Ajax 1977-1978: Na zes jaar weer in de KNVB-bekerfinale

Ajax 1977-1978: Na zes jaar weer in de KNVB-bekerfinale In 1972 stond Ajax voor het laatst in de finale van de KNVB-beker toen er met 3-2 van FC Den Haag werd gewonnen. Zes jaar later plaatsten de Amsterdammers zich weer eens voor de eindstrijd. Na eenvoudige zeges op Telstar en Eindhoven werd er in de kwartfinale voor het eerst gespeeld met thuis- en uitwedstrijden. Dit om de aantrekkelijkheid van het toernooi te versterken. Via deze zogenaamde replay-wedstrijden kwam Ajax via Roda JC en Sparta in de finale terecht. AZ '67, dat de eerste hoofdprijs uit haar historie zou pakken, was in deze finale met 1-0 te sterk voor Ajax.

Belangstelling voor de beker in Amsterdam nihil

In de eerste ronde waren de eredivisieclubs vrijgesteld en daarom moest Ajax pas beginnen aan het bekeravontuur op 20 november. Tegenstander in de tweede ronde was Telstar dat onderaan stond in de eredivisie. Binnen zes minuten stond Ajax al op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Geert Meijer en Ruud Geels en het ‘tien, tien’ rolde al blufferig vanaf de tribunes. Maar voor slechts 3.000 toeschouwers was de ruststand toch maar 2-1. Ajax won deze tegenvallende wedstrijd uiteindelijk met 4-1 en plaatste zich voor de derde ronde.

Tweede ronde (20 november 1977): Ajax - Telstar 4-1 (2-1)
Scoreverloop4. Geert Meijer 1-0, 7. Ruud Geels 2-0, 15. Peter Caljouw 2-1, 48. Frank Arnesen 3-1, 80. Hans Erkens 4-1
ScheidsrechterSiem Wellinga
StadionDe Meer in Amsterdam (3.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Johan Zuidema, Ruud Krol, Dick Schoenaker, Jan Everse (Freek Lamain), Hans Erkens, Frank Arnesen, Simon Tahamata, Tscheu La Ling, Ruud Geels (Chris Verkaik), Geert Meijer. Coach: Tomaslav Ivic.
Opstelling TelstarJan Nederburgh, Ab van Oorschot, Frans van Essen, Harry Hegeman, Fred Bischot, Peter Hendriks, Rogier Krone, Jos Jonker, Peter Caljouw, Louis van Gaal, Monne de Wit. Coach: Mircea Petescu.

Nog minder toeschouwers kwamen er op 24 december in de derde ronde tegen eerstedivisionist Eindhoven (1.500) maar deze zagen wel een zevenklapper van de Amsterdammers. Ruud Geels werd de grote man door viermaal te scoren in deze met 7-0 gewonnen bekerwedstrijd.

Derde ronde (24 december 1977): Ajax - Eindhoven 7-0 (3-0)
Scoreverloop17. Tscheu La Ling, 23. Tscheu La Ling 2-0, 30. Ruud Geels 3-0, 47. Ruud Geels 4-0, 71. Ruud Geels 5-0, 73. Ruud Geels 6-0, 87. Dick Schoenaker 7-0
ScheidsrechterBouke Draaisma
StadionDe Meer in Amsterdam (1.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Pim van Dord, Ruud Krol, Sören Lerby, Jan Everse (77. Freek Lamain), Dick Schoenaker, Hans Erkens (46. Geert Meijer), Frank Arnesen, Simon Tahamata, Tscheu La Ling, Ruud Geels. Coach: Tomaslav Ivic.
Opstelling EindhovenPetar Adjanski, Cees Jonkers, Leen Warnaar, Jos Dijkstra, Chris Bruinen, Johan Sulkers, Wout van Blijderveen (Loek Feyen), Jan Soers, Cees Schapendonk, Lambert Kreekels, Peepels. Coach: Rinus Gosens.

Zonder problemen naar de halve finale

In de kwartfinale moest Ajax het opnemen tegen Roda JC in Kerkrade. Eerder in het seizoen hadden de roodwitten al met 4-1 verloren in Limburg en dus waren de Amsterdammers gewaarschuwd. Maar ook zonder topschutter Ruud Geels won Ajax ditmaal in Limburg met 0-3. In de stromende regen scoorden Johan Zuidema en tweemaal Geert Meijer de doelpunten. Het surplus aan technisch vermogen aan Amsterdamse zijde gaf de doorslag. De replay, een nieuw idee van de KNVB om de beker aantrekkelijker te maken, werd een verplicht nummertje (1-1) voor zo’n 2.000 toeschouwers.

