Ajax 2013-2014: Amsterdammers afgedroogd in bekerfinale

Ajax 2013-2014: Amsterdammers afgedroogd in bekerfinale Ajax stond dit seizoen voor de 24e maal in haar historie in de finale van de KNVB-beker. Na FC Volendam, ASWH en IJsselmeervogels te hebben uitgeschakeld wachtte in de kwartfinale een confrontatie met aartsrivaal Feyenoord. Ajax won met 3-1 en alleen AZ kon de Amsterdammers nog tegenhouden voor een finaleplek. Door een doelpunt van Lasse Schöne bereikte Ajax de eindstrijd die traditioneel in De Kuip in Rotterdam werd gespeeld. Tegenstander PEC Zwolle verbaasde vriend en vijand en speelde Ajax naar een kansloze nederlaag van 5-1.

Na verlenging door

Na de eerste vrije ronde moest Ajax het in de tweede ronde opnemen tegen FC Volendam uit Jupiler League. De Amsterdammers hadden een slechte week achter de rug. In de Champions League was met 4-0 verloren van FC Barcelona en enkele dagen later won PSV de topper tegen Ajax met dezelfde cijfers. De selectie van trainer Frank de Boer was voor het bekerduel op diverse plaatsen gewijzigd ten opzichte van wedstrijd tegen PSV. Voor het duel in de halfvolle Amsterdam ArenA was er een minuut stilte voor de onlangs overleden oud-speler Gerrie Mühren, die eerst voor FC Volendam uitkwam en later naar Ajax vertrok en de gouden jaren (1970-1973) meemaakte. Het zou voor een andere Mühren, neef Robert, een emotionele avond worden waarin hij tweemaal scoorde, alsof het zo moest zijn. Een moeizaam spelend Ajax kwam na negentig minuten niet verder dan 1-1 en dus moest er verlengd worden. Een verrassing leek in de lucht te hangen toen FC Volendam de tweede verlenging begon met een 1-2 voorsprong, maar de Volendammers waren uitgeblust en kregen binnen acht minuten nog drie tegentreffers te verwerken (4-2).

Tweede ronde (25 september 2013): Ajax - FC Volendam 4-2 (1-0) na verlenging
Scoreverloop27. Lucas Andersen 1-0, 67. Robert Mühren 1-1, 94. Robert Mühren 1-2, 97. Lasse Schöne 2-2, 112. Danny Hoesen 3-2, 115. Lasse Schöne 4-2
ScheidsrechterEd Janssen
Gele kaartenLasse Schöne (Ajax), Nick Coster (FC Volendam)
StadionAmsterdam ArenA in Amsterdam (28.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxJasper Cillessen, Ruben Ligeon, Niklas Moisander, Mike van der Hoorn, Daley Blind, Siem de Jong, (86. Viktor Fischer), Lerin Duarte (77. Lesley de Sa), Thulani Serero (40. Christian Poulsen), Lucas Andersen, Danny Hoesen, Lasse Schöne. Coach: Frank de Boer.
Opstelling FC VolendamTheo Timmermans, Nick Koster, Gerry Koning (114. Henk Veerman), Henny Schilder, Leon Tol, Robert Mühren, Tom Overtoom, Levi Schwiebbe (91. Raoul Esseboom), Brandley Kuwas, Ludcinio Marengo, Damien Menzo (65. Soufiane Laghmouchi).Coach: Hans de Koning.

In de derde ronde won Ajax, met een debuterende doelman Mickey van der Hart in de gelederen, zonder moeite van zaterdaghoofdklasser ASWH met 4-1. Tot grote vreugde van de vele meegereisde ASWH-supporters scoorde Michael van Dommelen zelfs nog de 1-1 maar nog voor rust herstelde Ajax zich (3-1). Na de pauze was het jammer voor de 17.500 toeschouwers in de Amsterdam ArenA dat ASWH niet meer kon en Ajax niet meer wilde (eindstand 4-1).

