van de 20e eeuw uitgegroeid tot één van de populairste mondiale zaalsporten. Met name in Scandinavië, Duitsland en Oost-Europa is zaalhandbal een zeer grote sport.

Historie: Nederland op het WK handbal voor vrouwen

Het Nederlandse team heeft in de loop der jaren ook diverse malen grote successen geboekt op het wereldkampioenschap vrouwenhandbal. Het absolute hoogtepunt was het behalen van de wereldtitel handbal voor dames in 2019.

Historie: Nederland op het EK handbal voor dames

Hoe ziet de erelijst van de Nederlandse dames eruit op het EK? Het Nederlands team won twee keer een medaille op het Europees kampioenschap dameshandbal. Bij het Europees kampioenschap van 2016 wonnen de Nederlandse dames de zilveren medaille. In 2018 wonnen de Nederlandse handbalvrouwen brons op het EK.

Programma: wanneer een EK handbal en wanneer een WK handbal?

Wanneer worden de grote kampioenschappen in het dameshandbal gespeeld? De EK's worden in even jaren gespeeld. Er is dus een EK dameshandbal in 2022, 2024 en 2026. De WK's worden gespeel in de oneven jaren. Er is dus een WK handbal in 2021, 2023 en 2025. De Olympische Spelen worden gehouden in 2021 en 2024.

Data toernooien

De grote toernooien worden door de dames doorgaans aan het einde van het jaar gespeeld. Vaak vindt zo'n toernooi in december plaats, maar het kan ook in november gespeeld worden. Zo wordt het EK handbal 2022 (dames) in november gehouden. Dat toernooi begint op 4 november 2022. De finale wordt op 20 november 2022 gespeeld. Het EK van 2024 vindt plaats van 28 november tot en met 15 december 2024.

Locatie

Grote handbaltoernooien worden dikwijls door meerdere landen gezamenlijk georganiseerd. Het EK 2022 vindt bijvoorbeeld plaats in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro. Het WK dameshandbal 2023 wordt gespeeld in Noorwegen en Zweden. Het EK dameshandbal 2024 wordt georganiseerd door Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije.

Info: EK handbal en WK handbal live op tv bij Ziggo Sport Totaal

De uitzendrechten van zowel de Europese kampioenschappen en de wereldkampioenschappen dameshandbal zijn al enige jaren in handen van Ziggo Sport Totaal. Ook zenden zij dikwijls kwalificatiewedstrijden uit. Soms zijn er ook oefenwedstrijden live bij hen te zien. Hieronder vindt u info over hun live-uitzendingen (tv en livestream).

Door de goede prestaties van de Nederlandse handbaldames sinds het WK handbal van 2015, is de populariteit van handbal in Nederland enorm gestegen. Daarom zendt Ziggo Sport Totaal alle wedstrijden van Nederland op het WK handbal (dames) en het EK handbal (dames) live op tv. De meeste wedstrijden van de Nederlandse dames zendt Ziggo Sport live uit op hun open net (kanaal 14, dat automatisch gratis te ontvangen is voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo). Ook wordt mogelijk om praktische redenen een aantal wedstrijden van de Nederlandse dames uitgezonden op Ziggo Tv (kanaal 13), dat eveneens gratis te ontvangen is door iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo. Een deel van dit EK wordt echter live uitgezonden op de betaalzenders (abonneezenders) van Ziggo Sport Totaal. De wedstrijden die live worden uitgezonden op de tv-zender Ziggo Sport (kanaal 14, het 'open net') zijn automatisch ook live te zien op de abonneezender Ziggo Sport Select.

Livestream handbal voor dames

De wedstrijden van het Nederlands vrouwenhandbalteam op WK's en EK's zijn ook online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men live naar zo'n WK of EK handbal voor dames kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer.

Ziggo Sport Totaal Go App

De officiële Nederlandse livestream wordt beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. De livestream van dit WK handbal (dames) bevindt zich online op de Ziggo Sport Totaal Go App]. De livestream van het dameshandbal begint tegelijkertijd met live tv-uitzending. Om zo'n livestream van het EK of WK dameshandbal te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om zo'n livestream van het EK of WK handbal (dames) bij Ziggo Sport Totaal via PPV (Pay Per View) te kopen. Wie geen abonnement op die app heeft, kan zo alsnog voor enkele euro's de officiële livestream van een wedstrijd van de Oranje dames op het EK of WK handbal verkrijgen.