Kwartfinale (1 februari 1978): Roda JC - Ajax 0-3 (0-1)
Scoreverloop16. Johan Zuidema 0-1, 82. Geert Meijer 0-2, 86. Geert Meijer 0-3
ScheidsrechterGerard Jonker
StadionKaalheide in Kerkrade (20.000 toeschouwers)
Opstelling Roda JCJan Jongbloed, André Broeks, Sten Ziegler (John Meuser), John Pfeiffer, Leo Degens, Terry Lees, Theo de Jong, Leo Ehlen, Pierre Vermeulen, Johan Toonstra, Adrie Koster (Jens Kolding). Coach: Bert Jacobs.
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Johan Zuidema, Ruud Krol, Pim van Dord, Jan Everse, Dick Schoenaker, Frank Arnesen (80. Aitze Bouma), Hans Erkens, Simon Tahamata, Geert Meijer, Tscheu La Ling. Coach: Tomaslav Ivic.

Return (8 maart 1978): Ajax - Roda JC 1-1 (1-0)
Scoreverloop10. Sören Lerby 1-0, 80. John Meuser 1-1
ScheidsrechterFrans Derks
StadionDe Meer in Amsterdam (2.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Johan Zuidema, Pim van Dord, Ruud Krol, Sören Lerby, Hans Erkens, Dick Schoenaker, Frank Arnesen, Simon Tahamata, Ruud Geels, Geert Meijer. Coach: Tomaslav Ivic.
Opstelling Roda JCJan Jongbloed, Peter de Wit, André Broeks, Sten Ziegler, John Meuser, Leo Degens, Terry Lees, Theo de Jong (Johan Toonstra), Pierre Vermeulen, Dick Nanninga, Jens Kolding (Adrie Koster). Coach: Bert Jacobs.

Sparta geeft niets cadeau

De halve finale tegen Sparta werd de laatste kans voor de ploeg van trainer Tomaslav Ivic om nog een prijs te pakken. De achterstand op koploper PSV was al opgelopen tot tien punten en ook in de Europa Cup 1 was Ajax uitgeschakeld in de kwartfinale via strafschoppen tegen het Italiaanse Juventus. Een zeer verdedigend spelend Ajax leek op 22 maart onverdiend op een 1-1 gelijkspel af te stevenen maar kreeg zes minuten voor tijd alsnog de rekening gepresenteerd door een doelpunt van Ray Clarke die de 2-1 maakte. Sparta-trainer Cor Brom had woord gehouden dat hij geen rekening hield met de belangen van zijn nieuwe werkgever. Er waren diverse insinuaties ontstaan na de bekerloting daar Cor Brom in het komende seizoen naar Ajax zou vertrekken als coach. Ook de winnende doelpuntmaker van Sparta, de Engelsman Ray Clarke, stond in de belangstelling van de Amsterdammers en zou ook aan het einde van dit seizoen, samen met zijn coach, overstappen naar Ajax.

Dat eindelijk ook het Ajax-legioen zag dat de beker de enige kans was op een prijs, bewees het in de returnwedstrijd. Liefst 16.500 toeschouwers gaven acte de préséance en zagen een veel beter en aanvallend Ajax met 2-0 winnen van Sparta. De vertrekkende Ruud Geels besliste het duel definitief in de 85e minuut nadat een kwartier eerder Dick Schoenaker Ajax op een 1-0 voorsprong had geschoten. De Amsterdammers hadden voor de negende maal de finale van de KNVB-beker bereikt. Drie dagen later zouden Ajax en Sparta weer tegen elkaar spelen, nu voor de competitie (0-0).

Halve finale (22 maart 1978): Sparta - Ajax 2-1 (1-1)
Scoreverloop18. Adri van Staveren 1-0, 20. Frank Arnesen 1-1, 84. Ray Clarke 2-1
ScheidsrechterHenny Weerink
StadionSpangen in Rotterdam (8.500 toeschouwers)
Opstelling SpartaPim Doesburg, Bert Jansen, Luuk Balkenstein, Ton Marijt, Wim Meustege, Phil Henson, Leendert de Goey, Michel Valke, Jo van Zoest, Ray Clarke, Adri van Staveren. Coach: Cor Brom.
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Johan Zuidema (52. Tscheu La Ling), Pim van Dord, Ruud Krol, Jan Everse, Hans Erkens, Dick Schoenaker, Simon Tahamata, Frank Arnesen, Ruud Geels, Geert Meijer. Coach: Tomaslav Ivic.

Return (13 april 1978): Ajax - Sparta 2-0 (0-0)
Scoreverloop70. Dick Schoenaker 1-0, 86. Ruud Geels 2-0
ScheidsrechterHenny Weerink
StadionDe Meer in Amsterdam (16.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Johan Zuidema, Pim van Dord, Ruud Krol, Jan Everse, Dick Schoenaker (88. Sören Lerby), Frank Arnesen, Simon Tahamata (88. Aitze Bouma), Tscheu La Ling, Ruud Geels, Geert Meijer. Coach: Tomaslav Ivic.
Opstelling SpartaPim Doesburg, Bert Jansen, Luuk Balkenstein, Ton Marijt, Wim Meustege, Phil Henson, Leendert de Goey, Michel Valke (50. Pim Verbeek), Jo van Zoest (80. Rob van der Meer), Ray Clarke, Adri van Staveren. Coach: Cor Brom.