Derde ronde (29 oktober 2013): Ajax - ASWH 4-1 (3-1)
Scoreverloop20. Viktor Fischer 1-0, 29. Michael van Dommelen 1-1, 42. Danny Hoesen 2-1, 45. Siem de Jong 3-1, 71. Kolbeinn Sigthórsson 4-1
ScheidsrechterJeroen Sanders
Gele kaartenJosiemar van de Werp, Bas van Stokkom, Bart van Muyen (ASWH)
StadionAmsterdam ArenA in Amsterdam (17.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxMickey van der Hart, Ruben Ligeon (19. Ricardo van Rhijn), Joël Veltman, Stefano Denswil, Daley Blind, Siem de Jong (67. Thulani Serero), Christian Poulsen, Davy Klaassen, Lucas Andersen (67. Kolbeinn Sigthórsson), Danny Hoesen, Viktor Fischer. Coach: Frank de Boer.
Opstelling ASWHStef Doedée, Gilmaro van de Werp, Bart van Muyen, Bas van Stokkom, Mark Bevaart (63. Alex van Dommelen), Josiemar van de Werp (63. Javier Brouwer), Ferry van Lare, Jesper van den Bosch, Mels van Driel (76. Paul Scheurwater), Marco de Borst, Michael van Dommelen. Coach: Michel Langerak.

Debuut zeventienjarige Jaïro Riedewald

Op 19 december stonden de twee succesvolste clubs van Nederland tegenover elkaar op De Westmaat in Spakenburg: IJsselmeervogels in het amateurvoetbal, Ajax in het profvoetbal. Na negen minuten spelen was de wedstrijd eigenlijk al beslist want de Amsterdammers stonden al met 0-2 voor. IJsselmeervogels sputterde nog wel tegen maar Ajax won moeiteloos met 0-3 en plaatste zich voor de kwartfinale. De zeventienjarige Jaïro Riedewald maakte bij Ajax zijn officiële debuut en enkele dagen later tevens competitiedebuut tegen Roda JC Kerkrade. Deze laatste wedstrijd werd voor Jaïro Riedewald een duel om nooit meer te vergeten. Na te zijn ingevallen in de 80e minuut scoorde hij in de 88e en 90e minuut respectievelijk de gelijkmaker en winnende treffer voor Ajax, dat daarmee winterkampioen werd voor Vitesse.

Vierde ronde (19 december 2013): IJsselmeervogels - Ajax 0-3 (0-2)
Scoreverloop4. Viktor Fischer 0-1, 9. Danny Hoesen 0-2, 64. Viktor Fischer 0-3
ScheidsrechterTom van Sichem
Gele kaartenTony Tol, Mike van de Laar (IJsselmeervogels)
StadionDe Westmaat in Spakenburg (8.500 toeschouwers)
Opstelling IJsselmeervogelsPatrick Zonneveld, Tony Tol (64. Donny van der Wal), Bennie van Noord, Dennis Hollart, Nick Kuipers (66. Mark Rutgers), Maikel de Harder, Mike van de Laar, Arnoud van Toor (46. Bryan Burgerhout), Achmed Ahahaoui, Selmo Kurbegovic, Thomas Verheydt. Coach: Gert Kruys.
Opstelling AjaxKenneth Vermeer, Ruben Ligeon (83. Ricardo van Rhijn), Joël Veltman, Niklas Moisander, Daley Blind (73. Jaïro Riedewald), Christian Poulsen, Thulani Serero, Davy Klaassen, Danny Hoesen, Viktor Fischer, Bojan Krkic (74. Lasse Schöne). Coach: Frank de Boer.