Handbal (Nederlandse dames) livestream Go App (online live tv in de hele EU)

De wedstrijden zijn ook te bekijken via een livestream op de 'Go App' (online tv). Dat is eveneens een officiële kanaal waarmee u per livestream naar de wedstrijden van Nederland op het WK handbal voor vrouwen kan kijken. Deze dienst is eveneens van Ziggo. Wie geen abonnement heeft op de livestream-app van Ziggo Sport Totaal Go App, maar wel de beschikking heeft over een livestream op de reguliere 'Go App' (online tv), kan de wedstrijden van Nederland op het EK en WK handbal die op kanaal 14 uitgezonden worden sowieso online via een stream bekijken. Ook de wedstrijden die op kanaal 13 worden uitgezonden, kan men per livestream op die app bekijken. Met de Ziggo Go App kan men immers tv kijken per livestream. De Ziggo Go App is beschikbaar voor alle klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. De meeste overige poulewedstrijden van de Oranje dames uit de eerste ronde worden sowieso live uitgezonden op kanaal 14 en zijn dus eveneens op die manier via de livestream te bekijken. Via de Go App kan men overigens in de hele EU per livestream naar tv kijken. Ook wie dus in december in 2021, 2022, 2023 of 2024 op vakantie is in een ander land van de Europese Unie kan alsnog live op het internet per livestream via die app (als klant van Ziggo) naar de wedstrijden van de Nederlandse dames op het EK of WK vrouwenhandbal kijken.

Livestream KPN of Odido? Alleen met aanvullend abonnement

Is het ook mogelijk om de wedstrijden van de Nederlandse dames op het Europees kampioenschap dameshandbal of het WK live online te bekijken via een livestream op de iTV-app van KPN? Of via een livestream van de KPN-site van Interactieve Tv? Het is alleen mogelijk om als klant van KPN per livestream naar dit EK handbal of WK van de dames te kijken, indien men een aanvullend abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal. De zenders waarop de meeste wedstrijden van het handbal (dames) live te zien zijn, behoren namelijk niet tot de standaard zenders die op de iTV-app per livestream bekeken kunnen worden. Wat voor klanten van KPN geldt, is het ook het geval bij klanten van Odido.

Livestream NLziet? Livestream NPO? Neen

Is het ook mogelijk om het Europees kampioenschap of wereldkampioenschap vrouwenhandbal live te bekijken via een livestream op de populaire tv-app NLziet? Neen, hierop kan men niet per livestream naar dit dameshandbalkampioenschap kijken. De zenders van Ziggo Sport Totaal behoren namelijk niet tot de zenders die op deze app per livestream bekeken kunnen worden. Bij NLziet zijn alleen zender per livestream te aanschouwen van de NPO, Talpa en RTL Nederland. Ook bij NPO Start is geen livestream van dit dameshandbalkampioenschap te vinden. Zij hebben immers geen live-uitzendrechten (tv en livestream) van de Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen. Wel is er bij NPO Start een livestream van uitzendingen van Olympische wedstrijden te bekijken.

Gratis acties m.b.t. de livestream en live tv-uitzendingen?

Bij diverse edities van EK's en WK's is het voorgekomen dat Ziggo Sport Totaal, als een soort reclamestunt, een livestream gratis maakte, of gratis live-uitzendingen op televisie aanbood. Dat was ook het geval bij de handbaldames. (Zo was de livestream bij het EK dameshandbal 2016 diverse malen geheel openbaar en gratis toegankelijk. Ook bij diverse Europese voetbalwedstrijden van Ajax bood Ziggo zo'n gratis livestream aan.) Bij latere edities wordt er bij het EK of WK handbal voor dames echter niet wederom zo'n reclame-actie uitgehaald met een 'gratis livestream' of live tv-uitzending. Er staan ook niet zulke 'gratis'-acties rondom de livestream van het dameshandbal in de toekomst in de planning bij het EK of WK.