De gelukkigste ploeg won

Tegenstander in de finale was het sterke AZ ’67, dat zich de afgelopen seizoenen in de top van de eredivisie had gemeld. In de halve finale waren de Alkmaarders te sterk voor eerstedivisionist Excelsior door twee zeges van 1-2 en 3-0. De finale op vrijdag 5 mei in het Olympisch Stadion in Amsterdam werd met spanning tegemoet gezien. Beide finalisten waren in de competitie als tweede (Ajax) en derde (AZ ’67) geëindigd en het verschil was maar twee punten. Ook de laatste wedstrijd voor de finale was voor beide teams uitstekend verlopen. Ajax won op de laatste speeldag van de competitie met goed voetbal van FC Twente (4-1) en AZ ’67 had Haarlem met 6-0 verslagen. Toch werd de finale minder spectaculair, tactische ‘trucs’ overheersten en het spelniveau was van bedenkelijk aard. De gelukkigste ploeg won uiteindelijk en dat was AZ ’67, dat daarmee haar eerste hoofdprijs in de historie pakte. Bijna 50.000 toeschouwers zagen Henk van Rijnsoever in de 58e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd maken. De Amsterdammers moesten daarna wel voor de aanval kiezen maar de echte overtuiging ontbrak en daardoor ook het recht op de overwinning.

Finale (5 mei 1978): Ajax - AZ '67 0-1 (0-0)
Scoreverloop58. Henk van Rijnsoever 0-1
ScheidsrechterSiem Wellinga
StadionOlympisch Stadion in Amsterdam (50.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Johan Zuidema, Pim van Dord, Ruud Krol, Sören Lerby, Frank Arnesen (75. Jan Everse), Dick Schoenaker, Tscheu La Ling (65. Hans Erkens), Geert Meijer, Ruud Geels, Simon Tahamata. Coach: Tomaslav Ivic.
Opstelling AZ '67Rizah Meskovic, Hugo Hovenkamp, Ronald Spelbos, Henk van Rijnsoever (70. Jan Peters), Peter Arntz, Loek Ursem, John Metgod, Wim van Hanegem, Kristen Nygaard, Bert van Marwijk (80. Jan Verheyen), Kees Kist. Coach: Cor van der Hart.

Topscorers

Speler Doelpunten
Ruud Geels6
Geert Meijer3
Frank Arnesen2
Tscheu La Ling2
Dick Schoenaker2
Hans Erkens1
Sören Lerby1
Johan Zuidema1

Selectie

Speler Wedstrijden
Frank Arnesen7
Hans Erkens7
Ruud Krol7
Geert Meijer7
Dick Schoenaker7
Piet Schrijvers7
Simon Tahamata7
Pim van Dord6
Ruud Geels6
Tscheu La Ling6
Johan Zuidema6
Jan Everse5
Sören Lerby4
Aitze Bouma3
Freek Lamain3
Chris Verkaik1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1978-1979: Ajax wint beker na replay tegen FC TwenteAjax 1978-1979: Ajax wint beker na replay tegen FC TwenteOnder leiding van de nieuwe trainer Cor Brom, die van Sparta was overgekomen, behaalde Ajax voor de tweede achtereenvolg…
Ajax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax speelde als winnaar van de KNVB-beker in 1993 voor het eerst om de Nederlandse Supercup tegen kampioen Feyenoord. D…
Ajax 1978-1979: Achttiende landstitel en de vierde dubbelAjax 1978-1979: Achttiende landstitel en de vierde dubbelCor Brom werd de nieuwe trainer van Ajax. Hij was afkomstig van Sparta en nam zijn succesvolle spits Ray Clarke mee naar…
Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…

Ajax 2010-2011: FC Twente de beker, Ajax de titelAjax 2010-2011: FC Twente de beker, Ajax de titelAjax plaatste zich voor de 23e keer voor de finale van de KNVB-beker. Tegenstander was FC Twente, dat de laatste jaren w…
Ajax 2013-2014: Amsterdammers afgedroogd in bekerfinaleAjax 2013-2014: Amsterdammers afgedroogd in bekerfinaleAjax stond dit seizoen voor de 24e maal in haar historie in de finale van de KNVB-beker. Na FC Volendam, ASWH en IJsselm…
Bronnen en referenties
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 258, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1977-78
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_1977/78
Blackflower (89 artikelen)
Laatste update: 25-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.