‘Klassiek’ bekerduel

Op 22 januari stond er een onvervalste Klassieker op het programma: Ajax-Feyenoord! Beide teams waren goed uit de winterstop gekomen. Ajax won de papieren topper van PSV met 1-0 na een slechte eerste helft maar herstelde zich na de pauze. Feyenoord speelde uitstekend bij FC Utrecht en won met 2-5 maar de uitslag had nog hoger voor de Rotterdammers kunnen en moeten uitvallen. Net als eerder in de competitiewedstrijd op 18 augustus begon Feyenoord ook in dit bekerduel sterk en scoorde wederom al vroeg het eerste doelpunt. Toen Viktor Fischer in de 34e minuut de gelijkmaker maakte leek er iets te knappen bij de Rotterdammers. Ajax nam het initiatief over en dit leidde in de tweede helft tot een verdiende 3-1 overwinning waardoor de Ajacieden zich plaatsten voor de halve finale.

Kwartfinale (22 januari 2014): Ajax - Feyenoord 3-1 (1-1)
Scoreverloop7. Jean-Paul Boëtius 0-1, 34. Viktor Fischer 1-1, 68. Bojan Krkic 2-1, 90. Thulani Serero 3-1
ScheidsrechterKevin Blom
Gele kaartJoris Mathijsen (Feyenoord)
StadionAmsterdam Arena in Amsterdam (50.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxKenneth Vermeer, Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Stefano Denswil, Nicolas Boilesen (76. Christian Poulsen), Daley Blind, Lerin Duarte (72. Thulani Serero), Davy Klaassen, Lasse Schöne, Viktor Fischer, Bojan Krkic (84. Kolbeinn Sigthórsson), Coach: Frank de Boer.
Opstelling FeyenoordErwin Mulder, Daryl Janmaat, Sven van Beek, Joris Mathijsen (75. Miquel Nelom), Bruno Martins Indi, Lex Immers, Jordy Clasie, Tonny Vilhena (88. John Goossens), Ruben Schaken, Graziano Pellè, Jean-Paul Boëtius (75. Samuel Armenteros). Coach: Ronald Koeman.

Wederom AZ

Op 27 maart kwam Ajax in de halve finale een oude bekende in het bekertoernooi tegen. Het was voor de vierde achtereenvolgende maal dat AZ, dat de huidige bekerhouder was, als tegenstander uit de koker kwam rollen. Op 23 december 2010 won Ajax met 1-0 door een doelpunt van Miralem Sulejmani in het thuisdebuut van Frank de Boer als trainer na het ontslag van Martin Jol. Bijna een jaar later, op 21 december 2011, werd het bekerduel bij een 1-0 voorsprong voor Ajax na 37 minuten definitief gestaakt doordat een supporter AZ-doelman Esteban aanviel. Op 19 januari 2012 werd de wedstrijd in zijn geheel overgespeeld met 25.000 kinderen en begeleiders in de Amsterdam ArenA. De Alkmaarders wonnen verdiend met 2-3. En tenslotte kwamen beide clubs elkaar vorig seizoen ook al tegen in de halve finale van de beker. Op 27 februari 2013 hield trainer Frank de Boer veel vaste basisspelers uit het elftal maar desondanks kregen de Amsterdammers voldoende kansen om de finale te bereiken. En wat Ajax niet lukte, lukte AZ wel, in de laatste vijftien minuten scoorden de Alkmaarders door enkele counters liefst driemaal (0-3).

Uitblinker Kenneth Vermeer

In dit seizoen was het de beurt aan AZ om thuis te spelen tegen Ajax dat graag weer eens de dubbel wilde winnen. De laatste keer dat dit Ajax was gelukt stamde al weer uit het seizoen 2001-2002. Even leek het er op dat AZ de Amsterdammers weer zou gaan uitschakelen want de ploeg van trainer Dick Advocaat kreeg na de rode kaart van Ajacied Joël Veltman een strafschop te nemen. Maar de uitblinkende doelman Kenneth Vermeer hield de strafschop tegen en het was tenslotte Lasse Schöne die met een mooie vrije schop Ajax voor de 24e keer in haar historie naar de finale schoot (0-1). Tegenstander in de eindstrijd werd PEC Zwolle dat in de halve finale won van NEC door een blunder doelman Dennis Gentenaar (2-1). Het was opvallend dat de Zwollenaren in de halve finale pas voor het eerst in dit bekertoernooi een andere eredivisionist als opponent hadden geloot.