Livestream kwalificatie- en oefenwedstrijden

Veel kwalificatiewedstrijden en oefenwedstrijden van de Oranje vrouwen zijn ook live op tv en per livestream bij Ziggo Sport te bekijken. Zo zijn ook de wedstrijden van Nederland op het oefentoernooi met de prestigieuze naam 'de Golden League Handbal voor dames' (een samenwerkingsverband met Noorwegen, Denemarken en Zwitserland) bij hen live op tv en via de livestream te zien. Sommige andere oefenwedstrijden zijn niet op tv of per livestream bij Ziggo Sport te zien, maar worden vaak wel via een livestream door Handbal Tv uitgezonden. Slechts incidenteel is een oefenwedstrijd niet per livestream te bekijken. Dit komt dan bijvoorbeeld doordat het op een buitenlands oefentoernooi plaatsvindt, waar geen camera's voor tv of livestream aanwezig zijn.

Olympische Spelen: handbal voor vrouwen live bij NOS

Live Olympisch handbal bij de NOS

Het Nederlands handbalteam doet ook mee aan de Olympische Spelen. De uitzendrechten (live tv en livestream) van de Olympische wedstrijden zijn onder meer in handen van de NOS. In principe willen zij wel alle wedstrijden live op tv uitzenden, maar als er bijvoorbeeld 'breaking news' is bij een andere sport, dan zal daarvoor het handbal worden onderbroken op televisie.

Livestream Olympische wedstrijden

De NPO zendt alle Olympische wedstrijden van de Nederlandse handbalvrouwen wel integraal op het internet via een livestream. Dat is dan een gratis livestream. Die Olympische livestream bevindt zich dan op de site van de NOS. Hun gratis Olympische livestream is ook te vinden op de NOS-app. De Olympische livestream van hun site is alleen op Nederlands grondgebied te bekijken. De Olympische livestream op NOS-app is ook in overige EU-landen te bekijken. Buiten de EU is de Olympische livestream van de NOS in de meeste landen echter geo-blocked.

Livestream Eurosport (Olympische Spelen 2024)

Ook wordt er een livestream van elke Olympische handbalwedstrijd verzorgd door Eurosport. Dit is een livestream die zich op de Eurosport Player bevindt. Dit is niet een gratis livestream voor de wedstrijden op de Olympische Spelen. U dient een abonnement bij hen te hebben om deze Olympische livestream te kunnen bekijken. Ook alle andere Olympische van alle andere sporten zijn op die livestream van hen te bekijken.

Livestream Discovery+ en HBO Max

De wedstrijden van de Nederlandse dames op het Olympisch toernooi zijn ook via een livestream op de Discovery+ App te zien. Voor het eerst hadden zij zo'n livestream in 2021, maar zo'n stream is ook weer beschikbaar bij het Olympische toernooi van 2024. Is dit een gratis livestream? Neen, dit is een livestream die alleen voor abonnees van die applicatie bedoeld is. Deze livestream is geo-restricted. Dat houdt in dat deze livestream van de Olympische wedstrijden van de Oranje vrouwen niet in elk land te bekijken is, maar zeker wel in Nederland.

Livestream tv-app

De Olympische wedstrijden van de Nederlandse dames zijn ook per livestream op een tv-app te bekijken. Dat geldt althans voor alle wedstrijden die ook live op tv te zien zijn. Die tv-uitzendingen zijn immers per livestream op zo'n tv-app te bekijken. Bij Ziggo is de Go App bedoeld voor het bekijken van tv per livestream, bij KPN kan men zo'n stream bekijken via de iTV-app. Zo'n livestream op een app van een Nederlandse tv-provider is in de hele EU te bekijken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handbal: de basisregelsHandbal: de basisregelsHandbal is een onbekende sport in Nederland. Veel mensen weten niet wat handbal precies is. In dit artikel de algemene h…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…

EK volleybal voor dames 2021, live op tv en livestreamEK volleybal voor dames 2021, live op tv en livestreamIn 2021 wordt het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen gespeeld. Er doen 24 landen mee aan dit EK volleybal voo…
WK vrouwenvoetbal 2023 live op tv en livestreamWK vrouwenvoetbal 2023 live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in 2023 georganiseerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Het WK vrouwenvoetbal…
Bronnen en referenties
  • http://huncro2014.ehf-euro.com/home/
  • http://nos.nl/artikel/714743-visser-niet-in-handbalselectie.html
  • http://www.youtube.com/user/ehfeuro
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://en.wikipedia.org
  • http://www.handbal.nl/
  • http://www.eurohandball.com/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 22-07-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.