Halve finale (27 maart 2014): AZ - Ajax 0-1 (0-0)
Scoreverloop48. Lasse Schöne 0-1
ScheidsrechterPol van Boekel
Gele kaartenRicardo van Rhijn, Niklas Moisander, Lesley de Sa (Ajax)
Rode kaarten33. Joël Veltman (Ajax), 47. Mattias Johansson (AZ)
StadionAFAS-Stadion in Alkmaar (16.000 toeschouwers)
Opstelling AZEsteban, Simon Poulsen, Jeffrey Gouweleeuw, Mattias Johansson, Nick Viergever, Nemanja Gudelj, Celso Ortiz (51. Etienne Reijnen), Viktor Elm, Steven Berghuis (64. Johann Berg Gudmundsson), Aron Jóhannsson (64. Denni Advic), Roy Beerens. Coach: Dick Advocaat.
Opstelling AjaxKenneth Vermeer, Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Niklas Moisander, Nicolas Boilesen (46. Stefano Denswil), Daley Blind, Thulani Serero (69. Lerin Duarte), Davy Klaassen, Lasse Schöne, Kolbeinn Sigthórsson, Lesley de Sa (73. Christian Poulsen). Coach: Frank de Boer.

Apathisch spelend Ajax naar de slachtbank

Voor Ajax was het op zondag 20 april de 24e bekerfinale in de historie, voor de Zwollenaren de derde. De Amsterdammers hadden een week voor de finale een kleine teleurstelling moeten slikken door in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag niet officieel kampioen te worden. Wel werd er gewonnen met 3-2 maar concurrent Feyenoord werkte niet mee en won in Eindhoven met 0-2 van PSV. Ajax moest nu nog twee weken wachten om tot officieel kampioen te worden gekroond. PEC Zwolle was al weken niet meer in vorm. Na de winst op 16 maart tegen aartsrivaal Go Ahead Eagles (2-0) werd er in competitieverband niet meer gewonnen.

De KNVB-bekerfinale werd voor 42.500 toeschouwers in de Rotterdamse Kuip op Eerste Paasdag voor zowel Ajax als PEC Zwolle een historische avond. De Zwollenaren wonnen voor het eerst in hun bestaan een hoofdprijs. Ajax kreeg de grootste nederlaag en aantal tegendoelpunten in haar geschiedenis te verwerken in een finale, zowel nationaal als internationaal! Slechts één hoogtepunt was er te noteren voor de armzalig spelende Amsterdammers, het geweldige schot na drie minuten van Richard van Rijn (0-1). Deze ‘vuurpijl’ paste precies in het vuurwerkscenario, welke al na zo’n halve minuut werd ingeleid door het Ajax-vak achter doelman Kenneth Vermeer. De wedstrijd werd tijdelijk gestaakt maar na het openingsdoelpunt van Ricardo van Rhijn werd het veld wederom bestookt met vuurwerk waardoor scheidsrechter Bas Nijhuis zich genoodzaakt zag de wedstrijd een half uur stil te leggen.

Toen het duel weer werd hervat stond een apathisch spelend Ajax binnen een half uur met maar 4-1 achter. Slechts vier doelpogingen leverde de Zwollenaren liefst vier doelpunten op. In de tweede helft was PEC Zwolle nog mild voor de Ajacieden door slechts eenmaal te scoren (5-1) terwijl er legio mogelijkheden waren om het verlies van Ajax nog groter te maken. Na het laatste fluitsignaal van arbiter Bas Nijhuis kon Ajax haar wonden likken en de dubbel en triple vergeten. PEC Zwolle-trainer Ron Jans kwam na afloop met een terechte conclusie: 'PEC Zwolle wilde de KNVB-beker meer winnen dan Ajax'.

Finale (20 april 2014): PEC Zwolle - Ajax 5-1 (4-1)
Scoreverloop3. Ricardo van Rhijn 0-1, 7. Ryan Thomas 1-1, 11. Ryan Thomas 2-1, 20. Guyon Fernandez 3-1, 33. Guyon Fernandez 4-1, 50. Bram van Polen 5-1
ScheidsrechterBas Nijhuis
Gele kaartenBram van Polen (PEC Zwolle), Daley Blind (Ajax)
StadionDe Kuip in Rotterdam (42.500 toeschouwers)
Opstelling PEC ZwolleDiederik Boer, Maikel van der Werff, Joost Broerse (71. Darryl Lachman), Bram van Polen, Bart van Hintum, Kamohelo Mokotjo, Mustafa Saymak (64. Furdjel Narsingh), Jesper Drost, Mateusz Klich, Guyon Fernandez,
Ryan Thomas (82. Giovanni Gravenbeek). Coach: Ron Jansr.
Opstelling AjaxKenneth Vermeer, Ricardo van Rhijn, Niklas Moisander (54. Christian Poulsen), Stefano Denswil, Nicolas Boilesen, Daley Blind, Thulani Serero, Davy Klaassen, Lasse Schöne (80. Ricardo Kishna), Kolbeinn Sigthórsson, Bojan Krkic (54. Lesley de Sa). Coach: Frank de Boer.

Topscorers

Speler Doelpunten
Viktor Fischer4
Lasse Schöne3
Danny Hoesen3
Siem de Jong1
Thulani Serero1
Kolbeinn Sigthórsson1
Lucas Andersen1
Ricardo van Rhijn1
Bojan Krkic1

Selectie

Speler Wedstrijden
Thulani Serero6
Daley Blind6
Christian Poulsen6
Lasse Schöne5
Ricardo van Rhijn5
Davy Klaassen5
Stefano Denswil4
Niklas Moisander4
Kenneth Vermeer4
Kolbeinn Sigthórsson4
Viktor Fischer4
Joël Veltman4
Nicolai Boilesen3
Bojan Krkic3
Ruben Ligeon3
Lerin Duarte3
Lesley de Sa3
Danny Hoesen2
Siem de Jong2
Lucas Andersen2
Jaïro Riedewald1
Mike van der Hoorn1
Mickey van der Hart1
Ricardo Kishna1
Jasper Cillessen1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 2013-2014: Het vierde achtereenvolgende kampioenschapAjax 2013-2014: Het vierde achtereenvolgende kampioenschapHet hechte collectief van trainer Frank de Boer won ook dit seizoen weer de landstitel. Nooit eerder won Ajax viermaal a…
Resultaat jeugdopleiding Ajax: selectie A1 lichting 2010/11Resultaat jeugdopleiding Ajax: selectie A1 lichting 2010/11Voetballertjes melden zich graag aan bij Ajax omdat bij Ajax de beste mogelijkheden zijn om profvoetballer te worden. Do…
Ajax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax doet in het seizoen 2020-21 mee aan de Champions League, de KNVB beker en natuurlijk de Eredivisie. Door de uitbraa…

Ajax 1977-1978: Na zes jaar weer in de KNVB-bekerfinaleAjax 1977-1978: Na zes jaar weer in de KNVB-bekerfinaleIn 1972 stond Ajax voor het laatst in de finale van de KNVB-beker toen er met 3-2 van FC Den Haag werd gewonnen. Zes jaa…
Ajax 1968-1969: Eerste Nederlandse finalist in de Europa CupAjax 1968-1969: Eerste Nederlandse finalist in de Europa CupAjax liet in dit seizoen zien dat het in Europees verband was gegroeid. Na eerst 1. FC Nürnberg en Fenerbahçe te hebben…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_2013/14_(mannen)
  • Het officiële Ajax jaarboek 2013-2014, Ronald Jonges, Raymond Bouwman, ISBN 9048820057, Uitgeverij Carrera
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/2013-14
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.